Hostina jen pro rodinu

Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat zda je blbé pozvat na hostinu jen rodinu. Na obřad máme pozvané všechny (rodinu + přátelé), ale na hostinu máme v plánu vzít jen blízkou rodinu, ale je mi blbé vůči ostatním hostům, aby na nás někde čekali nebo byli sami bez nás v místě kde poté budeme pořádat párty. Já bych hostinu vůbec nedělala a měla prostě jen raut, ale přítel hostinu chce kvůli babičkám, aby to byla klasika.
Odpovědět
Pohledej ve starších diskuzích - je tu mnoho názorů, zkušeností... Někdo je celkem radikálně proti, někomu to přijde v pohodě. Podle mě i záleží, kde se koná obřad a kde následná večerní party. Pokud ve městě odkud pochází většina a hosté mají možnost jít domů a nějak se zabavit, tak je to méně hloupé, než když je svatba někde v poli a všichni to mají daleko. Další kompromis co se někdy dělá (právě i třeba kvůli starší generaci) je sice raut pro všechny, ale před rautem polévka u svatební tabule (tzn. můžou se dělat zvyky - jeden talíř), může být přípitek...
Odpovědět
Profilova fotka
Je to blbé, ale naprosto běžné :-) Má to tak, zdá se mi, většina lidí, protože nemá rozpočet na hostinu pro všechny, ale chce s kamarády pařit do noci. Je to ale dost nešikovné, protože kamarádi pak jezdí tam a zpátky nebo někde čekají a cítí se nechtěně. Takže ten zbytek to řeší různě jinak. Ideální je mít hostinu pro všechny, ale dá se mít pro všechny jenom polévka kvůli tradicím, mít malou hostinu, zatímco v sousední místnosti už běží oslava a kamarádi se baví, mají hostinu ještě před obřadem, ... Hlavní je najít řešení, které vyhovuje vám oběma. Z mého pohledu je hostina na svatbě ztráta času, je to minimálně jen hodina, kdy všichni jedí, ty se můžeš bavit akorát s manželem a s rodiči a není to žádné pořádné slavení.
Odpovědět
Profilova fotka
Těch diskusí je tady opravdu hodně a názory jsou hodně různé... za mě jedna poznámka, ať se rozhodnete pro jakékoliv řešení, hlavně ať hosté vědí co a jak a mohou se na to připravit... představa, že se trmacim někam 150 km na svatbu a po obřadu na zámečku v Horní Dolní uprostřed ničeho mě v lodickach vysoupnou na ulici, ať se vrátím za 3 hodiny.... no to ať se na mě nikdo nezlobí, to je teda blbý a ráda bych takové okolností znala předem... Já osobně bych hosty takto nikdy nedelila, pokud nemůžu pohosti 100 lidi, tak je prostě nezvu... já si těch lidí pozvala 11 a věděla jsem, že jim můžu dopřát vše včetně noclehu prespolnim...
Odpovědět
Dělá se to, mně osobně to přijde hloupé, hosty takto vypustit, aby se 2 hodiny někde zabavili. Když jsme byli pozváni na takovou svatbu, popřáli jsme po obřadu a pak už šli domů, nebo naopak dorazili až večer na party. ]-( Kompromisem je, udělat servírovaný oběd pro rodinu, ale tou dobou připravit pro zbytek hostů nějakou zábavu (s jídlem a pitím, třeba menší raut), aby nečekali na sucho jak kůly v plotě. Ovšem i to něco stojí, že... Souhlasím s tím, zvát jen tolik lidí, kolik důstojně pohostím. My nakonec zveme všechny (cca. 70 lidí) na servírovaný oběd a posléze večerní grilovačku, nějací extra boháči nejsme, ale ušetřili jsme peníze jinde.