Kytice pro matky - nutnost nebo zbytečnost?

Ahoj, chtěla bych znát váš názor a zkušenosti ohledně kytic pro matky. Vím, že je to takovým zvykem, ale spousta tradic se už dnes taky nedodržuje. Ani družičky u nás nebudou mít kytičky.. Navíc moje mamka na svatbu možná nepůjde, ale kdyby šla, tak ani kytku nechce. Tchýně je staromódní v těhle věcech, takže ta by ji určitě chtěla a kdyby kytku neměla, mohla by to brát osobně. Tak se ptám, jestli má někdo podobný názor a jestli někdo, kdo už má po svatbě taky matkám nedával kytku. Děkuju za odpovědi :)
Odpovědět
1
2
Já kytku maminkám dávám a to mám 3 :-) asi ani nejde o to ze je to tradice ale slušnost a i když maminka říká že ji nechce udělá jí to určitě radost :-) nemusí to být hned kytice stačí kytička. Já nakonec budu doobjednávat i pro babičky na ty jsem zapomněla a babička by to nepřežila :-)
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme maminkam nechali udelat male kyticky ze tri gerber, vyslo to na par korun a kdyz jim je zenich predaval, tak obe mely slzicky v ocich, bylo to takove hezke symbolicke gesto a fotky jsou z toho krasne (aspon ma i zenich nejake fotky pred obradem, kdyz ja mam ze sve pripravy a predani kyticky od tatinka). Nicmene obe maminky rekly, ze kytku nepotrebuji, nakonec byly ale rady.. takze ja v tom urcite nevidim nejakou nutnost a dodrzovani tradic, ale ma to proste neco do sebe
Odpovědět
Profilova fotka
A proč by se vlasně měly matkám dávat? My je dávat nebudeme....
Odpovědět
@boda2013 budeme mít kytičku pro moji maminku, tu ji dá přítel, když si mě bude přebírat. :-) Nejde ani tak o tradici jako o slušnost. Je to poděkování, za nevěstu při převzetí.
Odpovědět
Kytka jako poděkování = pěkné a milé, ale brát ji i na obřad je trochu nepraktické. U nás ji tchýně ale rezolutně chtěla, tak ji bude dostane i moje mamka (byť neví, co tam s ní bude dělat). I svědkyně by se bez kytky klidně obešla. Už nekolikrát se mě ptala, jak ji má držet a jestli ji vůbec musí mít :-D
Odpovědět
@jennyexx @boda2013 Zbytečnost! Zvlášť, když spolu 7let bydlíme a žádné "převzetí" nevěsty neproběhne. Pojedem pěkně spolu. Abysme táhli další kytky navíc, ani omylem...
Odpovědět
Profilova fotka
ahojík no my dávat budem ,ale tím, že je tam jenom tchýně tak bude jedna..a nechala jsem udělat z látky kytičky tak má památku na dlouho:)
Odpovědět
Profilova fotka
Já myslím,že to není nutnost,ale je to minimálně slušnost a prostě je to takové hezké gesto :-) my spolu bydlíme téměř od začátku vztahu,takže taky žádné převzetí nevěsty nebylo :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Taky to bereme jako slušnost a hezké gesto - kytičku budou mít maminky a moje babička, plus malinkou kytičku moje budoucí neteř, protože půjde s mým bráškou uličkou - on ponese prstýnky, ona bude mít kytičku. Dospělé družičky jsem nechtěla a máme za svědky oba holky (naše sestry) - těm dávat nebudeme z praktických důvodů - kdyby bylo cokoliv během obřadu potřeba podat, podržet... Ale záleží to na každém - přítel je ze Slovenska a tam třeba vůbec není zvykem dávat kytky maminkám, svědkyním a podobně, naopak všichni hosté nosí kytky nevěstě (tedy alespoň je to tak v regionu, ze kterého pochází).
