Levná svatba

Profilova fotka
Ahojky, máte nějaké typy jak zařídit co nejlevnější a nezapomenutelně krásnou svatbu ? Děkuju :-)
Odpovědět
1
2
Zkus upřesnit, co by sis představovala, co je pro tebe levné, co ne. Takhle radím svatbu ve čtyřech.
Odpovědět
Profilova fotka
No asi pro cca 20 lidí. A nevím zda-li to pořádat celé i s obřadem někde kde jsou na to zařízený jako jsou statky, zámečky restaurace. Nebo mít jinde obřad a hostinu? Ještě svatební tabule, lepší si zařídit sama a vše vyrobit nebo nechat na těch, kde bude hostina? a všechno ostatní..
Odpovědět
Zkusit to zařídit tak, aby byla co nejblíže (nejlépe doma), aby se nemuselo se nikam přejíždět a vše si udělejte sami. My máme kostel před domem a vzhledem k tomu, že máme velkou rodinu, tak jsme vůbec nedělali klasickou hostinu, ale velké grilování na místním hřišti.
Odpovědět
Profilova fotka
@gracinka7 Jo, no mě napadlo udělat občas až nějak odpoledne aby se nemusel zařizovat oběd a i večeře. My jsme byli 30.5. na svatbě a to si vše zařizovali sami a dopadlo to katastroficky, jídlo nebylo pořádně připravený nic obsluhu měli taky na nic. a davali za to přes 40 tisíc a to neplatili zádný nájem za kuželnu kde to pořídali. Mám s toho obavy že kdybych to pořádala sama zě by to dopadlo stejně.
Odpovědět
@andie20 Záleží na tom, jak si to zařídíš. Třeba objednej někde v restauraci řízky, kup nějaké klobásy, ovoce, zeleninu a sýry a jen zajisti někoho, kdo bude doplňovat švédský stůl.
Odpovědět
Profilova fotka
@gracinka7 no a na kolik si myslíš že by mě ta svatba mohla vyjít tak pro tech 20 lidí.
Odpovědět
Profilova fotka
@andie20 Myslím si, že pokud budeš mít zdarma místo, třeba nějakou zahradu s altánkem nebo tak, tak by jsi se s hostinou, rautem a sladkým mohla pro dvacet lidí vejít tak do 7 000 úplně s přehledem. Samozřejmě nepočítám to vše okolo jako šaty, prstýnky, ...
Odpovědět
Profilova fotka
@sarkoc tak saty s prstynkama by nas vysli tak max za 2,5 tsic. Jelikož já jsme cukrářka tak sladky si napeču sama i dort tedy pokud to nepřináší smůlu nebo něco. fotograf je strejda, takže to je taky zadarmo..
Odpovědět
Napíšu, jak udělat levnější svatbu podle mě, ne nejlevnější, ale takovou, za jakou bych se nestyděla. - Obřad na radnici, kde je to zdarma, případně za drobný poplatek varhaníkovi, udělat ho až odpoledne po 14h - najmout fotografa (ne cvakálka) jen na obřad a manželské focení, nemít kameramana - v restauraci objednat raut, vynechat oběd - domluvit se, zda můžete mít něco vlastního (víno), omezit konzumaci tvrdého alkoholu - výzdoba - za mě od restaurace. Já v restauraci platím 2 tis., budu mít výzdobu v barvě, kterou si řeknu, ale krom květin nepotřebuji nic. Mnohé nevěsty za vlastní výzdobu ve finále utratí daleko víc - dort bez speciálního zdobení z cukrárny nebo od někoho šikovného - vybrat sezónní květiny, které nejsou drahé - zavrhnout dárečky, výslužky, minivínka, poděkování formou dortů a další nesmysly - hudba - předpřipravené playlisty, případně obsluha někým povolaným - šaty jednoduché šité na míru, koupené přes bazar nebo z konfekce, obuv z konfekce - oblek, který má manžel již doma, případně dokoupit jen bílou košili, kravatu - kadeřnice a vizážistka netřeba, pokud jsi ty nebo některá kamarádka šikovná - vykašlat se na svatební holoubky, na ladění družiček, zdobení smetáčku a lopatky, prostě na nesmysly - oznámení - vlastní návrh a tisk v běžném copycentru - prstýnky po někom z rodiny nebo z oceli Abych to shrnula, než mít za málo peněz VŠECHNO, ale napůl, tak si raději něco odpustit a jít na to jinak.
