Co s hosty po obřadu, kteří nejdou na oběd??

Holky, od malička mam spoustu kamarádek a snoubenec má obrovskou rodinu, takže svatba kolem 120 lidí a i tak je to dost zredukované, na obřad ať si přijde kdo chce, ten bude v poledne, potom oběd, který bych chtěla jen s těmi nejbližšími a potom raut. Je mi hloupé posílat svatebčany po obřadu domů, aby se potom na ten raut vraceli ale nevím jak je zabavit...prosím, poraďte...Díky
Odpovědět
1
2
Co treba zaridit tem hostum nejake male pohosteni v podobe jednohubek, sandwichu, kolacku a podobne at nehladovi. Co se zabavy tyce - treba nejaka hudba, hry, kniha vzkazu...je v okoli neco zajomaveho?
Odpovědět
Profilova fotka
@n_n Nezařizovala bych nic, protože by tě to ve finále vyšlo stejně draho, jako když všem zaplatíš oběd. Sama píšeš, že neřešíš, kdo přijde a nepřijde na obřad, takže nevidím důvod, proč pak řešit, jak je zabavit. Stejně bych nevěděla, kolik lidí přijde a obvolávat všechny, jestli na obřadu budou nebo ne, ať víš, pro kolik lidí co chystat je z cesty... Nech to tak, pokud se znají, půjdou sami někam do hospůdky :)
Odpovědět
@n_n my pro svatebcani kteri nejsou zvani na obed,ale jsou zvani az na odpoledni afterparty,nic zarizovat nebudeme.Jedine co zaridime,tak ze domluvime na urcitou hodinu hromadny svoz na afterparty.
Odpovědět
Lidi rozdělené na hostinu a raut jsem zažila u dvou svateb. Na první jsem dorazila jen na obřad (bylo to asi 70 km daleko a opravdu nevím, co bych třeba 3 hodiny dělala, když jsem znala jen lidi, kteří byli na hostině) a pak hned jela domů. U druhé svatby to udělám obráceně - nepůjdu na obřad, protože se koná v malých prostorech a vejdou se tam tak tak lidi, kteří jsou zvaní na vše, takže nechci zabírat místo. Píšu to proto, že je tahle varianta rozdělení hodně nepohodlná a potřeba počítat s odmítnutím ze strany hostů. Já to dělám tak, že hosty, kteří nejsou zvaní na hostinu (např. kolegové, bývalí spolužáci ze škol atd.) budou zvaní na obřad, prostě kdo chce, může se přijít podívat.
Odpovědět
Profilova fotka
Nevím, co si představuješ pod pojmem "zabavit". Když je nebudeš zvát na oběd, není důvod jim zajišťovat zábavu - to je chceš hladovějící poslat třeba na prohlídku zámku? :-D Pokud se znají, zajdou si na oběd společně. Případně se pak ještě staví domů převléct (třeba vyměnit lodičky za balerínky). Záleží i na tom, jak velkou máš pauzu mezi obřadem a rautem a kde to budeš mít.
Odpovědět
@luj89 Přesně tak. Zabitý celý den, musím si zaplatit jídlo v cizím městě, což mi neva, ale samozřejmě novomanželé ještě chtějí peníze za to, že si tam dám pár limonád. Pokud to nemáte nikde mimo civilizaci, tak lidi se teda nějak "zabaví". Jinak bych jim připravila aspoň malé občerstvení a pití, spousta lidí si tu na to stěžovala, že neměli ve vedru co pít a měli hlad a nebylo kam jít.
Odpovědět
A co to celé naplánovat nějak jinak? Zrušit oběd úplně, dělat jen raut, nebo udělat oběd s rodinou ještě před obřadem.
Odpovědět
My taky máme rodinný oběd a večer party pro kamarády. Řešíme to tak, že kamarádům dáme tipy, kam jít na pivo, na kafe, kde je co zajímavého.... Snad se nějak zabaví.
