Samozřejmost?

Profilova fotka
Dámy, chtěla bych se zeptat, zda je tu někdo zkušenější, zda víte o tom, že snad existuje nějaký úzus o tom, že odvoz hostů je samozřejmostí... Asi takhle, máme hosty, co jsou nedaleko a je pro ně zajištěn odvoz (řidič), máme přespolní hosty a ti mají ubytko. Na a Z svatby se dopravují sami a na své náklady, vše dopředu oznámeno, hosté souhlasí. Najednou mi ale jedna z dam, z hostů řekla, na můj vkus teda dost nevybíravým způsobem, že odvoz je samozřejmostí...není to spíše, jak se co domluví? Asi takhle, i kdyby to byla samozřejmost...řekla si o ni dáma dost hnusně. Chce odvést až domů....nemám s ničím problém, když si ale člověk řekně slušně....
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, nejsem sice zkušenější :), ale zatím na všech svatbách, co jsem byla (4) se hosté rozváželi "domů" - tedy ne přímo k bytu, ale prostě do města, kde bydleli, pokud to bylo kousek. Pokud bydleli dál, buď přijeli a přespali, nebo se dopravovali tam i zpět po vlastní ose :)
Odpovědět
Byla taky na 4 svatbách a z každé svatby byl zařízen odvoz do města, kde bydlíme. Nebo zajištěné ubytování. Rozhodně je to o tom, se domluvit. Pokud máte možnost zařídit odvoz, ok, pokud ne, řekla bych to hostům předem, ať se odvoz zařídí sami :-)
Odpovědět
Já bych řekla, že samozřejmostí to není, ale prostě je to už tak zažitý a bývá to tak na svatbách :) nějaká taková automatika podobně jako jiný věci který si člověk představí, když se řekne svatba! :)
Odpovědět
Ahoj, my budeme mit svatbu celkem daleko od bydliste (zhruba 40min autem). Tam je zajisten bus, nazpatek jsem napsali, ze bude zarizen mirkobus, ktery ovsem pojede 3x a to ve stanoveny cas, ten kdo nestihne, tak si bude zarizovat sam, ci si zaridi ubytko. Z meho pohledu to neni samozrejmosti, jen je potreba dat jim to vedet dopredu. U nas taky nekteri hoste nepojedou busem ale radsi svym autem. Doufam, ze jsem alespon trosku pomohla :) zkus si to nebrat osobne, i kdyz vim, ze je to tezky, lidi dneska vse berou jako samozrejmost, je to hrozny :(
Odpovědět
Profilova fotka
Byla jsem v posledních 3 letech na 3 svatbách. Na první svatbu jsme jeli 280km daleko (1 cesta). Zařídili jsme si vlastní dopravu na místo i domů za své peníze, ale na místě hostiny jsme měli na 1 noc placené ubytování. Nepřišlo nám to nijak divné, že se dopravujeme za své peníze (i přesto, že ženich i nevěsta byli ze stejného města jako my, jen si udělali svatbu v ženichově rodné obci). Jak to tam měli s rozvozama už nevím. Na druhé svatbě jsme byli 100km a také na vlastní náklady, tam jsme měli ubytování na bytě ženicha. Ženich platil všem z okolí, kdo neměl vlastní odvoz, taxíka. Kdo měl vlastní auto (pár jich tam bylo), tak se dopravil domů sám. Přespoláci ubytko u ženicha a nevěsty. Třetí svatba byla cca 30km, dopravili jsme se tam sami. Nevěsta s ženichem měli jen hosty z okolí, které rozvážel jejich řidič. Přespolní bylo jen pár lidí, co byli zároveň rodinní příslušníci, a ti tedy přespali tam na baráku. Letos máme svatbu my. Lidem z města jsme zařídili rozvoz, přespolákům jsme nabídli přespání. Kdo z přespolních z nějakého důvodu nemůže přespat, bohužel se bude muset domů dostat sám. Nikdo s tím neměl zatím problém (svatba za 3 týdny), ale kdyby měla nastat situace, že by mi někdo nevybíravým způsobem řekl, že odvoz je samozřejmostí, tak bych mu určitě řekla, že samozřejmostí není nic, že vše je o domluvě a NAŠÍ dobré vůli. V tomto bych byla asi rázná, hosté mají (ač to zazní hnusně) zadarmo skvělé jídlo a zadarmo "ožíračku", na některých svatbách ještě různé dárečky a ještě to jako není dost dobré? 8-(
