Na oběd zveme jen rodinu, bráchova přítelkyně se urazila

ahoj holky,mam takovy problěm potřebovala bych znát nazor ostatních.....chceme se s přítelem v srpnu brát. Hostinu a párty jsme se rozhodli udělat v malé hospudce. Rozhodli jsme se na svatební oběd pozvat pouze rodiče a svědky. Za prvé kdybychom pozvali celou rodinu bylo by to dost lidi a na to finančně nemáme a potom taky není kde zaparkovat tolik aut. Jenže nastal tady problém. Přítelovi za svědka má jít brácha ale jeho přítelkyně se urazila s tím že pokud nepujde na oběd tak na svatbu nepujde vubec a bratr přítele se díky ní taky zasekl a dali nam ultimatum bud tam budou oba a nebo nikdo.....nevím ale mě to příjde dost drzé že si někdo diktuje podmínky na mé vlastní svatbě....prosím co si o tom myslíte. děkuji
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Klidně bych jim to vysvětlila na rovinu. že je to prostě na Vás příliš nákladné, že si jich i tak vážíte a proto je samožřejmě zvete na oslavu (párty). Že se snažíte o rozumný kompromis a že doufáte, že vaši situaci pochopí. My zveme na hostinu v podstatě také jen úzkou rodinu. Svědek jde tedy s partnerkou, ale i tak nás bude jen 15 celkem + 3 děti.
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych svědky brala i s partnery, myslím, že dva lidi navíc není moc. Takže buď vzít i s partnery nebo jim prostě vysvětlit ,že chcete jen svědky (ale je to takové divné) a když to partnerův svědek (bratr) nevezme v potaz, pak vyměnit svědka. Jak říkaš, je to tvoje svatba a aby si kladl někdo jiný podmínky
Odpovědět
mě vadí to,jak na to reagují....že se urazí a začnou nám dávat ulitamata....nejdřív mi tady napsali že já budu mít o jednoho člověka více na svatbě než přítel ( tím mysleli tatku,ktereho přítel už bohužel nemá) ale mě jde spíš o to jak se zachovali...jim přeci muže byt jedno kdo kolik tam bude mít hostu nebo jak to bude zařízené....kdyby zamnou slušeně přišli a řekli mi jestli by tam mohla být i ta přítelkně samozřejmně bych v tom problém neviděla ale jak píšu to jednání mě hrozně mrzí a štve
Odpovědět
Jejich chování pravda nestojí za nic, na druhou stranu je slušnost pozvat i partnery svědků. Tohle dělení na rodinu/nerodinu je vůbec takové divné. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že při omezeném rozpočtu je lepší úplně vypustit nějaký oběd a udělat párty s rautem pro všechny, od obřadu až do rána :)
Odpovědět
taky jsme si s přítelem říkali že ten oběd přeci není vubec duležíty....že to vlastně děláme jen kvuli rodičum. pro mě osobně je tedy nejdůležitější obřad a pak ta párty :( vubec nevím co mám ted dělat
Odpovědět
Profilova fotka
souhlasím s @schybolova pozvat i s partnery a nebo vysvětlit a když to nepomůže vyměnit svědka :-)
Odpovědět
My jsme zvali na oběd svědky, rodiče, prarodiče a sourozence - vše s partnery (naštěstí se některé funkce překrývaly :-D a někdo nemohl dorazit, takže nás nakonec bylo myslím 17), ale pokud ses rozhodla takto striktně, tak mi to nepřipadá jako nic, pro co by se musel někdo urážet a vydírat... Pak záleží, jestli radši zaplatíš dva obědy navíc a uděláš ústupek, nebo oželíte přítomnost ženichova bratra na svatbě a vyberete i jiného svědka... Těžká věc, sama nevím, jak bych se rozhodla, ale z principu nemám takovou formu nátlaku ráda.