Odpovědět
@n_n : Tady jsou zase některé radikální dámy, co mají spoustu peněz na to platit všem oběd. Na to se vykašli, udělej to, jak to chcete vy. Pokud to máte někde u nějaké památky, zámku apod. nebo na zajímavém místě, prostě jim, v případě, kdyby se ptali, měj, co doporučit. A to se týká i oběda. Jinak to vůbec neřeš. Vždycky se najde nějaký pitomec, co se urazí, ale lidi, kteří vás mají rádi, to pochopí. Když jim to tak bude vyhovovat a budou chtít, přijedou.
Odpovědět
zazila jsem to 2 jednou to bylo v pohode,jelikoz to byla svatba ve meste ,kde byla moznost se zabavit a jit se najist... ale druha svatba byla na samote na statku,siroko daleko kde nic tu nic,vedro ze by clovek padnul a nebylo kde se obcerstvit a najist.... bylo to ve finale neprijemne i pro hosty co byly pak zvani az na party tak i pro novomanzele... zalezi tedy i kde to mas... za me uz bych neco takoveho neabsolvovala a na svatbu bych vubec nesla... a osobne udelat neco takoveho mym kamaradum,hanba by me fackovala... kdyby tam dali nejakemeni obcerstveni a hlavne piti i kdyz treba ty nejlevnejsi limci ze supermarketu a kelimky,bylo by to o necem jinem....
Odpovědět
Profilova fotka
My to máme tak, ze hosté jsou všichni zváni na obřad a v podstatě všichni budou prespavat, takže dorazí dopoledne, kouknou na obřad, nějaké focení a pak mají tři hodky volno na oběd - doporučili jsme jim restauraci a případně prohlídku hradu a na čtvrtou se sjedou zpět na raut, bude sr já ne čekat s dortem, prvním tancem, a tak, v podstatě teprve až dorazí oni, rozjede se zábava a nikdo to nebere jako něco strašného, asi máme fajn kamarády, kteří to chápou
Odpovědět
@n_n vidím, že svatba bude až za rok, už máte hodinu obřadu? pokud ne, posunula bych ho co nejvíc na později a udělala bych po obřadu krátké focení a potom rovnou raut a zábavu pro všechny. My jsme měli obřad v 13:00 a ve 14:00 začal raut pro všechny a bylo to super. Byla jsem na několika svatbách kde byl obřad a pak dlouho nic a až večer zábava. Když jsem tam znala lidi, tak jsme šli společně na oběd, ale naposledy jsem nikoho neznala a tak jsem vůbec nevěděla co dělat, bylo to blbé 4 hodiny čekat na večerní zábavu sama..
Odpovědět
Článek se načítá
@n_n donekonečna se to zde řeší, už pokolikáté. Tak ty lidi nezvěte na obřad když je nechcete na obřadu a pozvěte je až na večer na raut.
Odpovědět
@barborastr Ale to není o nějaké radikálnosti nebo neochotě za někoho zaplatit oběd. Je to přece diskuse, kde se objevují oba názory a je přece jasný, že si to každý udělá jak chce. Můžu se zeptat, co bys dělala daleko od domova skoro mimo civilizaci kde nikoho neznáš a není kam zajít?
Odpovědět
@barborastr ono to není o radikalnosti nebo o spoustě peněz. Ale snad když vím, kolik peněz na to mám, tak se podle toho řídím. Buď nezvu tolik lidí nebo to vymýšlím tak, aby tím hosté nijak netrpeli.
Odpovědět
@barborastr Každý dospělý člověk se nějak zabaví, ale jednak je to z mého pohledu extrémně neslušné nechat část hostů čekat, než se druhá nají a úplně tím vyprchá svatební atmosféra. Jednou jsem to absolvovala a už nikdy, buď nepůjdu vůbec nebo jen na večer. My jsme se domluvili, že se s rodinou sejdeme před obřadem, ono to je asi tak stejně vždycky buď budeme doma nebo si někam zajdeme a pak bude celá svatba pro všechny zvané hosty, protože jich taky bude dost. Sednout si s rodinou na oběd můžu vždycky, ale svatbu zas tak často neslavím.
