Vyplatí se pronájem sálu? Nebo radši restaurace?

Ahoj holky, potřebovala bych poradit. Chtěli bychom co nejvíce snížit svatební rozpočet, a proto jsme s nastávajícím uvažovali o rautu (prasátko, párty řízečky, vlastní alkohol apod.), na který bychom si pronajali nějaký sál. Mysleli jsme, že se to takhle vyplatí více, než někde v restauraci, kde člověk platí i jejich alkohol. Problém je, že v místě, kde se budeme brát (Hlinsko), mě zatím nic k pronájmu nenapadá. Tedy až na jedno - popravdě jsem se do toho místa zamilovala na první pohled, ale dnes mi paní napsala, že za pronájem sálu včetně vybavené kuchyně a výčepního zařízení (je zde možnost i venkovního posezení) si účtují 10 - 15 000,-. Zdá se mi to hodně, tak teď dumám nad tím, zda by se nakonec ve výsledku nevyplatila ta restaurace. Včetně dětí budeme mít cca 50 lidí. Co myslíte? Vůbec nemám přehled o cenách pronájmů.
Odpovědět
@ebra01 No, těch 10 tisícv není až tak moc za sál včetně výbavy. My to měli na vesnici o pár tisíc levnější včetně toho, že nám paní sama navařila (a dobře), ale v Hlinsku (co by městě) budou určitě ceny vyšší. Jinak známe dva statky (dobré prostory) u Havlíčkova Brodu, kdybys měla zájem.. http://svoji.zde.cz
Odpovědět
V Tvém případě bych postupovala tak, že bych si spočítala, jestli se mi cenově víc vyplatí vlastní jídlo a pití plus pronájem 15.000Kč versus náklady na hlavu v restauraci krát padesát a budeš mít hned jasněji.... :-) Bez konkrétních čisel budeš dumat ještě hodně dlouho...
Odpovědět
@kytaras No ono to není přímo v Hlinsku, ale ve vedlejší vesnici. Jedná se o penzion Stanský mlýn. Jídlo bychom si zřejmě museli zajistit sami, ale to jsem ještě nezjišťovala. Zatím spíš mapuji situaci co a jak. Žádost o ruku je ještě čerstvá ;-) . Jen jsem prostě počítala tak s cenou 7000,-, ale kdyby to bylo 15000,-, tak to už je na nás moc. Chtěli jsme hostinu co nejblíže Hlinsku, aby to hosté neměli moc daleko a Havl. Brod je kapičku z ruky, ale pokud bys mi poslala odkaz na ty statky, abych to alespoň okoukla, byla bych moc ráda :-) . @torpen Já vím. Máš pravdu, ale ještě jsme si to s partnerem všechno přesně nestanovili. Máme jen přibližnou představu menu na rautu, ale zatím ani netuším, kolik bychom toho měli nakoupit, aby toho nebylo ani málo ani moc :-S - to nám dá asi chvíli přemýšlení. Spíš mě zajímalo, zda ta cena za pronájem není přemrštěná.
Odpovědět
to je teda hodně, za ten sál..My máme pronájem za 1000kč...
Odpovědět
Profilova fotka
Souhlasím, u sálu bych očekávala pronájem řekněme do 5 tisíc - my máme zamluvené dva, oba jsou za 2 a 3 tisíce za víkend... jinak, jak radí @torpen, bez přesných čísel se nepohneš.
Odpovědět
@ebra01 Ahoj, zrovna řešíme něco podobného. Pronájem teda máme 16.000 Kč, což je obrovská pálka, ale bylo to jak u Tebe - hned jsme věděli, že to je to pravé místo. Dost dlouho jsem zvažovala, co jak cenově vyjde - pokus se vyjít z předběžné kalkulace, kterou by Ti byli schopni dát někde v restauraci. A třeba jen cena alkoholu a jiného pití může být závratná. U nás ještě bylo to, že se i do restaurace mohl vzít svůj alkohol, takže jsem si jista, že restaurace by vyšla celkově levněji. K tomu v místě našeho pronájmu není žádné zázemí, nádobí atd, takže budeme zařizovat catering. Nakonec jsme se rozhodli podle pocitu z konkrétního místa a jdeme do dražší varianty ;-)
Odpovědět
@bbllaannkkaa: můžu se zeptat, kde ten pronájem za takové krásné penízky je?
Odpovědět
Profilova fotka
Záleží na typu sálu, vesnická hospoda bude stát utčitě míň jak Lucerna :-) V našem prdelově je sál za 500,- pro místní a za 1000,- pro přespolní, ob dvě vsi chcou mám dojem 2000,-, ale je to bez vybavený kuchyně. Výčep se u nás půjčuje od hasičů za 100,- na víkend.
Odpovědět
My budeme platit sál 600,- za hodinu a 6000,- kuchařkám a servírkám, ale veškeré pití a suroviny si můžeme sehnat sami a na tom výrazně ušetříme. Co jsem to tak počítala, tak nás to vyjde na max. 25-30tis. pro 45 lidí na oběd a 60 na raut. Když jsem obcházela restaurace, tak nás to vycházelo minimálně na 35tis. Záleží jak moc se ti chce vše nakupovat. Někdo si radši připlatí za kompletní servis. My budeme od začátku roku pomalu nakupovat po akcích, ať to pak není tak velká pecka, maso si seženeme od myslivců za hubičku. Takže za nás určitě ten pronájem.