Odpovědět
Pokud je to nějaká vážná známost a vycházíte s ní jinak dobře, tak bych ji pozvala taky. U partnerů musí člověk počítat s tím, že jsou takovou neoddělitelnou součástí některých hostů. Na jejich místě bych to sice skousla a nedávala žádné ultimáta (to je trochu dětinské), ale docela by mě to mrzelo. Ale nevím, jak moc ta jeho přítelkyně patří do rodiny. U nás se bere všude přítomnost partnerů jako samozřejmost.
Odpovědět
Mně právě prřijde divné rozdělovat to pozvání, část hostů poslat přes oběd pryč atd. Jinak podle mě je nevhodné pozvat někoho bez partnera, to se prostě nedělá, jen s výjimkou svatby ve čtyřech. Já bych to tedy udělala celé úplně jinak. Nelíbí se mi způsob jednání, ale v podstatě s nimi souhlasím
Odpovědět
když jsme se domluvili na obědě s rodiči a svědky tak jsem nepřemyšlela nad tou přítelkyní ale jak jsem psala kdyby za mnou slušně přišli a řekli jesli tam může byt i ona tak bych v tom opravdu problém neviděla jenže když se zachovali takhle ošklivě tak se mi ustupovat nechce...jde jen v uvozovkách o hloupy oběd...co by mohlo nasledovat pak :(
Odpovědět
@alen_ka tohle rozdělování na vážnou a nevážnou známost je hrozné. Kdo jsem, abych posuzovala vážnost jednotlivých vztahů? Abych rozhodla, že tento artner může přijít, protože splnil mějaké hloupé podmínky, a jiný ne?
Odpovědět
tady nikdo neposuzuje vážnost jejich vztahu....holky vy mě nechapete sama jsem uznala že když jsme s přítelem rozhodovali koho pozvat na oběd tak nám prostě nedošlo že tam je ta přítelkyně....tak proč oni na nas začali hned utočit? a nemohli za nama přijit v klidu? to vám příjde fér aby někdo na vaší svatbě vám daval ulitamata?
Odpovědět
Článek se načítá
já nevím, já počítám s tím, že když někoho pozvu, tak automaticky přijde i s partnerem nebo dětmi, jen chci aby mi to potvrdili dopředu ... ale to jejich chování opravdu není hezké ... i tak je možná lepší to zkousnout a pozvat je oba ... přeci jen na řešení jsou mnohem hezčí věci, ze kterých máte mít radost a těšit se :-)
Odpovědět
nebo bych vyměnila svědka a hotovo
Odpovědět
@monikagirl Já ti rozumím, na takové jednání bych nepřistoupila, ale v podstatě jste si ten problém vytvořili sami tím rozdělením hostů. Vztahy zřejmě nemáte dobré, takže bych to celé zvážila. Buď oželíte bratra jako svědka a na svatební hostině anebo ustoupíš. Mně se nezamlouvá ani jedna varianta.
Odpovědět
@kacenkakaca napíšu to jednoduše...pokud se jedná o někoho, s kým se ještě rodiče ani novomanželé pořádně neznají, tak nevidím důvod, proč tam musí být s nima když jsem měla promoce, byl můj brácha se svojí přítelkyní (dnes manželkou) asi tři měsíce, pro něj byl vztah sice vážný, (asi o měsíc později ji požádal o ruku) ale věděl, že se s ní zatím nikdo z nás moc nezná, tak nepovažoval za nutné brát ji na tak úzkou rodinou akci ale jestli se kvůli tomu ti dva tak urazili, tak asi bude přítelkyně svědka v rodině pečená vařená
Odpovědět
@alen_ka Beru to tak, že partneři prostě patří k sobě. Vždy zvu oba partnery a rozhodnutí, jak dorazí, je pak na nich.
