Navrhujeme svatebčanům přespání na zámku. Jak to napsat?

Profilova fotka
Ahoj nevěstinky nebo již mladé paní! Mám takový specifický dotaz. Ráda bych předem zjistila, kdo všechno by ze svatebčanů využil přespání. Obřad bude na zámku-můžeme to tam mít celé, ale pod podmínkou pronájmu celého zámku, kde je v ceně i ubytování. Chtěla bych proto napsat email, kde bych se nějak slušně zeptala, zda by svatebčané využili přespání na zámku s hodovní snídaní, přičemž cena je za noc za osobu by byla 500,-... Jak byste to napsali, aby to hezky znělo? Nevím si s tím rady a potřebovala bych to s předstihem vědět-rozpočet, zamluvení zámku. Nenapadá vás něco? Děkuji za jakýkoliv postřeh!!! Byla bych ráda, kdyby ta nejbližší rodina a nejlepší kamarádi s námi byli i na snídani.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Ahoj, myslíš, že bych si těch 500kč zaplatil každý sám?
Odpovědět
Profilova fotka
U nás jsme ubytování svatebčanům platili, je ale fakt, že nás bylo jen 25 a cena byla 400 za osobu. Původně jsem se jich normálně zeptala, že cena je taková a taková, zda jsou ochotni to zaplatit a zda chtějí rezervovat ubytování, všichni souhlasili. Nakonec to vyplynulo tak, že se to spočetlo dohormady i s rautem a s hostinou, takže jsme to zaplatili my hromadně. Ale bohatě se nám to vrátilo na darech a dokonce někteří nám druhý den dali ještě penízky za to ubytko, i když jsme je samozřejmě nechtěli. Tak sand ti naše zkušenost pomůže.
Odpovědět
Profilova fotka
Ja myslim, ze kazdy normalni svatebni host si je vedom, ze pri svatbe jsou vydaje vysokeca nepovi s tim, ze by se mu platilo i ubytovani...nebo se milim? My letos byli na 2 svatbah, na obou spali a prislo nam automaticke ze spsňi si hradime. Obe kamaradky meli v pozvance vlozeny organizacni list, a tam bylo uvedeno, ze je moznost prespani, ktere se snidani stoji tolik s tolik a ze kdo ma zajem vyuzit nocleh, at se do toho a toho data vyjadri. Jy to chceme udelat podobne...budeme mit svatbu na statku mimo bydliste vsech, a platit 50/60 lidem ubytovani za 700/os mi prijde docela ulet :-o sáozrejme rodinu automaticky hradime my.
Odpovědět
@tessina87 svatebni host si je toho vedom urcite takze urcite by se ten slusnejsi nabidl ze si to ubytovani zaplati a nebo by dal vetsi dar "aby to splatil".... ale mne osobne opravdu neprijde normalni jako svatebcanovi ... naopak mi to prijde neskutecne sproste... aby mi prisla pozvanka na svatbu a tam bylo napsany ze je to na konci sveta a muzu si zaplatit ubytovani za 700,- .... na takovou svatbu bych se z principu vykaslal.. kdyz nemam na to abych se o sve svatebcany postaral a presto mam potrebu si jich zvat 60 tak si najdu misto kde bude mozne aby byli schopni se rozumne dostat domu nebo byli schopni si zajistit nejake cenove rozumne ubytovani podle svych moznosti... ale vybrat si misto kde sirokodaleko nic dalsiho na vyber neni a svatebcanum rict navalte prachy a zaplatte si neskutecne drahe ubytovani.. to mi prijde vic nez sproste. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
My platili ubytovani jen rodine, kamaradi si platili sami a normalne jsme se s nimi dohodli, vetsina nam stejne uz predem rekla, ze si chteji zaplatit ubytovani a at nejsme blazni a neplatime jim to.. hostum bych to napsala treba formou, ze v miste hostiny je moznost ubytovani za takovou cenu a ze budete radi, kdyz s vami zustanou slavit do noci a teto moznosti vyuziji.. a pak uz jen oraganizacni veci, do kdy vam to maji potvrdit a jak to platit
Odpovědět
Profilova fotka
Souhlasím s @broookes .Samotné by mi bylo blbé jim říct, ať přijdou, ale ubytování ať si zaplatí každý sám. Pozvu tolik lidí, na kolik mám. Ale každého věc..
