Hostina svépomocí

Zdravím všechny budoucí nevěsty i ty co již mají svůj den za sebou. Můžete se prosím podělit o zkušenosti s hostinou svépomocí? Zajímá mě všechno :). Co jste všechno chystali/vařili? Co jste připravovali na oběd, raut? Všechno "sami" nebo jste na něco měli catering? Kdy jste co připravovali? Pro kolik lidí jste chystali? Kolik pití jste měli? Kdo obsluhoval? Kolik jste měli na tyto práce lidí? Kolik vyšel oběd, kolik raut, kolik pití? Šli byste do toho znovu takto? Předem všem děkuji za podnětné odpovědi :)
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
já jsem chystala sama cukroví a zpětně bych do toho asi znovu nešla. Byl to zbytečný stres před svatbou, sice jsme ušetřili, ale byla díky tomu dost vyčerpaná.
Odpovědět
Taky by jsme chtěli hostinu tímto způsobem :-) A proto by mě odpovědi na tvé otázky také zajímali ;-) Hostinu by jsme udělali na zahradě u domu a veškeré jídlo a pití (oběd i večerní raut) by jsme chtěli připravovat sami (tedy s pomocí rodiny a známých). Je mi jasný že je s tím více práce ale chtěla bych vědět jaký je cenový rozdíl mezi tím když si to vše děláte sami a tím když máte vše zajištěno v restauraci popř. cateringem :-)
Odpovědět
Ahoj, my měli na oběd asi 50lidí a na večer pak celkem cca 80. Většinu sladkého jsem si pekla sama za pomocí mých dvou sester. Objednávali jsme jen svatební dort, kremrole a koláčky. A znovu bych do toho nešla, i když se na to specializujeme a pečeme sladké koutky často. Byl to zbytečný stres, hodně věcí se musí dodělávt až v den svatby, aby to bylo úplně čerstvé a ještě před obřadem sestry všechno chystaly přímo do sweet baru... To znamenalo, nejen že se nezastavily, ale nemohly vítat a organizovat svatební hosty a chyběly i mně u příprav, což mi bylo nakonec hodně líto. Oběd jsme měli objednaný a sami jsme si řešili večerní raut... To znamená, že jsme měli "pronajaté" dva šikovné kuchaře, kteří na místě chystali rautové mísy, řízečky, saláty,dělali kýtu.... Ale protože jsme jim museli veškeré potraviny nakoupit, bylo to dost otravné a zbytečně stresující. (Museli jsme myslet na veškeré koření, sůl,mouku... na místě k "půjčení" nic nebylo a co nakoupíme, bylo čistě na nás. Takže bylo docela těžké odhadnout co vůbec koupit a kolik toho koupit). Myslím, že bez cateringu nebo nějaké pomoci zvenčí se to nedá v žádném případě zvládnout! Nestojí to za to! Člověk stejně ve finále moc neušetří...my s pomocí kuchařů, pronájmem kuchyně, pronájmem sálu, servírek , zapůjčením některého námi požadovaného skla (sekt skleničky, longovky na koktejly,..) platili stejně, jako bychom si to nechali od někoho celé udělat a bylo by to bez nervů, starostí a nemuseli bychom do toho zahrnovat tolik členů rodiny a kamarádů. Nakonec se nám to všechno povedlo krásně, všechno vyšlo jak mělo a bylo to super, ale i tak bych ti poradila vyprdnout se na to!
Odpovědět
Profilova fotka
Ja bych teda byla pro se na to vykaslat, maximalne objednat catering. Nechci se nikoho dotknout, ale zamestnat v den svatby pulku rodinu na vareni, ohrivani, obsluhovani mi prijde proste blbe a nevhodne. Oni se maj bavit a uzivat si ten den a ne stat u plotny a obskakovat.