Odpovědět
Profilova fotka
@kacenkakaca tak nejak si to tady predstavuju. fotografa bych ani platit nemusela protoze strejda ma hodne kvalitni fotak a a foti opravdu uzasne detali vsehno. a svatbu planujem az po sezone ( ne v lete) vse pak byva levnejsi. no a ty si takovou měla? na kolik tě vyšla?
Odpovědět
@andie20 Já teprve svatbu mít budu. Na 30 lidí mám rozpočet 90 tis., takže ne, takovou mít nebudu :D Ale při zařizování jednotlivých položek jsem řešila, co do čeho vrazit. Ušetřím akorát na výzdobě od restaurace, botách (klasické lodičky, co unosím), DJ je známý a obřad máme na radnici, jedeme vlastními auty a jen kousek, ženich oblek má a šaty já po svatbě prodám. A pak se ušetří tím, že řadu věcí fakt nemáme - svatební strom, knihu, dárečky pro hosty a pro rodiče (u nás se to fakt nedělá), hlavně nemáme kameramana, za kterého bychom jinak dali tak 15 tis. Radši si tyhle věci odpustím, abych nemusela šetřit na tom, na čem mi záleží (prstýnky, fotograf, jídlo).
Odpovědět
@andie20 Já bych radila si udělat seznam toho, co je pro tebe na tvé svatbě nejdůležitější, a pak časem dospěješ k tomu, čeho se můžeš naopak vzdát :) Pro nás byla na prvním místě svatba v kostele, svatba v Praze, to, abychom tam mohli mít všechny členy rodiny a dobré kamarády, a aby tam bylo kvalitní jídlo a pití. Budeme mít zhruba 90 lidí, drahá položka pro nás bude hostina. Dále jsme chtěli dobrého fotografa a kameramana. Nešetřili jsme ani na ženichově obleku, jelikož žádný nemá a bude ho nosit i nadále, naopak moje šaty jsou z Číny, protože je budu mít na sobě jednou za život a kvalita pro mě nebyla nejpodstatnější (dala jsem za ně 8000Kč). A na čem jsme šetřili? Na všem ostatním :) Prstýnky máme zlaté, ale dodali jsme vlastní zlato a nechali si je udělat u neznámého zlatínka, což mohu jedině doporučit.. vyjeďte si do malého města, vykašlete se na to, co vám vyjede na googlu a dejte na doporučení známých.. prstýnky jsou nádherné a vyšly nás asi na 5000kč za oba. Květiny budeme mít, ale minimální (já, svědkyně, ženich korsáž atd), výzdoba kostela žádná (o tom to pro nás není), výzdoba hostiny decentní. Doprava taxíkem nebo vlastní, nic honosného. Vizážistku nepotřebuju, s kadeřnicí ještě váhám. Hudba vlastní na USB.. dáme si dohromady náš playlist snů a ten nám tam přehrají. Věci typu tombola, svatební strom, vínečka, no cokoli dalšího.. nebude. Neříkám, že náš způsob je správný, naopak pro někoho je výzdoba velmi důležitá, někdo tombolu neoželí atd. Ale prostě obecně bych doporučila si nejdřív ujasnit, bez čeho by pro vás ta svatba nebyla svatbou (a pro mě to bylo těch 90 lidí, ten kostel a ta hostina, i kdybych se měla vdávat v riflích), a od toho postupovat dál :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Jo a oznámení máme také vlastní a tisk v copycentru :-) Ještě dodám, také si ujasnit, co nechcete.. a pro mě, co nechci, byly přehnané starosti s "kravinkama", nechtěla jsem zdobit auta, nechtěla jsem řešit, jestli ladí lopatka s účesem družičky, proste jsem nechtěla řešit nic, co není nezbytně nutné a chtěla jsem, aby veškeré jídlo a pití obstarala restaurace. Také jsem nechtěla, aby si hosté neřekli, že jsme si krásně nazdobili auto a jim dali řízek za 50Kč, takže jsem nejdřív myslela na jejich gurmánský požitek :D.. A naopak cukroví pečou babičky. Nevím, prostě si sepsat co určitě ano, co určitě ne, a co možná, a pak už vám to nějak vyplyne.
