Peníze - jak financujete svatbu?

Milé nevěsty, mým největším stresorem, který mi kazí radost z příprav na svatbu, jsou peníze. S přítelem (cizincem) nejsme zrovna boháči (i protože neustále pendlujeme mezi zeměmi za rodinami, které jsou pro nás velmi důležité) a ani nejsme v situaci, kdy by nám mohla finančně pomoct rodina, i když se snaží samozřejmě. Nejsme ani jeden pro rozhazování za svatbu a chceme to malé a s co nejmenším rozpočtem, protože pro nás je důležitější sehnat si spíše vlastní bydlení. Jenže i přestože počítáme a oklešťujeme, kde se dá, stejně dosahujeme ne zrovna malých částek. Jak financujete svou svatbu vy? Vlastní úspory? Rodina? Půjčka? Já opravdu nevím.. :-( PS: vlastní úspory bychom si našetřili třeba za rok normálně, jenže na svatbu spěcháme (červenec), abychom "stihli" mít na svatbě ještě přítelovu babičku, které bude letos 90 let, a bojíme se, že třeba za rok už by tu nemusela být..
Odpovědět
Profilova fotka
@sandieta To s tou babičkou je pochopitelný a hrozně milý :) Nevím, kolik pro tebe znamená "co nejmíň lidí", každopádně záleží na tom, co je pro tebe na svatbě důležitý. Šaty, boty, prsteny, výzdoba, jídlo? Když bysme počítali třeba 15 lidí, tak se to dá sfouknout velice levně. Zajít na úřad a nebo pro to místo vybrat něco venku, tam je nějakej poplatek, ale ne velkej, mezi 2500-3500,- Když si koupíš šaty z konfekce mimo salón, třeba nějaké plesové, nebo z netu, můžeš se s klidem vejít do 1500,- boty určitě nějaké doma máš a pod šaty se stejně schovají, když budeš mít dlouhé, nafotit vám to může někdo známej nebo třeba najít nějakého studenta fotografie, on potrénuje, vy budete mít levný fotky, no a co se jídla týče, pro tak malej počet seženeš kdykoliv restauraci, kam přijdete třeba jen na oběd, nebo tam zůstanete sedět dýl v nějakém salonku třeba. V červenci si kytku snadno naškubeš někde na louce... Stejně jsou nejhezčí :) Obecně, kdykoliv budeš něco zařizovat a použiješ slovo svatba, svatební, budou služby minimálně dvojnásobně dražší. Prstýnky, pokud nechceš nějakýho Rýdla nebo podobnýho předraženýho zlatníka, bude ti stačit třeba stříbro, tak do 3000,- se dá taky vejít za oba. tak když na tomhle všem ušetříš, počítám, že v nějaký normální restauraci by vás odpoledne vyšlo tak na 1500,- na osobu a do 40 000,- se vším všudy byste se se svatbou vejít i mohli. To poslední, do čeho se pouštějte, jsou půjčky. To je mizernej začátek manželství, hned se zadlužovat. To to radši mějte malý a skromný, než abyste měli pak na krku kdovíjaký dluhy.
Odpovědět
Pockali jsme, az na svatbu jakou chceme budem mit penize. Pak jsme trochu pocitali s tim, ze se nam cast penez vrati. A vratila. Ale kdyby se tak nestalo, tak by to nevadilo. Ve vasem pripade nych proste udelala svatbu levnou. Proc se vam to nedari oklestit? Co je drahe?
Odpovědět
Ahojky :) my s přítelem financujeme svatbu z vlastních úspor...já jsem ještě studentka (už magisterský ročník, takže za rok a půl konec), on už pracuje...oba ale vyděláváme a každý měsíc si dáváme něco bokem...snoubenec není příliš spořivý typ, takže paradoxně mám našetřeno víc, ale neřešíme to...nějak to chceme poskládat...zasnoubení jsme asi 6 měsíců, takže pokud bychom neměli něco našetřeno už předem, také bychom to do svatby nedali do kupy a museli bychom to přizpůsobit financím podstatně víc...naše rodiny nám na svatbě "dají něco do začátku", rozhodně to ale nebudou částky, které by pokryly svatbu...ani bychom to po nich nechtěli, jelikož si vlastní svatby platili taktéž sami :) Jediné, do čeho bych opravdu nešla by byla půjčka :( takový start za to asi nestojí :( PS: Bydlíme v pronajatém bytě a hodláme taky řešit vlastní byt, proto jestli půjčka, tak až po svatbě a na byt.
