Svatební pověry. Bojíte se jich?

Co si myslíte o všech svatebních pověrách? Bojíte se jich a radši se jim vyhýbáte nebo na ně "kašlete"? Já na ně kašlu. Kdybych měla brát ohled na všechny pověry, tak se nevdám. Kolik znáte pověr? Já hodně, tak např. svatba nesmí být v květnu (svatba v máji značí máry)- považuji to za hloupost. co mají dělat ti, kteří tu pověru neznají? Všude ve světě se v květnu svatby konají. Je to krásný měsíc. Nevěsta nemá mít perly, protože znamenají slzy, dále nemá mít růže, protože píchají, takže by měla pichlavé manželství, nevěsta by neměla mít modré šaty (ani modrou výšivku, což mi přijde uhozené, když má mít "něco modrého", třeba podvazek :-| ). Ženich by neměl vidět nevěstiny šaty dřív, jak ve svatební den, ženich nesmí mít motýlka, aby nevěstě neuletěl. Víc pověr mě nenapadá. Znáte někdo další? díky
Odpovědět
1
2
6
Ještě bych chtěla vědět, jestli nevíte, zda pověru o květnu známe jen v Čechách nebo ji dodržují i jinde. Díky Např. na Slovensku ji dodržují?
Odpovědět
no o tom maji som este nepocula... co poznam je to, ze holka, pokial sa nejde vydavat, tak by na sebe nemala mat svadobne saty. lebo ze sa nevyda...
Odpovědět
Profilova fotka
Kazda nevesta by na sobe mela mit neco noveho (vstup do noveho zivota), stareho (louceni se starym zivotem), modreho (to je tusim barva cistoty nebo je to zdobeni do Panny Marie), darovaneho a pujceneho.. Uz si ty pojmy presne nepamatuju, nekde sem je sem uz ale psala. Renat, sama si natrefila na poznamku, ze si nektere povery protireci - napr. s tim modrym. Proste dodrzet je vsechny je opravdu hloupost. Jestlipak je nevymyslely stare panny ze zavisti ke stastne zadanym?? ]-( Jeste si vzpominam na poveru, ze by kazda divka mela pestovat doma myrtu. Ktere myrta zahyne, nikdy se nevda.. Jak vidite, u me to neplati a to mi chcipla asi 3x :-D
Odpovědět
renat, to s tým májom sa zvykne hovoriť aj u nás, ale moc ľudí si z toho nič nerobí. poznám mnohých, ktorí sa vzali zrovna v máji a sú šťastní už dosť dlho ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ta květnová pověra prý vznikla proto, že se květnovým manželstvím rodily děti v zimě (v dřívějších dobách do studených chalup) do únorového až dubnového počasí a tak často umíraly. Proto prý by svatba neměla být v květnu. Takže v dnešní době už ta pověra hooooodně zastaralá.
Odpovědět
Já měla na sobě svatební šaty po mojí mamce několikrát jako velká družička v kostele, a taky se vdávám,,, :-D , leda že bych pak utekla od oltáře,...?
Odpovědět
Profilova fotka
Dalsi povery co me napadaji je hazeni ryze na svatebcany, aby meli urodne manzelstvi a dalsi, ze si nevesta dava do strevicku penizek, aby se jich v manzelstvi drzeli penize.
Odpovědět
a nevesta by mala mat striebornu mincu v topanke, aby sa im bohato vodilo v novom zivote ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
No to s tou mincou poznam....ale viete si predstavit aku musi mat otlacenu nohu, ked na nej cely vecer tancuje? :-D
Odpovědět
Profilova fotka
A nezapomeňte na rozbíjení talířku a nošení nevěsty přes práh. Ale to už jsou spíš zvyky, než pověry. Na pověry nevěřím, třeba ta květnová fakt neplatí - moje babička s dědou se brali v květnu a byli spolu šťastní celý život až do babiččiny smrti.