Odpovědět
My bychom tímto způsobem hostinu právě chtěli a uvažujeme nad tím. Proto jsem založila tuto diskuzi abych zjistila co a jak a poučila se ze zkušeností jiných. Tuto variantu jsem nadnesla a byla v rodině schválená s tím, že lidi, kteří se hlásí sami dobrovolně na pomoc je víc než je nutné. V den svatby nás určitě nebude obskakovat půlka rodiny, ale lidé, které na to domluvíme. Takže maminky, sestry... budou stejně tak hosté jako by byli v restauraci. Svatba bude skoro za rok, takže máme čas to promyslet, zhodnotit pro a proti atd. Myslím si, že je tu dost nevěst, které takto svatbu měly a ty bych chtěla poprosti jestli by se nepodělily se zkušenostmi.
Odpovědět
@michaelamen Děkuji za příspěvek. Přesně takové odpovědi/postřehy z vlastních zkušeností potřebuji.
Odpovědět
@luccieta souhlasím je to blbost my jsme takhle lítali na narozeninách od babičky ( kulatiny) takže taky dost lidí jak na svatbě a z narozenin jsme měli kulové, ještě jsem dostali vynadané od babiny že jsme neměli sedět, ale nálevat alkohol, kterého bylo dost na stole a každý si naleval sam jak chtěl....takže už nikdy víc ani na svých oslavách a svatbě a ani nikomu na oslavě vola dělat nebudu je to dost hnus v dnešní době když se dá objednat catering...
Odpovědět
@chique My si dělali grilovačku svépomocí,kvůli tomu aby se ušetřilo,ale už nikdy bych takovou blbost neudělala. Ženich a já jsme lítali kolem hostů a vlastně jsme je obsluhovali,a neužili jsme si sami sebe. Dnes bych si už nechala vše udělat v restauraci.
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme měli kuchaře a dvě holčiny na obsluhování pro 47 lidí. Vyšlo nás to na 13 tisíc a hromady a hromady jídla zbyly. Měli jsme odpolední obřad totiž. Kuchaře jsme měli fakt šikovného a zvládnul to skvělě, i když bylo vidět, že toho má plné kecky. Každopádně, obsluhu bych volila svižnejší nebo aspoň ještě 1-2 holky navíc. Bylo to sice formou grilování a obsluž se sám, ale i tak mamka musela vstát a roznést aspoň koláčky, protože ty dvě byly nějaké zmatené. Rozhodně bych to ale nedělala úplnou svépomocí. Svatební den si máte užít všichni v klidu a spolu a né lítat kolem jídla a pití.
Odpovědět
@sassanca A kuchař vařil vše přímo v ten den? Nebo jste měli něco nachystáno předem? Jaké jídla jste měli?
Odpovědět
Profilova fotka
@chique Dělal to vše v ten den, tím že jsme na hostinu dorazili až o půl 4, měl dost času...Neměli jsme polívku, hlavní jídlo bylo vepřové karé ugrilované v celku a pak to krájel na plátky (pořádné teda) s redukcí z balsamica a jako příloha grilovaná zelenina (cukety, lilky a papriky). Někdo si k tomu ještě dával chleba. Po zbytek večera se grilovaly nějaké klobásky, kuřecí a vepřové maso. Nic z toho jsem neochutnala večer :-D A jinak byly nachystané ovocné a zeleninové mísy, taky salámové se sýrem a ještě koláčky a dort. No výslužky jsme dělali bohaté. Ale furt lepší, ať jsou všici přejezení než naopak. Do karaf se rozlila voda s citronem, vína...pivo si čepoval každý sám později. Jinak my jsme kuchaře neplatili, protože je to náš kamarád. Takže pro nás to bylo velké ušetření. Zvlášť po tom, jak skvěle všechno sám připravil.
