Proč si kameramani účtují za svatební video tolik peněz?

Mám hloupý dotaz - proč v době obrovské konkurence si tvůrci svatebního videa účtují 15 a více tisíc??? Někteří jsou teda natolik slušní, že řeknou, že do 30-50km od jejich bydliště si neúčtují cestovné. Nezlobte se na mě, ale myslím, že na většině svatbách kameraman dostane najíst i napít, tak mi ještě účtování si za jízdné přijde při tak vysoké ceně trochu neslušné! Netvrdím, že natočit krásné video z celého dne by dokázal každý, podle různých videoklipů jsem přesvědčená, že je s tím opravdu hromada práce, o talentu nemluvě. Chápu, že to nekončí tím, že se jeden den svatba natočí, že je s tím spojeno mnoho úprav apod., ale prosím vás, v této zemi žije spousta lidí, kteří si 15 a více tisíc nevidělají ani za měsíc! Je to sice krásná vzpomínka, ale pokud si ji někdo nemůže dovolit v takových cifrách, tak se jako musí spokojit s tím, že mu to prostě přijde jen tak někdo natočit? Nečekám, že se teď ceny začnou snižovat, jen bych čekala trochu vysvětlení. Já mám také zaměstnání, které mi zabírá spoustu času a kreativity, tak budu vděčná za každou radu, abych se už nemusela ostýchat říct si o zvýšení platu... :)
Odpovědět
1
2
5
Profilova fotka
Ahojík my jsme kameramana chtěli jen na obřad a ten nás vyšel s cestou a vším na 4 500 Tisíce za hodinku a půl ... Líbil by se mi i od rána ,ale zase za tu cenu mi to příjde přehnané! Ono hodně věcí se slovem svatební pak stojí dvakrát tolik! je to děs
Odpovědět
@petulka1989 Je to přesně tak, jak říkáš. Chceš ušít šaty na ples - cena 3000 s drahou látkou. Řekneš, že chceš svatební - cena je najednou 15 000, i když jsou jednodušší než ty plesové...Kde to jako žijeme? Moje švagrová měla fotografa na obřad a chvíli po obřadě (všeho všudy tam byl 90min) a chtěl za to 5500!!! My máme teda velmi slušného a velmi šikovného fotografa za přibližně stejnou cenu na celý den! Slušní lidé stálo jsou, ale je jich jako šafránu!
Odpovědět
Profilova fotka
Take jsem se pri zacatku hledani dost podivovala nad cenami celodenniho nataceni, az jsem rezignovala a doma jsme se domluvili, ze nam to za tu krasnou vzpominku proste stoji, ikdyz to neni uplne malo penez. 15.000 mi dokonce jeste prijde jako slusna cena :D Take chapu tu spostu prace kterou to stoji, cas a kreativitu, ale i tak...Dat za fotky a video skoro 30.000, to nam rozpocet pomerne zvysuje. Preju at najdete take toho "sveho".
Odpovědět
Profilova fotka
A souhlasim, ze cokoliv ma predponu svatebni, cena se zvysuje minimalne o 200% :-/
Odpovědět
Profilova fotka
já když si vemu , že jsem objednávala určité drobnosti na svatbu za cenu jednoho dala 8 Kč a teď jsem na to koukala a našla jsem , že za to samé chce 14 Kč tak nestačím koukat teda. A slyšela jsem spousty kamarádek jak si objednaly květiny a když jim manžel pro ně byl tak si řekli o 1000 minimálně víc! což mě příjde teda naprosto sprosté! to samé chtěli jsme nějakou kooordinátorku za slušnou cenu,ale dát za celý den 15000 se nám nechtělo ! a tak jsem si řekla , že to začnu dělat já a dala jsem lidové ceny! K fotografovi je to taky mazec my měli mít jednoho zs 10500 a nakonec jsem oželela zálohu a vzala jsi kamarádku an focení a brala si za celý den 4000 což je super cena a fotky máme krásné! Nestačím opravdu koukat co si lidi řeknou za ěnco svatebního ,ale já si teda objednala květiny látkové tady od paní z beremka a nadšená , krásné jako živé měla jsem kytku pro sebe, 2x korsáž, 1 kytka svědkyně a dvě pro maminky a cena 1950 i s poštou ! a kamarádka si nechala v květinářství a jen na auti za to chtěli 6000!
