Na co se ptát v restauraci, kde bude svatební hostina?

Ahojky, jedeme se podivat na reatauraci, kde chceme mit svatbu - obed a vecerni program (asi raut, možná i grilování) Na co vše se mám zeptat a co domluvit? Díky za radu.
Odpovědět
Profilova fotka
tak především si nech udělat všechno písemně - rozpočet a co v něm je, a ať ti k tomu dají razítko a podpis, aby, až dojde k vyúčtování po svatbě, jste nebyli nemile překvapený, že je cena vyšší třebai o 5 - 10tisíc... :-| nezapomeňte si tam nechat napsat, jestli je v ceěn zahrnutý pronájem restaurace, nebo je zdarma, když budete mít na oběd třeba svíčkovou, tak kolik tam bude knedlíků apod..ono to vypadá jako blbost, ale pak se spousta lidí diví a je nepříjemně překvapená...zažila jsem jednu svatbu v restauraci, kde ti dali 3 knedlíky, šťávu místo omáčky a malý maso a i já, nejedlík, jsem byla docela hladová.... ]-( většinou ti dají rozpočet jen na jídlo, napíšou ti, kolik toho je gramů (třeba obložený talíře-ale pozor, aby na něm nebylo jedno vařený vejce, 3 krouželky tvrdýho a 3 měkkýho salámu a jeden plátek sýra - a to není žádná sranda, to se fakt stalo) anebo zaplatíš za celý prase jednotnou cenu....cukroví si většinou můžeš donýst sama, ale taky se stalo, že něco zbylo a když si proto druhej den šli, tak to bylo "rozebraný"....jestli je v ceně nějaká výzdoba, a pak by vám mohli napsat, kolik si čítají za 1 panák a aby dodržovali míru - aby vám nenapsali 4 cl a nenalívali dražší 5cl....kolik stojí flaška vína, limonáda, pivo...a mít ty ceny daný..to víš, někteří dobráci se snaží na svatbě co nejvíc vyrejžovat, ale říkají ty věci až po svtbě, kdy už je po všem a když se to vydaří, tak je to člověku někdy jedno.... :-( oni ti holky, co to v restauraci měly, jistě ještě poradí.... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Viz. http://www.beremese.cz/articles/show....
Odpovědět
Romcatko, my měli naštěstí skvělé reference na restauraci, takže jsem až tak do hloubky, jak píše marki nešli, ale i tak jsme si nechali udělat rozpočet. Nejdříve jsme vedoucímu restaurace nadiktovali, co bychom si přáli na svatební menu, jakou výzdobu atd. a pak nám stanovil cenu za celé svatební menu na 1 osobu. Dále jsme se domlouvali, jestli můžeme mít např. svoje vlastní víno a kolik si budou počítat za rozlívání do karaf (tzv. "špuntovné). Taková normální cena je cca 10Kč za litr vína. Dále jsme pak domlouvali, jestli můžeme mít jednohubky vlastní výroby a svoje ovoce, měli jsme i vlastní chipsy a oříšky.
Odpovědět
Hm, tak my si taky nechali rozpočet písemně, ale bylo nám to houby platný ]-( . (viz diskuze Zkušenost z restaurace). Ceny sice souhlasili, jenomže třeba pití se údajně spotřebovalo asi dvakrát víc než byl odhad. Na stolech jsme chtěli brambůrky, buráky a tyčinky, ale co naplat, když se tam objevily i pistácie a mandle, které v rozpočtu původně nebyly, takže si mohli cenu nadsadit? Opět mnohem víc, než jsme chtěli? Ale když už to bylo na stolech, přeci to hostům nebudeš brát zpod nosu, s čímž asi počítali. Takže nakonec jsme místo očekávaných 20-25000 platili 30000 ]-( Má rada tedy zní: dej hodně na reference a nejen na lidi, co si tam zajdou občas na večeři (protože to my udělali taky a byli jsme moc spokojení), ale i na lidi, co tam už nějakou velkou akci pořádali.