Odpovědět
@chique Ahoj, my jsme to měli svépomocí a bylo to úplně v pohodě, když si to pořádně zorganizuješ, promyslíš dopředu a hlavně deleguješ práci, tak nemusíš pak nijak lítat a určitě ti nic nezkazí den :-) sladké jsme měli něco objednané (dorty, výslužky předem nakrabičkované), něco napekli babičky, tetičky, co se sami nabídly...oběd nám uvařil manželův bratr, je kuchař, navařil to doma dva dny před svatbou - měli jsme knedlíčkovou polévku a svíčkovou s domácím knedlíkem...na místo se jídlo převezlo dopoledne, my všichni byli na obřadu, který byl v 11 h, převezl to řidič (měli jsme dva na rozvoz hostů večer, tak jeden nám už dopo odzvedl jídlo :-))...na obsluhu jsme měli děcka z místního učňáku, co se učí na kuchaře/číšníka, jedna holčina byla "kuchař" - na nandávání jídla, tři byli číšníci, měli být čtyři, ale jeden klučina ráno onemocněl, zvládli to v pohodě, ale kdyby byli 4 + 1 bylo by to o malinko lepší..na oběd nás bylo 40, pak večer 80..dopředu jsem děckám řekla, co všechno mají na starosti, že maj donášet sklo, mýt nádobí, vařit kafe, doplňovat čisté půllitry - odpoledne byla samoobsluha, sudy s nealkem, alkem, grilovačka (na grilování jsme měli dva super pány, tátovy kamarády, kteří se o to báječně starali), takže obsluha už jen doplňovala tácky, kyselé okurky, hlídala prázdné sklo a odnášela...všechno úplně v pohodě a bez problému, určitě to vyšlo levněji - všechen tvrdej alkohol, víno, pivo, kafe...určitě bych do toho šla zas, udělali jsme si všechno podle svýho, s nikým neřešili případné dohady.. :-)
Odpovědět
Článek se načítá
@chique Hostina byla v kultur. domě, kde se nevaří ale v kuchyňce bylo veškeré nádobí, sklo, příbory včetně lednic, mrazáku, var. konvic i chladící pult. Catering pro 100 hostů nám připravil a dovezl šéfkuchař z naší obce. Na hostině sám se čtyřmi našimi kamarádkami servíroval na talíře předkrm a hl. jídlo. Polévka se podávala v terinách a u stolu si každý nabral sám. V 17:30 h. dovezl již na tácích veškeré pochutiny na raut. (kuř. špalíčky, řízečky, bramboráčky, halušky se zelím a uzeným, guláš, uz. kýtu, lososa, sýrové, ovocné a zeleninové mísy i čoko-fontánu. Den předtím jsme si v 10-ti lidech nazdobili sál, včetně potahů na židle. Chlapi dovezli alkohol, bečky s pivem a výčep. zařízení. Zda bychom šli do toho znovu, nevím. Ale přiznám se, že to bylo náročné, ale když je to dobře zorganizované, tak se to dá v pohodě zvládnout. Když pominu výpomoc kamarádek, tak jsme za catering zaplatili polovinu z toho, kolik bychom zaplatili v restauraci. (Alkohol, pivo, víno nealko, kávy jsme měli své).