Odpovědět
Já jsem tedy ještě nezažila svatbu, že by nevěsta a ženich zařizovali dopravu. 1x nám platili ubytování, to jsme jeli přes půl republiky na vlastní náklady. Rozhodně to není pro mě samozřejmost ale nadstandard. Na každou svatbu si rádi zařídíme odvoz sami. My nikomu rozvoz zajišťovat nebudeme, máme svatbu v Praze, tak můžou použít MHD. A většina je z Prahy, takže tím spíš. :-)
Odpovědět
Budeme mít svatbu mimo město uprostřed lesa. Cca 80% má zajištěné ubytování, zbytek počítá s tím, že si zavolá taxíka nebo jeden z nich nebude pít. Rozhodně to není samozřejmost zařizovat odvoz a nikoho z těch 20% lidí to ani nenapadlo..
Odpovědět
V bližší vzdálenosti jsme zajištovali rozvoz myslím cca. do 40 km, kdo byl z vetsi vzdálenosti v mensím poctu tak ubytko, platba dle dohody, do ubytka tam i zpět se hosté mohou dopravit po vlastní ose a za vlastní náklady, a neberu jako samozřejmost že by měli očekávat úhradu nákladů nebo zajištění odvozu. Obzvláště pokud si o tyto "samozřejmosti" říká dosti nevybíravým způsobem, tak by se mi to asi taky nelíbilo. Bud clovek také prijít chce a dojde (s vyjímkou objektivních důvodu napr. zdravotní komplikace, pece o rodinu apod.) a nebo nechce a má problém, my jsme se např. kvůli svatby našeho blízkého kamaráda vraceli z USA o týden dříve, to bych po něm pak mohla chtít úhradu letenky (což by mě samozřejmě nanapadlo, prostě jsem chtěla přijít ;-) )
Odpovědět
Profilova fotka
Mne teda spis prijde samozrejmost, ze si hoste zajisti vlastni dopravu😄Kor kdyz jim jeste zajistujete ubytovani. Mne jako hostovi nikdy ani nenapadlo po mladomanzelich chtit zaridit odvoz.
Odpovědět
Taky si myslím, že to není samozřejmost, ale že by hosté měli předem vědět, jak to bude. Z vlastní iniciativy jsme předem zjistili, kdo a jak to bude mít. Zajištovali jsme ubytování, někdo chtěl odjet, pro ty, co bydleli asi 3 km, jsme domluvili rozvoz, který zajistil známý (za flašku vína, aby to druhý den dohnal :-D ). Ale nikdy bych si nedovolila se nevybíravě zeptat, maximálně slušně :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Já doufám, že to pro naše svatebčany samozřejmost tedy není, protože fakt nikoho nikam rozvážet nebudeme. :D Nemáme ani jedna auto ani řidičák, všichni svatebčané budou ze vzdálenosti 250-500 km od místa svatby. :D
Odpovědět
Profilova fotka
U nás to samozřejmost je. Ráno byl vždy autobus a večer řidiči. Kdo chtěl jet domů, tak se s některým řidičem domluvil a popřípadě s dalšími lidmi, kteří chtěli jet taky. A vždy až před dům. Za posledních 7 let jsme byli na 6 svatbách.Takže to za samozřejmost beru. A my to budeme dělat stejně. Popřípadě pro daleké bude možnost ubytka. Ale my nikoho až tak z daleka mít nebudeme. Ale nikdy by mě nenapadlo po nevěstě držkovat. Slušnost je základ
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Občas mě nepřestává překvapovat, co za lidi si na ty svatby zvete. Krucinál, snad by hosté měli být rádi a poctěni, že s nimi chete strávit svůj důležitý den, ne? Hosté dostanou super jídlo, pití, vše ostatní si myslím že je už nadstandard od nevěsty a ženicha. My jsme hostům platili veškeré jídlo a pití (včetně tvrdého) a zajistli jsme jim ubytování a také ho zaplatili. Tak trochu jsme počítali s tím, že nám třeba darem dají nějakou korunu, což tak i bylo, a dopravu jsme tedy vůbec neřešili. Skoro každá rodina a přátelé jeli z jiného směru, tak nebylo reálné něco hromadně řešit. Každopádně vše je o domluvě a pokud se hostům dá dopředu vědět co a jak bude, tak snad je každý se schopen podle toho zařídit.