Odpovědět
Dámy, myslím, že mě tak docela nechápete. Svatba je především o dvou lidech, kteří se, většinou z lásky, berou. A to, jak to udělají, je jenom jejich věc. A pokud to není nějaká urážka, ale "nepozvání na hostinu", hosti to buď pochopí nebo ne. Každopádně, když to vědí dopředu, je to fuk, jak to je. To je celý. Byla jsem na svatbě v Praze na Vyšehradě, kde se hosti urazili, že musí čekat, až se novomanželé vyfotí. Ano, nebylo to úplně promyšlené, ale trvám na tom, že to byl jejich den. A tedy platí, ať to mají, jak chtěli. Tak jsem si tam koupila zatím kafe. A když by to bylo na samotě, tak bych se mezitím jela někam podívat. A co.
Odpovědět
My to třeba máme jen polívku a pak bude gril a raut pro všechny, co přijedou. Ale je to tak proto, že jsme to chtěli. A samozřejmě, už se našli příbuzní, co jim vadí, že nebude hlavní jídlo. Mám se zbláznit nebo vdát?
Odpovědět
Profilova fotka
Zrovna včera jsem jela na svatbu kamarádce - s malým mimčem, s kočárem, v šíleným slejváku, asi 20km na 11.h. Absolvovali jsme obřad, focení a pak v klidu odjeli, navštívila jsem známé a na 16.h přejela na večerní raut. A vůbec mi to nevadilo a nepřišlo mi to divné. Zase na druhou stranu - my zveme třeba lidi, co přijedou 150km a vůbec nás nenapadlo je na oběd nevzít. I když nás tam bude 55.
Odpovědět
@barborastr ano, svatba je predevsim o novomanzelich a je na nich, jak si to naplanuji. Ovsem jen do chvile, nez si pozvou hosty, pak uz je to i o nich a je prinejmensim slusne na ne brat ohledy.
Odpovědět
@kacenkakaca: a jaká je prosím definice braní ohledů? Já tomu tedy asi nerozumím, ale když jim pošleš oznámení, a pak jim k tomu napíšeš, že je zveš na večerní mejdan, je to špatně? Já to tedy za hulvátství nepovažuju. Jsou to asi lidi, který chceš, "máš" nebo "musíš" na svatbě mít, ale nebude ti trhat žíly, když nepřijedou. U skutečně blízkých to uděláš jinak. Ti ostatní to vědí dopředu a ber nebo nech bejt.
Odpovědět
@barborastr Já nerozumím tomu, proč zvát na svatbu někoho jiného než ty, které tam opravdu chci, ty skutečně blízké. Potom mi stojí rozum nad tím, proč ty blízké lidi na x hodin vykázat pryč, ať si dělají, co chtějí, když to s nimi snoubenci chtěli tak moc oslavit, že je zvali. Pokud bych měla dostat pozvánku jen na raut, vychází mi z toho (i z tvého příspěvku), že tam budu až v druhé řadě pozvaných, mezi těmi, na kterých vlastně nesejde, a o to asi žádný host nestojí. Absolvovala bych maximálně obřad, ale večer bych už nepřišla.
Odpovědět
Profilova fotka
Asi bych vůbec nepřemýšlela nad tím,jak ,,zabavit,,hosty po obřadu když jdou až na odpolední raut...My jsme takhle taky byli na svatbě a vůbec nám to nepřišlo divné.Šli jsme se podívat na obřad,poté jsme šli domů a na 17 hod jsme došli na večerní zábavu..I my to takhle máme a nikdo se nediví a ani by mně nenapadlo ty lidi nějak zabavovat... :-)
Odpovědět
@barborastr Jen si to představ, jsi ve společenském oblečení, v botech s podpatky, nikoho neznáš, bez auta, bez jídla a pití někde na samotě, kam nejezdí autobus a není kam zajít. Jak by ti asi bylo? Pokud se chtějí novomanželé řídit tím, že je to jejich den, tak ať si nezvou žádné hosty. Jestliže si ale někoho pozvu, musím pro ně zabezpečit alespoň nějaký základ. A pokud se na hosty nehledí, nesmí se divit, že třeba vůbec nedorazí. Ne proto, že by se urazili, ale proto, že by to pro ně byla velká komplikace. Ti, co nejsou zvaní na oběd a jsou tedy ve 2. linii často ke svatebčanům nemají tak velký vztah, aby kvůli nim vydržel třeba 4 hodiny na samotě bez jídla a pití...