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme si sice sami nevařili, ale jinak vše sami, spolu s rodinou a kamarády jsme chystali sál, kamarád čísník se nám staral o bar, další známý nám griloval prasátko a jeho žena nám pomáhala se vším, co bylo třeba. Od učiliště jsme měli oběd a raut. oběd naservírovali a roznesli - jenže na 65 lidí měli jen dva na roznášení, takže museli i ti, co se měli starat jen o pití, pomáhat s roznášením, nakonec i můj strejda roznášel dort, aby se na všechny dostalo. Do vaření bych se asi sama nepouštěla, to bych si zaplatila kuchaře, ale jinak si myslím, že se dá vše zvládnout svépomocí. Můžeš využít lidi, které znáš, ale nezvala bys je na svatbu, tak jsme to udělali my a myslím, že super, kdybych věděla dopředu, že z cateringu přijedou na roznos jen dva, zařídila bych si sama i tuhle část, nechala bych si jen uvařit a připravit rautík. Všechno jde svépomocí, jen to chce vážně dobrou organizaci ;)
Odpovědět
Profilova fotka
Ještě jsem zapomněla, že sladké jsme měli od dcery kamarádů, kteří se starali o prasátko a bar, takže minizákusky a koláčky dovezli den předem a pak jsme je jen naaranžovali na stoly a do rautu
Odpovědět
@chique Ahoj my si připravovali všechno samy, měli jsme 60 lidí, neměli jsme klasický oběd, měli jsme raut pro všechny od cca 14 hodin do půlnoci. Guláš -připraven den předem, uzené, uzená kýta se ohřívala,sekaná, tlačenka, zelenina-syrová i nakládaná,ovoce, slané štrůdly,sýry, pečivo, chleby,pomazánky. Vše připraveno den předem, nakrájeno, zakryto folii. Obsluhovali 3 lidi - spíš jen pití a doplňování rautu, jinak raut - samoobsluha.K pití jsme měli kofola - 50 l točená, cca 30 l džus, tonik, 2 sudy piva. alko bylo dost asi 20 l + 15 l vína, všeho bylo dost, zbylo také dost.cena pití, jídla a vše co bylo potřeba -tácky, misky, vidličky, lžíce a pod byla max 25000 kč. Zda bych do toho šla znova? jako akce dobrá, vše dopadlo na 1 , ale vdávat znovu se nechci - jeden manžel mi stačí. :) Takže na oslavu dobrý, klidně každých 10 let. :-D
Odpovědět
@chique a nebo tak jak psala @danysek26 . Taky dobrá možnost, byli jsme na velké oslavě narozenin ( min. 50 lidí ) kdy oslavenec měl domluvené studenty ze střední hotelové školy - kuchaře, číšníky + s nimi 2 učitelky, který na vše dohlíželi. Studenti to měli jako skvělou zkušenost do budoucna a starali se výborně o vše. Dokonce tam byli i studenti na míchané nápoje. Jestli chcete ušetřít šla bych touto cestou. Samozřejmě že se vám příbuzní a znamí nabídli že vám pomužou ( berou to možna i způsob jak vám udělat vaš den hezčí že vám pomůžou) , ale nechala bych je užívat svatbu a spíš si najmout studenti :)
Odpovědět
Super. Na roznos a servírování apod. mám jak píše @evculka_ domluvené známé, které bych na svatbu nezvala. Bude nás asi 40 osob včetně služeb a holek v kuchyni. Za pomoc nic nechtějí. Samozřejmě dostanou najíst, napít a později doufám, že by se mohly i bavit. Polévku bych si představovala taky v mísách na stolech a hl. chod ještě musíme vymyslet. Tím, že svatba bude v létě a venku je zastřešené posezení s možností půjčit od obce velký gril, tak odpoledne taky počítám s grilováním. Taky si myslím, že pokud je vše promyšlené, že by to mohlo jít.
Odpovědět
@smajlik345 taky jsme měli i míchané nápoje, ta holčina studentka, co tam byla jako za kuchaře měla kurz na míchačky a měli jsme s mojitem a sexem on the beach obrovskej úspěch! :)
Odpovědět
my jsme měli šikovného kuchaře na oběd (polévka Poctivý hovězí vývar s játrovými knedlíčkami a hlavní chod Hovězí líčka na červeném víně s kaší podáváné se sklenkou kvalitního vína). Večer pak raut - selátko nám opekal moc šikovný mladý pán a bylo naprosto dokonalé :) Mohu dát kontakt. Dojede kamkoliv.
