Jaké spropitné necháte v restauraci po svatební hostině?

Je mi jasné že záleží na počtu hostů a na výšce konečného účtu.
Odpovědět
1
2
Dopředu si to určitě neplánuju. Záleží na tom, jak budu spokojená s obsluhou a celkovým přístupem. Když budu velmi spokojená, tak určitě něco nechám (cca 500 až 1000). ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak kolem 500-1000taky.muj tatka daval na 50tce 2000 ale to uz mi prijde moc.
Odpovědět
Profilova fotka
500 - 1000 bych dala, uvidime, jak budem spokojeni
Odpovědět
Profilova fotka
většinou se dýško pohybuje okolo 10% i v okolních státech,pokud je člověk spokojený :) Jenže u nás je zvykem nedat nic, i když se rozplývá blahem...Já jsem dávala kolem 1500,-
Odpovědět
My s přítelem budeme dávat okolo těch 10 %...když budeme méně spokojení, tak méně, ale jinak si myslím, že je to běžný standard :)
Odpovědět
Profilova fotka
Všude "ve světě" (tzn. jinde než u nás ;-) ) je zvykem dát 15 %. Dost jsem o tom přemýšlela, protože u i běžné hostiny to pak vyjde dost (u nás asi 7 tis). Manžel nakonec dal 3 000,-, pak jsem ještě zjistila že nás asi o 2 tis ošidili (i když si myslím, že omylem). Podotýkám, že bohatí opravdu nejsme (šaty jsem měla staré, kytici jsem si natrhala), jen nám to přišlo slušné.
Odpovědět
Vidím to tak na 10-15% dle spokojenosti
Odpovědět
my měli jen svatební oběd,pak krájení dortu a kávu,a bylo nás tam celkem málo 16 lidí a platili jsme kolem 4600 tak manžel tam dal 5500kč,opravdu tam kolem nás kmitali a snažili se splnit každé přání :-)
Odpovědět
Nevim proc se tady v CR, kde do ceny uz davno zapocitavaji docela slusny zisk porad mluvi o zahranici (mimo to to mame podepreno v zakone, zakaznik musi byt seznamen s konecnou cenou a take se obcas setkam s tim, ze si to nauctuji "automaticky" ]-( ). V zahranici je casto cena s minimalnim navysenim a protoze mam par pratel v gastronomii v zahranici , tak vim jak ceny vytvareji. Pak tech 10% nebo 15% dava smysl-slusne restaurace se snazi toto "ziskat" chovanim a pristupem. Samozrejme se to lisi zeme od zeme. Uprimne nekdy bych za tu uroven co zde predvadeji jeste chtela dostat zaplaceno ja za trpelivost...
Odpovědět
Profilova fotka
já nevím, ale když mě bude litr neperlive vody nalité do džbánu s citrónem stát 60 kč (litr vody v makru cca 10kč), plátek citronu když celej citron stoji 5kč tak třeba 50haliřu a oplachnutí džbánu znova, když to zaokrouhlím, tak celá cena může být max 20kč a dalších 40kč si veme restaurace prostě jako výdělek... v této situaci si třeba myslím, že dávat 10% pokud počítám, že nás to bude stát cca 40 - 45 000 docela dost peněz, myslím si prostě, že nastavenýma cenama si restaurace na svoje služby a lidi vydělá a dýžko není povinnost, ale spíš akt dobrého vychování. pokud by mi ale ten dzban vody daly za 15kc (a samozrejme vsecho ostatni v tomto duchu) a ja bych platila misto 45 000 treba jen 32 000 tak asi s klidem nechám 10%, ale takto opravdu nevidím důvod...
Odpovědět
Profilova fotka
@mawenzi S tim ale musis pocitat, kdyz to mas v restauraci. Pokud s timto mas problem, tak si nedelej svatbu v restauraci. Gulas z klizky ti v nakladu taky vyjde na prd a nauctuji si 300 % prirazku. Personal nemuze za tyto stadarty. Ty davas dysko personalu a ne majiteli. Podle toho se rid. Dava se 10%, Kdyz mas na svatbu za 40tis. tak mas i na dysko v hodnote 10%. Kazdopadne my to delame na zahrade a zarizujeme si vse sami. Oba dva jsme cisnici a vime jak to v hospodach chodi. Uz jen to, kdyz si tam klidne muzou namarkovat spoustu napoju navic a ty nepoznas kolik toho kazdy mel...tak to chodi...navic neco udelaji spatne a ja si nechci zkazit den..to je jen muj nazor. Neber to osobne. ;-)
Odpovědět
@vercikn Tak když nejsem v restauraci spokojena, tak dysko nedavam. Když jsem, tak samozřejmě ano. Za dobré služby si ráda připlatím. V naší restauraci jsem byla už několikrát a vždy jsem byla nad míru spokojená. Bohužel, ve většině ostatních podniků se už bojm najíst...