Odpovědět
@karlajasmine mám stejný přístup :) moje strategie je upřednostňovat kvalitu nad kvantitou, takže jediné, na čem budem utrácet, je raut pro 70 lidí v hodně kvalitní restauraci, moje šaty (na míru od dobré návrhářky), šikovný fotograf a prstýnky.. výzdobu mám minimální, protože jak kostel, tak místo na raut jsou krásné samy o sobě.. Auta nechci zdobit, nemám družičky, svědkyně si vezme na sebe co bude chtít (protože má vkus, tak nemám potřebu jí do toho mluvit..), no a stromy, tomboly a podobné věci mi připadají zbytečné až hloupé..ti hosti tam jsou přece kvůli tomu páru, ne aby se pobavili jako na vesnickém bále..:)
Odpovědět
Profilova fotka
my sme taky hrozně moc věcí na svatbě neměli, už z důvodu, že sme to ani nechtěli. Jak píší holky, je taky dobré vědět, co na svatbě nechceš. My měli jen základní výzdobu od restaurace (ubrousky a barevná organza na stole), protože výzdoba prostor je něco, na čem nám fakt vůbec nezáleželo. Taky sme třeba nekupovali polštářek pod prstýnky, protože každá matrika nějaký tác nebo misku má. Oblek už ženich měl padnoucí. Nebo třeba vývazky stačí myrta se špendlíkem a ručně ovázaným kouskem stužky/obyč mašličku přišpendlit. Oznámení stačí vytisknout na pěkný papír a nastříhat z A4 (často na kopírkách nařezání z tý a4 zdarma) a vložit do obyč bílých obálek, není třeba mít zdobené se samostatnou obálkou (většina lidí kromě rodičů to stejně zahodí) a přitom text s hezkým ornamentem je OK na nějaký strukturovanější papír i celý v černé je hezký. Auta bych nezdobila, není nutné kupovat šaty na převlečení ale vzít něco co už doma člověk má, nakonec nebyli výslužky. Já osobně jsem nebyla ani u kadeřnice, u kosmetičky, nebo na nehtech. Byla jsem ve své "přirozenosti" a to taky ušetří klidně 2000, pokud nevěsta není typ, který by to vyžadoval. Ono hezky učesat a namalovat se zvládne většinou každá nebo s pomocí kamarádky, jak sme každá zvyklá se o sebe starat, ať se sobě líbíme. Prstýnky máme z damasteelu, nicméne já nemám kámen - nelíbí se mi. Tam člověk taky ušetří, pokud na kameni netrvá a chce ho spíš proto, že většinou všude vidí snubáky v kombinaci pro chlapa bez a pro ženu s kamenem a nenapadne ho, že tam kámen netřeba.
Odpovědět
@karlajasmine Tak třeba šaty z číny podle mě nejsou úspora. Buď jsou tak levné, že se to odrazí na kvalitě a jsou nepoužitelné, nebo se dostaneš na cenu, a kterou ti šaty běžně ušijí v ČR. Kamarádka má krásné šaty na míru za 4 tis. včetně materiálu od místní šikovné švadleny - čisté, jednoduché, bez aplikací, ale vkusné. Já mám šaty z Madory, kde za tu cenu koupíš šaty s přehledem, a myslím, že půjdou snáz prodat. Neodsuzuji to, jen mám jiný pohled na věc. Jinak co se výzdoby týká, opravdu méně je více a podle mě se stůl obejde bez ozdob úplně, stačí třeba vázy z květinami a hned to vypadá úplně jinak.