Odpovědět
Děkuju za tipy a názory, určitě se to zvládnout dá, to já vím, jen mi to dělá starosti. Sbírám všude možně nápady na levné prstýnky, dekorace a Tvůj výčet je ohromně nápomocný :) Asi je i problémem, že mám pořád v hlavě, jak to všechno "má vypadat" a postupně to oklešťuju a samozřejmě se dostávám k tomu nejdůležitějšímu jádru - já a muž, prstýnky jako symbol toho, co si slíbíme, a pěkná milá oslava. Fotky a video nám přislíbili kamarádi fotografové, takže takto to bude fajn, kytičku taky moc neřeším - byla nám přislíbena levandule od všemožných známých.. Dekorace si budu zkoušet vyrábět sama. Problémem je, že to bude v Anglii (kvůli přítelově babičce, ta už by to cestování nezvládla) a tam se obávám o ty náklady na cestování, sehnání ubytování i pro těch pár lidí z ČR a vůbec o nalezení něčeho, kde nám dají prostor na tu oslavu za nějaký rozumný peníz, no a papírování po svatbě nebude levné (jde tam o úředně ověřené překlady apod., aby nám to uznali i tady v ČR). Svatbu budeme mít v kostele, správní poplatek na matrice byl v přepočtu cca 2200Kč. Pár problémů mám určitě jen v hlavě, takové ty strašáky - jako že někdo dorazí na svatbu ještě s někým (znáte to, ty nečekané a nezvané "+1") které neznáte a nemáte je kam dát a jak pohostit, protože s nimi nepočítáte, případně že někdo bude mít nějaká očekávání a my je nesplníme (nenajedli se, musí si platit něco sami.. a tak... (Jo, jsem si vědoma, že si hodně věcí vytvářím v hlavě, protože mám skvělé kamarády, ale těm přítelovým do hlavy nevidím..) No a za další jde o to, že jsme zrovna museli pořídit několik věcí, se kterými jsme nepočítali, takže rezerva je v háji a už to zase ztenčuje rozpočet :) Co se týče půjčky, je to pro mě taky nejzazší možnost, taky se nám do toho nechce!!
Odpovědět
Profilova fotka
@sandieta Taky mame svatbu v Anglii a musim rict, ze tady se na svatbe opravdu usetrit neda. I tak delam spoustu veci sama, pozvanky, nektere dekorace i dort. Vem si treba boty, nejake kremove v obyc obchode sezenes 'levne', ale kdyz hledas neco 'wedding', je to nejmin trikrat drazsi za stejnou vec. Takze nejlevnejsi reseni je svepomoc a kamaradi, jak jsi uvedla treba ty fotografy. Zkus pozadat nekoho s peknym autem, aby vas odvezl, akorat kup nejakou masli a mas to. High street shops maji docela hezke a levne svatebni saty. Salonek v nejake restauraci bude urcite levnejsi, nez wedding venue, ale opet, pokud reknes, ze slavite svatbu, budou vas chtit natahnout. Zkus treba rict, ze je to rodinna oslava. ☺
Odpovědět
Mně osobně přijde, že jsi pod velkým a pochopitelným tlakem. Měla jsem to za začátku plánování taky. Špatně jsme navrhli rozpočet, některé věci byly podhodnocené. Já myslím, že člověk musí postupovat logicky v rámci plánování. Udělat si pořádně rozpočet a jednotlivé položky nadhodnotit. V rámci rozpočtu vědět, kolik jste schopní do svatby uspořit. Pokud málo, tak mějte prostě malou svatbu. Já osobně bych se vrátila na začátek, pořádně udělala rozpočet (poptala, kolik co stojí). A pak Tě nepřekvapí, že něco stojí víc, než jsi počítala. Chápu, že chcete svatbu s babičkou, ale myslím, že je potřeba mít svatbu takovou na jakou máte. Já osobně bych nebyla šťastná na své svatbě, kdybych věděla, že jsem v dluzích. A k tvé otázce: my to financujeme z peněž obou rodičů a vlastních měsíčních úspor. Držím palce, ať si to užíváš! P. S. Na toto téma jak ušetřit na svatbě je mnoho článků, stačí zadat do Googlu. V angličtině toho snad bude ještě víc.
