Kdo všechno má mít proslov na svatební hostině?

Zajímala by mě tahle věc: jsou nějaká "pravidla" pro to, kdo musí mít na hostině proslov? Předpokládám ženich a nevěsta by měli mít asi nějakou "děkovnou řeč" pro rodiče a přátele. Pak rodiče manželů? Už je to strašně dávno, co jsem byla na něčí svatbě, tak si to vůbec nepamatuju, za pár měsíců budu svědkyně na svatbě kamarádky. Tak se docela děsím i toho, že se bude chtít nějaký proslov na mně. Která jste kdy měla proslov na svatbě, připravovala jste si ho nějak hodně dopředu? Jak dlouho tvrá a co by se tam tak mělo říkat? Jsem strašná trémistka a mluvit veřejně mezi lidma mě děsí, takže se do budoucna bojím veškerých proslovů :-( .
Odpovědět
Zalezi, s kym se dohodnes, ze ti ten proslov udela. A doporucuju opravdu se dohodnout dopredu (zazila jsem svedkuv proslov delany "z fleku", protoze vubec s necim takovym nepocital). Nejcastejsi je varianta svedek zenicha, prip. svedek nevesty a pak otec nevesty. Vsichni ostatni jsou v podstate "nadstandart" :-)
Odpovědět
Proslov může mít kdokoliv. Z nepsaných pravidel je dané to že by na hostině měli mluvit: svědci, otec nevěsty, případně otec ženicha..Od těchto se to očekává... ženich a nevěsta mohou pak mít děkovnou řeč, kdykoliv během svatebního večera atd...
Odpovědět
Presne tak, proslov muze mit kdokoliv, zalezi na domluve a prani novomanzelu. Me se vdavala minule leto segra, jejim pranim byl jen kratky proslov svedku, takze to padlo i na me :-) S zenichovym svedkem jsme dali dohromady kratky proslov, ktery byl vtipne podany primo na novomanzele. Jsem taky silena tremistka, musis si predtim dat panaka ;-)
Odpovědět
Holky, a fakt nějaký proslov být musí? :-) Naši svědci jsou tak trochu "telátka" :-D Otce tam nebudeme mít ani jednoho, moje máti je extrémně stydlivá a jediný kdo by se toho se strašnou chutí ujal je naše babi, a toho se tedy děsí celá rodina! :-D
Odpovědět
Profilova fotka
U nás na obědě s rodinou bude mít proslov taínek ženicha. Rád se poslouchá, takže se toho trochu obáváme :-D . Na rautu s rodinou a přáteli pak promluví svědkyně a svědek. Všechny tři jsme o to požádali půl roku dopředu, takže věřím, že to klapne :-) . Zažila jsem svatbu, kde se na proslovu s nikým nedomluvili a po zasednutí ke stolu bylo hrobové ticho a všichni čekali...Nakonec se tuhle příšernou situaci pokusil zachránit bratr ženicha a odříkal pár vět z fleku. Tohle fakt neee ;-)
Odpovědět
U nás bude mít proslov jen svědek ženicha. Bere tento úkol velmi svědomitě, takže nás už teď informuje, že vymyslel další část apod. :-D Vážně se těším co pro nás připravuje, protože se vyjadřovat umí, navíc takovým "svým" způsobem, který je trošku proti proudu, takže to určitě nebude nuda :) My pak jen krátce poděkujeme hostům.
Odpovědět
Profilova fotka
U nás měly mít proslov svědkyně, moje teta a ženichova sestra. Sestra od Petra je stydlivá, tak nakonec odmítla, moje svědkyně to zvládla na výbornou a aby v tom nebyla sama, poprosili jsme dlouholetého kamaráda od Petra, aby o něm taky něco řekl a ikdyž na to nebyl připravený, tak to bylo moc hezké...Rodiče bych do toho netahala, už tak je to pro ně dojemné, tak aby se tam nerozplakali :D
Odpovědět
Profilova fotka
@lamiaaa Měla jsem proslov jako svědkyně na bráchově svatbě. Chtěl jen něco krátkého a hlavně mě prosil, abych se nesnažila být vtipná, takže jsem pronesla jen pár vět - bráchovi se v tom roce sešly ještě dvě významné události - dodělal školu a oslavil pětadvacetiny, tak jsem to tak nějak spojila dohromady a pak připila na zdraví novomanželů :-) U nás měl na obědě proslov můj taťka a my jsme pak krátce poděkovali před rozbalováním darů. Rozhodně se však s dotyčným(i) domluvte, jak už tady bylo párkrát řečeno, zažila jsem svatbu, kdy byl o proslov neplánovaně požádán svědek a shodou okolností to byl zrovna můj manžel a docela chudák koktal, protože to vůbec nečekal.
Odpovědět
Profilova fotka
Já budu mít proslov jako nevěsta, sama. Příde mi to přirozené. Ne jen sedět a koukat, svědci by stejně asi neřekli všechno. A na srdci toho mám moc :D
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?