Odpovědět
@lucido88 já to neberu jako zbytečnost. Vypovídá to o slušnosti daného člověka. Nevím jaký ty máš vztah se svoji mamkou, ale moje maminka je báječný člověk, vychovala ze mě slušného, soběstačného jedince a spoustu dalších věcí. Mě by třeba hanba fackovala, kdyby se jí za tohle vše nepoděkovalo. Je to každého věc, jak si to udělá, ale slovo zbytečnost v tomto směru je dost silné a určitě ne na místě.
Odpovědět
My asi kyticky davat nebudem.Ma mamca ji odmitla s tim ze bude vubec rada kdyz udrzi na uzde brachu jsou mu ctyri a je takovej akcnejsi :-) No a pritelova rekla ze ji taky nechce ,moc na takove veci nejsou.
Odpovědět
ahoj, tak já to beru tak, že jediný, co je na svatbě nutnost, je ženich a nevěsta a svědci :D vše ostatní je navíc. Jinak maminky určitě kytky mít nemusí, ale myslím si, že to maminkám udělá radost, a jak psali holky stačí malý kytička.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
My je mít budeme... naši rodiče nejsou zas tak pokrokoví, aby se vzbouřili davu babiček ;-) .... tradice je tradice a navíc dodnes dávám mamince kytičky ráda
Odpovědět
Profilova fotka
Já měla malou svatbu ,osekala jsem co jsem mohla...Moje tchýně ,když se mnou byla zařizovat kytku pro mě ,říkala,že kytku nechce....tak jsme ji neobjednali...ALE...pak jsme se doma zamysleli a prostě si řeki že přeci to ona nám strašně pomáhá se vším!!!!a kytku prostě mít musí..a když vedla ženicha k oltáři měla i kytku :-D :-D :-D :-D :-D .Myslím že to není zbytečnost ,ale slušnost...
Odpovědět
já je mám, i mé babičce, coby nejstarší a svědkyni.máma si na to nepotrpí, ale asi by mi bylo blbé těmto čtyřem nedat.nemám ale kytku na auto ani myrty s vývazky,uvidím, zda na stůl kytky nebo jen organzu..taky jsem to dost osekala.ani koláčky nemáme
Odpovědět
Je pravda, že o tom sem moc neuvažovala co to má za význam a svatbu bereme trochu jednodušeji i když jak se to veme. Přítel už nemá ani rodiče ani prarodiče :( takže kytičku mamce dávat nebudeme , pouze jsme nechali udělat květinový šper na ruku mé mamce a svědkyni a uvažuji o kytičce mojí babičce ale nevím.
Odpovědět
Profilova fotka
@boda2013 my kytky kupovat nebudeme, moje mamka kytku nechtěla a aby měla kytku jen jedna to mě přijde divný, takže krom nevěsty nikdo kytku mít nebude, ani svědkyne ji nechtěla, takže nebylo co řešit :-)
Odpovědět
Tak děkuju za názory :) uvidíme, jak to teda vymyslíme.. jako poděkování a pěkný gesto bych chtěla dát něco jiného, proto jsem uvažovala, že by kytku nedostaly a z toho důvodu jsem zakládala tohle téma..
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme kytičky pro mamky objednali, svědkyně měla květinový náramek, ale moje mamka si kytičku zapomněla doma :D Já jsem si toho vůbec nevšimla, až druhý den mi to řekli :D
Odpovědět
Profilova fotka
Pro mě osobně je to taky zbytečnost, nejradši bych kytku nedávala vůbec (svědkyně má nebude mít žádnou), ale maminky se prostě nějak usnesly, že by je to hrozně mrzelo nemít kytičku a zejména tu mojí, protože 20 let dělala v květinářství, takže je na kytičky upřímně ujetá :-D Tak jsem aspoň udělala kompromis, že každá dostane jen 1 jedinou růži a jeden list něčeho zeleného k tomu, vyrobí si to sama moje mamka pro obě dvě a já mám klid :) koupit 2 růže navíc mě naštěstí už nevytrhne finančně, ale abych jim dělala nějaké obrovské kytky, tak to ani náhodou :) Šetříme na svatbě kde se dá a nebudu utrácet hromady peněz za něco, co stejně ještě ten večer uschne :) Takhle jsem jim to vysvětlila, že kytička bude, ale decentní vzhledem k našim financím a je to ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
My budeme dávat kytku mamince, tchýni a babičce, je to slušnost. A co se týče peněz, tak to radší o dvě flašky míň,ale kytky dostanou. Pro mě to je úplně automatický, divím se ,že tu takový dotaz je. Ale jak se říká ...jiný kraj, jiný mrav....
