Jak jste si před příbuznými obhájili velkou svatbu?

Zdravím, nevěsty :-) Jak jsem tam pročítala diskuse, zjistila jsem, že se několikrát objevuje téma vytýkání a "zbytečnosti velké svatby", zejména ze strany starších příbuzných a těch, co si už svou velkou svatbu kdysi prožili. Zajímalo by mě, pokud jste měli velkou svatbu, jak jste si ji obhájili? A z jakého důvodu mají v poslední době tendenci větší svatby vymlouvat? Je to jenom z finančního a organizačního důvodu?
Odpovědět
moji rodice zijou na Slovensku, pritel uz nema rodice, takze nam do toho nikdo nekeca a vsechno si zarizujeme samostatne... :-x
Odpovědět
my to radši ještě neřekli, abychom mohli mít vše podle sebe...
Odpovědět
Profilova fotka
Tak u nás taky padlo "na co svatbu v 50 lidech, my měli ve 20 a stačilo to." A jak jsem si to obhájila?:o)) Jednoduše - platili jsme si ji celou sami a chtěli jsme ji tak velkou, jak velká byla. Kromě rodiny jsme na svatbě chtěli i kamarády, chtěli jsme to spojení našich životů pořádně oslavit a následně na co vzpomínat. kdyby se konala svatba ve 20 lidech, tak by byl nejspíš jen oběd a 8 večer by se šlo domů:o))) A proč větší svatby vymlouvaj - řekla bych, že jeden z největších důvodů jsou finance. Ono dneska už se na svatby tolik nehledí, lidi spolu žijí "na hromádce" už před svatbou a nikdo na to dneska nekouká zkrz prsty (v době mládí mých rodičů by to byli vyvrhelové), takže význam a důležitost svatby se prostě posunul. A rodiče mají pocit, že by bylo lepší nastrkat ty peníze jinam než do svatby - na bydlení, cestování, cokoliv.
Odpovědět
@usamovapravaruka Máma řekla, ať necpem peníze cizím lidem, které skoro neznáme a jdem si na oběd jen ve čtyrech lidech se svědkama a za ušetřené peníze si koupíme něco pro sebe. Nemyslela to zle, viděla to ze svého pohledu. Velkou svatbu mít nebudem, ale tohle teda taky nechcem. Neštěstí si to platíme sami, takže se nemusíme nikoho doprošovat a nikomu nic vysvětlovat.
Odpovědět
Nám spousta příbuzných začala sdělovat moudra typu: proč mít svatbu v Praze, proč drahou, proč velkou, proč ne jen ve dvou lidech, na co utrácet bla bla. U většiny lidí je to asi určité potěšení z nadřazenosti, oni prostě musí poradit, musí se ukázat jako ti moudří a zkušení, prostě nadřazení :-D Vsaď se, že kdybys měla svatbu malou, ti samí lidi ti budou říkat věci jako proč tak malý, že tam nikdo nebude, to není žádná svatba, proč nepozvete tetičku z druhýho kolena apod. Když s tím začali, prostě jsem jim jasně řekla, že si to udělám jak já chci, protože se vdávám já, ne oni. A že mi podobné chování připadá trochu dětské. A vyřešeno :-D
Odpovědět
My budeme mít na svatbě přes 80 lidí a naši i jeho rodiče nás v tom podporují. Svatba je jediná příležitost k tomu,aby se sešla celá rodina....Svatba je krásný a šťastný den, my se o to štěstí chceme podělit s přáteli i příbuznými,proto velká svatba...
Odpovědět
Profilova fotka
@loli88 celá rodina se schází většinou na pohřbech, na svatbách jen v případě, že jsou mezi lidma dobrý vztahy:o)
Odpovědět
My máme taky velkou svatbu, dokonce hooodně velkou budeme mít okolo stovky svatebčanů. Sama se toho trochu bojím, ale jinak to asi udělat nejde. Museli jsme udělat kompromis. Já mám malou rodinu a chci mít na svatbě kamarády, přítel má obrovskou rodinu a když já budu mít kamarády tak on ji tam chce mít celou. Samozřejmě to toleruju. Naši mi taky říkají, že je to nesmysl, že máme jít jen s nejbližšími na oběd po obřadu a na zbytek se vykašlat. Nechat si peníze a jet třeba na svatební cestu. No snažím se tyhle věty ignorovat, je to časem přejde. Vdává se jim jediná dcera tak snad s těmi řečmi přestanou. Myslím, že to všichni říkají pro to že zaprvé je to drahá záležitost, za druhé se spousta lidí vůbec nebude znát a za třetí oni měli sami malinkatou svatbu a stačilo jim to tak proč by to nemělo stačit nám... Uvidíme jak to všechno dopadne...