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@nemuzusedockat jenže posouvat o 2 měsíce svatbu, ať došetřím 4000 dýško a) nehodlám b) myslím si, že restaurace má přirážku dost vysokou a my tuto přirážku akceptujeme tím, že jsme si ji vybrali, protože nám jde o to konkrétní místo. Navíc sama říkáš, že ti často naůčtují i cos nevypila, takže myslím, že to dýžko si vyberou sami v tom, že nás prostě ošidí na tomto... a nemyslím, že je naše povinnost dávat tak vysoké dýžko. Já bych dala ten litr, když budem spokojení, myslím, že to je adekvátní a s tím tak počítám. předpokládat ale, že když někdo šetří přes rok, aby teda měl na svatbu za 65 000, že když má na hostinu za 40 000, že má automaticky na tak vysoký dýško je ale fakt trochu dost mimo. Ale chápu, že z pohledu čísnice na to asi můžeš mít jiný názor, protože máš jinou představu o tom, co se s těmi penězi děje a kolik jich nakonec obsluha dostane.
Odpovědět
Profilova fotka
Jenomze ty nejdes do hospody s tim. "Hele vy me stejne ocorujete, tak s dyskem nepocitejte" :-)Ber to tak, ze se o vas budou starat skoro cely den, samozrejme, kdyz nebudes spokojena, tak to mluvi za vse, ale kdyz jo, tak to k tomu patri..Je vhodny si usetrit na vsechny vydaje a to je i na dysko..
Odpovědět
Profilova fotka
@mawenzi Kdyz jdes do autoservisu a chces neco opravit tak platis za material a praci..to je to same!
Odpovědět
Profilova fotka
@nemuzusedockat jenže já samozřejmě počítám s tím, že konečná cena v hospodě počítá i s cenou personálu. Když půjdu do autoservisu, řeknou mi oprava 3000 a z toho bude 2200 součástka a 800 práce, pronajem prostor, energie a tak. Nezaplatím 3000 a k tomu ještě dýžko. V hospodě čekám, že když za řízek, brambory a obyčejnou vodu zaplatím cca 200, a vím, že cena jídla pro normál smrtelníka je třeba 70kč na doma a restaurace to teda má levnější páč nakupuje ve velkým, tak dost čekám, že zbylých odhadem 130-150kč je opět i na práci pro personál, na pronájem prostor, energie prostě taky... Předpokládám, že si cenu za jídlo a tak umí hospoda spočítat tak, aby se jim vyplatilo jak ohledně surovin, tak ohledně výplat personálu a pokrytí dalších nákladů.
Odpovědět
Profilova fotka
Dobry den, vyska dyska skutecne zalezii od vasej spokojenosti s personalom. Pokial mate pocit, ze Vam napr.na stolech stale neco chybelo, jidlo bolo studene, obsluha neochotna atd, tak nemusite davat nic. Preto ak ste spokojni a radi by ste obsluhe a kuchyni dali "korunu" extra, je dobre si mozno dopredu zistit, ci pri plateni majitelovi, majitel to Vase dysko pre personal aj personalu odovzda. Neni to vyplata pro personal, ale klasicke dysko..Ale dost zalezi od toho, ci ste zvyknuti nechavat dysko pri "normalnej" navsteve restaurace. Svatba je skutocne draha zalezitost a chapeme, ze je nutne pocitat kazdu korunu.
Odpovědět
Profilova fotka
Obvykle se počítá tak s tisícovkou na osobu (z obsluhy), pokud je vše v pořádku :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Zatím tohle neřešíme, ale určitě to bude podle toho, jak budeme spokojeni. Jelikož už teď nám majitel povolil pejska, tak má procenta navíc. :-D
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
Profilova fotka
Dýško dávám opravdu jen když jsem spokojená. Rozhodně bych to nedělala jako slušnost. Počítám, že minimálně jim dáme 1.000, ale možná víc. Uvidíme, podle přístupu, jak dlouho s námi budou, kolik jich taky bude atd. Hostina nás vyjde cca na 50.000 - to mi přijde jako dost dávat 5.000 navíc! Možná 3.000 max. Navíc tady hodně lidí píše, že je to pro personál za jejich služby, za to jak se chovají a já s tímto souhlasím. Pak ale nechápu proč píší 10% z útraty... Celková útrata se přeci odvíjí od toho, jaké ceny nastavil majitel/provozní ne číšníci a kuchaři. Pokud jim chci poděkovat, tak jim prostě něco nachystám, ale nechápu pak logiku 10% z útraty, která s nima nemá nic společného.
Odpovědět
Profilova fotka
My dávali 1000Kč cca. S tím, že paní byla hodně moc překvapená. Říkala, že jim takhle spropitné nedala žádná svatba už cca půl roku. Což je ostuda. Jedná se opravdu o super podnik, služby jsou super. Myslím, že je to v lidech...
