Potřebuju kontakt na oddávajícího v Praze na srpen

Dobry den, Prosim o pomoc, potrebujeme najit oddavajiciho na srpen....matriky uz jsou obsazeni... Zkousela jsem na pana Makovicku...taky ma obsazenej termin.... Mozna nekdo zna jeste nejakych oddavajicich v Praze pro civilni obrad? Dekuji za odpovedi....
Odpovědět
nemají u unitářů víc oddávajících?
Odpovědět
@budouci_manzelka Makovicka neni unitar, ale apostolska cirkev! docela rozdil :) a hlavne Makovicka nedela civilni, ale cirkevni obrad, stejne jako unitari, apod. aj. Civilni obrad muze pouze matrirka, starosta, ci osoba, ktera ma tu pravomoc oddavat.
Odpovědět
@onakarina Pro civilní asi těžko, civilní svatby dělá pouze matrika. Jsi si jistá, že všechny pražské matriky jsou plné? Koukám, že to máte v pátek, to byste ještě někde místečko najít mohli.
Odpovědět
@kaarina zalezi na ktery Pze chce @onakarina obrad. V tehle situaci to podle me muze byt uplne jedno, postaci obvolat vsechny matriky co v Praze a velmi blizkem okoli jsou, jinak jedine cirkevni obrad, ci nekdo znamy kdo muze oddavat a domluvit se - pozadat konkretni matriku o povoleni vlastniho oddavajiciho.
Odpovědět
Nasla jsem jednoho farara ten muze delat taky civilni obrady ale moc se nam ne libil proto hledame jeste nekoho. Mam pocit ze cirkev taky muze delat civilni obrady ale ne vsechni chteji to delat. My uz mame misto v Praze 1 a nekam jinam nechceme. Jestli nekdo ma tel.kontakt na nejakeho oddavajiciho prosim napsat do SZ
Odpovědět
@onakarina Je mi líto, ale farář nemůže nikdy dělat civilní obřad. Obřad vedený představitelem církve bude vždy církevní, nehledě na to jakým způsobem bude veden.
Odpovědět
@gepe aha, já myslela že jo, podle toho co mi říkala má budoucí tchýně, že někde někoho oddával... jinak unitáři sice dělají "něco jako církevní" obřad, ale pokud vím, tak mají i pravomoc to udělat tak, že to platí i úředně, a ten obřad je krásnej, vůbec nemusí mít nic společnýho s církví.
Odpovědět
Profilova fotka
@budouci_manzelka každý církevní obřad platí i "úředně" Jestli myslíš civilní obřad, tak pokud by byl kněz zároveň i zastupitel města, tak by to asi šlo
Odpovědět
@barbora_b @onakarina @budouci_manzelka pravdepodobne mate na mysli cirkevni obrad, ktery je spise civilni formou nez nabozenskou formou :) Vsechny cirkevni obrady musi byt taky nahlaseny na matrice, pouze je rozdil v tom, ze vas neodda matrika, ale cirkevni predstavitel a neplatite na matrice poplatek. Na matriku po obradu stejne musite odnest papir o uskutecneni cirkevniho snatku a ze jste schopni mit manzelstvi - ostatne i na matrice vyplnujete papiry ;-) no a nasledne dostanete od matriky Oddaci list. @budouci ne neni, my meli reverenda od unitaru a mam i prehled :) Makovicka je opravdu apostolska cirkev a ne unitar. Unitari delaji ciste cirkevni obrad, neni to neco jako, ale cirkevni. Zalezi na kazdem reverendovi/farari/apod. atd. a to jak vsech cirkvi tak i nabozenskych spolecenstvi, jak je postavi obrad, jestli to udela ve zpusobu matricnim, anebo pozna snoubence a udela obrad pro ne a o nich :)
Odpovědět
kamarady oddavala evengelitcka faraka a obrad to byl civilni - normalne v muzeu, kde museli rikat takovy ty veci jakoze znaji svuj zdravotni stav, zvazili financni usporadani atd. ktere se v kostele nerikaji
Odpovědět
@lenule123 to my taky nemeli zminku o bohu, a obrad jsme meli cirkevni, boze :-D chces mi tedy rict, ze fararka je oddala a nemeli cirkevni obrad ale civilni ktery je ve statusu matrik apod? :)
Odpovědět
Pro všechny, kdo v tom tápou a myslí si, že představitel církve/ náboženské společnosti může dělat civilní svtabu cituji ze stránek ministerstva vnitra ČR: Formou občanského sňatku lze uzavřít manželství před: starostou, místostarostou nebo pověřeným členem zastupitelstva obce, městské části hlavního města Prahy, městských obvodů nebo městských částí územně členěných statutárních měst, které jsou matričním úřadem, nebo starostou, místostarostou obce, městské části hl. m. Prahy, městských obvodů nebo městských částí územně členěných statutárních měst, které nejsou matričním úřadem, je-li alespoň jeden ze snoubenců přihlášen k trvalému pobytu v jeho správním obvodu, anebo primátorem, náměstkem primátora nebo pověřeným členem zastupitelstva hl. m. Prahy nebo statutárního města. Formou církevního sňatku lze uzavřít manželství před osobou pověřenou oprávněnou církví nebo náboženskou společností. Z čehož jasně vyplývá, že aby před představitelem církve mohl být uzavřen civilní sňatek, musel by ten člověk být zároveň i zastupitel města, jinak to prostě nejde.