Odpovědět
@civet A to je právě vopruz! Není svatba lepší příležitost ;-) ?
Odpovědět
tak naši se brali ve čtyřech a nejradši by, abych to měla taky tak...a upřímně já po velké svatbě taky netoužila nikdy, ale nakonec máme do 30 lidí.. Podle mě je to dnes především o financích, taky si umím představit utratit 150 000,které tu většina za ty velké svatby dá, nějak líp - třeba za bydlení, které je potřeba... Další důvod, kvůli kterému já nemusím velké svatby je i fakt, že polovina z nich je za pár let rozvedená (vím, je blbý o tomhle mluvit,ale je to tak), a mám pocit, že čím větší svatba, tím dřív rozvod...takže tak nějak, přijde mi to jako zbytečný divadlo :-) To jsou podle mě dva důvody, proč to lidi moc nedoporučují :-) Ale beru, že se to může i povést a může to být super den,na která budou všichni vzpomínat - a moc to všem přeju.
Odpovědět
Ahoj, ja mam stale problem, kolik lidi si mam predstavit pod pojmem "velka svatba". My jsme si na zacatku planovani stanovili max. pocet 50lidi.. Kdyz jsem se o tom bavila s mamou, tak rikala cim min tim lip, kdyz jsme meli cca 30lidi v seznamu tak tata rikal ze je to idealni pocet. Podotykam, ze kdyz se kdysi brali, na jejich svatbe bylo cca 130 lidi, ale je fakt ze to byla dvojta svatba - mama i teta (jednovajecna dvojcata). Nyni jsme v seznamu na poctu 42 lidi - z toho 4 deti. Krome cca 6ti lidi je to cele blizka rodina - kdyby byla cela z obou stran, tak jsme urcite tak s rodinou na 60ti :D Jak psala @civet, taky rikavam to same o svatbach a pohrbech :) jelikoz z maminy strany uz je jen velmi malo lidi, pozvanku dostanou a byli uz i ustne prozatim pozvani dva jeji bratranci a sestrenice, s kterymi sice je v kontaktu, ale osobne uz se dlouho nevideli - roztrouseni po republice, aby se vsichni sesli a popovidali a videli se.
Odpovědět
@usamovapravaruka Já si myslím, že se větší svatby nedělají hlavně z finančního důvodu - spíš jde o to, jestli na to lidé opravdu nemají nebo mají, ale nechtějí do toho tolik investovat. @civet Občas ani na tom pohřbu se kvůli špatným vztahům celá rodina nesejde.
Odpovědět
Článek se načítá
My budeme mít 30 lidí. Z čehož 20 je nejbližší rodina a 10 jsou nejbližší přátelé, resp. na svatbu kolik jich přijde, to nevím, ale kolik jich bude na hostině.
Odpovědět
Ahoj taky budeme mít 30 lidí, respektive 35. A přesně jak acacia 20 nejbližší rodina a zbytek nejbližší přátelé se kterýma jsem v kontaktu a vídáme se. Mám spoustu kamarádek, které bych na svatbě chtěla, ale když se neovzou jak je rok dlouhý tak na ně kašlu :-)
Odpovědět
@scvrcek Čím větší svatba, tím dřív rozvod? Proboha...jak si přišla na tohle moudro :-D :-D :-D ?
Odpovědět
No, tohle my jsme vyřešili šalamounsky - svatba, na kterou nám přispívali menší částkou naši, byla pro rodinu a svědky s partnery - celkem 23 lidí, ty příbuzné, s kterými se stýkáme jen občas a vztahy nejsou nejlepší, jsme nezvali - přičemž v úvahu jsme brali vztahy já a manžel s těmi příbuznými , ne názor rodičů. No svatba byla v pátek, byla naprosto v pohodě, pařilo se do 3 do rána, což jsem ani nečekala. A v sobotu nás čekala afterpárty s kamarády (platili jsme jen sami), to nás bylo asi 30 (včetně svědků a sourozenců, kteří byli i na páteční akci), bylo to neformální, v přírodě ve velké chalupě, grilovalo se, babičky se nemuseli dívat na opilé kamarády , my si užili dva krásné příjemné dny a všichni byli spokojení :-) Nutno ještě pochválit příbuzné, že nám nevyčítali koho jsme zvali a koho ne, prostě chápali, že to je naše svatba a že my se tam chceme cítit dobře a být ve společnosti těch, které máme rádi, cítit se uvolněně a v pohodě.
