Jsem na všechny svatební přípravy sama-je to normální?

Profilova fotka
Holky, potřebuji poradit :-( Vždy jsem chtěla svatbu, ale prostě perfektní svatbu (asi jako každá). Nečekaně to přišlo a muselo to být hned - byla jsem do toho vesměs natlačena mužem a jeho rodina byla velice nadšená, moc se těší atd. Měla jsem na to vše jen dva měsíce, v té nejakčnější sezoně, takže víte jak - vše obsazeno, pořád problémy. Každý ten měsíc trávím skoro 250hod v práci a opravdu nemám čas pořád jen zařizovat věci. No dopadlo to tak, že se o všechno starám SAMA. Sama musím jít pro prstýnky, sama píšu dodavatelům, sama sháním výzdobu atd. A nebaví mě to. Naštěstí mám kolem sebe kamarádky které si samy vzaly pár úkolů na starost. O co ale jde? Platíme to +/- napůl a já teda řeším vše, přičemž ze strany ženichovy rodiny se všichni hroozně těší, ale to je tak všechno. Nikdo se nezeptá, jestli nechci s něčím pomoct, jestli mají něco zařídit. Moje rodina se netěší a přitom mi trochu pomáhá. Už jsem opravdu vyřízená, na svatbu se netěším a mám v sobě spoustu zlosti vůči jeho rodině, kterou jsem doposud měla hrozně ráda. Stačilo by mi, kdyby se aspoň zeptali jestli je vše zařízené atd., nebo mi řekli že jsem šikovná že to zvládám sama, nebo já nevím... Chápete mě holky? Chtěla bych jen, aby mi někdo naznačil, že nedělám služku. Zažila jste to některá? Je normální že druhá rodina i přes velmi dobré vztahy se na vás úplně vykašlala? Bylo vám to líto, nebo jsem prostě blbka co si věci moc bere? (ženicha neřeším, beru si ho s tím, že neumí moc zařizovat)
Odpovědět
tak proč rodině natvrdo neřekneš, že potřebuješ zařídit a pomoct s tím a tím...klekla bych i na ženicha, je to přece i jeho svatba..podle mého je dost divné i to, že ses do toho nechala natlačit chlapem a ten na tebe teď prdí..co ti chybí na zařizování ještě?
Odpovědět
Profilova fotka
@majisska Protože pořád čekám, že jim to dojde a mám strach že když jim to řeknu tak mě chytne můj záchvat zlosti a vzteku a jsem pak zoufale sprostá a ani se neovládám :-N Teď už zbývají prkotiny, jako udělat seznamy lidí do aut, napočítat cukroví, zasedací pořádek atd. Hlavně mi jde o to, že mě fakt nikdo nepochválí, že jsem během dvou měsíců s omezeným rozpočtem dala dohromady akci pro 35 lidí. Takže jestli to neřekne nikdo ani na té svatbě, že je to fajn, tak je asi prohodím oknem :-D
Odpovědět
@nikina007 na svatbě ti to pochválí, věř tomu:) ale mělas je zaúkolovat..já tě pochválím: seš dobrá, žes to zmákla a určit to bude super:)
Odpovědět
Profilova fotka
@majisska Snad jo :-) Díky za trochu optimismu do mého ponurého života :-) :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@nikina007 Tak oni možná když vidí, že to všechno zvládáš sama, tak je ani nenapadne se zeptat. Nesmíš se bát si o pomoc říct. U ženicha by měla být samozřejmost, že tě v tom nenechá samotnou. Teda chlapi na to zařizování moc nejsou, ale něco by určitě zvládnul, třeba zrovna vyzvednutí těch prstýnků atd. Já tě taky pochválím, pracovat tolik hodin a ještě zorganizovat svatbu, všechna čest. Já dělala taky skoro všechno sama, ale měla jsem na to dost času. Oboje rodiče nám pomáhali spíš s drobnostmi, zamluvit nějaké cukroví, sehnat řidiče na rozvoz..., ale určitě mi to pomohlo. S něčím mi pomáhala i sestra-svědkyně, a manžel se zapojil, když jsem mu jasně specifikovala, co po něm chci a pak mu tak 3x připomněla :-) Tak se určitě neboj a požádej je o pomoc, každého zaúkoluj s něčím, ať se hlavně na svatbě už nemusíš o nic starat ty.