Odpovědět
@kacenkakaca Jo, máš pravdu, že šaty z Činy obecně nejsou úspora, nebo pokud ano tak na úkor kvality, ale na těch mých je hodně krajky a takové celokrajkové by v Čechách vyšly na min. 15 000, možná spíš ještě víc. A protože je mi jedno, jestli mám šaty s drahou krajkou nebo s levnější krajkou, jsem se rozhodla si je pořídit za 8000 z Činy, než za těch 15 tady.. V Madoře jsem byla, a nenašla jsem tam nic, co by se mi líbilo, ani stylově, ale vím, že jsou kvalitní a kamarádce ušily krásné šaty, takže bych je rozhodně nekritizovala :-) Já to obecně s tím příspěvkem myslela prostě tak, že pokud člověk nemá peníze na všechno, tak je potřeba si ujasnit, co je pro nevěstu s ženichem nejdůležitější a co jsou naopak schopni ožželet.. a když máme rozpočet na hostinu zhruba 1000Kč na osobu, tak bych za ty samé šaty v ČR pak nemohla pozvat 7 lidí na svatbu, a to pro mě bylo důležitější. Ale samozřejmě, že to není obecně správně, akorát to byl správný postup pro mě, takhle jsem to myslela :-) Obecně souhlasím s tebou, že lepší mít míň věcí na té svatbě a mít ji trochu na úrovni, než 150 kravin z E-bay.. ale u těch šatů mě prostě zrovna tyto šaty nadchly a vešla jsem se do svého budgetu "max.9000Kč", proto jsem to udělala takhle :-)
Odpovědět
My plánujeme větší svatbu,ale zatím dle rozpočtu jsme na tom krásně. Obřad zatím nevíme,jedno je za 7000,- a druhé za 1000,- ( na tom levnějším jsme se byli podívat s budoucí tchýní a naprosto mě to tam uchvátilo),je to i blízko a ne 60 km jako ten dražší. Přítel má s kamarády autokemp,kde v případě příznivého počasí bude i svatební raut,ani chatky jako ubytování platit nebudeme.Jídlo a pití budeme mít vlastní přes velkoobchod,kde bude možné,co se nevypije,tak se vrátí. V případě nepříznivého počasí budeme mít oslavu v hospodě ( tu vlastní budoucí švagr). Šaty si nechám ušít,nevyplatí se mi je půjčovat,pak je mohu prodat a aspoň část peněz se mi vrátí. Veškerou dekoraci,oznámení si budu dělat sama. Fotografa máme kamaráda a přítelova sestřenka se také sama nabídla. Kadeřnice a kosmetička je má sestřenice. Dj je kamarád,ale uděláme playlist,aby si tu svatbu také užil. Jinak se koupí prase a to se hodí na rošt. Zákusky,guláš,chlebíčky a mini řízečky udělají babičky. Sestřenka udělá dort. Počítáme s cca 80 lidmi a zatím nám to vychází na krásných 40.000,- ne-li méně.
Odpovědět
Profilova fotka
@sofiii88 tak to je pekny, ja byla pred necelym mesicem na svatbe, a tu meli pro 30 lidi a platili 40 tisic a to si vse delali samy
Odpovědět
@andie20 Napište mi soukromou zprávu. Svatba levně se dá zařídit, ale je třeba vědět jaké máte představy, jak by taková svatba měla vypadat.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj holky, svatbu z finančního hlediska plánujeme, jak se dá. Jelikož já nemám našetřeno nic (teď jsem skončila VŠ) a partner má mnoho výdajů každý měsíc a moji rodiče nemohou velmi přispět (alespoň ne penězi), tak se snažíme vymýšlet. Já jsem tedy Barbie a "musím" mít vše vyzdobené (ale ne přezdobené), tak jsme s mamčou přistoupily k handmade věcem. A to počínaje mými šaty (dokonce mám dvoje - jedny velké princeznovské, celé krajkové a "cudné" s velkým závojem na obřad a oběd a jedny krátké a více růžové na večerní party). Látku na šaty mi zaplatila mamka a vyšla ve FlexTexu (Praha-Holešovice) na necelé dva tisíce, ale i se závojem a organzami na zdobení a látkou na bráškovi kalhoty a vestu. Vyrobily jsme oznámení, růžové mašličky jako vývazky, spoustu dekorací na hostinu (kytičkové koule, organzové "hlouposti", různé vylepšené vázy apod...). Dále na dekoraci nakupuje mamka věci v Kiku, kde je mají úplně zlevněné a jsou moc hezké. Budoucí manžel má již svůj oblek, který jsme kupovali na mé promoce v Bandi a je moc pěkný - jen koupíme vestičku a kravatu asi za 1000,-. Boty už má také, které nosí do divadla a takovéhle příležitosti. Svoje botky (na vysokém podpatku s platformou) kupuji ve speciálním "botovém" outletu a to výrazně růžové (mám takovou mašli na šatech) do 1000,-, které pak unosím běžně k šatům. Prstýnky vysněné - ale nakonec z chirurgické ocele (ne z bílého zlata, jak jsme ještě před půl rokem chtěli). 