Odpovědět
My jsme setrili od zasnoubeni,tzn. skoro rok, a zaplatili jsme z toho veskere veci a cast hostiny, zbytek hostiny se doplatil z financnich daru od hostu. Vyslo nam to sul nul, takze jsme byli nadmiru spokojeni:)
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme část zaplatili z úspor a pak nám přispěli rodiče z obou stran. Pokud se vdáváš v Anglii, tak moc netuším, jak to tam funguje a jak velkou svatbu chcete mít, ale moje sestřenice se vdávala v Londýně, měli svatbu jen pro nejbližší rodinu a svědky, takže asi 10 lidí a ty pak vzali na oběd, protože její část byla z Čech a jeho z Anglie. No a pak o pár týdnů později to oslavili s kamarády a zbytkem rodiny jejího manžela v Anglii, kdy udělali garden party u jejich přátel s větší zahradou a pak pŕiletěli do Čech a udělali to samé se zbytkem rodiny a přáteli v Čechách... Ušetřili spoustu peněz a ve finále si to užili několikrát :)
Odpovědět
Vetsinasnoubencu si financuje sami, ale bohuzel ja nepracuji, jsem na materske a vse hradi chlap, stve me to, ale bohuzel je to tak, zadne uspory, nikdy jsem neresila svatbu, proc bych ji mela resit ve 22 letech kdy jsem potkala svuj zivot, ted v 25 nemam nic... Jsou pary, kteri si na svatbu pujci, pokud na to nemate a spechate kvuli babicce, tak by si na ni taky pujcila, jelikoz to chcete male, zadne rozhazovani, tak bych do nejake male castky sla, udelala si rozpocet, co nejvice stahla (saty z druhe ruky/saty z nejakyho maleho mesta, kde ceny maji za 2-4tis, zacinajici fotograf apod.) a podle toho se rozhodnout kolik si pujcit :-) Tez se musim koukat na sveho dedu, na svatbe mu bude 84, ale zdravi uz neni nejlepsi (doktori na nem delaji pokusy ohledne prasku), druha babicka nebyla ani pred 6 lety na segrine svatbe a nepojede ani na mou, nevyspala by se a hekala by, coz chapu... tak snad to nejak vyresite a drzim palce :-)
Odpovědět
Profilova fotka
My si hradime vse sami. Ja 23, pritel 26. A mame rozpocet 250tis. Mame hypoteku na byt a planujeme stavet dum, takze taky setrime. Moje rodina mi nabizela financni pomoc, ale ja nechtela, protoze naopak pritelova rodina nam neda nic a prislo by mi to nefer. Svatba je jednou za zivot, tak je potreba se rozsoupnout. My ty penize za rok nasetrili a vydelali, takze asi tak. Byt vama, udelam svatbu na co mam a zvazim treba 50tis max pujcku, ale zalezi jak rychle jste schopni ji splatit. . . Drzim palce :))
Odpovědět
Taky mame svatbu v zahranici, taky chceme jen malou a neutratit za ni tisice euro. Nekterym vydajum se vyhnout neda, ale na jinych zas muzes dost usetrit. Namisto svatebniho daru si nase rodina a pratele z Cech castecne prispeli na letenku, ubytovani budou u nas a po znamych, nekupuju svatebni saty ze salonu za tisice euro, ale normalni z konfekce. Obrad mame na matrice v uredni hodiny, oslavu na nasi zahrade (tzn. zadny najem). Tim, ze slavime v lete na zahrade, tak uz nepotrebuju milion veci na vyzdobu. Spoustu veci na oslavu mame pujcene od znamych/z druhe ruky (napr. party stan, velke sklenene dozy na napoje, cast nadobi atd.). Nechcem zadne svatebni video ani profi fotografa na cely den, aby fotil (dle me) kraviny typu liceni nevesty. Taky nechci tripatrovy klasicky dort, ale budeme mit cheesecaky. Namaluju se sama, ucese kamaradka. Pribuzni dovezou z Cech cast alkoholu, na tom usetrime strasne moc. Pujcka je cesta do pekel a pujcit si na svatbu je podle me naprosta blbost. Udelejte proste takovou svatbu, na jakou mate.