Odpovědět
Profilova fotka
k šatů já si koupila z netu anechala jsem si je upravit na sebe a nakonec se vším mě vyšli na 7000 a nakonec jsem je prodala ! ale vím, že kamarádka se vdávala ve stejný den a za půjčení šatů chtěli 9000 .ciž mě příjde teda taky masakr !
Odpovědět
Profilova fotka
@milenaamartin Máš naprostou pravdu, podobně jako vy, jsme i my s přítelem hledali a vlastně stále hledáme kameramana na celý den (nebo aspon od rána do odpoledne) za nějakou slušnou cenu... doufam, že najdeme. Naštěstí máme aspon fotografku za krásné peníze, za celodenní focení budeme dávat 5000 Kč, je to ale tím, že není profesionál, co se tím živí, ale takový spíše poloprofesionál (ale fotky má úžasné). Jak už tady na beremku bylo psáno, vše co řekneš že je SVATEBNÍ - okamžitě cena narůstá (viz forum, kde popisovala nejaka nevesta jak zjišťovala cenu sv.kytice - nejprve šla do květinářství, že chce normální kytku, řekli jí cenu, pak že chce tu stejnou kytku jako svatební - a rázem byla cena o 500-1000Kč vyšší)
Odpovědět
Profilova fotka
Holky, u nás to musel být kompromis... buďto fotograf, nebo kameraman.. vyhrál to fotograf, na kameru budou točit příbuzní a pak si to nějak sestříháme.. určitě to nebude jako od profi kameramana, ale fotky jsou pro nás důležitější...
Odpovědět
My jsme měli Zdenka Bártu z Čavisova u Opavy a stál nás 7000. Přijel ráno v 7 a odjížděl kolem 21:30, i když měl zaplaceno jen do 17. hodiny. Byl skvělý, úžasný a jsme moc rádi, že jsme ho měli. Upřímně říkám, že jsem za tu cenu toho moc neočekávala, ale předčil na 10000% naše očekávání. Přikládám na ukázku medailonek z celého našeho dne. Krom něj máme ještě asi 45minutové video a asi 10minutové rozhovory - přání rodičů, rodiny a přátel. Dostali jsme 2 DVD a ještě k nám přijel a nahrál nám to na externí disk v té nejvyšší kvalitě. Chválím jej až do nebes.
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, práce kameramana a fotografa vyžaduje dost práce hlavně po svatbě se zpracováním. Samozřejmě ceny jsou různé a je to něco jako s řemeslníkem..... některý Vám stejnou práci udělá například za polovinu jako ten druhý apod... podle mě máte možnost si vybrat a určitě není problém najít kameramana nebo fotografa, který bude cenově i kvalitou vyhovovat Vašim možnostem i představám ... :) Můžete se podívat i na naše stránky a v případě zájmu Vám rád zašlu i cenovou nabídku..... :)
Odpovědět
Profilova fotka
@curdibilka můžeš prosím poslat nějaký kontakt a ještě jednou tu ukázku do mé IP? :) díky :)
Odpovědět
Profilova fotka
Jo, peněz je to hodně, ale na druhou stranu - proč by si o tolik neřekli, když si svoji práci na tolik cení a mají za ty ceny dost zakázek..? Spousta věcí (nejen svatebních) stojí podle mě více, než by měla, ale tak to prostě je...
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@dmiska musím souhlasit.. dokud bude poptávka a lidi budou ochotni tu částu zaplatit, tak si oni budou říkat...
Odpovědět
Profilova fotka
Je pravda,že když se před cokoliv dá slovo "svatební", hned cena vyskočí. Já teda nevím,ale člověk by si měl kameramana i fotografa vybrat podle toho,jak se mu jeho práce líbí a taky jak si s tím člověkem sedne a nejen podle jména,aby se pak mohl vytahovat tím,že měli toho nejlepšího kameramana za předražené peníze. My jsme měli jasně danou hranici,že víc jak 10tis za fotky nebo kameru nedáme,přišlo nám to moc a zas tak nároční nejsme. Jak fotograf,tak kameraman si řekli za celý den 7tisíc a byli jsme s nimi naprosto spokojení a hlavně jsme si skvěle sedli lidsky.Takže to nepřehánějte,to nejdražší nemusí znamenat nejlepší!!
