Požehnání od rodičů- jak to vyřešit

Ahojky, byl jsem u našich a jsem zaskočena tím, tím, že mi mamka povídala o tom, že až přijedou hosté před obřadem, měli bysme pokleknout před obojími rodiči a vyprosit si požehnání.. (když o tom rodiče mluvili, byli dojatí) Tak mě to docela překvapilo, nikdy jsem o té tradici neslyšela. Kdyby se jednalo jen o mě, asi by mě to překvapilo, ale neměla bych s tím vyloženě problém. Ale je mi jasné, že když tohle řeknu přítelovi, bude mu to proti mysli, protože se to jmenuje požehnání (a on odmítá cokoli i zdánlivě "pánbíčkářského"- dle jeho slov) a navíc mu to určitě bude připadat jako tyátr. Možná bude ochotný to udělat, ale vím, že mu to nebude příjemné a nebude to upřímné.. Navíc ani netuším, co si o tomhle myslí jeho máma- žije na Moravě, původem je Slovenka. Co byste na mém místě udělali vy? Jak to zařídit, abych nenutila ženich do něčeho, co se mu bude příčit a zároven nezklamala a neurazila rodiče?
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Já to udělám jindy, ještě dlouho před svatbou. Přijde mi divné mít nachystanou svatbu a vše okolo a teprve až potom žádat o požehnání rodičů. Pěkně si jeden večer sednout, Tvůj přítel ať donese velkou kytici pro mamku, nějakou kvaltiní flašku pro taťku a při tom se jich zeptá. Myslím že to je taky schůdná cesta i pro Tvé rodiče, ale neznám je, nemůžu soudit. :)
Odpovědět
Přiznám se, že k tomuto by mě asi nikdo nedonutil. V dnešní době, kdy spolu dva třeba žijí, žena je samostatná, mi to přijde nevýslovně ponižující. Nejde o to, jestli to souvisí nebo nesouvisí s vírou, ale nikdy jsem o ničem takovém neslyšela a jak píšu, zdá se mi to ponižující. Rodičům bych na to já osobně nepřistoupila. Maximálně si umím představit nějakou umírněnější formu žádosti třeba při předání květin, poděkování rodičů formou malého dárku nebo něco takového.
Odpovědět
@kacenkakaca No jak jsem psala, možná bych s tím neměla sama za sebe až tak velký problém, ale dělala bych to jen kvůli rodičům. Jak píšeš, přijde mi to právě taky takové ponižující. Možná je to jako znak určité pokory a díků, ale prostě si nedokážu představit, jak nevěsta s ženichem již v šatech a obleku klečí před rodiči a prosí. Možná to takto funguje v nějakých věřících rodinách, ale to naši rozhodně nejsou. Ale oni to prý taky tak dělali, prý je to hezké.. Nápad s tím předáváním květin a dárku je dobrý, to by se opravdu dalo nějak spojit dohromady a bylo by nám to milejší oběma. Ale nevím, jestli na to rodiče předem nějak upozornovat nebo to nechat být (aby ale pak pořád nečekali, kdy se to uskuteční)
Odpovědět
@elineckaaa No, já jsem z trochu jiného prostředí, respektive jsem Češka jen napůl, ale u nás jsme dostali požehnání od mých rodičů už během zásnub a další požehnání dostanu už sama v den svatby. U nás se to dělá tak, že mi matka i otec požehná a políbí na čelo, ale už jsem viděla tady u jiných nevěst i požehnání, kdy si oba snoubenci klekli před rodiči a oni jim požehnali a namalovali křížkem na čele. Řeknu ti to takhle: pokud to příteli není příjemné, ať to nedělá, nebylo by to upřímné a ztrácelo by to smysl. Navíc si myslím, že pro rodiče je důležitější požehnat tobě. Takže, pokud je to pro vás všechny důležité, jako, že já se na to třeba moc těším a moc to pro mě znamená, ať ti rodiče požehnají třeba těsně před příchodem tvého snoubence :-) Myslím, že když se to dobře zorganizuje, tak to nebude vůbec vypadat divně. Ba naopak, divné by bylo, kdyby se v takový moment někdo (tvůj snoubenec) měl cítit trapně. Toť můj názor ;-)
Odpovědět
@kacenkakaca Jen pro vysvětlení: požehnání neznamená žádost o ruku :) Není to o tom, že bychom klečeli před rodiči a žádali je o svolení se vzít. Tedy aspoň v naší rodině znamená požehnání něco jako přání generace našich rodičů naší generaci do života jen to nejlepší. Je to jakési ujištění, že jsou šťastní, že odteď budeme všichni jedna rodina a oni budou za námi stát v dobrém i zlém. Nevím, jestli jsem to dobře vysvětlila, ale jde o to, že to není nic ponižujícího ;-)
Odpovědět
@simone5 Já tomu rozumím, ale ponižující mi to připadá, právěže podobně jako to odprošování nebo i žádost o ruku dcery. Nemůžu si pomoct, ale nemohla bych to udělat, nebylo by to upřímné a bylo by to hodně nepříjemné. Ponižující je z mého pohledu už jen to samotné pokleknutí. Jen jsem nastínila jiné formy, které by pro mě byly v krajním případě přijatelné.
