Děkuji za syna/dceru...

Profilova fotka
Ahoj holky, jdu si pro radu a trošku si postěžovat na SVOJÍ "blbost". :-D celkem unáhleně jsem nechala vyrobit za nemalý peníz na internetu dárečky pro rodiče. No a nechala sem maminkám udělat krásná zrcátka - jedno děkuji za syna a jedno za dceru a dvě pěkné placatky, také děkuji za syna/dceru. ... a teď mi dochází pár věcí. Já tedy budu dávat tchýni a tchánovi, stejně jako můj muž mým rodičům, ale... já tchánovcům mami a tati neříkám a ted nevím jestli to není troufalé jim něco takového dávat. Stejně tak muž. Jako musím říct, že oba s rodiči toho druhého vycházíme úplně báječně, ale i tak... a nevím, chtěla bych k tomu něco málo napsat, jako nějaké přáníčko aby to nebylo takové hloupé, ale vůbec nevím co :-( ! Mojí mamce a taťkovi bych chtěla pak ještě nechat zarámovat nějakou fotku semnou a tam jim napsat poděkování za mě, to vím ... ale těm tchánovcům netuším :-( Budeme pak dávat druhý den po obřadu rodičům až bude trošku klid... neměla to nějaká z Vás taky, nebo budete mít?... pokud ano jak to budete dávat? Jsou to pěkné dárky a nechce se mi je zase úplně zahazovat :-(.... Děkuji za případné rady, tipy a zkušenosti.... uf, už se nám to blíží a tak začínám řešit samé takovéhle "hlouposti"...
Odpovědět
Upřímně... tento nápis (Děkuji za syna a Děkuji za dceru) na čemkoliv se mi zdá vhodný spíše na dárek pro ženu, která právě porodila manželovi dítě a ten jí tím za to děkuje. Nedokážu si představit, že dávám věc s tímto nápisem přítelovo rodičům. Ne že bychom spolu nevycházeli, ale malinké napětí ve vztahu s budoucí tchýní je.. A v žádném případě jim nechci děkovat za syna.. za co? Za to, že ho vychovali? Je mu 33, přijde mi nevhodné děkovat za vychování dospělého chlapa- pro něj by to bylo asi dost ponižující... Že mi ho ,,dali"? Našli jsme se přece sami a je to jen díky nám dvěma, že si rozumíme a chceme spolu žít... :-) Od nás dostanou skleničky s prostým nápisem Děkujeme a k tomu jim řekneme, že děkujeme za nádhernou svatbu, kterou jsme částečně díky nim mohli nachystat. :-) Ještě rodiče dostanou kartičky s poděkováním zvlášť - mí rodiče ode mě a přítelovo rodiče od něj. Tam každý napíšeme to, co uznáme za vhodné.... :-) Asi to pro Vás není žádná odpověď, ale musela jsem někam napsat svůj troufalý a drzý názor, za který mě určitě někdo odsoudí... :-D :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@eliskavt Já popravdě řečeno považuju ty dorty s nápisem "Děkuji za dceru, děkuji za syna" za naprostou pekelnost. Nikdy jsem o tom neslyšela, až tady na beremku. Ale pokud je to někde tradice, lidem se to líbí, tak je to v pořádku. A myslím, že teď to schytáme obě :-D :-D.
Odpovědět
@eliskavt @fochina Já se přiznám, že mi tahle tradice taky moc nesedí. Vím, že někde je to zvykem, ale u nás ne, takže jsme to nedělali (děkovali jsme jinak). Ale na druhou stranu chápu, že někde to tradice je a dodržuje se, a že někde se to bere jako samozřejmost, poděkovat rodičům za syna/dceru, protože většinou (kromě případů, kdy jsou rodiče absolutně neschopní a na dítě kašlou) tomu svému potomkovi opravdu něco do života dají, a často to není málo. I když s nimi jejich potomek už třeba deset let nežije, to, co z něj je, je často z velké části zásluha rodičů. :) @barulina90 Jinak co se týká dotazu, moc nechápu, v čem je problém. Pokud to tak cítíte, tak bych dárky dala. Troufalé to dle mého není. V tom, jestli je oslovuješ mami a tati, nebo ne, nevidím v tomto případě rozdíl. Přáníčko nebo nějaké osobnější poděkování klidně přidejte, napište tam třeba konkrétně, za co děkujete, že vám pomohli se svatbou, že jsou vám oporou, čeho si na nich vážíte... atd. My jsme rodičům a tchánovcům třeba dávali zarámovanou fotku ze svatby a fotoknihu a do ní jsme sepsali osobní poděkování za pomoc se svatbou a za to, že nás vždycky podporovali atd.
Odpovědět
@fochina já také slyšela o nějakých košíčkách zvacích koláčků, o cukroví co se peče extra a je vlastně suché vánoční cukroví , až tady na beremku, a přesto to nepovažuji za pekelnost, ale krajový zvyk :-D :-D :-D . A zvací koláčky nebudu nosit protože by na mě hleděli všichni jako na blázna :-D co zavádí novoty
Odpovědět
@eliskavt @fochina Já to vnímám úplně stejně, je to z mého pohledu naprosto nevhodná pekelnost. S tchyni mám například opravdu výborný vztah, jsem radabza to, jaká je, jaký je díky ní i můj muž, ale dát ji něco takového jako dekovaci dort (či cokoli) s nápisem, to bych se musela propadnout a ona by si klepala na čelo. Manžel by asi u mojí mamky dopadl dost podobně. Pokud je to u někoho doma tradice, tak prosím, ale myslím, že je to většinou jen další hec z tohoto webu. Upřímně nechápu, co je tradičního na tom dát matce (rodičům) dort s nápisem na svatbě plné jídla a sladkostí. My jsme takhle jako dárek nedávali nic, po svatbě jsem pak rodičům svědkům a pár dalším lidem vytvořila fotoknihu že svatebních fotek. Dělala jsem každému na míru s fotkami, které jsou dotycnym blízké, žádné univerzální řazení, ale opravdu osobní dárek. Myslím, že to mělo nesrovnatelně větší úspěch než dort.