Odpovědět
Profilova fotka
Ja tkytky puvodne nechtela. Tchyne prileti z ANglie, takze si ji asi tezko poveze domu... Ale mamka se na to tvarila divne, jako ze chceme usetrit na kytkach, na alkoholu i na kolackach.. Takze nakonec kytku mame pro maminky, svedkyni, ale jen male, spis symbolicky. Druzicka dostane kvetinovy sperk na ruku. A je to. PS Kolacky nemam, vysluzky delat nebudu :-)
Odpovědět
@jennyexx reagovala jsem na tohle: " Nejde ani tak o tradici jako o slušnost. Je to poděkování, za nevěstu při převzetí." Že v případě, že neproběhne tzv. "předání" tak je to zbytečnost. Protože mi přijde divný, abychom se sešli na radnici a táhli s sebou kromě mojí kytice ještě pro mamky a tam jim to jako předávali? A taky jsem odpovídala na dotaz zakladatelky diskuze. A jinak vůbec nesouhlasím s tím, že je to slušnost a s tvým výrokem "Mě by třeba hanba fackovala, kdyby se jí za tohle vše nepoděkovalo". Každý děkuje jiným způsobem, jak psala @boda 123 viz. "jako poděkování a pěkný gesto bych chtěla dát něco jiného, proto jsem uvažovala, že by kytku nedostaly". Tohle je můj názor. Nicméně nikomu neberu ten jeho :-) Jako pěkné gesto proč ne. Ale tvrdit, že je to nutnost a že pokud ji někdo nedá tak je vlastně nevychovaný a neslušný... to je trochu drsný.
Odpovědět
Profilova fotka
@jipe prosím tě, ten květinový náramek jste si dělali sami a nebo jste ho objednali v květinářství? a na kolik vás vyšel? a z jakých kytek byl?....moc děkuju za odpověď
Odpovědět
Profilova fotka
No já je taky nechtěla. Ale nakonec, na nich každý trval, tak jsem nakonec brala kytičky všem. A dnes každý suší :-)
Odpovědět
My jsme maminám kytky dávali, sice se netvářily moc nadšeně, ale říkala jsem si, že pro jednou to s tou malou kytičkou přežijou ;-) Dopadlo to tak, že díky nedorozumění v květinářství byly kytky na dlouhém stonku (chtěla jsem jen symbolicky tři růžičky na krátkém) takže milé matky vypadaly, jako by spíš šly někomu gratulovat k narozeninám a kytky pak stejně hned skončily někde v kýblu, protože na stole na ně nebylo místo a tam už zůstaly :-D Takže u nás to vlastně zbytečnost byla a podruhé už bych to neudělala - hlavně kvůli tomu, že by se bez toho obě obešly. Myslím, že to nutnost není, spíš bych to brala podle toho, jak si kdo na taková gesta potrpí.
Odpovědět
Profilova fotka
@monickask V květinářství, už si ale nepamatuju kolik stál :) a žádný zázrak, byl až moc velký a postupně z něj kytičky vypadávaly, byly tam frézie, chryzantémy, něco zeleného..
Odpovědět
Když se dává kytička mamince jako poděkování za nevěstu, tak proč ženich dává kytku i svojí matce ?? To mi vysvětlete :))
Odpovědět
Profilova fotka
Je to zbytečnost, poděkujeme dortem za syna i dceru ale kytičky dávat nebudeme. :-)
Odpovědět
není to nutnost, není to zbytečnost, je to o slušnosti, lásce a poděkování za výchovu, podporu a pomoc. to je můj náhled. my dávali kytičky - 5 minigerber do takové kuličky a překrásné udělali spoustu krásy :-) a radosti
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?