Odpovědět
Já bych v první řadě toto po svatebčanech vůbec nechtěla, promiň:-) V tomto musím souhlasit s Brookes. Chápu, že se Ti líbí představa mít oslavu na zámku a že je to lákadlo, ale chtít po svatebčanech, aby si platili ubytování a nedat jim přitom ani v podstatě jinou možnost...Nevím no. Samozřejmě, že se spousta lidí nabídne, že si ubytování zaplatí samo. Ale vyžadovat to po nich podle mě není ok a člověk by měl mít v kapse tolik peněz, aby to všechno zvládl poplatit sám. Nicméně takový mail se určitě nepíše dobře, rozhodně se to nijak zaobalit nedá, stejně musíš vyložit karty na stůl:-) Zkrátka podle mého je nejlepší jim napsat to, co jsi napsala zde: "je možnost oslavy na zámku a proto se chceme zeptat, kdo by využil ubytování za noc tolik a tolik s tím a tím." Nejlepší je zkrátka postavit je před hotovou věc. Je to tak trochu tlačení do kouta, ale to bude vždycky, pokud budeš chtít placení ubytování. Nikdo ze svatebčanů si na triko nevezme, že nevěstu připravil o zámeckou svatbu, takže pravděpodobně všichni kývnou i když třeba nebudou rádi. V takovém případě bych ale už jako nevěsta nevyžadovala žádné svatební dary a do pozvánky bych to i nějak kulantně napsala, aby byla z tvé strany vidět dobrá vůle... dle mého názoru...
Odpovědět
když chci tahat svatebčany někam odkud není dostání tak zaplatím nocleh napíšu jim, že noclehy jsou zajištěny kdo ho chce ať se přihlásí, nebo pokud je to v rozumném km rozsahu zajistím řidiče na rozvoz. Ono fakt jet třeba na svatbu 100 km , platit si nocleh, dát dar tak to si raději udělám víkend podle svého.
Odpovědět
Profilova fotka
Za prvé bych chtěla říct, že mě kdyby někdo s pozváním na svatbu nabídl i přespání za 500 i se snídaní na zámku, tak bych to brala hned a ani by mě nenapadlo, že je to neslušné, protože za ubytování na zámku je to cena absolutně luxusní a ráda bych si to zaplatila sama. Jinak píšeš, že by jsi byla ráda, aby s Vámi byla nejbližší rodina a nejlepší kamarádi. V tom případě bych jim ale žádný dopis nepsala a buď bych je alespoň obvolala a zeptala se jich, zda by o to měli zájem, nebo bych jim to řekla přímo osobně. Vyzní to asi líp než psát právě těm nejbližším dopis :-)
Odpovědět
@limda nezbyva nez s tebou souhlasit. Cena 500/os za ubytovani na zamku se snidani je opravdu super a jei bychom na takovy vylet hned... Jenze se musis prestat divat na sebe a umet se divat obecne pokud chces umet resit veci ve vsi slusnosti ke vsem. Ty lidi tam nejedou protoze se jim chtelo jet se vyspat na zamek ale protoze je nekdo pozval na svatbu a v tu chvili je uplne jedno jestli tobe to prijde fajn protoze je to NESLUSNE. Kdyby slo o nejake mestecko a kazdy si mohl vybrat ubytovani treba od 200 vys tak neni problem pozadat o zaplaceni si prespani kdyz fakt nemam a nedokazu to zaridit jinak a nepripadam si nanejvys trapne ale takto... To opravdu ne...to je strasne
Odpovědět
Profilova fotka
@broookes Mluvit s někým kdo není absolutně schopný přijmout názor někoho jiného je jako mluvit do dveří. Tvoje "je to strašně neslušné, protože to říkám" je to samé jako když já řeknu, že to neslušné není. To, že je někdo přesvědčený, že sežral veškerou moudrost světa automaticky neznamená, že to tak je. Proto bychom na sebe v rámci slušného chování v téhle diskuzi možná neměli reagovat - je to ztráta času. Ty si pojedeš tu svou a můj názor to nezmění. Každopádně kvůli tomu nemusíme odbíhat od původního tématu, protože na tohle se tazatelka ani neptala ;-)
Odpovědět
