Oddávající z jiného obvodu. Dá se to zařídit?

Profilova fotka
Zdravím všechny budoucí nevěsty :-) Na své svatbě bych chtěla mít jiného oddávajícího, než toho, který patří do našeho městského obvodu. Mám vyhlédnutého jednoho z Ostravy, ale svatba bude na Opavsku. Dá se to zařídit, je to vůbec možné ? Nemáte s tím někdo zkušenosti ? Jak se to zařizuje ? Přes obec, a nebo mám kontaktovat přímo toho vybraného oddávajícího ? Děkuji za všechny tipy a nápady :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Bohužel to nejde...oddávající tě může oddat jen ve svém obvodu. Jestli nechceš toho, který by vám připadl (je nějak špatný), ale jinak ti je konkrétní osoba jedno, asi bych se spíš obrátila na kněze Unitářů či evangelíků, ti oddávají často i lidi, kteří nejsou členy jejich církve. Viz Samojský, Makovička a další
Odpovědět
Profilova fotka
@barbora_b Ano, je to tak. Chtěli jsme jednoho konkrétního oddávajícího a svatbu mimo náš okres. Nešlo to, takže u nás vyhrála osoba oddávajícího a svatba místo přírodního arboreta byla na radnici u nás ve městě, nakonec to bylo vlemi hezké, secesní radnice a atmosféra v ní "udělala své". Já sama za sebe bych nechtěla, aby mne oddával někdo úplně cizí, říkal tam obecnosti, zážitek z osobní řeči pana doktora, kterou sestavil na základě toho, že se známe a také jsme mu dali nějaký podklad, byl pro mne jedním z největších zážitků :-)
Odpovědět
@haninka712 @barbora_b @leiladelly Je mozne aby oddal nekdo z jineho obvodu, ci nekdo kdo ma to opravneni provadet svatebni obrad. Je to vsak odvisle mj. od souhlasu matriky prislusne mistu obradu, starosty apod. Alespon tady v Pze. @barbora_b je mozna tahle alternatica co jsi navrhla, avsak neoddavaji ihned vsechny kdo maji zajem o snatek od jejich cirkve. :)
Odpovědět
Profilova fotka
@gepe aha to se omlouvám, nevěděla jsem o téhle alternativě. Co jsem se ptala, většinou mě úřednice odbyly, takže člověk nemá pořádně možnost to zjistit :-( V Praze byli dost nekompromisní Uvědomuji si, že neoddávají automaticky všechny, chtěla jsem to nějak naznačit tím slovem často :-)) My teda máme štestí, že nás oddají, protože jinak bychom vůbec nemohli mít svatbu tak, jak bychom chtěli :-( Myslím si, že docela jistota získat evangelického kněze je srze obřad zařízený agenturou. Oni mají už kněze, se kterými spolupracují a nemyslím si, že by potom došlo k nějakému odmítnutí...nevím
Odpovědět
Profilova fotka
@gepe Děkuji za info, zkusím tedy zjistit, jak je tomu tady u nás. Byla jsem už na pár svatbách, kde oddávající se tvářil, jako by tam byl z donucení, celou řeč odříkal bez žádného výrazu a procítění, které podle mne ke svatebnímu obřadu patří. Proto bych také chtěla oddávajícího, který z běžného civilního obřadu vykouzlí obřad, který bude výjimečný, krásný, a všichni na něj budou dlouho vzpomínat. :-) A pokud nám v místě obřadu zamítnou, tak asi taky budu uvažovat, že radši budu mít obřad jinde... :-) Holky, dík za info ! :-)
Odpovědět
@barbora_b to je v pohode, ono je lepsi rovnou nekdo vys nez urednice - ostatne to je standardni problem v cr :)) co se tyce agentur, nemam zkusenost osobni - nemela jsem potrebu vyuzit a jestli evangelici oddavaji skrz ne proc ne :) mela jsem na mysli prime osloveni. @haninka712 chapu dobre Tvoje rozhodnuti :) take jsme to tak meli a dodnes mj. na obrad lide vzpominaji, vcetne nas dvou ;)) drzim pesti!