Odpovědět
U nás na Vysočině jsou děkovací dorty tradice. A ano, skutečně znamenají poděkování rodičům za to, že vychovali syna/dceru. Je to vlastně takové výkupné za vašeho partnera. Mně to přijde hezké. A stejně oba ty dorty pak skončí na svatební hostině a je aspoň víc dobrot, tak proč ne? Barulinka 90 - já asi úplně nechápu tvůj dotaz. Nevadí,že jim neříkáš mami a tati. Když máš pro ně zrcátko "děkuju za syna", tak to oslovení tvojí tchýně nebo tchána s tím nemá co dělat, ne?
Odpovědět
Tak u nás na Hané jsou ty dorty s poděkováním tradice. Já to ale nemám ráda, takže sem tohle vypustila. Moje mamka s tím byla v pohodě ("co bych dělala s dortem"), ale tchýně s tchánem to nesli hůř. Jejich první snacha jim je na svatbě dávala. A já zatím nebyla na žádné svatbě, kde by dorty neměli.... ale já nechala rodičům vytisknout poděkování, za vše co pro nás udělali a tím to vyřeším. Na ta zrcátka sem se taky dívala, ale nakonec je nevzala. Tykání/vykání či oslovování s tím nemá nic společného. Jen to jen výraz poděkování, že ti toho chlapa např. dobře vychovali a že mu do života dali to co dali :) Nic jiného bych v tom neviděla. A tvoje dary se mi zdají moc pěkné :) nevidím důvod nad nimi pochybovat :)
Odpovědět
@hanih Samozřejmě s Vámi souhlasím že ho rodiče vychovali a mají zásluhu na tom, jaký je... ale nemyslím si, že by jim za to měla děkovat jeho budoucí žena. Za to by měl poděkovat každý za sebe svým rodičům, třeba těmi kartičkami, aby to pak měli jako památku :-)
Odpovědět
Eliskavt: Formu podekovani at si kazdy zvoli sam,klidne i zadnou,pokud zadny vdek neciti. Ja ale osobne jsem vdecna,ze tchyne a tchan vychovali myho chlapa tak,jak ho vychovali. Co mu predali do zivota za hodnoty. A o tom prave je ta dortova tradice,tak uz to pochopte:D
Odpovědět
@mirkaema Ano, vše je jen otázka názoru :-) Chápu to, však jsem napsala jen to, jak to cítím já... a stejně tak i vy pochopte, že názory lidí na různé situace se můžou lišit ;-) Hezký den
Odpovědět
Profilova fotka
Tak me napada holky, co kdyz neni za co dekovat, jako ze rodice udelali docela spatnou praci na synovi, moc se o nej nestarali atd. Jak pak resite takovou prekernou situaci? :-D A nebo kdyz jsou rodice rozvedeny, komu se pak dekuje? To dostane jeden dost mama s otcimem a dalsi otec s macechou? Ten napad s tim podekovanim je hezkej napad, teoreticky. Ale myslim, ze se malo kdy da udelat i v praxi. 8-)
Odpovědět
@sasaalexandra taky si říkám...já bych zase děkovala jednomu rodiči, druhému ne (když ho doteď musím stále přemlouvat, aby vůbec dorazil na obřad)...
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@izzybickerstaff Napodobne. Otec zenicha na svatbu nedorazi.Misto dortu bych mu nejradsi nakopala do prd.. To by si zaslouzil, to je. Zadnej dort :-D
Odpovědět
@eliskavt Já to beru tak, že za syna děkuje jeho budoucí žena právě proto, že to, jak ho vychovali, je vlastně jedním z důvodů, proč se za něj vdává. Kdyby z něj vychovali například nesamostatnýho mamánka, tak by si ho třeba nebrala, ale vychoval z něj samostatnýho chlapa, co se dokáže o sebe postarat, tak si ho bere, je to jeden z důvodů, proč ho má ráda. Ona vlastně pak těží z toho, co do něj ti rodiče vložili... Ale souhlasím s tvrzením, že děkovat by měl každý svým rodičům, protože ta jejich výchova byla primárně pro něj :)
Odpovědět
@sasaalexandra to je fakt :-D prave proto ze se rodice malo starali je třeba daleko samostatnejsi! Znam :-) Ja myslim, ze každý ma ty tradice trosku jinak a nevidim nic spatneho na tom je dodržovat nebo naopak nedodržovat. Nechala bych to každému podle vlastního uvazeni ;-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
Profilova fotka
mě to příjde strašně hezká tradice, ale k našim vztahům a poměrům v rodině se to také moc nehodí! Proto stále nevím jak to vymyslet a obejít...rozhodně tchýni nebudu děkovat za to, že ho vychovala, když to není pravda. Maximálně za to, že jej porodila..víc pro něj nikdy neudělala...a dorty, vína, talíře a perníky mi přijdou jako ohrané věci..chtělo by to něco originálnějšího ;-)
Odpovědět
@barulina90 o takom zvyku slyším prvýkrát. Myslím, že mami a tati nevadí, však to je len symbolika.
Odpovědět
my jsme tedy žádné takovéto dárky pro rodiče toho druhého neměli. Každý jsme si udělal malé fotoalbum s popisky (aby to bylo osobní - takový průřez od narození až do teď) a to jsme dali svým vlastním rodičům.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?