Odpovědět
Článek se načítá
@kaarina Dekuju za vlozeni :)
Odpovědět
Formou církevního sňatku lze uzavřít manželství před osobou pověřenou oprávněnou církví nebo náboženskou společností. Mohou Vás oddat po domluvě na kterémkoliv místě – i mimo kostel, modlitebnu. Tzn. na zahradě, na zámku, v parku, v místě svatební hostiny, v různých reprezentačních prostorách, které si domluvíte apod. Obřad oddávající může po domluvě udělat podle vašich představ a přání (přijatelné i pro nevěřící příbuzné). A může to být velmi osobní, v časové pohodě bez spěchu. Po domluvě - svatební promluvu může mít i např. rodinný přítel apod. Můžete mít po domluvě s oddávajícím hudební doprovod, jaký si zvolíte, svatební slib apod. I když se jedná o církevní sňatek, tak oddací list obdržíte od matriky, v místě, kam územně spadá místo, kde probíhal svatební obřad. Bude to naprosto stejný oddací list, co byste dostali při civilním sňatku od stejné úřednice na matrice.
Odpovědět
@gepe @kaarina tak já ani nevěděla, že se to nějak opravdu rozlišuje státem, já to brala jakože církevní = je to v křesťanskym /jinym náboženskym duchu, civilní = není tam zmínka o žádném bohu :-D
Odpovědět
@budouci_manzelka o bohu muze byt zminka i pri civilnim obradu, zalezi na tom jak je oddavajici svolny, co chteji lide pri obradu atd. ;-) je to proste o komunikaci, vstricnosti a domluve. Jinak je to opravdu rozlisovano viz. co napsala @kaarina :)
Odpovědět
@gepe jj, i nam to rikali, ze je to celkem haluz - ze nemohli nikoho sehnat, protoze vsichni z matriky brna meli obsazeno, tak nakonec tahle evangelicka fararka souhlasila s tim udelat jim civilni obrad - mimo jine neni ani jeden z nich krteny, takze obrad to byl 100% civilni :)
Odpovědět
@gepe je mozny ze ma nejakou funkci ve meste, kdyz kontakt na ni dostali na matrice, ale k tehle diskuzi evangelicka fararka vedle civilni snatek :)
Odpovědět
@lenule123 tak presne tak! druhym prispevkem jsi to doplnila. Musela mit nejakou fci, jinak by jim civilni snatek - zastup matriky nemohla udelat :) My meli cirkevni obrad, ani jeden nejsme krteni, pri obradu jsme nemeli zminku o bohu, obrad byl o nas dvou ;-) i presto byl obrad zakonne cirkevni :) Pokud chceme tady diskutovat o cirkevni/civilni obrad, musi se rozlisovat zda podle zakona, nebo zda dle subjektivnich dojmu a proslovu na obradu. ;-)
Odpovědět
@gepe to ja fakt nevim, jestli mela nebo nemela funkci, nevyznam se v tom, jen jsem chtela napsat ze i civilni obrad muze vest nekdo z cirkve - ale to je vec asi do jine diskuze a ja priznavam, ze tomu, jak to byva nerozumim, stejne tak si myslim ze vas cirkevni snatek nemohl vest nikdo z rimsko-katolicke cirkve, protoze tam pozadavek na alespon krest jednoho je podminka: - žadatelé jsou muž a žena, jsou plnoletí a jsou svéprávní - oba žadatelé jsou pokřtění katolíci (nebo je pokřtěný alespoň jeden z nich) - oba jsou svobodní, ovdovělí nebo jejich dřívější manželství církevní autorita prohlásila za neplatné
Odpovědět
@lenule123 taky jsem psala ze jsme meli reverenda, ne farare a taky jsem nenapsala z ktere cirkve/nabozenske spolecnosti :) Ano, civilni obrad muze vest nekdo z cirkve, pokud ma k tomu uredni ze sve verejnopravni funkce povereni.
Odpovědět
@lenule123 Strucne, nejsem hloupa, me to vysvetlovat nemusis. Ze zakona jsou pouze dva druhy mozneho snatku mezi muzem a zenou a to bud civilni snatek, nebo cirkevni. Prubeh obradu, proslov oddavajiciho, aj. vztahujici se k danemu konkretnimu svatebnimu obradu je jiz individualni. Zopakuji! Pokud fararka ze zakona provedla CIVILNI OBRAD, musela mit pravomoc oddavat - tj. mit fci apod., viz. jiz vyse. Pokud ne, jednalo se zakone o CIRKEVNI OBRAD.
Odpovědět
@lenule123 Evangelíci nevyžadují(většinou) křest snoubenců, ten vyžadují pouze katolíci a stačí jeden pokřtěný (žádá se o výjimku, ale co vím, tak jí většinou povolují). Tudíž ta Tvá známa mohla mít s přehledem církevní sňatek. Kontakt z matriky mohli podat klidně i na evangelickou farářku a nemusela mít žádnou funkci v obci. Ony ty obřady totiž navenek mohou vypadat jako civilní, ale úředně jsou zkrátka církevní. Prosím koukni se do nějakých zákonů nebo stačí třeba na stránky nějaké matriky. Jasně je všude napsané, že CIVILNÍ obřad je před zastupitelem města(starosta, přítomnost matrikářky...), kdežto CÍRKEVNÍ je před zástupcem církve/náboženské společnosti. Je to jednoduché jako facka, nechápu co pořád řešíš. To že je obřad úředně brán jako církevní ještě neznamená, že se odehrává v kostele a je veden katolickým knězem. My měli CÍRKEVNÍ obřad, brali jsme se venku, a oddával nás reverend, nikoli katolický kněz.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
@gepe pan Makovička dělá i civilní obřady...
Odpovědět
@gepe mě bylo řečeno,že oddat nás na místě co je na Praze 5 může jen matrika z prahy 5 :-|
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?