Odpovědět
@kacenkakaca to já bych taky ráda, ale mám u hostů pár případů, kdy spolu pár chodí, pak se rozejdou....ale jsou kámoši...pak spolu jenom spí....pak zase bouřlivý návrat....a ještě bouřlivější rozchod....a furt dokola nebo "partner" o kterém se hodně mluví, ale nikdo ho ještě nikdy neviděl a očividně se ani ukázat nehodlá a kvůli takovým případům nemám zapotřebí lámat si hlavu s organizací zasedacího pořádku nebo ubytování, protože nakonec by tam byla beztak jenom volná postel nebo nesněžená porce oběda (obojí samozřejmě zaplacené), tak zvu jenom ty, u kterých vím, že aspoň budou mít upřímnou snahu přijít
Odpovědět
Profilova fotka
Svatba je dle mého názoru společenská akce, na kterou je vhodné chodit s doprovodem. A je víc než neslušné tento doprovod nepozvat či navrhovat doprovod jiný. Ještě jsem se ani nesetkala s tím, že bych na svatbu byla pozvaná já bez manžela, nebo on beze mne, i když šlo o moje či jeho kamarády, které ten druhý pořádně nezná.
Odpovědět
@alen_ka to je přesně to, o čem mluvím. Mně nepřísluší posuzovat, jak to spolu mají. Slušné je pozvat i partnera, tedy doprovod. Na druhou stranu je jasné, že pozvaní svou účast potvrdí, takže pak zbylá porce nehrozí.
Odpovědět
@monikagirl Oběd bereš jako takovou minisvatbu ve čtyřech...A tak si myslím,že je to jediný případ,kde partneři svědků by být neměli. A když si začali klást ultimata,tak bych nejspíš vyměnila svědka Slušně bych jim řekla ,že jsou oba srdečně zváni na večer a že je tam ráda oba uvidíš,že nechceš aby toto nedorozumění,kdy nepochopili organizaci vaší svatby narušilo vaše vztahy,ale že oběd máte prostě naplánovaný ve 4 a na tom nic měnit nemíníte..
Odpovědět
Profilova fotka
Nechci říct, že by mě to urazilo, ale mrzelo. Já bych je pozvala i s drahými polovičkami. Kord jestli to jsou dlouhodobější partneři.
Odpovědět
@monikagirl jestli jsem to z tvého příspěvku pochopila dobře. Tak vy máte nejdřív oběd s rodiči a svědky a později jako dojde zbytek lidí na tu párty? Když se vžiji do role, že bych byla tvůj svěděk a na hostině bych byla jediná sama, neboť ty tam budeš s manželem, rodiče tam budou tvořit páry, teda případu, když přítel už nemá tatínka, tak mě by bylo líto, kdybych tam seděla sama. Myslím si, že přece to nebude stát o tolik víc, pokud byste tam měli o dva lidi víc, ne? To jak to bratr a jeho přítelkyně sdělilla opravdu nebylo moc vhodné, ale chápu, že jí to určitě mrzelo, že s ní jako s přítelkyní nepočítáš. Osobně jsem se loni zúčastnila svatbu, kdy se ženil přítelův kolega v práci, jeho nyní už manželku jsem nikdy neviděla a přitom jsme byli na svatbu pozvání oba. Takže za mě bych je osobně pozvala oba. A co tvoje svědkyně, ta tam jako taky dojde sama?