Odpovědět
Profilova fotka
@capybarka Dík za podporu :-) Hele ale to mi řekni - na vedoucích pozicích jsou hlavně muži, vůbec všechno snad řídí muži... A najednou, věc jako je svatba - snad od všech holek slyším, že chlapi na zařizování moc nejsou. Proč jako? Jen se jim nechce? Nechápu jak můžou "řídit zeměkouli" a pak přijde svatba a vesměs mlčí jak zařezaní :-D
Odpovědět
ahoj, mám podobné pocity a o to horší, že jde o mou rodinu... naši nejsou zastánci svateb, resp. jsou proti nim..důvod? Škoda peněz, jenž jdou využítt lépe... ani se finančně nepodílejí, narozdíl od žěnichovi strany.. neustále mi dávají najevo, jak je vše hrozně irituje atd.. kéž by hosté nemuseli ráno k nevěstě..páč budu x let poslouchat výčitky, jak muselo zařídit to či ono..přitom jde jen o hloupé pohoštění.... nastávající je podnikatel, nemá čas, furt pracuje, čili vše zařizuji a domlouvám sama.. někdy už jsem zoufalá..vždy jsem si svatbu přála..ale teď ještě ani není a už mi to rodiče zhnusili, také nevím co dělat, jak se nad to povznést...ach jo
Odpovědět
Profilova fotka
Jsem na to taky sama..přítele mám přes týden pryč a o víkendu se toho moc nevyřeší..a nebo je to.."..na ty umíš líp psát" takže stejnak všude píšu já, všude volám já, všechno sháním já...už jsem taky vyčerpaná, v práci se nesoustředím, domů přijíždím až v 5 a od tý doby začíná koloběh příběh. Naštěstí jak píšeš mám super svědkyni a družičky..především jednu, která mi pomůže když řeknu..nebo se i samy nabízejí. O přítelový straně ani nemluvím...to jeho maminka přilítne že to bude tak a tak..ale mi to tak nechcem a to se jí nelíbí..nechápe když si to platíme samy že mi nemá do toho co kecat, ale aby se zeptala jestli něco může zařídit..no to ne..a my vám chceme pomoc..myslí tím že si to udělá podle sebe ;-) ale já jsem si řekla že to zvládnu sama s přáteli a že si to udělám podle sebe a je to..aspoň pak budou pomlouvat všichni mě a ne je...dokonalou svatbu nepotřebuji mít, jen ji chci mít podle svých představ :-) A jelikož přesahuji svoji pauzu na odpočinek..tak huráá do svatebních příprav :-) Jinak máme svatbu pro 65 lidí na odpo a na večír příde dalších 40 (z naší rodiny tam bude pouze 15 lidí)
Odpovědět
Profilova fotka
Už jsem v loni začala zařizovat. Zamluvila jsem zámek, fotografa a objednala si pár věcí na tvoření pozvánek atd. a platila si to ze svýho. Jenže ten můj nic a ani o tom nikdo nevěděl, že se chceme letos brát. Takže jsem někdy v březnu svatbu zrušila. Ted je zase v plánu rok 2014. Práci už nemám a od září jdu do studovat. Takže jsem zvědavá, jak se ten můj k tomu postaví a jestli mi pomůže. Dřív jak to všichni nebudou vědět, tak nezařizuju!