Odpovědět
Profilova fotka
@haninka712 Přesně jsi vystihla důvody, proč jsme chtěli oddávajícího , kterého známe. Nějak mi naskočila asociace z pohřbu strýce, kdy cizí řečník si nebyl schopen zapamatovat ani jeho jméno a říkal mu Václave místo Karle a i když jsem byla malá, pamatuji si doteď a mně neznámé řečníky nevolím ani na pohřby a už vůbec ne na vlastní svatbu :-D
Odpovědět
Možností také je, že by svatební proslov měl po dohodě s oddávajícím, ten člověk s kterým si to domluvíte např. přítel snoubenců apod. Svatební slib a prohlášení o právoplatném uzavření manželství a úřední :-) průběh, podpisy atd. by pak měl už oddávající z místa konání svatby.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
Profilova fotka
taky mám špatnou zkušenost hlavně s matrikou v Opavě. Paní na matrice mi řekla že to nejde aby obřad vedl někdo jiný.Četla jsem že to je o domluvě a někde přistoupí na to aby to vedl někdo známí ale v Opavě to bohužel nejde. Velké zklamání. Přemýšlíme že budeme mít obřad někde jinde, nechci aby mě oddával někdo koho vlastně neznám.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 10 měsících
Ahoj, mám asi stejný problém. Přáli bychom si, aby nás oddal náš starosta (který nás zná oba a my známe jeho, a je to dokonce náš soused a víme, že u obřadu nebude povídat nějaké bludy) ale místo pro obřad (na tomto místě jsme se s přítelem poznali) nespadá pod katastr obce, kde on starostuje, tudíž nemůže oddávat on. Proto se Vás děvčata ještě jednou zeptám, (snažím se všelijak zjistit jestli to jde) jestli nemá někdo nějakou zkušenost, aby nás mohl v tomto případě oddat náš starosta? Co třeba kdyby u obřadu byli přítomní oba? Jak náš starosta, tak matrikář pro danou obec místa obřadu? Prosím o jakékoliv informace. Velice děkuji :-)
Odpovědět
@pajabuch No být tam může, ale oddat vás musí někdo místní:) Tak by třeba mohl začít ten váš a ten místní starosta už by třeba řekl jenom tu povinnou větu a nechali by vás to podepsat a tak..je to o domluvě, ale není bohužel možné, že by vás přímo oddal vámi vybraný starosta z jiné obce. Každopádně by se mi to zdálo trošku kostrbaté, kdyby se tam měli střídat..pro hosty trochu matoucí...nevím no...změna oddávajícího je možná jen u církevních sňatků
Odpovědět
Moc děkuji za rychlou reakci :-), taky si říkám, že už by to bylo moc, jednou by tam byl ten pak zase tamten. Ale snažím se to nějak všelijak vymyslet. Dnes půjdeme na matriku, snad bude dobrá úřední nálada a úřednicí budou ochotný, protože co jsem četla a slyšela, někdy to s úředníkama není sranda...
Odpovědět
Článek se načítá
@pajabuch tak dej pak vědět, jak jste dopadli:) my právě budeme volit jednu z alternativních církví, kde by nás oddal námi vybraný člověk...Ale nehrotíme to až tak, že bysme kvůli tomu třeba posouvali datum..zkusíme, uvidíme, když to nevyjde, bude klasika:)
Odpovědět
Tak opravdu toto jinak nejde :-(, mrzí nás to ale místo měnit nechceme (je to srdcovka, tady jsme se poznali) a datum 18.6.2106 jsme vybrali náhodně se zavřenýma očima prstem do kalendáře :-) a číslo 8 značí nekonečno :-) takže našeho starostu musíme škrtnout :-(. Ale jinak paní na úřadě velice ochotná a milá :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?