Odpovědět
@simone5 Děkuji za vysvětlení, i já mám nyní víc jasno.. Ale trošičku v sobě vnímám rozpor v tom, že zatím rodiče tu svatbu moc nepodporují, vlastně s ní ani moc nesouhlasí (podle nich bychom měli ještě rok počkat). Tedy sice začali pomáhat s přípravami, ale stejně pořád dávají najevo, že je to naše rozhodnutí, ale měli jsme to udělat jinak.. Tak mi ted přijde takové zvláštní, když najednou mluví o požehnání, ale dosud nás ve svatbě moc nepodporovali. Já nevím, jestli to budou myslet upřímně, nevím, jaký z toho budu mít pocit..
Odpovědět
Profilova fotka
@elineckaaa my pozehnani od rodicu dostaneme, dokonce i babicka nam chce tez pozehnat :) ja to beru jako poctu a velmi si toho vazim. Prestoze pritel o tom driv tez neslysel (v jeho rodne zemi se to nedela) tak se na to tesi a bere to jako pekne gesto od me rodiny.
Odpovědět
Profilova fotka
@elineckaaa a jeste jsem zapomnela dodat, ze u nas na vesnici je tohle bezne, ale pozehnani se dava rano pred obradem doma u nevesty. Takze to je velmi soukrome. Ja osobne bych se necitila dobre, kdyby to probihalo pred hosty. Ma to byt intimni chvile, tak bych si to asi ani neuzila, kdyby na me pri tom nekdo civel :) ale tak to uz je na kazdym, na co se kdo citi :)
Odpovědět
@elineckaaa já jsem na tom úplně stejně jako tvůj přítel rodiče mého snoubence taky přišli s tím, že před svatbou se udělá požehnání a ne jenom já, ženich a oni, ale chtěli, aby se toho účastnili i mí rodiče, nevidím ale žádný důvod, proč jim dělat s mými rodiči divadýlko, věřící nejsme a na tradice zvysoka kašleme (nic proti tradicím, ale prostě se v naší rodině neuchytily) tak jsem se s nimi domluvila, že to provedeme jenom ve čtyřech a hlavně v soukromí za zavřenýma dveřma, nedovedu si představit, že je u toho fotograf, kameraman a dav čumilů (navíc se s ženichem chceme v den svatby sejít až přímo u oltáře, tak by to těsně před svatbou ani nešlo) a když budu mít kliku, tak na to třeba zapomenou :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@elineckaaa já mám podobný názor jako @simone5.U nás se běžně požehnání dává a bere se to tak, že snoubenci poděkují za vychování a rodiče udělí požehnání ve smyslu, že jim přejí do společného života jen to nejlepší a je to takové to symbolické "vypuštění dětí do světa" (ikdyž s přítelem už dlouho bydlíme sami). A rozhodně to není žádný tyátr, divadlo a není to ponižující... aspon podle nás. Na druhou stranu chápu, že kdo o tom nikdy neslyšel, může se mu to zdát zvláštní, divné. A záleží samozřejmě také na tom, jaké máte s rodiči vztahy atd. Rozhodně ale požehnání budeme řešiit sami v soukromí, jen my a rodiče.. žádní hosté ani videokameraman... Jak psala @mejzy85 má to být soukromá chvíle mezi rodiči a snoubenci.