Odpovědět
Profilova fotka
@nikina007 No jo, to mě ani nikdy nenapadlo, ale je to tak. Zatím jsem tu četla jen o pár chlapech, kteří se chtěli na přípravách podílet. Většina to opravdu nesnáší. Těžko říct, proč se jim do toho nechce, možná to pro ně není tak podstatné, nebo je to i trochu děsí... Ale nejspíš jim spíš na tom nesejde tak, jako nám. U mého muže ale teda vím důvod úplně jistě. On nemá žádný organizační talent, u nás musím všechno zařizovat já. Někdy mě to štve, ale zas je výhoda, že si to aspoň udělám podle sebe a jsem spokojená. A co se týče svatby, tak tam mi jasně řekl, že má pocit, že cokoliv udělá sám od sebe, tak se mi to stejně nelíbí (asi měl pravdu :-) ). Ale když bylo potřeba někam zajet, zavolat, něco vyzvednout, tak to udělal.
Odpovědět
@nikina007 Jsou lidé, kteří dokážou před druhými pořád mluvit o tom , kolik toho zvládli udělat , jak pořád makají , jací jsou borci. Pak jsou ti kteří skutečně makají , ale potichu a nikdo si toho ani nevšimne( taky tam patřím) . Je načase abys o tom začla před manželovou rodinou mluvit, kolik jsi už toho zařídila a jak moc velká dřina to byla, snad pochopí a pochválí tě. :-|
Odpovědět
já jsem na to taky sama, ale aspoň nejsem perfekcionista :) jeho rodina na to kašle a nezajima se vůbec - ba naopak ještě davaji najevo, ze svatba je ZBYTECNA. Naší mi poskytli aspoň malou financni podporu (20tis), ale zarizovani je na me, ani svedek nepomuze..a asi mame podobnou praci, taky kolem 250hod..takze nestiham.
Odpovědět
Článek se načítá
@klapavka ale nutno rict, ze pritel, když ,muze, pomuze.
Odpovědět
Profilova fotka
@radkaja jj to máš pravdu, takových lidí mám pár v práci, jsou s tím sice nesnesitelní ale aspoň vypadají jako borci :-D Měla bych to tak udělat, možná pokud se nic nestane do svatby tak přímo na ní začnu jako "chutnal vám dort? ten jsem vybírala 2hod na internetu" atd. atd. :-D @raniha tak to "na ty umíš líp psát" mě dostalo :-D :-D Bože kolikrát jsem tohle slyšela :-D Jsem ráda že to má někdo stejně, taky všude musím psát já :-) @kacmud Přesně tak... Naši byli ze začátku proti, taky jak si musí vzít dovču, jak u nás ráno bude plno lidí, kolik je to starostí, kde se musí co natřít a umýt....až mi to taky nějak znechutili |-| @capybarka To je pravda, já jsem na jednu stranu taky ráda že to je podle mě, ale zas když se to nedaří, nebo v ten den se to nepodaří, tak je mi jasný že budu kňourat, že jsem to musela dělat sama a kdyby se tomu mohl ěnovat někdo jinej, dopadlo by to třeba líp atd. x-)
Odpovědět
Profilova fotka
@nikina007 Ale na svatbě se vždycky něco nepodaří. S tím musíš počítat, ať tě to pak nevyvede z míry. A pak zpětně nemá cenu řešit, žes to měla udělat jinak, nebo někdo jiný. Tak by se zas pokazilo něco dalšího :-) No a naopak ty věci, které se podaří (určitě jich bude většina), tak za ty se pochval a buď na ně hrdá :-) Podstatné je, abyste oba řekli ano, podepsali se a zbytek už jsou jen detaily.
Odpovědět
Profilova fotka
@nikina007 Jsi šikula, fakt. A nebuď smutná, ten můj se taky na zařizování nehrne. ne že by nechtěl, ale není na to.. (zato mi schválí skoro všechno co se mi líbí, takže to je taky docela fajn - nemusím se dohadovat ;-) ). Taky mám někdy obavy jak to sama zvládnu, ale začínám trochu rozdávat úkoly a doporučuju to. Normálně si napiš, co bys jim mohla přenechat a navrhni jestli by to pro Vás mohli udělat. Jestli jsi s nimi byla za dobře, tak by to mohlo vyjít. Třeba jen fakt vidí jenom to že zvládáš a nevidí co je za tím dřiny.. Některým lidem to prostě nedochází. A neboj, zvládnete to. Tak to nebude třeba tak honosné, hlavně aby Tě to těšilo, to je to nejdůležitější...Držím pěstičky!
