Klasická svatební hostina i raut nebo jen raut?

Ahoj holky, řeším velké dilema ohledně hostiny - budeme mít na svatbě cca.60 lidí, z toho asi 6 dětí ve věku půl roku až 6 let, obřad bude ve 12:00. Původně jsme chtěli oběd pro všechny a pak večerní raut pro všechny. Teď jsme to přehodnotili a rozhodujeme se mezi obědem pouze pro nejbližší rodinu (dohromady cca. 15 osob) a pak raut pro všechny, nebo jen rautem. U té varianty s obědem pouze pro rodinu je otázka, co dělat s lidmi, kteří budou po obřadu tak 3 hodiny ponecháni svému osudu, protože budeme mít svatbu v malém městečku, kde se lidé moc nezabaví (+ některých hostů se to také určitě dotkne .... ). S rautem by zase mohli mít problém ti starší, co mají rádi tradice .... . Nejlepší by samozřejmě byla varianta "všichni a na všem", ale na to zřejmě nebudou penízky :( Řešily jste takové dilema? Jakápak varianta vyhrála? :) Předem moc děkuju za odpovědi :)
Odpovědět
Profilova fotka
Ano, přesně tohle jsme řešili také...:-) My počítáme zhruba se 70 svatebčany a kladli jsme si tu samou otázku - co budou dělat ti, kteří nepůjdou na oběd...? To nám přišlo takové hloupé, pozvat někoho na obřad, kam třeba i hodinu pojede, a pak mu říct "no a teď se do pěti nějak zabavte"...A navíc si myslím, že by se tímhle rozdělení narušila i zábava - kdy krájet dort, kdy dát tanec novomanželů apod. Tak jsme nejdřív vymysleli, že "všichni všechno" s tím, že místo oběda bude jen polévka a pak až raut...Jenže pak jsme o tom ještě diskutovali a vzhledem k tomu, že na svatbě budou i starší ročníky, rozhodli jsme se nakonec, že "všichni všechno" s klasickým obědem i následným večerním rautem...Jako při tom rozpočtu už nás to moc nevytrhne a navíc - dneska už se na svatby nosí místo svatebních darů peníze, takže si to v podstatě každý tak trochu zaplatí...;-)
Odpovědět
Ani mně se nelíbí poslat ostatní hosty pryč. Kde by se najedli a tak? Pokud si je pozvu, tak bych s nimi chtěla být celý den. Udělala bych raději raut pro všechny s tím, že bych je posadila všechny ke stolu, aby mohli být u přípitku a těch klasických věcí (záleží, co vše u oběda chcete). My jsme ochotní se vzdát klasických chodů u oběda jen abychom mohli mít u stolu všechny hosty. I když u nás by byla možnost taková, že by obřad byl až odpoledne a jídlo by bylo spíš brzkou večeří.
Odpovědět
Profilova fotka
Upřímně, ten zvyk, co se tu rozmáhá, poslat vybrané svatebčany na odpoledne pryč, ať se zabaví, jak chtějí, nechápu a nelíbí se mi. Jedině snad pokud jim novomanželé zajistí nějaký jiný program, aby nemuseli jen tak bloumat po cizím městě. Pokud nemám peníze, tak nedělám velkou svatbu a nebo se holt tomu šetření musí přizpůsobit styl svatby. Kamarádka pozvala 100 lidí, pronajali si kulturák, objednali řízky, guláš, venku grilovali prase a pojali to prostě formou rautu pro všechny. A byla to pohoda, taková neformální svatba, nám se to moc líbilo. Celá svatba je stála pomalu polovinu, co nás a to jsme měli lidí 50. A počítám, že museli pěknou částku vybrat na darech, v tomhle je výhoda pozvat hodně lidí :-)
Odpovědět
ano, nevěsty chtějí, aby je vidělo hodně lidí na obřadu, ale aby s nima neměly výdaj s obědem. Já prostě pozvu na obřad ty co půjdou i na oběd a ostatní přijdou navečer na raut a nebudou si hledat nějaký program a stravu sami. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj holky. Ja uvazuju nad stejnou otazkou. Napadlo me reseni pozdejsiho obradu (15h) s tim, ze by potom volne navazoval uz jen raut bez obeda - tzn, svatba na jednom miste - idealne venku s moznosti vnitrniho prostoru - ale nevim, jestli to neni skoda, obed neudelat. Dalsi varianta je mozna na miste, kde je moznost male hostiny pro rodinu, ale soubezne uz raut pro pratele se zabavou a pak to volne spojit. Nechce se mi nihoko posilat domu ci pryc at pak prijde...to mi neprijde ani trochu hezke....ale zase nechci obr obed pro 80 lidi...to me desi :)
Odpovědět
My jsme zvolili poslední variantu, tedy jenom raut. Obřad máme ve 13:00 - půl hoďky trvá samotný ceremoniál - pak bude nějaký focení s rodinou a než se všichni dostaneme na místo je podle mně 15:00 ne-li víc. Potom bude nějaký to metání střepů, pítí vody a vodky přípitek a zahájení rautu. My se mezi tím vytratíme na focení jenom spolu. Když dorazíme zpátky do 17:00 bude to akotát na krájení dortu, svatební tanec a zahájení volné zábavy. Raut plánujeme na dvě části tu odpolední - řízečky, guláš, nějaký kuřecí kousky, chlebíčky, salámový a sýrobá mísy, uvažume i o polívce, ale pojím se že na ní už bude stejně teplo, proto taky chceme hodně zeleniny a ovoce, saláty a tak.No a večer to vidím na grilovanou kýtu a tataráček. Podle mě je to nejlepší varianta . Každý si vybere co má rád a na co má chuť a bude jíst kdy má hlad a nebo zrovna chuť. A ještě jedno velké plus to má - ušetří se i nějaké penízky třeba na svatební cestu :)