Odpovědět
Profilova fotka
Taky máme v plánu raut se kterým nám z velké části pomůže ženichův bratr-kuchař. Jediný čeho se bojím, že absolutně nemám žádné zkušenosti s pořádáním oslavy pro cca 50lidí, tak bude těžký odhadnout kolik, čeho koupit, aby nebylo málo a ani hodně zbytků. Jinak co jsem koukala na nabídky cateringových firem, tak se raut platí na osobu a klidně to může být i 800Kč a víc na osobu. Takže myslím, že to vlastními silami uděláme levněji. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
My to měli všechno u mého švagra na statku a 95% věcí jsme si chystali sami. Co jste všechno chystali/vařili? Co jste připravovali na oběd, raut? Moje babička s mamkou a mým bráchou kuchařem den před svatbou na místě připravili domácí polívku (vývar s knedlíčkama a domácí nudle) + guláš. Měli jsme společně jen přípitek, polívku a pak už "raut". Tam bylo prase na rožni (bylo koupený už naložený a ráno napíchnul švára s kamarádem, co pomáhal - točilo se samo, jen se přikládalo) a ten gulášek. Salámové, šunkové a sýrové mísy (připravila švagrová ráno). Krájená zelenina a ovoce (připravily holčiny, co jsme měli najmuté na obsluhu). Ze sladkého pak koláčky, asi tři druhy různých řezů a bublanina, linecké cukroví (pekla moje babička s mamkou). Dál jsme měli vegetariánské pomazánky (ze sušených rajčat, žampionová, cibulková) od mojí svědkyně. Všechno "sami" nebo jste na něco měli catering? Z místní restaurace jsme pak měli jen objednaný řížečky a tatarák (naváželi postupně každou hodinu něco). Od cukrářky jsme měli jen dort (medovník 60 porcí, cca 12 kilo, 2500 Kč) Kdy jste co připravovali? Mamka s babičkou pár dní předem pekli to sladké. Koláčky byly objednaný od nějaký babči kamarádky. A den před svatbou s bráchou dělali na místě polívku a guláš. Studené mísy dělala švagrová a holky servírky v den svatby dopoledne. Pro kolik lidí jste chystali? Pro cca 60 lidí. Kolik pití jste měli? 3x sud piva (50litrů), Svijany 36 litrů vína (6 litrů Frankovka červená, 10 litrů Pálava, 20 litrů Veltlínské zelené) od našeho vinaře z Nechor 20 litrů tvrdého (vodka, rum, zelená, domácí kalvados a domácí medová višňovice - ta byla best of best) nealko: už nevím přesně, asi dva balíky Coca Coly, jeden balík Sprite a Kofoly džusy: místo džusů jsme měli Lhenické šťávy (přijdou mi mnohem lepší, kupujeme si je i domů) + voda ve džbánkách Kdo obsluhoval? Kolik jste měli na tyto práce lidí? Obsluhoval jeden klučík a dvě holky. Všechno kamarádi od jedné ze svatebčanky z místa svatby. Každý dostal tisícovku a byli tam od dvanácti do půlnoci. Kolik vyšel oběd, kolik raut, kolik pití? Jídlo z restaurace bylo 10 000 Kč Naše jídlo cca 5 000 Kč (suroviny na všechny sladkosti a polívku jsme nehradili - součást daru od rodiny). Prasátko za pár stovek od místního pána (výměnou za husy :-D ) Pivo cca 4 000 Kč Víno 2 000 Kč Nealko: 1800 Kč Tvrdý: 3500 Kč (všechno, co bylo "domácí" byl dárek) Šli byste do toho znovu takto? Ano, ale pouze takto - tedy s neuvěřitelně laskavou pomocí rodiny a přátel. Protože chystat to jen sami - to prostě nejde. A nechtěla bych, abysme v den svatby padli na hubu :-N
Odpovědět
Profilova fotka
Svépomocí se to sice dá, ale je to makačka pokud nemáte zkušenosti. Když už do toho půjdete zajistěte si na samotnou hostinu nějakého brigádníka - barmana se zkušeností, který vám pomůže i sestavit nápojový lístek. Sami těžko odhadnete kolik čeho je potřeba koupit a sebesnaživější dobrovolník bez zkušeností neobslouží pořádně větší počet lidí. To samé platí i o kuchaři. Je třeba mít někoho kdo má odhad a trochu to odsýpá a k němu třeba pár pomocnic, které už nemusí mít tolik zkušeností. Takže po našich zkušenostech určitě doporučuji postavit na svatbu alespoň dva lidi, kteří s tím mají zkušenosti a kteří si vše umí pohlídat (jednoho k jídlu a druhého k pití). Je to pak docela trapas, když poslední člověk dostane jídlo hodinu potom co první člověk již dojedl. Já říkám vyplatí se ty dva lidi zaplatit i tak podstatně ušetříte proti svatbě v restauraci .