Odpovědět
My měli celou hostinu v malé vesnické restauraci..a dost jsme zariskovali. Neměli jsme smlouvu ani žádné zkušenosti z jejich kuchyní..přišlo nám hloupé v tak malém zařízení chtít nějakou smlouvu. Dostali jen seznam jídel, instrukce a bylo. Restauraci jsme si mohli vyzdobit podle vlastních představ, což bylo super..den předem jsme vlítli s kámoškama do restaurace a zdobili a zdobili..oni jen přinášeli stole a ubrusy.. A hostina..úžasná. Jídla bylo habaděj, polévka teplá a svatebčané spokojení. Měla jsem strach, že o půlnoci budou plné stoly obložených talířů. které jsme si objednali, ale byli rozumní a přinesli normální množství..ovoce podávali krásně nakrájené..fakt,na tohle ráda vzpomínám. Všechno přizpůsobovali našim potřebám..a kolik to stálo? Oběd, večere, obložené talíře, všechno pití, ovoce, poháry a slané dobroty pro 41 lidí 25.000..NÁDHERA! Co ale pro nás bylo hodně důležité..tác na dort, váza na kytku, smět si donést vlastní cukroví, koláče, aby na to měli připravené podnosy, hudba - dá-li se pouštět reprodukovaná - k jídlu a pod., vlasní víno ( manželovo otec si dělá vlastní ), kolik jejich lidí vám bude k dispozici, a pod. Tak ráda bych při vzpomínce na naši hostinu poděkovala tomu muži, co naší hostinu připravoval, ale už nemůžu..je ho strašná škoda a v mé hlavě i srdci zůstane NAVŽDY! Děkuji!
Odpovědět
Profilova fotka
ahojky romcatko, tak ja jsem si sepisovala asi tak tyden otazky, na ktery jsem si postupne vzpominala a chtela zeptat. Sice mam jeste pred svatbou, takze nevim, jestli mi k necemu budou odpovedi na ne nebo ne, ale po jejich zodpovezeni jsem klidnejsi. ...a snad to i v samotny svatebni den dobre dopadne, jako pri jednani v restauraci. 8-) ..jestli budes chtit me vyplody fantazie, tak ti to muzu dat do posty..? ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
hanik: můžu také využít tvé nabídky? ;-)
Odpovědět
Já vás nechci strašit, ale my taky měli tohle všechno - otázky, písemné rozpočty... Všechno vypadalo idylicky, paní byla moc milá, do té doby než jsme měli platit ( a to jsme si útraty kontrolovali průběžně a restauraci dobře znali) ]-(
Odpovědět
Profilova fotka
len: to víš, chtěli vidělat za každou cenu, tak si mysleli, že s nima o tom nikdo při takovéhle oslavě nebude diskutovat.
Odpovědět
Miky, přesně tak! Já už to tu nechci rozvádět, dost podrobně jsem to popsala v diskuzi Zkušenosti z hostiny : http://www.beremese.cz/forum/show.php... ale ještě teď když si na to vzpomenu, mám vztek! ]-( Jenom jsem chtěla, abyste o tom věděly, co všechno se může přihodit. Přeju vám, ať taky takhle nedopadnete! :-)
Odpovědět
tak to my jsme měli hrozné štěstí pří výběru restaurace ( a to bez doporučení a narazili jsme na ni úplnou náhodou,ale hned nám padla do oka) na jídlo i obsluhu vzpomínámé skoro nejraději z celé svatby a to jsme žádnou smlouvu neměli, já sice chtěla, ale manžel byl už jen jednáním majitele restaurace tak uchvácen ( tak profes. přístup se hned tak nevidí...) a je z oboru, tak jsme měli písemnou nabídku, kde jsme dělali různé změny,ale dodrželi opravdu všechno tak vy nevěstinky, co to máte před sebou, držím palce,aby vám to klaplo tak jako nám! 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
len: já jsem si to právě uvědomila, že něco podobného jsem tu už četla - bylo to něco kolem té hrozné zálohy, ne apod.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Hlavně si nechte předem všechno napsat... je opravdu dobré to mít i s podpisem. My jsme se např. domluvili, že víno budeme mít vlastní, že jsme "vinařská" rodina a hlavně máme známé na jižní Moravě a pro ty bude "čest", že jejich víno budeme mít na svatbě. Panáky jsme se naproti tomu domluvili, že všechny bereme od nich (takže žádný povinný odběr, prostě veškeré tvrdé pití)....ženská pak dělala problémy, že pijeme "Jenom" víno a panáky se nepijí skoro vůbec...že to jako ne, že budeme muset nějaký minimální odběr doplatit...tak jsem jí slušně, ale důrazně vysvětlila, ať mě s tím neotravuje, že na ničem takovém jsme se nedohodli - pouze, že se budou brát od nich...o množství nikdo nemluvil. No naštěstí byl klid, ale jinak mi v srdíčku trochu tu svatbu kazí přístup téhle blbé nány...i když všichni říkají, že svatba byla krásná. Prostě si VŠECHNO dohodněte a hlavně nějakým způsobem pojistěte předem :-)
Odpovědět
Miky, ve zkratce: platili jsme za pronájem, naúčtovali nám víc porcí než se snědlo a mnohem víc pití, na stolech byly i věci, které jsme původně nechtěli... a navíc ošidili i naše kamarády, co si šli dát za vlastní panáka ]-( Před hostinou nám bylo mnohokrát odkýváno, že se 100% vejdeme do 25000,přičemž písemný rozpočet byl na 20000 s tím, že se toho možná vypije trochu víc. No, prý vypilo, celkem jsme platili 30000!