Odpovědět
My budem mít taky velkou svatbu..asi 80 lidí a taky nám to pár lidí vymlouvalo, hlavně kvůli penězům a o složitém připravování. Po pravdě řečeno snoubenec by taky radši malou svatbu, i když v jeho rodině jsou zvykem velké svatby, ale já jsem chtěla velkou, je to velká změna v našich životech, bydlet spolu budem až po svatbě a navíc to je jen jednou za život (máme svatbu v kostele), tak by mi připadalo, že jsem o něco přišla a chci to pořádně oslavit, když už lidi dělají velké oslavy 50ky apod, tak tím spíš by se měla oslavit svatba. Taky jsem si pořádně nedokázala představit malou svatbu, moji rodiče jsou rozvedení a moc se spolu nebaví, to by asi nebyla moc veselá svatba.
Odpovědět
Profilova fotka
Jak to tu čtu,tak asi budeme mít střední svatbu.20 nás nebude a 80 taky neBude nás i s dětma 41 a večer snad do 15lidí.Zminimalizovat počet lidí na oběd nejde.Všem 3 sestřenkám jsem na svatbě byla.Přítel má taky trošku větší rodinu.Kybych to měla osekat o tetičky a strejčky nebo o sestřenice a bartrance,tak by tam akorát byla pěkná nuda.Nechci svatbu stylu - nevěsta,ženich,svědci,rodiče,dojít na oběd a domů:Je to velký den a chci na to celý život vzpomínat.Jak jsme to krásně oslavili.Zatím jsme to řekli jen rodičům a ostatním příbuzným až v květnu možná červnu.Čím míň lidí ví,tím lépe.Stačí mi občasné řešení s rodiči typu: ste blázni,a co si to všechno vymýšlíte.Vše kolem svatby si zařizuju sama a na celou hostinu si taky něco přispějem.Záleží asi na samotné situaci svatebčanů,jakou svatbu chtěj mít a kolik peněz jsou schopni do toho investovat.Za našich rodičů se svatby děliali jinak než teď a ten výběr je teď mnohem,mnohem větší,než byl kdysi.Rozhodně se nezavděčíme všem,vždy se najde někdo,kdo řekne,proč to maj takhle,a proč to nemohli mít tak.Ale co,hlavní že,že já s přítelem to bude mít podle sebe a to je důležité. :-)
Odpovědět
@scvrcek naprosto souhlasim s tim, ze cim vetsi "divadlo", tim driv rozvod :-| je to smutny, ale zas treba velke svatby v kostele, s poradnou hositou , kde se sejde cela rodina, muzebyt super, ale jak uz tady padlo, ta rodina musi mit dobre vztahy....ja osobne nemam rada divadylko, kde se sejde rodina, kde se jen pomlouvaji, nemaji se radi, ale jsou pozvani jen proto, ze jste kdysi nekomu na svatbe byli apod., jako ze se to "musi".....takze asi zalezi....my mame opravdu prtavou, jen 7 lidi....mozna nakonec udelame rautik doma, a pujdeme se s nasima jen pak nekam "opit"....mamka nesnasi tatku, tchyne nesnasi mamku, babi tak dlouho nevydrzi, aby si nelehla,....takze u nas je mala z duvodu tohoto a taky ze penize musime mit na neco jineho....ale co si nenecham vzit, jsou krasne saty, fotky, abychom meli na co vzpominat a taky pohodu....moji a zenichovu.....ale podle me velkou svatbu lide bojkotuji hlavne kvuli financim....na co krmit teticku z 25. kolene :-)
Odpovědět
@crayon souhlasím, svatba je, v tom ideálním a nejlepším případě, jednou za život, a bude to znít sobecky, když chci, aby se ten jeden den soustředila pozornost na mě a můj vztah? Mí příbuzní si chystají velké oslavy svých narozenin, ale svatba jim přijde jako něco otravného a zbytečného a máme radši jet na dovolenou a neutrácet. Sami velké svatby měli. Asi by se raději účastnili pohřbu... Nevím, cítím v tom přístupu kyselé hrozny.
Odpovědět
@usamovapravaruka pravda je, ze na svatbu podle me dneska uz nikdo neveri...si vem treba, jak je mozne, ze svobodna matka je na tom lip, nez ta vdana? to moc rodinu nepodporuje....kazde druhe manzelkstvi je rozvedeno, takze kazdy pocita, ze jejich detem to taky nevyjde a dneska radsi kazdy rodic prispeje detem na bydleni, nebo na auto, nez na svatbu :-( je to smutne, i u nas je to tak....
