Co byste změnili na své svatbě?

Profilova fotka
Vím, že už tu podobné téma je, ale je starší, a vy jste určitě plné čerstvých dojmů! ;-) Chystám a na poslední chvíli přemýšlím, co bude nebo by mohlo být špatně...a ráda bych se poučila z vašich zkušenosti - co byste "příště" změnili??? Co můžu ovlivnit dobrou přípravou? Na co se mám vykašlat? Co nepodcenit? (např. víc/míň cukroví pro x lidí, na chladný večer by se hodily deky...) předem díííííík! :)
Odpovědět
Profilova fotka
Ja bych si zaplatila koordinatorku. Ne ohledne vyzdoby, doporuceni dodavatelu atd. ale ohledne organizace celeho dne. Mela jsem zaukolovane druzicky i svedky, ale porad neco resit a svolavat lidi - bylo to unavne i s pomoci, a to jsme meli "jen" 45 hostu...kazdy po nas neco chtel a neustale se vyptaval a tim nam ten den tak rychle utekl mezi prsty :( kdyz sem si v klidu sedla a zacla se bavit, lide uz odjizdeli :D
Odpovědět
Profilova fotka
@iwanka_1992 díky za příspěvek! - také mě to napadá (lidí máme 80-90), ale říkám si, jestli by stejně nechodili za nevěstou.... - přecijenom na cizí ženskou se málokdo má chuť obracet se svým (nejčastěji)soukromým dotazem.. Doufám, že to zvládnu delegovat na okolí, ale zase je fakt, aby bylo věděno, kdo má co na starost.. (a nemůžu hodit svědkyni úplně všechno, vždyť jí mám nejradši, tak ať z toho veselí taky něco má!)
Odpovědět
Profilova fotka
No už je to nějaký pátek... Ale organizačně bych neměnila nic... jo snad jen bych asi byla utajovaná nevěsta :-) Jinak to chce mít opravdu schopné lidi okolo sebe... Já jsem si svatbu celou chystala sama - měla jsem pronajatý sál, zdobila stůl, dům... Měli jsme ale hrozně šikovné svědky - ségru a švagra... V den D jsem byla v klidu, nemusela jsem nic řešit, vše běželo jak na drátkách... ségra se švagrem byli super... když jsem si během rozhovoru s hostem posteskla, že má žízeň, hned jsem měla před s sebou 3 sklenice vody :-D.... fakt se o nás starali... a hosté? Neslyšela jsem jedinou negativní reakci, dodnes na tu mega- legendární párty - jak my říkáme, vzpomínají... Poradila bych 1/shopné lidi, alespoň dva, kteří se budou starat, aby sis to užila - my měli svědky + cca 3 kamarády k ruce - měli jsme cca 105 lidí 2/prověřenou hudbu, to udělá moc 3/ nachystanou zábavu, ale pokud plyne, zbytečně nepřerušovat... není nic horšího, než hosty neustále rušit při bavení se a nutit je do činností 4/ pokud se jedete fotit po obědě - nachytat program... my měli svat. noviny ke kávě a pak tombolu, přijeli jsme v podstatě cca 15min po ukončení 5/ dělat si to podle sebe, aby sis to nevyčítala, že si to chtěla tak a tak, ale Blažková říkala, že to musí být onak... 6/ my třeba nechtěli moc cukroví a zákusků... byl dort a pak něco na uzobnutí, ale né moc... stejně by se to v horku rozteklo... 7/ mít zajištěné odvozy svatebčanů, není nic horšího když hosté čekají 2 hodiny na odvoz... chce to dobrou organizaci :-) my měli 4 šoféry 8/ na myrtování a zdobení aut povolat kamarády... svědci ať se starají o vás Kdyby si měla dotaz, klidně napiš :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Určitě bych si do toho nechala méně mluvit. Od rodičů, babiček, atd. Takové to: oznámení se má rozvážet s koláčkama, jinak to není svatba, atd. :-). S tou koordinátorkou taky souhlasím. I když jsme měli malou svatbu, bylo dost vyčerpávající, když bylo vše na mě. Lidi se mě chodili ptát na dopravu, jak se dostanou tramvají na nádraží apod., potom jsem musela řešit, kdo s kým pojede v autě (manželovi rodiče se rozváděli, tak nemohli sedět spolu a naopak moje mamka chtěla jet jen s naší rodinou - to už jsem se namíchla a řekla, ať si sednou, kde chcou :-D) A taky nešetřila bych na fotografovi. Tenkrát jsme veškeré svatební výlohy platili sami, v našem věku se toho ještě moc našetřit nedalo, tak jsme jako fotografa měli známého, který to nafotil zadarmo. Některé fotky dopadly fajn, ale třeba polibek je nafocený trochu divně, nicméně polibek je pro mě asi nejdůležitější moment :-). Je to škoda. Pak tam byla kamarádka, o které jsem vážně uvažovala jako o fotografce, ale stálo by nás to 4 tis., což se mi tehdy zdálo moc. Kamarádka některé momenty nakonec sama od sebe ze svého zájmu nafotila, ale říkám si, že kdybych jí měla u sebe celý den, tak mám na svatbu mnohem hezčí vzpomínky. Největší ironie ale je, že jsem teď tady jako PRO - fotograf. :-D Z jiných svateb, co jsem vypozorovala je trochu nepříjemné, když se dlouho čeká na příjezd nevěsty A taky když se na obřadě rozběhnou fotografové s mobilama a kompaktama. Jednou jsem dokonce zažila situaci, kdy pří 1. polibku fotografové obestoupili novomanželé tak, že nikdo nic neviděl. Ani rodiče :-D. Tohle je asi dobré si pohlídat, nedá se spoléhat, že všichni přátelé budou mít rozum, ono to fakt pokazí atmosféru, nemluvě o tom, že profík, kterého si zaplatíte fotí většinou trochu dál než lidi s kompaktama, tak byste je měli i na oficiálních fotkách.