Odpovědět
holky...trošku mi naháníte hrůzu..ale díky za tipy...nevím,zda by mně to napadlo...
Odpovědět
Profilova fotka
len: hlavně buďte rádi, že na Vás nebyli nepříjemní. My bychom naproti tomu raději byli ochotni připlatit něco navíc, ale když je obsluha hnusná na Tvé hosty (byl to malý rodinný penzion - rodiče a dcera ho vedou, dělají obsluhu i vaří...)...takže ta samá "kachna", se kterou jsme vše domlouvali a původně nic nebyl problém (když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají), nakonec byla hnusná a arogantní na hosty, všechno překrucovala, najednou byl všechno problém atd...jediné štěstí je to, že jsme fakt nezaplatili více, než jsme měli (i když kdo ví, pivo, nealko a panáky prostě neuhlídáš). Ale vím, že až se mi budou vdávat kamarádky či kdokoliv jiný, jediné, co jim budu radit je to, ať mají vše písemně!!
Odpovědět
Jo, Ivet, ale jak se pojistíš, aby ti za pivo nepsali víc čárek než se opravdu vypije? Nám bylo jasné, že tolik jsme toho prostě vypít nemohli, ale jak jim to dokážeš? Já taky vyrukovala s písemným rozpočtem a jídlo i ceny seděly, ale toho pití tam prostě bylo daleko víc, než byl (jejich i náš) odhad. A množství pití ve smlouvě neobsáhneš, protože nevíš, co kdo bude ve skutečnosti pít! My bohužel vlastní víno mít nemohli, ale stejně nás nejvíc natáhli na pivu a na nealku :-(
Odpovědět
Profilova fotka
Holky to je fakt síla. Já se tohodle taky děsim, že nás podvedou,hlavně v tom pití.....dneska se nedá věřit nikomu :-|
Odpovědět
Profilova fotka
Len, to je právě to, s pitím se fakt nepojistíš nikde :o( Takže na svatbách (oslavách atd.), prostě rýžují :o(
Odpovědět
Ivet, to máš naprostou pravdu, hodní a milí to oni byli a jedině díky tomu i na tu hostinu vzpomínám moc ráda. Bylo to v nádherném prostředí u rybníku, v přírodě, obsluha byla bezchybná, jenom ta tečka při placení...
Odpovědět
Profilova fotka
len: jak tak čtu, tak v tomhle si člověk ani nevybere - opravdu jednou nevím, jak budu vybírat, aby člověk nenaletěl - přesně platí, když ptáčka lapají....
Odpovědět
Profilova fotka
miky, nejlepší je to mít v osvědčené restauraci a ještě lépe u známých...ale to se poštěstí málokomu...