3500,- Květiny z velkoobchodu-zahradnictví - velice, ale velice levně. Dort máme velký třípatrový - od "známého" i s makronkami za 3500,- Ostatní sladké peče babička (vyučená cukrářka, tak by mi to ani neodpustila), slané občerstvení budeme péct s mamkou a budoucí tchýní (předpřipraveno v mrazáku ;-) ). Obřad v kostele sv. Václava Praha 5 - počítáme asi 3000,- (na kostel, faráře, varhaníka, plus ještě výslužka) Hostina (oběd 17 lidí, večer 25 lidí) v oblíbené restauraci na zastřešené zahrádce v soukromí (Praha 5) - asi 1500,- na osobu i s obědem, večerním grilováním, a studeným buffé a teoreticky s pivem, vínem, kávou a nealkem. (tvrdý alkohol z nás nikdo moc nepije, ale kdo bude chtít, může si ho objednat za své). Svatební strom si připravím sama a pořídím si i knihu na přání a gratulace a poznámky svatebčanů - koupím sešit s tvrdými desky a ozdobím ;) Pro zábavu budeme mít fotokoutek - vlastnoručně připravený s našimi rekvizitami a s naší digizrcadlovkou na stativu. Další zrcadlovky a velmi talentované fotografy budeme mít na svatbě jako hosty, takže fotek bude spoustu. Kameramana nemáme - nechtěli jsme ho nikdy. Líčit se budu sama - jsem zvyklá každý den a nemám ráda, když mě malují slečny jako na focení a pak vypadám, jak když mám na obličeji paštiku. Horší je to s kadeřnicí - Chtěla jsem na blond melíry a zastřihnutí měsíc před svatbou, ale na mé vlasy to vyjde v levnějším salonu na 2500,- (mám velmi dlouhé a husté vlasy) a česání se zkouškou u profesionálky tak dalších 2000,-. Takže to jsem zavrhla - na melír a střih jsem si koupila slevový kupon za 500,- a vše ok a na česání jsem si našla na internetu slečnu, která češe pro zábavu a bude mnohem levnější než kadeřnice z vyhlášeného salonu. Nehty si dělám sama - přijde mi líto do toho vrážet peníze, když si to ve skutečnosti udělám hezčí a úplně podle svých představ a pedikuru mi udělá mamča :) Akorát jsem si koupila permanentku do solária - ale to dělám běžně, takže to nepočítám do výdajů na svatbu (navíc jsem sehnala opět přes slevové portály). Takže budeme mít vše, co jsme si přáli a dokonce i velmi kvalitní, ale člověk musí mít nervy na to hledat a hledat levné a dobré dodavatele a služby! A nebát se pořádat příbuzné ale i kamarády o fyzickou pomoc ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme měli teda docela drahou svatbu - pro 70 lidí asi za 150 tisíc... ale asi půlku nám zabrala hostina s ubytováním - tam se dá ušetřit, pokud to budete mít někde na zahradě nebo si pronajmete sál a budete to mít v blízkosti bydliště, takže nebudete muset přespávat jako my odříznutí od civilizace na horské chatě :-D Dost stál obřad s celou tou výzdobou (ale hrad jsme si vysnili už dávno a stálo to zato) Prsteny bílé zlato s diamanty 19k, ale to taky není nutné, že? :-) Fotograf nás bude stát skoro 10k, ale taky není nezbytný, když poprosíte nějakého kamaráda (tady bych ale vybrala někoho ne moc blízkého, komu nebude vadit, že si svatbu méně užije, např. něčí +1) Na druhou stranu jsme za některé věci nevyhazovali zbytečně, např. ženich si koupil jen regatu za 450, zbytek už měl. Kameramana jsme původně nechtěli, pak jsme dali kameru přítelovi od sestřenky, který ji píchl na stativ a máme parádní video z obřadu, na které se můžu koukat furt dokola :-)... a za 0 Kč Kapela složená z kamarádů hráli za stravu a nocleh a taky si to užili :-) Taky doporučuji dát všem vědět, jaké svatební dary byste chtěli. My jsme dali vědět, že kuchyň máme vybavenou a malou, takže nic do kuchyně nechceme, že radši peníze (nevím teda, který vtipálek nám dal kráječ na chleba :-D) Pokud teda dáte vědět, že upřednostníte peníze, tak se ta svatba někdy i zaplatí ;-)
Odpovědět
@andie20 pokud to chceš co nejlevnější pro cca 20 lidí doporučuji - ač to tak sama nemám - udělat obřad, oběd např. jen s rodinou a ostatní pozvat na odpolední party - gril ve vlastní režii někde na chatě. Tím se dá dost ušetřit. Popř. mít obřad v odpoledních hodinách a pak se tam rovnou všichni přesunout. Ušetříš za pronájem statku, který nás přijde na cca 30 tis.