Odpovědět
Taky jsme to řešili. Původně jsme chtěli obřad nejdříve ve 14:00, raději spíš ještě o hodinu později... No a na matrice nám to utnuli, že prý v 11 nebo ve 12 a tečka. Takže jsme tedy zvolili poledne, s tím, že tedy po obřadu bude pravděpodobně společně focení, pak se hosté přesunou na raut (kde bude připraveno občerstvení, svařák/grog apod.) a my po focení dorazíme za nimi - nechce se mi hosty nechávat čekat během našeho focení. Po našem příjezdu (předpokládám, že nejdéle ve 14:00) bude asi jen hození kyticí (ženich bude možná házet podvazkem :) ) a přípitek, no raut a volná zábava. Možná uděláme dobrovolnou tombolu, ale jinak nic zatím neplánujeme - nějak ty organizované činnosti nemusíme. Plus ženich má jedno přání - nezůstávat na oslavě moc dlouho ;-), prý nejdéle do 21:00 8-) Ale nějak si nedovedu představit, co se bude do večera všechno dít, mám zároveň strach z hluchých míst... No, nějak do dopadne :D
Odpovědět
Ahoj volila bych raut pro všechny, udělejte si to jak to považuješ ty za vhodné. Hosté nemají břímě financí a tradice se na vaší svatbě určitě nějaká najde.Budu mít taky raut na zahradě, obřed v 13 a raut kolem 16 .00 . Mohou se všichni převléknout a přijedou bez stresu
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj,Taky jsme to řešili. A nakonec bude oběd pro všechny a večer raut. Máme oslavu na chatě takže si děláme všechno sami. Budem tam mít kuchařky na výpomoc které se postarají o veškeré občerstvení :-)
Odpovědět
My to máme přesně tak, jak se to tady všem nelíbí :) Oběd pouze s rodinou a k večeru přijde pár známých a to bude raut. Já osobně, v našem případě, v tom žádný problém nevidím. Většina lidí, je z města, kde bude svatba. Obřad i hostina i raut jsou na jednom místě, takže nikdo nemusí jet někam kvůli obřadu a pak se vracet a zase jet nějak večer na raut. Těch pár lidí, kteří bydlí jinde se znají s těma ostatníma, takže buď půjdou na kafe k nim nebo si někde sednout. A co se týká narušení nějakého harmonogramu, jak píše @kaprik23, s tím taky nemáme problém. Dort se bude krájet po obědě za přítomnosti rodiny a bude ke kávě. První tanec novomonželů cca 17h, my pak odjíždíme na focení a restaurace nachystá raut. Svatbečané můžou tančit a baštit :) Sami sme v loni na takové svatbě byli a nikdo v tom neviděl problém. janefka - je fakt, že vy máte teda dost hostů a jak píšeš, že je to na malém městě a tak, volila bych v tvém případě raut. A to že se to někomu nebude líbít a že jsou nějaké tradice, na to kašli. Je to tvoje svatba :)
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, u nás to řešíme tak, že po obřadu se skupina rozdělí, rodina jde na oběd a zbylé lidičky pošleme na pěknou plavbu lodí do centra. Nikdo není naštvaný, hosté se vráti po rodinném obědě a může začít párty. Případně doporučuji zajistit malé občerstvení pro ostazní hosty a vymyslet program.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Článek se načítá
Profilova fotka
@janefka Já nevidím důvod, proč by se to mělo někoho dotknout. Pokud je vaším přáním mít pouze s rodinou hostinu, tak to tak udělejte a ostatní pozvěte až na raut. Já bych to tak taky udělala. Ale vzhledem k tomu, že budeme mít celkově malou svatbu, tak to nemá význam a zveme všechny i na hostinu. Myslím, že by vaši přátelé měli respektovat a chápat, pokud chcete mít hostinu jen v kruhu rodinném...
Odpovědět
Profilova fotka
No mi měli 45 lidí. Všichni měli klasický oběd -hosinu. A od 16h byl raut, tak kdo zůstal, tak si dal.
Odpovědět
Profilova fotka
My máme v plánu cca 45 lidí. Oběd bude pouze pro rodiče a svědky. Později bude raut s grilovačkou už pro všechny. Konzultovala jsem to s hosty-některými :) a nejsou proti, zajdou si na obed někam sami. Navíc tím, že máme svatbu na zámku, mají domluvenou prohlídkou, takže část času můžou ztratit tam, popř. se mohou převléct do něčeho pohodlnějšího, protože odpoledne pojímáme vcelku dost neformálně.
Odpovědět
Profilova fotka
Proc neudelat obrad tedy po obede jako my. My mame 120 hostu a vice zahranicnich nez nasich. Budeme se zahranakama a uplne nejblizsi rodinou na miste jiz od patku. V sobotu budeme mit s rodinou svatebni obed kolem poledne (30 lidi) zatimco ostatni zahranaci si urcite uziji prijemne rano a pozdni snidani, vyspi se, mozna nejaky sport ci aktivita. Obrad bude kolem 13.30 az 14, na ktery dorazi jiz kazdy. Nemusime tedy vubec resit co s nimi behem obeda. Jinymi slovy, oficialni zacatek svatby bude v sobotu v 13.30hod a pokud se nekdo rozhodne prijet jiz v patek, tak to pro ne bude prodlouzeny vikend a my to jen uvitame!
Odpovědět
Taky jsme toto řešili. Nakonec máme ve 12 hodin oběd jen s nejbližší rodinou a obřad ve 14 a pak raut pro všechny. přišlo nám to jako nejlepší řešení...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?