Odpovědět
Profilova fotka
@nikina007 U nas se sice relativne vsichni tesili a zenich mi moc pomahal. Ale dokud jsem svoji mamce nehodila na krk nejake ukoly, vsichni to brali jako brnkacku... Potom moje rodina teprv zjistila ze je to pekny zahul. Rodina zenicha nic nedelala a zili v tom ze je to strasne jednoducha a co vlastne porad resime. Vzdyt je to za chvili zarizene.... Takze doporucuji rozdat ukoly :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kamelie123 Děkuji Ti za podporu :) Nejhorší je, že mám strach že když rozdám úkoly a nebudu jim stát, jak se říká, za zadkem, tak se pak plno věcí nesplní. Nejsem si jistá, že se na ně můžu fakt spolehnout... Něco jinýho je kamoška co se mi sama nabídne že se chce postarat třeba o ...bla bla... rozdávání cukroví před domem. Vím že to bere vážně a vše si sama zorganizuje. Takhle mám strach, že rozdám úkoly, nebudu je pak kontrolovat a v den svatby se mě u líčení přijde 167x někdo zeptat, co má vlastně jak být a že nikdo nic nezařídil x-)
Odpovědět
Profilova fotka
@verunka_korunka Hele to máš pravdu :-D Já když se snažila dát někomu úkol, tak taky pak zíral kolik toho je a že to není žádná sranda. Oni si myslí že stačí zvednout teleon, poslat někam peníze a z nebe začnou padat pečení holubi :-D A jinak teda koukám že jsi na tom jak já, s tím že si asi všichni myslí jak je to jednoduchý atd. :-S Totiž nechci tady říkat že zorganizovat svatbu = spasit svět, jistě že jsou o moc horší a důležitější věci, ale zařizuju jediná pro všechny - kdybych měla narozeninovou party tak fajn, ale tohle je si myslim akce jiného ražení, kde jde o dost věcí a dost lidí... A stejně nás pak ještě ta rodina pomluví, uvidíš :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@nikina007 No, to je pravda.. taky mám takovou potřebu pořád je kontrolovat a mám tendenci zastávat názor že co si nezařídím nemám :-) Ale asi bych se z toho zcvokla, takže je asi fakt zaúkoluju a budu je průběžně kontrolovat.. škoda že jsi daleko, pomohla bych Ti..
Odpovědět
Profilova fotka
@kamelie123 To je od tebe moc hezké, díky :-) Tak snad nám to dobře dopadne a nikdo nás nějak výrazně nezklame :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@nikina007 Neboj, nepomluví, bude to ok :-) A zorganizovat svatbu je fakt horší než organizovat narozeninovou párty. A úplně ti rozumím, protože když jsem chystala svatbu, tak v posledních 2 měsících, kdy toho bylo nejvíc k řešení jsme v práci odevzdávali projekt a já chodila domů třeba v 10 večer... tak potom něco chystej :-D a o dovolené na zařizování se mi mohlo jen zdát, i když bych na to měla dovolenou... ale zvádlo se to :-) a dopadlo to dobře. Takže určitě to dobře dopadne i u tebe. Jen teda mě překvapuje, že se tvůj chlap nepřidá, když určitě vidí, že toho máš hodně. Ten můj se přidal, když viděl, že je toho fakt hodně :-D a že si z toho nemůže pořád dělat jen srandu...