@limda Bohuzel mas pravdu. Dokud ty budes lidem prezentovat nazory na zaklade toho co si myslis ty tak se bohuzel tezko shodneme vzhledem k tomu ze ja jim je prezentuju na urovni toho co je spolecensky povazovane za vhodne/prijatelne/spravne... takze samozrejme mohou vyuzit tvych nazoru a stavet se k tomu jako ty a svet se nezbori.. jen proste nekteri v jejich okoli je mohou zacit povazovat za neskutecne burany (kdyz to tak reknu) protoze nedokazi dodrzet ani zakladni principy slusneho chovani... nicmene samozrejme jak rikam mozne to je a svet se nezbori a proti gustu.... zname to ;-) ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
Naprosto nesouhlasím s tím, že by bylo neslušné požádat hosty, aby si zaplatili ubytování. Byla jsem na spoustě svateb, některé byly na Slovensku, některé v Čechách, ale nikdy se mi nestalo, že by za nás novomanželé platili i ubytování. To je jaký NESMYSL??? Už tak člověk za tu svatbu utratí tolik peněz, že platit ještě všem hostům ubytování, tak si spousta lidí svatbu ani nemůže dovolit! Je každého věc, kolik chce mít na svatbě hostů! Ty lidi tam člověk chce mít, aby s ním byli v tak důležitý den a nikdo je nenutí. Pozvánka na svatbu je pořád jen pozvánka a pokud by mi kamarádi řekli "sorry já nepřijedu, jako pětset za ubytování nedám, to my máš zaplatit ty", tak bych je poslala do ...! Jen se počítá s tím, že pokud to jsou fakt kamarádi, tak jim nebude zatěžko dát tu pětistovku za ubytování. Myslím, že každý by si měl svatbu udělat podle svých možností a přání, ale nikde není psané, že se musí platit ubytování. Jinak mě se zdá ubytování za 500 Kč/noc na osobu úplná pohoda, takže bych to vůbec neřešila. Do instrukcí pro svatebčany bych napsala, že je možnost zajistit ubytování přímo v zámku, jehož cena je 500 Kč/ osobu, a kdo bude mít zájem ať Vás kontaktuje do .... z důvodu nutné rezervace. A jestli to využijí nebo ne je jejich věc.
Odpovědět
@majanax Nikdo tě nenutí jet na svatbu, když se ti to zdá daleko. Já jela na svatbu z Prahy do Bánské Bystrice, ještě jsem si tam zaplatila ubytování za 40 EUR (ubytování zajistila nevěsta a ženich v místě konání hostiny, ale také nám napsali do mailu kolik to bude stát a absolutně mi to nepřijde neslušné a ani sprosté). A nevadilo mně to, protože jsem s těma lidma v tak krásný den chtěla být a naopka jsem to brala jako fajn výlet. Takže pokud to někdo bere jako ty, tak to ať raději zůstane doma, to je pravda, o takové hosty by stejně nikdo nestál. Stejně tak @brookes.
Odpovědět
@bikiki jela jsi tak jsi jela, byla to tvoje volba a co? Mě tyhle možnosti nepřipadají ani neslušné ani sprosté ani mě nikdo nenutí, je to jen názor-můj :-)
Odpovědět
@bikiki kazdy z nas ma moznost udelat si obrad v mistnim obecnim urade, hostinu v mistni levnejsi restauraci a ubytovani pro hosty z daleka zajistit v levnem mistnim penzionu ktery ciste na to prespani postaci.... presne tak aby se svatba do daneho rozpoctu pri danem poctu hostu vesla a nebyl zadny problem.. ti majetnejsi z nas pak mohou vymyslet ruzne vylepsovaky navic a platit hostum ubytovani za x set navic ... no problem kdyz na to maji... stejne tak jako by asi nikoho nepohorsilo kdyby pozadali o prispevek na ubytovani ve meste kde dotycni ziji a kde by byl jen jeden penzion a ten vybiral tech 40€ a nemeli na to to platit za vsechy... holt pak se neda svitit... ale cokoliv jineho uz je jen vymysl novomanzelu kteri evidentne chteji frajerit a nemaji na to... a kdyz na to nemam tak nedelam machry... aneb jak by rekl Bolek: delate machry ale hajzly mate na chodbe... (pak akorat ztrapnujes sebe samu kdyz si vymyslis namachrovane prostredi ale nejsi schopna hostum zajistit ani zakladni veci). nicmene budte v klidu.. v cesku jsou tyhle faux pas naprosto normalni protoze tady to je buranska republika.. jen si dejte bacha kdybyste meli hosty z ciziny.. mohli by byt nemile prekvapeni...