Odpovědět
O té minci jsem také slyšela, ale jak to zrealizovat při otevřených botkách? (Strčit ji do silonek :-D )
Odpovědět
by ma zaujimalo, ako je stary zvyk s tou ryzou... to nevyzera na nejaky pradavny slovansky zvyk :-D
Odpovědět
Článek se načítá
zic to je zvyk Made in China ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
jedine tu mincu prilepit, potom to urcite nevypadne. :-)
Odpovědět
Vypadá to tak :-) , ale už tu bylo někde psáno, můžou se házet i bonbóny nebo konfety. Pro hojnost dětiček.
Odpovědět
A když je holka podmetená, nikdy se nevdá. Tohle zase porušuju já, jezdívala jsem na koni a když se ve stáji zametalo, holky-neholky, podmetené jsme byly všechny mnohokrát. Jo a můj ženich bude mít motýlka, takže možná za tři dny se uvidí, třeba mi vážně uletí a všechny pověry se naplní :-| , neměla bych si z toho dělat legraci :-D Tak mě napadá s těma růžema, teda už se to tu řešilo jinde, ale tak každá druhá nevěsta (včetně mne) je v kytici má a tak každé druhé manželství se rozvádí. Nestálo by za to udělat nějaký statistický průzkum, jak to spolu koreluje? :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Tusim sa tu nespominalo krajanie svadobnej torty - kazdy svadobcan musi dostat kusok, aby sa zaistila hojnost v rodine (aspon myslim, ze takto som to pocula), no a nikto nemoze odmietnut! Na toto sa ja napr. chystam po polnoci :-D Co sa tyka svad. siat - musela som ich vymenit, lebo ma v nich pri skusani v obchode videl zenich a mamina to nesla prezit, tak som menila, nech je klud (aj ked mne to nevadilo, ved chlapi na taketo veci aj tak nemaju pamat), a preto, ze ma - co sa svadby tyka, do nicoho nenutila a nepresadzovala si svoje predstavy, skor sa tesi z tych mojich napadov. Tak v tejto povere som jej ustupila :-)
Odpovědět
My krájet svatební dort nebudeme, i když jej samozřejmě budeme mít. Po obědě se jako dezert bude podávat takový lehký dortový zákusek objednaný v cukrárně.
Odpovědět
Profilova fotka
Len to jen k tem ruzim moje mamka mela gerbery na obouch svatbach a je dvakrat rozvedena takze na to urcite namaji vliv kyti :-D
Odpovědět
Moje mamka měla taky gerbery, a taky to nedopadlo moc šťastně. :-( Takže se růží určitě bát nemusíme! Jsou to přece krásné květiny a patří k lásce :-) :-) :-)
Odpovědět
verusinek: Kdybych si myslela, že mají, tak si je neberu ;-) (popřípadě poradila tvé mamince, aby si na případnou třetí svatbu zvolila jiný typ kytky namísto jiného typu chlapa :-D ). Ale já jsem obecně dost velký realista nebo jak to nazvat, já prostě ze zásady na žádné pověry nevěřím (taky mi můj drahý jednou řekl, že si mě bere mimojiné i pro tenhle můj pohled na svět, s holkou, co věří horoskopům, by prý nevydržel). Takže absolutně nevěřím ničemu z bludů typu astrologie, numerologie a podobné výmysly. No a jakékoli pověry mezi ně taky počítám, včetně těch svatebních. Trochu mne rozčilují, ale spíš se je snažím ignorovat a kašlu na ně. Život je takový, jaký si ho člověk zařídí, vliv na něj má spousta věcí kolem, ale rozhodně ne to, jaké jsou zrovna dneska na obloze hvězdy a planety, popřípadě který den nebo měsíc (obzvlášť podle kalendáře, kterých je spousta druhů a všechny je vymysleli lidi z úplně jiného důvodu) se budu vdávat.
