Kde najdu, co říká oddávající před "berete si..."?

Ahoj holky,prosím nevíte kde se dá najít co přesně říká oddávající před klasickým berete si...?Ráda bych věděla zda je možné vyhnout se řečem typu budou zlé časy,atd...jak už tu někdo psal :-| Moc díky. :-)
Odpovědět
poi: To nikde nenajdes, kazdy oddavajici ma jinou rec...ma urcite veci, ktere tam rict musi (berete si dobrovolne a bla bla), ale zbytek je na nem....
Odpovědět
Nas oddaval starosta/kamarad a jeho rec byla dokonala! Napsal si ji specialne pro nas dva, takze se vsichni bavili....napriklad me nabadal, abych o manzelovu motorku pecovala jen jemnym hadříkem a podobne :-D Vzpomínal na to, jak jsme se s manželem Na Koupadle (manželova hospoda, kterou vlastní) vítali apod. Opravdu výborné :-) a jako dárek nám tu řeč vytisknul a nechal zarámovat :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Taky myslím že každý oddávající si vymýšlí řeč sám. Ale třeba by se s ním dalo dohodnout, že tam některé věci nechcete...
Odpovědět
Na některých místech se na to ptají o čem mluvit můžou a o čem ne....třeba kvůli rodičům...aby se nestalo že o nich budou mluvit, když je třeba nevěsta nebo ženich už nemají :-( Zkus se domluvit na místě obřadu, třeba ti vyjdou vstříc ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
dobrá otázka :-) myslíte si holky, že tu řeč může oddávající dát předem snoubencům přečíst? pokud by si něco z toho třeba nepřáli, aby říkal?? má s tím některá zkušenost?
Odpovědět
Profilova fotka
No já jsem - tedy až těsně před obřadem paní místostarosku požádala, aby vynechala případnou řeč o našich dalších dětech - už mimi neplánujeme :-) Vyhověla nám a hovořila tedy o dětech současných a bylo :-)
Odpovědět
Profilova fotka
náš oddávající si to psal sám, docela to šlo.... ;-) Tak to s ním možná zkonzultovat, jestli bude ochotný nebo doufat, že to dobře dopadne... :-)
Odpovědět
Poi: jak už bylo řečeno, každý oddávající si píše řeč sám a pokud budou ochotní můžou Vám ji přizpůsobit. Určitě se na to zeptejte. Pokud třeba nemůžete nebo nechcete mít děti, což neříkám, že je Váš případ nebo že nemáte oba rodiče apod., je dobré o tom předem říct oddávající(mu), aby pak změnil proslov a neříkal třeba: Teď přichází čas, abyste rodičům splatili dluh apod. My jsme vyslovili přání, zda by nám mohli proslov trochu přizpůsobit, aby to bylo více osobní. Takže např. říkali nám křestními jmény a ne jen Vážení snoubenci, uvedli, kde a kdy jsme se poznali a proč jsme si vybrali ten den, co jsme si vybrali apod. To vše je možné. Ze zákona musí uvést jen to o majetku apod.
Odpovědět
Aha,tak to je super,že to jde alespon trochu ovlivnit :-) Moc vám děkuju za rady ;-)
Odpovědět
Tak my si treba vubec nepamatujem, na co se nas vlastne pan starosta ptal :) Ano jsme rekli, ale co vsechno jsme odkyvli vi jen on :)
Odpovědět
Kelisova : to muj manzel nerekl ani to ano...ale " no jo " a polohlasem dodal " kdyz uz jsme tady " :-) Pamatuju si nejvic,ze v te reci se mluvilo,ze manzelstvi neni jen to hezke,ale i povinnosti !! to se mi moc libilo ;-)
Odpovědět
betule: to je krasne :) taky jsem chtela neco podobneho podotknout, ale manzel by to asi neprezil :)
Odpovědět
Článek se načítá
Dámy, zdravím vás. My teprve svatbu plánujeme, ale byla jsem na svatbě kamarádky a doporučuju probrat s oddávajícím i délku jeho řeči, na její svatbě byla dlouhá skoro 40 minut,tím myslím jen úvahu na téma manželství, pak se teprve ptal snoubenců, což vzhledem ke kamarádčinu pokročilému stádiu těhotenství, nebylo zcela to pravé.
Odpovědět
Ahoj holky, jelikož zařizujeme svatbičku, tak při vyřizování formalit na matrice jsme museli vyplnit i papír, který se týká projevu, co si přejeme říci, co naopak ne, jména dosud žijících rodičů, něco o nás atd...protože řeč bude jakoby "šitá"a připravená pro nás :-) Nevím, jak to chodí jinde, ale myslím, že toto je správné.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 letech
co nejčastěji říká oddávající???? :-| moje sestra se bere a ráda by to věděla dopředu ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Když jsem byla své kamarádce za svědkyni, tak ta měla se svým nastávajícím domluvenou s oddávajícím schůzku, aby je trochu vyzpovídal a napsal jim řeč jak se říká na tělo. Dobrá myšlenka až na to, že pan oddávající popletl některé informace s jinými snoubenci, takže jsme se při obřadu dozvěděli, že panna nevěsta, je v očekávání ( což nebyla pravda a takové kuckání a šum mezi svatebčany jsem ještě nezažila :))) Nebo, že ráda vaří, přičemž ona připálí i vodu na čaj :)))
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?