Odpovědět
Profilova fotka
@bikiki , @msobotkovam souhlasím, nepřijde mi divné, aby si ubytování hosté zaplatili sami a částku 500,-/osoba považuji za přijatelnou. A pokud by to mělo být tak, že novomanželé by měli platit hostům ještě ubytování, pak by jim mohli proplatit i třeba cestovný a oblečení, který si na svatbu pořídili a další výdaje s tím spojené. a komu se to nebude líbit může si zajistit ubytování jinde, popřípadě odjet domů. Jenom rodině a blízkým přátelům bych to řekla osobně, a ostatním napsala email, že je možnost ,zaplatit si ubytování za 500,-/na osobu, a kdo má zájem ať se vám ozve, že to hromadně pro ty co budou mít zájem objednáte. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@broookes Naprosto souhlasím, hlavně s tvým posledním příspěvkem a uvedenými příklady. Mít v této situaci svatbu na zámku a nemoci ji zaplatit, jednoduše ji přesunu na jiné pěkné místo - třeba i o něco vzdálenější, ale s cenově dostupnějším ubytováním. Jak píšeš, jedná se o princip a věta "bude vás to jako pár stát litr nebo noční cestování, protože JÁ chci svatbu na zámku" z toho prostě čiší. Obecně přijatelná cena za ubytování je podle mě do 300 Kč - tam bych to neřešila a nijak to ani nezaobaloval. Také jsme zvažovali jednu variantu, kde by případní přespávající hosté platili 250 Kč/os. v pěkném penzionu (byl by zajištěn i odvoz, ale pro ty, kdo by chtěli odjet vlastním autem). Ovšem chtít 500 Kč, resp. 1000 Kč za pár, se mi těžce příčí.
Odpovědět
@ad.elle tak nejak. byt to do tech 300 a nemit moc penez a potrebovat to udelat nekde mimo tak nebude prilis blbe se ozvat protoze to hoste zrejme pochopi ze to platit nemuzem. ale chtit zaplatit cenu ktera se plati za pokoj pomalu v centru prahy mi neprijde vubec vhodne. my jsme to museli udelat mimo bydliste vsech (v praze bydlime my dva a cenove bychom si vubec nepomohli a "bydliste" nevesty i zenicha je pro druhou rodinu vzdy neskutecne daleko) a stalo me to skoro dva mesice hledani na internetu nez jsem nasel misto ktere je pekne a cenove prijatelne... a presto jsem nasel... takze ted muzeme uplne v pohode vsem hostum zaplatit ubytovani a tyhle penize navic za nej se nam vrati diky moznosti zaridit si hostinu vcetne piti ze svych "zasob" takze pro nas nakonec takrka nula od nuly pojde (mysleno tak ze za hostinu v restauraci kdekoliv bychom zaplatili to same jako tady ze sveho vcetne ubytovani - pro cca 60 lidi pocitame s nakladem vcetne ubytovani na dve noci 55-60 tis.) a presto se nemusime takto ztrapnit. a i tak pocitame ze se nam tahle "stedrost" na darech stejne vrati protoze ty penize ktere by jinak dali za ubytovani proste pridaji k tomu daru... tak jako kazdej slusnej clovek... takze pro nas proste nulovej rozdil financne a obrovske plus moralni... sice me to stalo mesic "priprav" ale dle meho to stoji za to... ono je taky dobre myslet na to ze check-out ve vetsine mist byva kolem 9-10h ranni a predstava ze reknu hostum "hele pojd pujdes s nama chlastat az do rana akorat si zaplatte s mladou 1500 za nocleh a pak rano v 9h jeste vypadnete" .. to me fakt desi. to muze ridic zustat rovnou strizlivej a jeste vecer odjet....
Odpovědět
Profilova fotka
@brookes @ad.elle Původně jsem nechtěla přispívat do této diskuse, ale po přečtení Vašich příspěvků by mne zajímalo, kde je stanovené, že snoubenci jsou dle Vašich příspěvků víceméně povinni zaplatit pozvaným hostům ubytování? My sice ubytování hostům platit budeme, jelikož většina pozvaných hostů je rodina a z mé části je půlka ze Slovenska a den před obřadem budu mít narozeniny, takže jim ubytování budeme hradit na dvě noci, abychom je mohli s nimi oslavit. Ale rozhodně to povinností není!!! A obřad budeme mít na zámku. Hostinu a ubytování už někde jinde.
Odpovědět
Profilova fotka
ja budu mit ubytovani za 200a platit ho budem jen rodicum. Ostatni hoste bud zvazi abstinenci pro ridice, ubytovani za svoje nebo odmitnou. Prijde mi to normalni, a pokud ubytko nekdo zaplati hostum, je to prijemne ale nepovazuju to za nutnost
Odpovědět
Profilova fotka
Hlavně si myslím, že někteří odbočili od tématu. Autorka dotazu se ptala jakou formou to napsat, ne aby ji někdo soudil, jaká je nebo není co hradit má nebo nemá. Je to každýho věc co svatebčanům uhradí a co ne a rozhodně není povinnost novomanželů hradit ubytování svatebčanům s tím souhlasím s @tinakari .