Odpovědět
@sandieta no babička Vás může překvapit a dožít se stovky, pokud nemá výraznější zdravotní potíže (např. ležící atd.). Každá máme strach, aby nás naši prarodiče neopustili - pro mě to má asi tak 150násobný význam - babička mě povede k oltáři, protože je to ten nej člověk na světě. Ale kvůli svatbě bych si půjčku rozhodně nebrala. To buď raději ještě ten půl rok vydržet, nebo to opravdu udělat velmi neformální - obřad někde v lese, oslavu pak třeba v nějaké venkovské hospůdce. Na fotografovi, prstýnkách jak sama píšeš ušetříte určitě. Letenka do Anglie není přece tak drahá, aby si ji rodiče / sourozenci nemohli zaplatit sami, ubytko jim můžeš zajistit po kamarádech a všem třeba říct, že budeš moc ráda za jejich pomoc (se sháněním, ubytováním, dekoracemi, jídlem...), ale už od nich opravdu neočekáváš dary. :) Zeptali jste se babičky zda vůbec na svatbu přijde? Aby Vás to ve výsledku nepřekvapilo.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
o svatbě jsem přemýšleli už déle.. jenže já studovala a nechtěla jsem, aby to celé financoval přítel.. takže teď už 2 roky pracuju a od té doby šetřím co se dá.. rodiče nám na svatbu nepřispějí (dali mi stavebko, na které dlouho šetřili a já ty peníze nechci použít na svatbu, ale třeba na nějaké vlastní bydlení). Za ty 2 roky se celkem zadařilo našetřit, takže to s přítelem dáme na půl. Samozřejmě by pomohly i svateb. fin. dary, ale na to nemůžeme 100% spoléhat, že.. A půjčku sem zavrhla ihned, to bych radši svatbu přesunula..
Odpovědět
@happiest_girl Ahoj, ano, babička dorazí, pokud jí to zdraví dovolí, neb ta se těší ze všech svatebčanů nejvíce :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Jsme chudé jak kostelní myši (umění bude asi vždycky ceněno až budeme pod kytičkami) a nikdo nám nedá ani halíř. Takže šetříme, šetříme... :/ (Proto taky datum svatby až za rok a půl po zásnubách, holt, není zbytí.)
Odpovědět
@sandieta to je uzasne, ze se babicka tak tesi! Takove krasne rodinne vztahy jsou nad vsechny penize! Moji prarodice jsou uz dost stari (a nemocni), takze bohuzel do ciziny na obrad nedojedou. Budeme ale kvuli nim delat na podzim druhou oslavu v CR.
Odpovědět
@lulu_84 @sandieta holky je to obdivuhodné, že myslíte na své prarodiče a vlastně se snažíte dělat opravdu hodně, aby u toho mohli být.. je to moc krásné
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
My jsme třeba dost ušetřili tím, že jsme měli obřad až odpoledne - tím odpadl oběd, udělali jsme jen raut. Navíc jsme měli menší svatbu (cca 22 lidí). Taky jsme nechtěli platit pronájem za restauraci, takže jsme skončili se zavíračkou (tj. ve 22hod.). Rodiče nám uhradili ten raut, vše ostatní jsme si platili sami. Kdybychom chtěli a potřebovali, určitě bychom dokázali ušetřit na oblečení, květinách a prstýncích, ale nebylo to třeba.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Příspěvek byl smazán adminem. @srebenkins Tohle je tak hloupý spam, až to není ani možný. Shánět peníze na svatbu v online kasinu? 😃 A co třeba výhra ve sportce?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?