Odpovědět
Myslím, že pokud se mají hosté zvaní až na raut, po obřadě kde jinde najíst, napít, zajít se podívat po pamětihodnostech a nejlépe jsou autem, tedy mobilní, tak to čekání můžou zvládnout bez velké újmy. Jiná situace je, pokud je svatba někde na samotě, kde nic kolem není a ještě hosté nemají vlastní auto, aby se mohli někam jinam přepravit. To už by bylo vůči hostům opravdu neslušné a totálně bezohledné a mohli by mít oprávněně dojem, že nevěstě a ženichovi na nich vůbec nezáleží. Tedy svatba je sice v první řadě o ženichovi a nevěstě, ale na pozvané hosty by se měl brát ohled, aby se i oni cítili dobře.
Odpovědět
Profilova fotka
nic nevymýšlejte, max. jim dejte tipy na dobré hospody kam na oběd případně kam se mrknout. Nejsou to malé děti, abyste jim musela chystat program minutu od minuty. Někdo s autem se tam určitě taky najde, takže se jistě budou schopní mezi sebou domluvit. Občas mi tu přijde, že se tu ze svatebčanů dělají nesvéprávné dětičky, co když okamžitě nebude po jejich, tak se vzteky budou válet po zemi a třískat hlavou a pěstičkama o zem... Hlavně to všem dejte dostatečně dopředu vědět, ať s tím mohou počítat. Část možná přijde jen na raut - ale to podle mě není žádný problém .
Odpovědět
@barborastr @kacenkakaca @adelajz @luj89 @radkaja ženy co si budem povídat, svatba je o tom "žrádle". Byla jsem na svatbě, pěkné vyhlášené místo, nóbl menu, ale málo jídla celkem. Co se povídalo o svatbě? Ne, že měla nevěsta krásné šaty, květiny, účes, že jídlo bylo dobré, ale, že hosté měli hlad = hladná svatba, tak to nazvali :-) :-(
Odpovědět
Profilova fotka
zrovna včera jsem tu narazila na diskuzi, ve které se diskutovalo na téma co se hostům nelíbilo na svatbě a 90 % lidí napsalo, že nešli na oběd a museli se někde 3 hodiny courat a že jim to zkazilo dojem z celé svatby.
Odpovědět
Koukam, ze svatbu mate az za rok, co to udelat jinak? Proc je stale v mode tenhle nestastny model a nedejeboze, kdyz je to uplne mimo mesto nebo MHD je daleko a nebo bez okolniho vyberu restaurace. Nejhorsi je proste nekam prijet na obrad, pak nevedet, kam si zajit na jidlo a nekolik hodin nekde cekat. To je proste nestastny. :-( Udelejte bud obed pred obradem, takhle aspon ti odpoledni hoste se nebudou citi jako odstrceni nebo ,,menecenni,,
Odpovědět
Profilova fotka
Tak tahle diskuze mě dostává... máme na svatbu pozvaných 75 lidí, z toho 45 na oběd (rodina a svědci) a ostatní dorazí v pět na raut. Nikdo si nestěžuje, že nebudou mít oběd, chápou, že je to hrozně moc peněz a, že chceme obědvat jen s rodinou. Je to i takové tradiční. Na rautu bude spousta jídla a nikdo se nebojí, že by nebyla nálada... prostě pohoda
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?