Odpovědět
@andie20 ahoj, my teď děláme svatební oslavu (svadba byla v zahraničí), bude tam 27 lidí, je to včetně pronájmu, ubytování pro všechny a zajištění kateringu + výzdoba a předběžný rozpočet je 23 tisíc, což mi přijde super cena. Je to od 17. hodin, odpadá oběd. Jídlo je formou grilování, ovocné mísy, něco sýrové, svatební koláčky... Ovšem dalších 10 tisíc padne za víno (ale bez toho se dá obejít, resp. koupit stáčené. My budeme mít docela drahé, které máme rádi) a pak se k tomu připočtou už jen položky za kafe, případně nějaké nealko, které by bylo mimo rozpočet. To ale nepředpokládám, že se přehoupne přes 1-2 tisícovky. Kdyby to měla být klasická svatba, tak by k tomu samozřejmě bylo potřeba dopočítat další výlohy za šaty, prstýnky, oblek, boty......případně spousty předražených zbytečností :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzineckah tyo tak to je krasny :-) za takovou cenu. ono se dost usetri kdyz se to neporada uz od obeda, protoze to uz vsichni pijou a propijou toho takhle moc.. ja se taky radsi priklanim k pozdejsim oslavam
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud už máte šaty a vše kolem a finančně řešíte pouze obřad a hostinu, tak obřad udělat u někoho na zahradě, která se může vyzdobit stužkami, nafukovacími balonky, tráva posypat barevnými flitry. Po obřadu můžete pustit např. lampiony štěstí :) a hostina? Zjistila bych, zda jsou v okolí místa obřadu nebo místa bydliště prostory, které akceptují vlastní jídlo alkoholické nápoje. A nechala bych si někde v restauraci uvařit polívku, guláš a desert upečete sama :) Kdysi jsme pořádali firemní večírek a guláš i s knedlíky a polévka s krutonky pro 30 lidí nás vyšla na cca 4.000,- a to bylo v Praze. Dekorace jsou krásným doplňkem každé svatby. Můžete zaúkolovat kamarádky. Ať vám každá něco vyrobí . Vystřižené srdíčka, my jsme na jedné svatbě našim hostům namalovali strom, na který každý dal otisk prstu. Byla to hezká dekorace, ale i zábava pro svatebčany. Vše se dá udělat téměř zadarmo. Jen je to malinko náročnější. Doufám, že budete s Vaším velkým dnem spokojená. :)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
@quilqa Ahoj, zajímal by mě ten speciální "botový" outlet, o kterém píšeš - dáš mi tip?
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
Profilova fotka
@kacenkakaca Díky, mluvíte mi z duše, přesně takto to chci udělat. Ještě se chci zeptat - kytky pro maminky, družičky, svědky....mě to příjde zbytečné, měli jste? Možná maminkám bych koupila...Pak mě ještě napadlo místo květinové výzdoby udělat hezky naaranžované misky s ovocem, které se pak může sníst...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
@quilqa Tedy měla jsi krásnou svatbu, budu se inspirovat x-)
Odpovědět
Jestli máš výborné kamarády, a nevadilo by ti překvapení, mohla bys nechat přípravy na kamarádech, zároveň by to od nich mohl být zajímavý svatební dar na který se jen tak nezapomene :) ale svatba je většinou jen jedna... ;-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?