Odpovědět
Profilova fotka
@duckie Můžu se zeptat, jestli jste raut měli hned jak hosté přijeli nebo až po obřadu? Máme obřad až ve 13.30, tak řeším jestli jim připravit raut hned jak přijedou nebo to nechat až bude po obřadu, focení....
Odpovědět
Profilova fotka
Jinak je hezký radit, že je lepší najmout si firmy na catering, ale většina lidí má omezené finanční možnosti, proto je varianta svépomocí levnější. Kdybych nemusela řešit finance, tak si taky radši nechám vše připravit od firmy a mít klid, ale nemám 50 tisíc Kč které bych dala jen za catering. :-) Ae závidím všem, kteří si to můžou dovolit a ve svatební den tak mají klid.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud nemáte peníze na velkou svatbu, udělejte ji malou, ale tak, aby byla pro všechny důstojná a oné slavnostní chvíle hodná. Zrovna v oblasti pohoštění to platí dvojnásob. Šaty si můžete ušít samy, samy se namalujte, ale svépomocné pohoštění hrozí velkou katastrofou.
Odpovědět
Profilova fotka
@pirek My budeme mít malou svatbu cca 45lidí, ale i tak catering vychází cca 1000Kč na hlavu.Ženichův bratr je kuchař, tak to snad takový průser nebude. A některé věci si samozřejmě nechám dělat od profíků a jen se tam přivezou-např. guláš,dorty- do toho bych se nepustila sama. Ale obalit a usmažit řízečky, udělat obloženou mísu, zeleninový salát snad zvládne každý. Nemáme náročné rodiny, tak věřím, že i tak se zavděčíme.
Odpovědět
@stejskalka45 věřím, že to jde, pokud je rodina ochotná pomoct (my byli rádi, že je můžeme pohostit, i tak bylo úkolů dost a dost), ale určitě bych si najala někoho na obsluhu, ať někdo není zapřažený celý den (znám sice lidi, kteří i to pro někoho udělají dobrovolně a rádi, ale asi bych nedokázala to po někom chtít).
Odpovědět
Profilova fotka
@izzybickerstaff Na obsluhu máme domluvené dvě holčiny, které brigádničí v místní restauraci a ke grilu máme taky pána který se postará o všechno, tak věřím, že to nějak zvládneme. Oba dva máme po dvou sourozencích, tak pomoc máme přislíbenou, a pak jim to vrátíme na jejich svatbách ;-)
Odpovědět
Nám taky bude pomáhat rodina, ale jen dny před svatbou.. To co se dá nachystat předem. V den svatby už nikdo z rodiny nic dělat nemusí. Budeme mít i na obsluhu i na vaření někoho "cizího". Na co si netroufneme nebo by to bylo zbytečně moc práce, tak prostě objednáme. Byla jsem na svatbě, oslavách kulatých narozenin o třeba 60-ti lidech, kde si vařili a hostili tímto způsobem a nebyl žádný problém. Ono se dost ušetří třeba i na nealku. Je rozdíl dát 20 kč za 2,5 l pepsi nebo 28 kč za 0,33 l pepsi....
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?