Odpovědět
Profilova fotka
@verunka_korunka Noo on je na tohle moula, dnes jsem se už naštvala a napsala jsem úkoly ať rozdá rodině nebo udělá sám a na úkol "rekvizity na focení" mi řekl že to v životě neslyšel a že co to je za blbost, takže s ním bych už přišla o nervy, když bych po něm chtěla něco důležitýho :-D Právě mám pocit že si taky furt dělá jen srandu :-D Víš těším se až mě budou líčit atd., zavřu se v tom pokoji, zamknu dveře a světe zboř se :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@nikina007 fotorekvizity... Tak to bylo u nas podobna reakce. Vytiskla jsem a on vystrihaval a lepil ke spejli :-D
Odpovědět
Jojo, mě přítel taky řekl "svatba je na tobě" :D ale jsme tak domluvení... zatím je vše jen ve fázi představ a teprve začínám, tak nevím jak to bude vypadat dále, ale zatím (a myslim, že to tak i bude) je vždy ochotný něco odsouhlasit, popř přispět lepším nápadem a dobudoucna snad i pomoci s některýma věcma :)... hlavně si nenech ten krásný den zkazit, i když je to ted určitě náročné, jestliže necítíš podporu :/ ... ale to pujde, jsi určitě moc šikovná :)
Odpovědět
Já ďelám taky všechno sama, nikdo z mých ani ženichových příbizných se nezajímá. Mrzí mě to, ale aspoň bude vše po mým :)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky, já jsem to měla bohužel podobné - jen s tím rozdílem, že jsem měla oproti tobě naštěstí více času na přípravy. Pracovala jsem do půl šesté večer, k tomu dálkově studovala a k tomu na mně ležela veškerá organizace svatby. S tím, že mám tak blbou práci, že v ní nesmím ani nikam zatelefonovat, nebo dělat cokoli soukromého na PC. Musela jsem to všechno obíhat o polední pauze (na kterou mám jen půl hodiny a nesmím ji přetáhnout). Takže jsme měli všechny dodavatele od restaurace přes místo obřadu po květiny v okruhu 10 minut pěší chůze od mé práce, doplňky a výzdoby jsem sháněla vždy po té půl šesté, když v šest všude zavírali, a občas jsem musela vyběhnout "pro svačinu," když jsem potřebovala vyřídit nějaký telefonát. Po večerech jsem pak vymýšlela zábavu pro hosty (kvíz, tombolu), připravovala instrukce pro svatebčany a vyráběla různé rekvizity. Ženich se vůbec nezapojoval - a pokud už, bylo to stylem "měli bychom už objednat ty koláčky" = "jdi objednat ty koláčky". Když jsem mu říkala, že už to nezvládám a že potřebuju jeho pomoc, vždycky mi s úsměvem řekl "nějak to dopadne" a dál klikal nějakou svoji PC hru. Už to došlo tak daleko, že jsem ani neměla energii se s ním dohadovat a prosit ho o pomoc. Asi dva dny před svatbou jsem se úplně složila, už jsem ten nápor prostě nezvládla. Pak mi naštěstí pomohly kamarádky a rodina a konečně se začal trošku zajímat i samotný ženich. Stejně jsem se ale zapotila, protože všichni chtěli jasné instrukce, co mají udělat a kdy mají kde být, a nechápali, že já už byla ve stavu, kdy jsem to nebyla schopná vymyslet. Svatba byla nakonec krásná, vše klaplo na jedničku, byla jsem ten den nesmírně šťastná, ale kdybych mohla vrátit čas, asi bych se na to vykašlala a svatbu raději vůbec neměla. Naprosto Ti rozumím, jak se asi cítíš. Akorát bych na Tvém místě řešila i toho ženicha, "neumět" zařizovat je totiž strašně jednoduché a pomoct by Ti prostě měl. Naopak ostatní tak naštvaná nebuď, oni si třeba jen neuvědomují, kolik je toho potřeba, a nebo čekají, až jim řekneš, co mají dělat. Zjistila jsem dvě