Odpovědět
driv proste to manzelstvi vydrzelo, takze svatba mela smysl...i dnes ma, jen se snazim rict, proc treba lidi dnes uz svatbu neuznavaji.....
Odpovědět
nejvíce rozvodů bylo v devadesátých letech - mladá manželství z sedmdesátých a osmdesátých let zjistila, že výběr partnera v 18-ti nebude relevantní pro život. Svobodná matka se má na tom líp a politika našeho státu není prorodinná, to je pravda. Možná tak politika EU k tomu směřuje, ale my ji většinou bojkotujeme, až když rapidně klesne porodnost, tak před volbami nastanou rychlé pozitivní akce, které po volbách opět zanikají. Ledaže bychom více volil Lidovce, ale tomu v tomto prostředí nevěřím. První svatby však bývají velké, druhé buď nebývají vůbec nebo s dvěma svědkama. Nechápu, proč by teda ta první nemohla být pořádná a krásná a se šatama :) Nevím, kdybych se měla vdávat někde v cizině bez rodiny, jak navrhl přítel, tak bych měla pocit, že jsem o něco přišla a že jsem se nezachovala slušně k příbuzným, kteří tam nebyli.
Odpovědět
Profilova fotka
@usamovapravaruka Musím s tebou souhlasit,svatba bez rodiny by mi přišla jako nevěsta bez ženicha :-D S rodinou z mamčiný strany se hodně stýkám a jsou to fakt veselí lidé,kteří neskazí žádnou srandu,spíš jsou ještě schopni něco vymyslet.Mám je ráda a na svatbě je chci. Každá to chceme prožít,mít na sobě princeznovský šaty a vidět toho svého,jak se mu v první okamžik,kdy nás uvidí,podloměj kolena.Jestli ten papír má nebo nemá pak váhu na kvalitu manželství,to nevím.POkud někdo manželství pojme stylem,teď seš můj majetek,tak to asi dlouho nevydrží.krize jsou v každém vtahu.A´t už manželském nebo nemalnželském.Nikdy to není procházka růžovým sadem.Je jen na nás jak se s tím poperem. :-)
Odpovědět
Je vlastne pravda, ze vyber partnera v 18ti nic moc, aspon teda u me, clovek je nevyzraly :-) To ja bych se u more treba rada vdala:-)) Ale nic proti velkym svatbam, ja mam super rodinu, u nas to zas nejde kvuli penezum, ale vim, ze s nima bych sisvatbu uzila, jen jsem chtela pridat nazor, proc lidi v tyhle dobe svatbu neuznavaji....
Odpovědět
Dost mě překvapuje,že spousta lidí bere velkou svatbu jako divadlo pro ostatní. Já budu mít velkou a poměrně drahou svatbu.Nedělám to proto,že bych se potřebovala pochlubit či komukoli hrát divadlo...Chci se o svůj krásný a šťastný den podělit s přáteli a příbuznými, chci abychom na to všichni s radostí vzpomínali a chci abychom si to všichni užili. Zda příjde rozvod či to páru vydrží do smrti,nezáleží na velikosti svatby,ale na tom jak jsou lidi vyzrálí,když se berou,zda jsou ochotní dělat kompromisy....
Odpovědět
@loli88 No a vysvetli to rodicum :-(
Odpovědět
@kacenkanevesta Copak rodiče nejsou rádi,že tam budou mít svoje příbuzný? Já nejsem Češka a u nás jsou velký svatby...taková střední svatba je o 500 lidí....Můj přítel,ač Čech je také hodně prorodinný a tudíž on i jeho rodiče jsou rádi.... Můj strejda když se ženil,měl na svatbě 2500 lidí.... a nikomu to nepřišlo divný. Podle mě čím více přátel,příbuzných tím více radosti přece!!!!
Odpovědět
@loli88 :-o :-o :-o 5OO lidi???? :-D :-D ty jo....smarja.....2500 :-o jee, tak to zavidim....u nas je to asi jiny, ale je to velka skoda....treba mamcin pritel hned, ze zavola svoji segre a bla bla bla a moje mamka, at se jdeme vzit sami....babi to samy, preci nebudeme nikoho krmit, no u nas jsou vztahy desny....a jeho rodina tam nebude....takze je to vlastne takovy o nicem, ale presto.....skoda, velky svatby jsou fajn, ale i ty mensi a ty u more, no jejej:-)
Odpovědět
@loli88 a kde mel tatka tu svatbu? tolik lidi se vejde tak leda na stadion, ne? :-)
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?