Odpovědět
Profilova fotka
ivet: no tak to bohužel, známe hostinské nemá ;-) Uričitě je dobré dát na reference, tak budu muset začít pomalu sondovat, abych nebyla jednou zaskočená. Tuhle jsme se o tom s přítelem bavili a viděli bychom to tak na jaro 2007, takže to je času ještě opravdu habaděj - myslím na shánění těch referencí :-D
Odpovědět
Profilova fotka
alcakv - zkus se v te restauraci domluvit, aby nedavali rozlevane tvrde ani vino - pouze nealko a pivo, ale aby ti postavili určitý počet lahví na zvláštní stůl a kazdej si nalevel z lahví a neobjednaval panaky... Až se flaška dopije, přinese se další.... Takhle aspoň trošku ohlídáš ten počet... Tam kde budeme mít hostinu my to nebyl problém... :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak to opravdu ano, ale i to uteče jako voda :o)))
Odpovědět
Heiley - a co točené pivo? A nealko? To se pije takovým tempem, že bys měla k tomu stolu posadit člověka, aby to všechno kontroloval. A pak se s majiteli hádal, že se toho vypilo míň než účtují. Nehledě na to, že když šlo 9 našich kamarádů dvakrát za večer na panáka, každý si dal něco jiného...
Odpovědět
Profilova fotka
Len, nebuď z toho smutná ;-) I my jsme měli problémy při placení, dokonce se z toho strhla pěkná hádka a já jsem ráda, že už tam nikdy nemusím vstoupit. A to jenom kvůli jedný chamtivý a zlý ženský (prý spolumajitelka ]-( ). Taky si myslím, že je velice důležitý mít všechno na papíře, i zdánlivý maličkosti. Čím víc podrobností budete znát tím líp, nebojte se zeptat. Oni si k vám ani potom tolik nedovolí. Když uvidí, že jim všechno odkývete hned na začátku, budou si myslet, že můžou všechno. A hlavně, při placení chtějte všechno dopodrobna rozepsat. A klidně tam buďte dlouho, přepočítávejte, jde o vaše peníze... :-) Ptej se na: - množství (velikost porcí) - raut (pokud je to jen trochu možné ať vám ukáží nějaké fotky) - placení za tvrdý alkohol (za panáka, nebo za načatou lahev?) - na pronájem - na výzdobu (nejlepší je smluvní cena se kterou už se nebude hýbat) - na přebytečné porce (může se stát, že někdo z hostů odpadne těsně před svatbou, budete za něj platit, nebo ne) - rozbité věci (je pravděpodobné, že se ve větší společnosti něco rozbije) - donášku vlastních věcí (běžné je cukroví, ovoce, ale každá restaurace dovolí něco jiného) - na dobu ukončení akce (aby vás nevyhodili předčasně) - zkontroluj si WC (uvědom si, že budeš mít krásné šaty, zvlášť tam kde je svatba v salonku a WC je společné i pro cizí lidi to bývá prolém) To je vše co mě takhle rychle napadlo, přeju pevné nervy... ;-)
Odpovědět
Emko, hezkys to napsala :-) Nám taky ukazovali fotky, foto grilovaného prasátka udělalo na manžela veliký dojem :-D Problém nastane, když je sice všechno hezky písemně, ale na účtu se objeví víc věcí. Pak máš dvě možnosti: začít se dohadovat (ale co s tím, když už je to - aspoň údajně - snědeno a vypito?), což není jisté, že bude mít výsledek, ale s hořkostí v puse budeš z vlastní svatby odcházet určitě, nebo to nechat plavat a zachovat si při vlastní svatbě aspoň trochu lidské důstojnosti. My zvolili druhou možnost (koneckonců jsme se do našeho - nikoli jejich - rozpočtu vešli) s tím, že už nás tam nikdy neuvidí a budu se snažit všechny nevěsty varovat.
Odpovědět
Profilova fotka
len, my na tom byli stejně. Nehádali jsme se už jen proto, abychom si nekazili náladu...nám a hlavně hostům. Ale kudy chodím, tudy před tím penzionem varuju a dělám jim velmi, velmi negativní reklamu...aspoň kousek zadostiučinění...
Odpovědět
Profilova fotka
len - no je fakt že nealko a pivo se neuhlídá - ale rodinka je spis vinná takze i kdyby nas chteli natahnout, tak to takova darda nebude.. Doufam :-) Treba se na nasi svatbu vsichni zblaznej a zacnou pit pivo :-) no a na tom stole budou tri flasky tvrdsiho piti - rum, fernet, vodka (to je zjisteno mezi rodinou ze se nejvic pije), takze panakovat muze kazdej sam samoobsluzne :-)
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?