Odpovědět
Profilova fotka
my nechali 500 spropitne servirkam, ktere nas obsluhovali a pani provozni sem pri doplaceni ubytovani nechala taky 500
Odpovědět
Profilova fotka
My dostali po svatbe od hotelu celkovou fakturu v ktere bylo i ubytovani, pronajmy prostor apod. takze davat z toho 10-15% by byl nesmysl, zaokrouhlili jsme sumu na tisicovky aby se nam to dobre platilo a tim to koncilo, sam reditel rikal ze sluzby maji nacenene tak aby i oni byli spokojeni, takze z toho zadne vycitky nemam.. kdyz jsme v restauraci a stara se o nas jeden clovek, tak to dysko beru jako odmenu jemu za super obsluhu, jenze pri svatbe kolem nas litalo lidi nekolik, nekdo cely den nekdo jen jednorazove pri roznaseni obeda, zaroven se vetsina obsluhy starala stridave i o dalsi akce v ostatnich castech hotelu, ja je vubec nesledovala, takze bych ani netusila za kym z obsluhy jit abych mu nejake dysko dala..
Odpovědět
Zdravím, máme objednaný catering, který budeme platit pravděpodobně druhý den. Měli bychom dát dýško personálu na místě nebo ho zahrnout do konečné sumy při placení? Díky.
Odpovědět
Profilova fotka
Holky asi mě tu X lidí odsoudí,ale stejně..... Jsem z oboru,dělám v malém pensionu s restaurace,kde do roka děláme cca 6-15 svateb,záleží rok od roku a popravdě letos je to po 3 letech,co jsme dostali "dýško"... |-| .Přišel ráno při placení ženich a rovnou se zeptal,kolik nás přesně včera bylo,říkám, že dva na place a dva kuchaři-dal každému 500,- a to se mi opravdu hoooodně dlouho nestalo...A to nejsme nějaký "luxus" svatby o 40-60 lidech se pohybují komplet i s ubytkem kolem 25-40tis,záleží jaká je to "pijatika" :D Ono když si vemeš,že ráno přijdeš na cca 8-9 ať vše nazdobíš a nachystáš a pak jsi tam se svatbou do 3-5 ráno a od provozních je číšník placený jen za den a to že je tam déle(otvíračka všude bývá do 23.00) už nikoho nezajímá... Já svojí práci miluju,nevyměnila bych jí za nic na světě,taky říkám,že tuhle práci děláme z lásky a ne pro peníze,protože když si to spočítáš hodinově,tak děláme i za 35-40,-/hodinu a popravdě,kdo by za tohle dělal ....Bohužel v tomto oboru se dělá za min mzdu-pokud to není už nějaký luxus obří hotel a "počítá" se s tím, že si právě vyděláš na dýškách,ale doba je trochu jinak....Pak když ti obří svatba o 90 lidech platí za komplet kytky,dorty,jídlo,pití,ubytko 46tis a dá ti dýško 16,- které máš teoreticky rozdělit mezi kolegy,protože u svateb je to slušnost dát i do kuchyně..... :-N
Odpovědět
Tak my nakonec dávali 1000,- Kč za každou osobu, která se nám věnovala. Takže celkem 5 tis. Jinak útrata byla cca 30 tis. Byli jsme maximálně spokojeni, tak jsme to ocenili. Přišlo mi to akorát.
Odpovědět
Jak se zase ukazuje, tak už po několikáté pochybuji o zdravém rozumu připívajících...správné spropitné přeci neexistuje...je to prostě jen o tom, co si kteří novomanželé mohou a chtějí dovolit...třeba 10%z ceny mi přijde úplný nesmysl vzhledem k tomu že např. u naší svatby by to dělalo asi 8000, myslím, že když nechám pěknou útratu a pak to zaokrouhlím, že je to adekvátní, protože nevím jak u Vás na svatbě, ale já jsem peníze řešila opět s provozním (majitel) a ne s obsluhou, takže dávat peníze majiteli např. těch zmiňovaných 10% je podle mě nesmysl, protože z toho ty servírky a lidi se kterýma jsem byla skuteně spokojená stejně zřejmě nic nedostanou.,..takže jsme personál ocenili, když večer nosil drinky a vedoucímu jsme to zaokrouhlili pouze na celou tisícovku ráno
Odpovědět
@jirinka25 Dýško se dává právě personálu a podle mě je to slušnost. To, že si někdo nemůže dovolit dát dýško mi nepřipadá jako argument. Přece když jdete do restaurace, tak jdete do takové, kde si to můžete dovolit a ne tam, kde na to máte s odřenýma ušima. A u svatební hostiny je to stejné. Osobně bych se styděla, kdybych utratila několik desítek tisíc, obsluha makala a nakonec jim zaokrouhlíš útratu tak, že jim v x lidech dáš třeba pětikilo.
Odpovědět
@kacenkakaca Pokud jsi to přečetla až do konce, tak bys tady nemohla hodnotit něco, co jsem nenapsala...Napsala jsem, že jsem to majiteli (provoznímu) zaokrouhlila na celou tisícovku...a personál řešila večer...takže příště prvně čti a pak kritizuj...
Odpovědět
@jirinka25 Pravda, to se omlouvám. Nicméně si za příspěvkem stojím, protože spousta holek v tomto vláknu dávala dýško bohužel tak, že jen dorovnala tisícovku. Jinak myslím, že těch 10-15% je za spokojenost naprosto přiměřených a je vhodné to rozdělit mezi personál.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?