Odpovědět
My taky budeme mít požehnání u nás doma jak si pro mě můj vyvolený přijde. Budou u toho obojí rodiče. U nás na Moravě je to docela normální. Ale nebudeme klečet ale stát a každý dostane požehnání od svých rodičů. I když přítel je nevěřící vůbec mu to nevadí. Taková je tradice takové to bude. A jsem za to ráda.
Odpovědět
Článek se načítá
@elineckaaa Tak jestli je to takhle, tak si to musíš v hlavě urovnat hlavně ty. Pokud by ti to bylo nepříjemné, tak dělat to jen kvůli rodičům, je nesmysl.
Odpovědět
@kacenkakaca Jasně, já ti asi rozumím, i když mi přijde legrační, že to vnímáš jako něco ponižujícího :-) Já jsem totiž strašně hrdý člověk, ale na požehnání od rodičů se moc těším. Je to pro mě důležité a asi i tím, že to máme spojené s vírou, tak to vnímám úplně jinak. Jo a klečet nebudu, ale ani to by mi nepřišlo ponižující, popravdě. Já nevím, ale poklonit se rodičům mně osobně by nevadilo (ač se to po mně ani nechce). Nebrala bych to vůbec jako odprošování, ale prostě pokleknutí před mými milujícími rodiči, kteří pro mě museli hodně obětovat a vždycky mě bezmezně milovali. Byl by to jen projev úcty asi tak stejně jako si některé nevěsty přejí, aby před nimi partner poklekl, když je žádá o ruku. Ale chápu tě a není na tom nic špatného. Prostě to neznáš, není ti to příjemné a dělat to nemusíš ;-) Já si právě myslím, že pokud s tím má někdo problém, tak by to radši dělat neměl. To požehnání je pro snoubence, takže pokud to vnímají rozporuplně, radši nedělat nic, než se snažit zavděčit rodině :-)
Odpovědět
Já budu schovaná nevěsta, neuvidí mě nikdo před obřadem, kromě mé nejbližší rodiny ;-) Pokud nejsi věřící, požehnání není nutné ;-)
Odpovědět
jmenuje se to myslím odprošování....že děkuješ rodičům anebo potom že jen požehnají (udělají křížek na čelo)...to první bych nechtěla, protože bych se asi rozeřvala :-D a dělej si podle svýho...brácha to dělat nechtěli a už ne před všemi, možná rodiče to brali jako nevděčnost..........ale potom si rodiče odvedli stranou a myslím to udělali nějak míň slavnostně..
Odpovědět
Profilova fotka
podle mne je tato chvíle soukromá záležitost, o mou ruku také přítel nežádal před všemi příbuznými a tak proč bychom měli dostat požehnání před všemi příbuznými. Myslím si, že v soukromí to má svou atmosféru a jsem pro, ale pokud bych měla přistoupit na variantu před příbuznými, tak s tím rozhodně nesouhlasím.
Odpovědět
@elineckaaa na Slovensku je to bezny zvyk, jmenuje se to "odobierka", takze pokud je jeho mamka Slovenka, urcite to zna. Snoubenci dekuji rodicum a rodice davaji pozehnani svym detem do manzelstvi. Vubec to nemusi byt pozehnani v cirkevnim smyslu, muze to byt prani rodicu pro budouci novomanzele. S "panbickarstvim" to ani nemusi byt nic spolecneho. Je to jiste rozlouceni od rodicu a zacatek noveho zivota. Zalezi jakou formu zvolite a zda to vy chcete. Vzdyt na svadbe muzete mit vy ty zvyky, ktere chcete. My se treba videli az na svatebnim obradu, takze "odobierka" by ani nesla. A soukromne muzes pred svatbou zajit za vasima a pozadat je prani do manzelstvi, nemusite byt u toho oba. Zalezi, co a jak to citis ty/vy.