Odpovědět
Kde je nabídka, je i poptávka. Mimochodem, ono to není jen svatbu nacvakat či natočit, ale i hodiny práce postprodukce. Ber to tak, že ty chceš dát třeba pět, tak levného kameramana také seženeš, tak ti nemusí drásat nervy nemravný kameraman, který nejde pod patnáct :). Ten má zase jiného zákazníka, který ho rád zaplatí. A ano, cokoliv svatebního je okamžitě předražené, stejně jako dětské :).
Odpovědět
Profilova fotka
@milenaamartin Dobrý den, ceny a kvalita práce se hodně liší. Konkurence sice veliká je ale cenově oproti jiným zemím jsme velmi pod světovým průměrem. Pokud chcete hledat dle ceny - jistě naleznete plno kamaramanů za levnější ceny. Pokud hledáte dle kvality práce, tak vybíráte hlavně dle umění, originality. Nevybíráte si teda jen člověka co vám něco natočí, ale člověka který vám odevzdá originální umělecké dílo plné emocí, vjemů,citů a dá do to vlastní nápad a srdce. Toto platí jak pro kameru tak pro nás fotografy. Naleznete různé ceny ale naše práce se liší dle toho co do té práce vkládáme. Já svatbu nefotím, já se s ní později mazlím při úpravách a snažím se z každé svatby vytáhnout maximum originality a všeho o čem jsem již psala. Proto každému říkám- vybírejte dle práce fotografa/kameramana. Pokud chce někdo ušetřit- není problém ale velmi kvalitní práci a za levné peníze = buď lidé s neprofesionálním vybavením, nebo např. lidé osvobození od platby daní, soc. zdrav apod. Držím vám velice palce ať naleznete přesně to co hledáte- určitě najdete :) ;)
Odpovědět
Profilova fotka
ještě k té ceně- my profesionálové jsme spíš zklamaný z fotografů amatérů, kteří nám to naše ohodnocení cenové kazí. U nás v české republice vlastně může fotit kdokoliv i s foťákem za pár tisíc KČ, koupí si plátno a vydává se za profesionála. Bohužel plno laiků nepozná že se jedná o kvalitu pomalu srovnatelnou s mobilem, ale hlavně že dostanou např. 50fotek za 300-500KČ. Poté mi napíše maminka: Dobrý den, mám zájem o nafocení miminka, zašlu ceník a přijde mi odpověď- no to si děláte srandu? Kámoška byla u foťáka za 300KČ a ještě dostala milion fotek - ano ať si každý jde kam chce.... ale kvalitní fotograf a kameraman se musí umět i kvalitně ohodnotit. Naše vybavení je kolem čtvrt milionu, pokud takové povolání bereme opravdu vážně tak musíme nakoupit kvalitní objektivy. Zásadní je práce s postprodukcí kde právě dáváme jak video tak fotu onu originalitu - je to o vkusu, o tom čemu dá klient přednost. Respektuji každého ale tady v ČR zatím naše řemeslo není posychrované žádnou povinnou praxí, je to živnost volná a proto to takto potom vypadá :(
Odpovědět
Profilova fotka
@zankova_photo A nezačínala jste tak taky? Jako amatér s nejlevnější zrcadlovkou (jako 90% fotografů zde na Beremese)? Třeba ti amatéři ,co vám teď tak kazí cenu, budou jednou taky "profesionálové" a podraží ;-)
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
@zlobr každý nějak začíná, pokud tedy nemá hodně financí k tomu aby si to vše pořídil hned :D ale jde o to že není žádné rozdělení mezi cenami. Klienti nechápou PROČ je někdo drahý a PROČ někdo ne.. Proto říkám, ať si každý vybírá jak potřebuje.. ale snažila jsme se pouze vysvětlit proč ti, co již mají vyšší ceny je mají vyšší a čím se právě liší. Že nechceme lidi oškubat nebo tahat jen ze slova ,,svatební,, apod, Ale máme za sebou plno zkušeností, plno peněz ve vybavení + vše co jsem již psala výše.