Odpovědět
Profilova fotka
@broookes nastesti nemame kamarady chudaky a 700 jim neprijde jako strasne drahe....a komu se to nebude chtit platit, tak proste ucast odmitne... Kazdeho volba :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@msobotkovam Jestli chcete mít na snídani nejbližší rodinu a nejlepší kamarády, bylo by dobré se jich zeptat osobně a ne psát email. Když už byste jim chtěli psát email, tak bych jim to napsala asi takto: Srdečně Vás zveme na obřad, hostinu s rautem na zámku .... a jelikož s Vámi chceme být i druhý den po pro nás důležitém dnu, prosím Vás o vyjádření, zda máte zájem využít nocleh v místě konání hostiny a rautu ubytování za ... Kč se snídaní do toho a toho data z důvodu zamluvení zámku. Je to jen nápad.. .
Odpovědět
Profilova fotka
My budeme hostům platit hostům ubytování se snídaní za 400 Kč na jednu noc, ti, kteří budou s námi už od pátku, tak za 350 Kč se snídani na noc. Příbuzní také nejsou zrovna chudáci, ubytování jim platit nemusíme, ale chceme..
Odpovědět
Profilova fotka
@tinakari V mém příspěvku to vůbec není a ani si to nemyslím :-) a řekla bych, že i @brookes ses spletla. Pokud bych měla svatbu luxusní, na zámku atd., připadala bych si hloupě za vše zaplatit x desítek tisíc a nechat hosty cálovat si nocleh - a tím pádem na nich šetřit. (Byla tady diskuse, kde se právě jednalo o svatbu řekněme za 300 tisíc a ubytování placeno být nemělo - reakce ostatních diskutujících rychle přiměla zakladatele to přehodnotit :-) ). Pokud je ale svatba v poměrech skromnějších, každý chápe, že platit ubytování by znamenalo neúměrně navýšit rozpočet a vlastní placení noclehu hosté respektují. Nic jiného z našich příspěvků nevyplývá. Naopak bych řekla, že směšuješ dva problémy - 1) platit/neplatit ubytování a 2) pokud neplatit, jak drahé ubytování může být. Jak už jsem psala, připadá mi neúměrné zvolit jako jedinou možnost ubytování nocleh za 500 Kč/os.
Odpovědět
Profilova fotka
@ad.elle Můžu se zeptat, kde v otázce od @msobotkovam je zmíněno, že svatba bude kolem 200 - 300 tisíc? Jestli jsem četla její otázku pečlivě, tak se ptala na radu, jak napsat hostům, zda mají zájem o ubytování v místě obřadu a hostiny, aby mohla zvážit rozpočet a zda na zámku vše uspořádají. Nechci se hádat. Jen jsem napsala svůj názor na to, zda by snoubenci měli platit i ubytování hostům. V případě svatby za 200 - 300 tisíc by asi bylo opravdu hloupé hostům ubytování neplatit, ale to že někdo chce mít svatbu na zámku, neznamená, že svatba bude luxusní. My budeme mít svatbu na zámku Zbiroh, hostinu v hotelu Diana v Hudlicích a nemyslím si, že svatba bude luxusní.
Odpovědět
Profilova fotka
Koukám ,že jsem tu rozpoutala trošku peklo, peklíčko!!! Věřte nebo ne, ale nakonec se to vyřešilo samo - i tak všem děkuji za jakékoliv názory!!! Místo na hostinu i obřad je zamluvené a ubytování je na každém svatebčanu - je to na půl cesty z obou míst, odkud budou dojíždět... ;-) Bylo mi řečeno, že ubytování si má každý shánět sám a ať se vrátím nohama na zem. Nakonec jsme si vybrali krásné místo na hostinu a jsem ráda!!! Místo je nádherné a už se na to moc těším! Ještě jednou děkuji všem a nezlobte se na mě, že jsem se zeptala!!!
Odpovědět
Profilova fotka
@tinakari tak to rozhodně není... těch příspěvků se tu sešlo tolik ,že jsem je všechny ani nečetla - zatím... ale asi budu muset!!! kdybychom měli svatbu za 300 tisíc, tak toho vůbec neřeším!!!!
Odpovědět
@tinakari ta částka se netýká této diskuze, ale jiné jak píše @ad.elle
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?