Odpovědět
Není to samozřejmost, pokud byste jim zajišťovali ubytování, nebo měli všichni zajištěné svoje ubytko třeba ve vedlejší vesnici, nebo tak, tak bych to brala jako automatické, že je tam někdo bude odvážet - protože je to kousek. Ale jako určitě ne někam domů, daleko, nebo co já vím kam...Max bych jim udělala nějaký seznam taxi služeb, ať si kdyžtak objednají ;)
Odpovědět
Tak nám dorazí lidi skoro z celé republiky a vůbec nás nenapadlo řešit odvoz, jedině rodinu a babičky, všem jsme nabídli možnost ubytování a pokud neměli zájem, tak jsme to dal neřešili ...máme asi 60 lidí a nikdo neměl problém ani přispět na to ubytování. Myslím, že všichni chápou, že tam jedou, že chtějí být s vámi a užít si to..
Odpovědět
Profilova fotka
my jsme meli svatbu mimo bydliste snad vsec hostu ( vcetne nas) takze jsme meli ubytovani a nikoho bychom nerozvazeli ani kdyby chtel...
Odpovědět
Já měla řidiče, který rozvážel. Vždy jsem byla na svatbě, kde řidič byl.
Odpovědět
Myslím, že zajištění svozu/odvozu hostů je "samozřejmost" nebo spíše slušnost pouze v případě svatby na místě, kam a odkud se nedá rozumně dostat hromadnou dopravou, nebo je to abnormální štreka a není zajištěné ubytování na místě. (Svatba na mlýně na samotě atd.) My máme svatbu v Praze a 95% hostů je místních, takže těm dopravu skutečně neřešíme, obřad je na místě s výbornou obslužností MHD. Kdo chce jet autem, jede a od určité doby buď řidič nepije, nebo si volají ve své režii "želvu" či "modré anděly". Nikdo s tím nemá problém :) Mimopražští jsou ubytováni v Praze, takže pro ně to vlastně platí taky, buď se o ně postarají pražští příbuzní (taky hosté), nebo jde o bývalé Pražáky, takže se v pohodě dopraví taky. A i kdyby nebyl zajištěný odvoz u varianty "mlýn na samotě", štěkat na snoubence je nevychovanost, nenech se rozhodit :)
Odpovědět
Já jsem byla na min. 8 různých svatbách (čechy, severní morava) co si tak narychlo vzpomínám a nikdy mě nenapadlo ani přemýšlet o tom, že by novomanželé zajišťovali odvoz, slyším to prvně :-) vždycky se svatebčané dopravovali sami nebo když to bylo daleko, byla možnost ubytování, případně zprostředkování taxi.
Odpovědět
My jsme moznost sehnani odvozu (zamluveni vetsiho taxiku) nabidli hostum dopredu. Kdo se nahlasil, ze by s dovozem/odvozem pomoct chtel, pro toho to zaridime. Nic jako vlastni auto s ridicem, co by lidi rozvazel, ale rozhodne neorganizujeme. Zbytek dojede vlastnimi auty.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?