Odpovědět
Profilova fotka
@iivaankaa Třeba tento pán má i jiné zaměstnání a jak jsme psala výše nemusí např. platit soc. zdrav. a neodvádí daně... Opravdu pokud to má jako koníček, je to velmi pravděpodobné a může si takové ceny dovolit.
Odpovědět
Profilova fotka
@zankova_photo V tomto s Vámi souhlasím, reagovala jsem pouze na Vaše vyjádření o amatérech
Odpovědět
Profilova fotka
autorka této diskuze se ptala, tak se jí vše snažím jen vysvětlit a přiblížit :)
Odpovědět
Profilova fotka
@iivaankaa prosim o odkaz do IP:) podivam se jak vypada video za 7000 :) dekuji
Odpovědět
@iivaankaa Vím o fotografovi, který fotí zadarmo, aby se naučil, a stejně jako tvůj kameraman to nedělá z čistoty srdce. Až bude na jiném levelu, budou mu platit (což by mohl chtít i teď, nenáročné nevěsty by to více než uspokojilo). :-N
Odpovědět
Profilova fotka
I nám se z cen fotografky a kameramana protočily panenky, ale pak jsme si to rozpočítali...pokud pořizovaní a následná práce zabere plus mínus jeden pracovní týden (40 hod), tak z 15 tis. je to 375Kč/hod. To by se mohlo jevit jako hodně, ale není...z toho se musí zaplatit veškeré odvody státu a výbava, kterou si každý takový profesionál pořizuje, aby mohl vůbec začít pracovat...a to nejen foťák s příslušenstvím, ale i počítač a software na úpravu fotek a videa a třeba i pronájem ateliéru. Jestli mu z těch 375 Kč/hod zbyde 150Kč čistého zisku, tak se ani už moc nedivím, že si řekne i o cestovné na delší vzdálenosti. Je to hodně peněz a naprosto chápu, že při minimální rozpočtu tohle prostě nejde, ale myslím si, že za kvalitní fotky/video "s duší" je to pořád slušná cena.;)
Odpovědět
@zankova_photo @mineate @zlobr Milé dámy, děkuji vám za všechny vaše příspěvky. Jen bych ráda poprosila o nesrovnávání s jinými zeměmi. To mi vždycky otvírá kudlu v kapse, protože jejich platové výměry jsou skutečně někdy jinde než ty naše. Držme se tedy toho, s čím můžeme kalkulovat u nás. Vím, že si na tom každý chce rád vydělat a když si vezmu fotografa, kterého jsme vybrali, který nám dal hromadu překrásných fotek na dobré slovo s tím, že vše vyúčtujeme po svatbě a ta celková cena se rovná polovině z toho, co si účtují ostatní za osminu odevzdaných snímků...to prostě mluví samo za vše. Já taky nemám 375,-/hod. a myslím si, že do své práce dávám cit a vše, co k tomu patří, protože ji chci dělat dobře. Prostě a jednoduše mi vadí ta nehorázná cena a nedokážu se smířit s tím, že hezké vzpomínky na videu si mohou uchovat jen ti, kteří na to mají.
Odpovědět
@milenaamartin A děláš něco tak úzkoprofilového, že to kdekdo neumí? Víš jak, prodavačku zvládne dělat v ČR pár set tisíc lidí až pár milionů, špičkovou účetní pár desítek tisíc lidí, špičkového fotografa pár desítek lidí, Jágra jenom Jágr. Hádej, kdo si může říct za svou práci víc? Btw dělej kameramana taky a účtuj si, co chceš :).
Odpovědět
@adlin Já s tebou souhlasím, jen se pozastavuji nad tou vysokou cenou, protože si myslím, že je to trochu předimenzované.
Odpovědět
Profilova fotka
@milenaamartin Ja jsem se na cizinu neodvolavala.;) Já taky nemám 375/hod, ale protoze jsem zamestnana a odvody za me plati zamestnavatel. Kdybych pracovala na zivnostensky list, musela bych si nasadit podobnou cenu, abych vubec mohla slusne zit. Jestli jste sehnali levnejsiho fotografa a fotky se vam libi, je to supr a moc ti to preju. Mozna ma ten vas fotograf daleko vic zakazek nez treba ten nas a muze si dovolit nizsi ceny, nevim.
Odpovědět
1
2
5
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?