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, je to Vaše svatba, udělejte si to tak, aby se to líbilo hlavně Vám. Mohu připojit naši zkušenost. Svatbu jsme měli v pátek v 11 hod. Měli jsme obřad v kostele a tam asi 65 lidí. Někteří, např. kolegyně z práce byly pozvány jen tam. Posílalo se jim jen pozvaní na obřad a vzaly to v pohodě. Pouze rodina a svědci na oběd cca 35 lidí a potom na večerní raut přišli téměř všichni, kdo byli v kostele. Večer nás bylo dohromady asi 60. Večerní hosté měli stoly vedle hlavní účkové tabule, měli stejnou výzdobu, ale bez jmenovek. Jak přicházeli, tak si sedali. Jak už bylo zmíněno, někdo s tímhle souhlasí, někdo to odsuzuje. Nikdo z našich hostů s tím neměl problém. Někteří si na obřad odskočili z práce, pak přišli večer a byli rádi, že si nemuseli brát dovču. Samozřejmě, kdybych měla hodně peněz, pozvala bych asi 150 lidí na celý den, ale je to tak, jak to je. Všichni, kdo nebyli pozváni na oběd to chápali, a byli moc rádi, že byli pozváni na raut. Byla sranda a bylo nám moc fajn. Sama jsem s tehdy ještě přitelem absolvovala několik svateb. Dvě nádherné svatby, kdy jsem byla pozvaná na obřad a pak na až večerní raut. Necítila jse se nijak ukřivděná, nebo tak něco. Sama jsem se dopravovala a ani mě nenapadlo si žádat o odvoz, nebo něco takového. Někdy tady čtu docela bláznivé příspěvky o placení hotelu nebo taxíku všem hostům. Na třech svatbách jsem byla celý den - tedy obřad, oběd a raut. A pak na jedné kdy po obřadu, který byl v 15 hod. následoval od 18 h. jen raut. Chtěla jsem tím říci, že různí lidé pořádají svatby různé podle toho, co se jim líbí a co si mohou dovolit. Rodina a svědci na oběd je, myslím si, zlatá střední cesta. Hodně štěstí. K.
Odpovědět
Profilova fotka
ahoj, mě dělení lidí, přijde hloupé, obzvlášť pokud jedou lidi z větší dálky..měli jsme to mít tak, že nejdřív bude oběd-tam bude pozvaná jen rodina a svědci a následoval by obřad kde už budou všichni a pak společný raut.. možná trochu netradiční, ale zdál se mi to dobrý kompromis..
Odpovědět
A proc nenaplanujete svatbu (obrad atd) tak, abyste stihli obed s rodinou bud - pred obradem - v klidu den predem - udelat obed formou brunch dopoledne po oslave? My to tak meli, kolem pul 12 obed s nejblizsimi a obrad pak odpoledne o pul 4. Raut a oslava pote. Druhy den dopoledne brunch, opet jen s nejblizsimi. Takove to "tak ted mame po obrade, vy si jdete na 3-4 hodiny kam chcete, zatimco my se v klidu najime s rodinou a zajedeme nekam pofotit" mi prijde dost hloupe. Zvlast pokud mate prespolni hosty.
Odpovědět
Je to blbé, opravdu. Nedoporučuji. Buď si udělejte odpolední svatbu s rautem bez hostiny, nebo oběd s rodinou před obřadem.
Odpovědět
Já už byla na několika svatbách typu obřad - volno - večer raut. Nikdy to mně ani příteli nevadilo. Spíš se poptej kamarádů, zda by jim to nevadilo.
Odpovědět
Já takhle na svatbě byla - šla jsem na obřad, pak na náměstí před radnicí zůstali jen kamarádi a známí, rodina odjela na hostinu. My jsme se sebrali a zašli si na oběd do restaurace a pak jsme za nimi dorazili. Vůbec nám to nevadilo, srandu i jídlo jsme si obstarali sami, nevidím v tom problém. Otázka je, kde to bude. My budeme mít svatbu 12 km od civilizace uprostřed lesa a určitě by pro kamarády nebylo příjemné přijet na obřad, pak odjet do města na jídlo a pak se zase vracet. Takže jsme se na klasickou hostinu vykašlali, dáme společný předkrm, polévku a přípitek a pak už bude grilované prasátko formou rautu. Taková zlatá střední cesta, aby byla ta tradiční polévka. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Já myslím, že skoro nic není blbé, pokud si to tak přeješ :) Vždycky se najde někdo, kdo tě pomluví, ať už bude svatba jakkoliv špičková. Z finančních důvodů jsme nad tím taky uvažovali - ne že bychom neměli peníze, ale spíš jsme jich tolik dát nechtěli a radši si zařídili dům :D Teoreticky - starší z rodiny poslat na hostinu a mladší svatebčany odeslat do restaurací v okolí. Když se tak rozhodnete, tak co už. Popř. nachystat rautík a zábavu a nechat je počkat, než bude zábava :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?