Odpovědět
@kacenkakaca máš pravdu, to ostatním nepřísluší, ale problém je, že zamilovaní bývají někdy neskutečně slepí a naivní (ne-li přímo blbí) a nejsou schopní vidět ten paskvil, který má na očích jejich okolí např. tento "partner" kterého jsme už zvali na přání dotyčné na plno jiných akcí a nikdy nikam nedorazil (když už jsme na něj někde narazili, tak to byla fakt náhoda a z jeho strany očividně nedobrovolná) i když nám bylo oznámeno, že určitě dojede, v den konání musel najednou vždycky "pracovat" nebo prostě "někam jet" nebo se jí ani neobtěžoval sdělit kde a co dělá, prostě se přestal na dva dny ozývat, dokonce ani pořádně nevěděla, kde bydlí a čím se živí, jenom věčně sliboval společnou idylku, která měla někdy v budoucnu nastat a takového hajzla já mám zvát na svoji svatbu? (obzvlášť když je víc než jasné, že stejně nedojede)
Odpovědět
já bych samozřejmně pozvala na svatbu i přítelkyni od svědka svého přítele jak už jsem psala později mi došlo že jsme udělali chybu ja jsem se jen ptala jestli vám nepříjde drzé aby si takhle diktovali podmínky....mohli za nami slušně přijit a normálně si o tom promluvit a ne hned nam začít hrozit tím že nepříjde ani jeden....škoda jen že se tady stále řeší nepozvana přítelkyně od svědka ale to jak se citim ja tak to už je vlastně na druhé straně....ale díky za nazory
Odpovědět
tak samozřejmě máš pravdu, že to od nich bylo drzé a nevhodné, s tím s tebou naprosto souhlasím. Bratra přítele určitě zamrzelo, že jste jeho přítelkyni nepozvali. Měli za Vámi dojít a zeptat se slušně, jestli by Vám nevadilo, kdyby na oběd šla i přítelkyně, né to na Vás takhle vyhrknout, ale s tím už hold nic nenaděláš. Mohla bych se prosím tě zeptat, jaké máte s bratrem, resp. i s jeho přítelkyní vztahy? Nikdo tě taky určitě neodsuzuje, že jste si to naplánovali, tak jak jste si to naplánovali, ale zkus se prosím tě vžít do situace, že by tvůj snoubenec šel bratrovi za svědka a tebe by nepozvali. Taky by tě to mrzelo a předpokládám, že bys tam s přítelem taky chtěla být, ne?
Odpovědět
Profilova fotka
@monikagirl zapomnělo se na ní,ale to se stává i lepším lidem.....ale stát se to mě,že na mě vystartuje přítelkyně od svědka nebo přítel od svědkyně,že jsem ho nepozvala na oběd o 6 lidech,tak se neznám v ten moment.....Ať se na mě nikdo nezlobí,ale já třeba v rodině nevím kdo má momentálně přítele. Pozvánky budeme předávat příští týden a co vím,tak nikdo nikoho momentálně nemá krom jedné sestřenice (Slovenská strana rodiny) Takže zvu jen jednu sestřenici s partnerem a zbytek bez partnerů. Česká strana je jednoduchá, ti jsou ženáči a jeden je zatím stále svobodný a pokud má partnerku, zvu též na svatbu. Svědci bez partnerů :-) Děláme velkou svatbu. Jestli někdo na mě někdy v létě vystartuje že má partnera a že ho chtějí na svatbě smůla.... Jak to tady radí někteří, buď vyměnit svědka a nebo tě to do té doby přejde a pozveš ji na oběd taky.
Odpovědět
sice jsem to tady nechtěla rozebirat ale před tydnem nastala situace kdy měl přítel pohřeb svého tatky....jeho bratr si to zařídil tak abych tam byt nemohla ( je to složita situace) což mě taky zamrzelo protože jsem se s nim nemohla rozloučit a nemohla jsem byt oporou přítelovi a ten mě tam tím padem nemohl mít ve chvíli kdy mě potřeboval.....a to nikoho nezajíma....vztahy máme takové že děláme protisměny takže se vidime max 4x do roka to bydlíme ve stejnem městě ob jeden panelák....
Odpovědět
Mě by přišlo divné nepozvat přítelkyni bratra... teda pokud to nedali dohromady před 14 dny... Tebe by to nemrzelo, kdyby to bylo naopak, vy jste ještě nebyli sezdaní a bratr by pozval pouze "svou část rodiny" a tebe, případně tvého přítele ne? Mě by se to dotklo a nešla bych taky...
Odpovědět
Problém je možná v tom, že o bratrově přítelkyni neuvažuješ jako o součásti rodiny(jak už plyne i z nadpisu). Mě by hodně urazilo, kdyby někdo pozval jenom mě, s tím, že jde pouze o rodinu a do té můj partner nepatří. Ty jsi udělala chybu svým nepozváním, ona udělala chybu svojí reakcí, jste vyrovnané, tak by jedna z vás mohla udělat vstřícný krok. A říká se "moudřejší ustoupí"......
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?