věci: 1. lidé si z neznámého důvodu myslí, že nejvíce práce a nejvíce potřeba pomoct je dopoledne ve svatební den. Na ten den se mi jich nabízelo snad 20, ale to už právě nebylo potřeba skoro nic. V jiné dny, kdy jsem padala únavou, nikoho ani nenapadlo, že bych nějakou pomoc uvítala. To není jejich zlá vůle, to tak prostě je.... 2. Lidé potřebují jasné instrukce "ty udělej tohle a tohle a v tolik a tolik to dones tam a tam". Pak jsou ochotní a schopní pomoct a jde o pomoc velmi efektivní. Jakmile ale řekneš "nestíhám, potřebuju, abyste mi s něčím pomohli," nebo snad čekáš, že jim to dojde, nepomůžou - nevědí jak a s čím. Být Tebou, všechny schopné hosty bych teďka natvrdo poprosila o pomoc a zároveň si sepsala, s čím konkrétně pomoct potřebuju. Pak bych každého, kdo bude ochotný, nějakým způsobem zaúkolovala "vy mi pomůžete s výzdobou tabule, ty připravíš jmenovky, ty mi graficky zpracuješ zasedací pořádek, který ti dám v pátek". Pokud už nezvládáš ani tohle úkolování, tak to přehoď na svědkyni a nebo to dělej s ní. Vůbec se nestyď. Lepší to dělat teďka než o půlnoci před svatebním dnem. Ono se to nezdá, ale i ty "blobsti" zaberou hodně času a energie a ten čas pak v posledních dnech letí přímo vraženým tempem. Držím palce, aby se Ti svatba vydařila a aby všechno tohle Tvé úsilí bylo odměněno krásným dnem, na který budeš navždy vzpomínat.
Odpovědět
Profilova fotka
@mysicka_lb Veliká pravda! V mnoha bodech se vidím (např. ženich a organizace svatby a PC hry - i když on se mnou šel aspoň pro prstýnky, podílel se na výběru písně pro obřad, na konečném výběru textu na oznámení...). Byl se mnou na schůzce s provozní hotelu ve 30 st vedrech (pak prohlásil: "Ale vždyť tys mě tam vlastně vůbec nepotřebovala...") U většiny věcí ho musím přímo dokopávat: Zavolej tam, je potřeba zjistit to, potvrdit si radši to...a pak to stejně dopadá, že 3 dny před svatbou nemáte řidiče, protože prý se blbě pochopili a "řidič" s tím prostě nepočítá!!! :-/
Odpovědět
Tak u nás to naštěstí je tak, ze se ženich podílel a hodně na přípravách, sama bych to nedala a ani by me to nebavilo, kdyby nic nedělal a já měla hlavu v pejru. Dokonce sam udělal jmenovky, zařídil kytky, obřad, podpis smlouvy v restauraci. Já si zarizuju tu výzdobu. I prsteny šel sam vyzvednout. Vše jsme si radši chtěli dělat sami, aby to bylo podle našich představ a tak rodiče vždy postavíme před hotovou věc. I to se jim nelíbí, ale už to nějak rozdychali. Uvidíme v sobotu, jak se jim to bude líbit :-) všechny, co to zarizujete samy, tak vas moc obdivuju, to bych nedala.:-)
Odpovědět
@nikina007 To je moc škoda, že jsi na to všechno sama a ani si to neužíváš :-( Co kdyby sis o tom s přítelem vážně promluvila? Třeba ho to trkne a začně pomáhat. Myslím, že samotného ho to nenapadne. Já si teda neumím představit, že bych všechno zařizovala sama. Přítel se mnou plánuje, vybral barvu svatby, píšeme mejly kvůli rezervaci společně.. V podstatě jen šaty si budu vybírat sama, protože budu utajená nevěsta. Ale kytku budeme vybírat taky spolu, přítel už dokonce i na hrubo plánuje menu. Máme na všechno stejný názor, a přítel má skvělý vkus, kolikrát mi něco poradí, co by mě ani nenapadlo a pak zjistím, že to byla trefa do černého.. Určitě si o tom s přítelem promluv, je to škoda, takhle si to ani neužiješ
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?