Odpovědět
ene: mně se myrtha povedla. v dubnu se vdávala moje nejlepší kamarádka, zasadila jsem myrtu a pěkně roste. (říká se, že když se myrta ujme, tak bude do roka svatba :-), ale myslím, že u mě bude svatba do roka z toho důvodu, že už ji plánujeme s přítelem delší dobu a rozhodně to nebude tím, že se mi roste myrtha :-) :-) :-) jsem moc ráda, že jste mi napsaly něco k pověrám. také na ně nevěřím a chtěla bych svatbu v květnu. miláček se netváří odmítavě. Jen se obávám reakcí rodičů a babiček. :-S
Odpovědět
Nám se letos šíleně líbilo datum pátek 13. května (taky o něj byl veliký zájem). Bohužel jsem v té době finišovala diplomku a přípravu na státnice a na další květen se nám čekat nechtělo. Ale jinak držím palce všem květnovým nevěstám, je to krásný měsíc.
Odpovědět
len: taky bych brala pátek 13., protože v ten den jsme spolu začali chodit. (bylo to v červenci 2001). bohužel to jsme nestihli ;-( Proto by se mi líbilo 13.5.2006. A nevadí, že to není pátek :-) Já budu obhajovat diplomku a dělat státnici v únoru. doufám, že to zvládnu. chtěla bych se potom věnovat jen přípravě na svatbu :-) Jakou děláš (nebo si dělala školu)?. Já studuji peďák v Liberci. Zbývá mi 1 státnice, ale od září už jdu učit. Už se těším, alespoň nebudu pořád na beremese :-) :-) :-)
Odpovědět
Já mám ČVUT v Praze, pozemní stavby a architektura. Státnicovala jsem na konci června a vdávat se budu na konci srpna. Při šrocení na státnice a tvorbě diplomky byly přípravy na svatbu příjemným odreagováním, pořád se bylo na co těšit. A ty dva měsíce v práci jsem už jenom dolaďovala detaily, dalo se to všechno krásně stihnout (celkem jsme svatbu připravovali půl roku). Takže tenhle systém můžu vřele doporučit ;-) .
Odpovědět
Profilova fotka
Tak jsem konečně pochopila důvod, proč je květen tak "nežádoucí". ;-) Zní to celkem logicky. Když se něco nedařilo, vymyslela se pověra. JInak jsem zrovna dneska četla o pověrách (zrovna o květnu) v jednom starém časopise. Znělo to nějak takhle: "Na pověry se vykašli, ale zvaž, jestli zvládneš tlak veškerého pověrčivého příbuzenstva." Něco na tom bude. 8-)
Odpovědět
Fim, to je přesně ono. Bojím se právě toho tlaku příbuzenstva :-) Vím, že mamka s květnem souhlasit nebude. Nevím, jak budoucí tchýně, ale tipovala bych, že také ne. ]-(
Odpovědět
holky to je přesně jako to, že sme se s přítelem rozhodli, že nechceme polévku, včera u nás byli přítelovi rodiče, tak sme jim to řikali, a to hned bylo - bez polévky není oběd bla bla bla
Odpovědět
U nás by to prošlo bez problémů (když jsem včera tatínkovi říkala o tom 13. květnu, přišlo mu to taky úžasné), prošly mi i červené šaty... Ale babičky už nemám a ostatnímu příbuzenstvu (hlavně mamince) jsem dala jasně najevo, že svatba bude podle mého, tak už snad všechny moje výmysly překousli ;-) . Ale chápu, že někde se raději člověk přizpůsobí, nežli by si znepřátelil půlku příbuzenstva.
Odpovědět
len: já jsem také typ člověka, že jim prostě naznačím, že svatba je moje a nenechám si do toho mluvit. Vyslechnu si jejich rady, ale udělám to podle svého. Takže budu přítele přemlouvat k 13.5. a na pověru budu "kašlat" (zatím mi datum přítel neschválil, protože se také bojí reakce rodiny, takže to zatím promýšlí :-) ). Musím ho přemlouvat všemi způsoby ;-)
Odpovědět
1
2
6
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?