Odpovědět
@svatba28 souhlasím, pro lidi, kteří tu tradici znají, jsou na ni zvyklí a navíc jsou věřící, to musí být jedním ze světlých bodů svatby, obzvlášť pro citlivé duše to bývá hodně pěkné a dojemné a tady je právě u nás ten rozdíl, ženichova rodina jsou ty citlivé dušičky, které vždycky vedou dlouhé proslovy, odříkávají básně a dojetím pláčou, zatímco my jsme banda cyniků, co si ze všeho dělají srandu, takže si u toho nedovedu představit sebe a své rodiče (brácha by se nám pak ještě dlouho posmíval) , prostě máme jiné způsoby, jak si dát najevo vzájemnou úctu a lásku :-)
Odpovědět
Přijde mi to trapné a v dnešní době už tak nějak "out". To už by taky třeba mohli rodiče ženicha vyžadovat, aby byla nevěsta před svatbou panna, to je přece taky hezká tradice. Nedovedu si představit, že bych měla dávat jako rodič požehnání svému dítěti před bandou lidí, přijde mi to jako hodně osobní záležitost, která by se měla odehrát mezi čtyřma očima. Jinak je to jenom patetické divadlo pro okolí. Zkus se domluvit s rodiči, že toto uděláte v soukromí, ne před lidmi, když už teda.
Odpovědět
@elineckaaa vyřešila bych to tak, že to uděláte před čtyřma očima.. že řekneš rodičům, že vám to přede všemi příjemné nebude, ale mezi čtyřma očima na to přistoupit..
Odpovědět
My nic takového dělat nebudeme. Bavila jsem se o tom i s mamkou, že se to dělá a jak to provedeme my. Domluvili jsme se, že nijak. Nejsme moc velcí kostelníci a nevím jestli by se tatin neumlátil smíchy kdyby nám měl požehnávat :-D Takže u nás to vše proběhne jen formou poděkování rodičům na svatbě (dort atd.) :-)
Odpovědět
@janina_z no tak nějak by to vypadalo i u nás, máti by se u toho pochichtávala, taťka by se vůbec nedržel scénaře a beztak by jenom plácal nějaké blbosti pro pobavení okolí a brácha by to opodál se smíchem natáčel na mobil, tak jsem vysvětlila snoubencovým rodičům, že to určitě vidět nechtějí :-)
Odpovědět
@alen_ka u nas by to taky skoncilo hromadnym zachvatem smichu :)
Odpovědět
nepochopila jsem některé dámy co je ponižujícího na tom když ti rodiče dají požehnání do nového života :-( to je věc stará jako svatební obřad, někde se to dělá někde ne, ale proč by to mělo být ponižující, A jestliže je nastávající tchýně tazatelky slovenka tak určitě o tom ví také své
Odpovědět
@majanax Samozřejmě, že to chápat nemusíš. Někomu to přijde super, mně jako hrůza. Určitě záleží na vztazích a celkovém názoru na manželství.
Odpovědět
Profilova fotka
Jsem rada, ze nasi rodice to nechteli. Nasi jsou sice pokrteni, ale verici nejsou a stejne to je i u rodicu manzela. Nikdo z nas nechodi do kostela a nevidim duvod proc by neverici par mel podstupovat pozehnani a delani krizku na cele. A prominte, ale s tradici to podle me nema nic spolecneho, je to jen dalsi krestanska " tradice". Memu manzelovi by to bylo hodne proti srsti a me taky, nechtela bych delat takove divadylko.
Odpovědět
@alen_ka :-D To je fakt lepší se obejít bez toho :-D Já popravdě celkově nechápu ty dotazy, zda se musí nějaké zvyky dělat nebo ne. Ať si to každý dělá, co chce. Pro nás je to dost intimní a důležitá chvíle, na kterou se těšíme, pro někoho by to bylo divadlo, tak nač se nutit, že.
Odpovědět
@verunka_korunka Víte, co mě štve? Když má někdo jiný názor a hned shazuje ty druhé. Vy jste to nechtěla, ok. Ale nenazývejte hned divadýlkem něco jen proto, že vy jste to nechtěli...
Odpovědět
@verunka_korunka A Vanoce nejsou "krestanska tradice" a jak se ji vsichni chopili:)) Vim, ze to je neco trochu jineho, ale preci...podstata stejna, ne? Libi se mi tato tradice, tak ji dodrzuje...
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?