Odpovědět
Profilova fotka
Ono záleží na ceně pronájmu sálu a taky na ceně v restauraci zda má ceny vysoké, nebo přijatelné:) Nás vyšla hostina , s rautema grilováním s pitím a vším pro 34 lidí na 27 tisíc:)
Odpovědět
Profilova fotka
Taky jsem to řešili.. v této fázi musíš popřemýšlet, na co vše si objednáš cateringovou agenturu (výzdoba, půjčení ubrusů, nádobí, jídlo, obsluha....) nebo si třeba uděláš sama výzdobu a obsluhu prostřednictvím kamarádek - jsou to pak vcelku cenový rozdíly! Zkus se domluvit v nějaké restauraci poblíž, jestli by Ti to neuvařili a nepřivezli s tím, že si sama zajistíš zbytek....vyjde to líp než cateringová agentura.
Odpovědět
@ebra01 No, jak tu již bylo několik krát zmíněno, poptej se na ceny rautů apod. v dostupných restauracích a propočti si, co vás vyjde lépe, zda svépomocí v pronajatém sálu či v restauraci. My jsme s partnerem vždy byli rozhodnuti, že si vše uděláme své pomocí na obrovské zahradě u domu jeho rodičů, což nám i oni sami nabídli. Ale když jsme propočítali veškeré náklady obou variant, tak nám to vyšlo finančně nastejno. Takže to nakonec budeme mít v restauraci a ušetříme si alespoň čas, práci a zařizování. ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
To je teda dost peněz. My jsme si taky pronajali vlastní sál, zajistili kuchaře a výzdobu udělali sami. Byla to fuška, ale při 100 hostech se nedalo jinak, v restauraci bysme se nedoplatili a měli jsme naštěstí hodně pomocníků. Pronájem byl 2000 Kč (vesnice na Vysočině) a jídlo vyšlo na cca 450 Kč na jednoho (oběd i bohatý večerní raut). Navíc se mi líbilo to zázemí - velké pódium pro kapelu, kuchyně a bar, předsálí se šatnou (tam třeba chodily maminky kojit) a sociálky.
Odpovědět
Řešila bych to asi takto, jsou pro vás nejdůležitější finance? Začněte tedy kalkulací, zajděte do blízké restaurace, proberte možnosti jídla a peněz. Na druhé straně si vemte náklady na pronájem prostor - statku, zahrady, sálu atd. a spočtěte, kolik vás bude stát vlastní jídlo či pití, čili kolik stojí prase, kolik z něj udělám porcí apod. Cateringová firma to samozřejmě zajistí kdekoli, ale nebude to dělat asi bez vlastního výdělku. Druhý přístup, máte spíše vysněné místo, ale zdá se vám vysoká cena pronájmu? Tak to neřešte, jednou za život, penízky se rozkutálejí i jinak, často i bez vašeho přičinění, třeba zásahem ČNB :)
Odpovědět
Děkuji všem za rady. No tak nakonec jsme se rozhodli pro příjemnou hospůdku v místě bydliště. Alespoň nebudeme muset složitě řešit dopravu pro hosty, protože všichni jsou místní. Majitel je vzdálený příbuzný a udělá nám to za lepší ceny. Původně se mi do toho moc nechtělo, protože se s ním nijak aktivně nestýkáme a bylo mi to hloupé někoho takhle trochu využít, ale nakonec jsem nad tím mávla rukou. To původní místečko sice bylo moc krásné, ale já bych z něj za tu cenu ani neměla radost. To za ty ušetřené penízky radši pojedeme někam na dovču nebo výlet, protože letos o prázdninách jsme měli ještě malé mimi, tak to nešlo :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
Ahoj holky! Ma nekdo zkusenosti se svatebni hostinou v MyHotelu v Lednici? Bude nas pres 100lidi.Ten sal mi pripada maly a pronajem stoji 20 tis.S pranim hezkeho dne
Odpovědět
@blumenchen dívala jsem se tedy jen na fotky na jejich stránkách, ale oba dva sály co tam mají vyfocené mi taky pro 100 hostů přijdou male. Tedy pokud tam budete chtít mít prostor pro kapelu, tanec, zábavu. Možná by jste se tam vlezli, kdyby jste tam měli jen samotný oběd bez následné zábavy.
Odpovědět
Profilova fotka
@kytaras ahoj prosim take o kontakt na ty statky havl brod. Dekuji
Odpovědět
@kacenkacc šest-nula-pět devět-jedna-tři pět-jedna-dva Statek Šachotín.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 letech
Profilova fotka
@bbllaannkkaa dobry den , kde mate takhle vyhodny sal ??
Odpovědět
Profilova fotka
@nika_gabriel_adamovi příspěvek je z roku 2013. Tipovala bych to na sál na vesnici, v sokolovně, apod. Osobně neznám žádné místo za tak nízký pronájem. To pomalu neuhradí ani energie, popřípadě možná že známosti nebo jen prázdný sál...těžko říct
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?