Odpovědět
Zaplatila bych si koordninátorku- sice mi kamarádky a jejich partněři velmi pomohly, pak jsem se ale cítila trochu blbě, že je někteří lidé otravovali kvůli blbostem, místo toho, aby to řešil někdo cizí.S čímž souvisí ta druhá věc- rezolutně bych vyškrkla lidi, o kterých jsem tušila, že budou prudit (a to nás bylo 35)- příbuzní nepříbuzmí.
Odpovědět
@zuzekk ahoj, já bych neměnila nic. Možná lepší počasí, ale to ovlinit fakt nešlo:-) Doporučuji nic nepodcenit a trvat si na svém, tj. styl svatby, způsob apod. Udělejte si to podle svého, ať pak nemáš pocit, že jsi něco podcenila. Jinak doporučuji využít cateringové společnosti, tj. servírky, barmani, kuchaři a takového koordinátora. Je to super, nic pak nemusíš řešit a klape to perfektně - tedy pokud dobře zvolíš:-) Důležité je užít si to a nic nepodcenit.
Odpovědět
Profilova fotka
Vzhledem k tomu, že jsme si chystali vše sami, hrozně mi chyběl čas, příště bych byla víc sobecká a vzala si volno nejmíň týden před svatbou a ne 1 den ze zákona. Druhá věc, co bych určitě změnila, fotografa bych si vzala na celý den. Měli jsme profesionální fotografku jen na obřad a na focení novomanželů a např. z oběda nemáme jedinou použitelnou fotku a z grilování je použitelných jen pár, některé mám v albu, ale některé momenty a lidi nejsou zachycení vůbec a to mne mrzí. Neříkám, dát za fotografa majlant, ale opravdu svěřit toto někomu, kdo fotí profesionálně (klidně i příbuzný) a zachytí vše. A určitě si s ním před tím projít v hlavě celý den, jak by fotky asi měly vypadat.
Odpovědět
Profilova fotka
mala som malú svadbu (30 hostí), ale opätovne by som určite niektorých z hostí nepozvala (ich správanie na svadbe ma fakt mrzelo). okrem toho by som ešte určite neobjednávala také množstvo koláčov/zákuskov (pritom som ich mala na tunajšie pomery smiešne málo) - zjedlo sa z toho minimum a potom ľudia dostávali aj 3-4 krabice výslužiek.
Odpovědět
@zuzekk Ahoj, ja jsem mela teda organizatora v jedne osobe s majitelem statku a pokud vy jako snoubenci uvedete jmeno dotycne, ze ma vasi duveru, ver, ze se na ni budou lide obracet, protoze hodne lidi vi, co je za tim s praci, takze se toho neboj, ze to je ,,cizi,, zenska a lidi se radsi budou chtit poradit s vami. Ja uz jsem mela takhle jednu svatbu i pred svatbou, treba co se tyce zabavy, obratilo se na me par lidi, ze maji neco pripraveneho, takze ja jsem zkorigovala to, aby to nebylo stejne, aby se to casove netlouklo a snoubenci meli cas na jine pripravy, ne resit pripravenou zabavu a behem dne za mnou chodili cizi lide a bylo to moc fajn, proto jsem i i na zaklade me zkusenosti s vlastni svatbou delala kurz svatebni koordinatorky. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
S tou koordinatorkou me prekvapujete....:) my budem mit asi 40 lidi vc nas a vse bude na jednom miste i s tim, ze většina lidi tam bude spat (jen asi 6 ne)...takze odpadaji prejezdy a odjezdy....a nevim co bych mela koordinovat :-D predbeznej harmonogram bude na stole, rozpis kde kdo spi taky...takze jsem v klidu :-D
Odpovědět
@zuzekk Tak já bych určitě nešetřila na fotografovi,kameramanovi a na živé hudbě. Fotky i video nám dělali příbuzní,tak to dopadlo hrozně. Pak bych si nenechala do všeho kecat,udělala bych si to podle sebe,a místo trapné grilovačky bych udělala celou komplet hostinu v restauraci. I restauraci bych si dnes vybrala jinou...No prostě kromě obřadu bych si zařídila vše jinak:-)
Odpovědět
Profilova fotka
Také mě s koordinátorkou překvapujete - pozitivně :-) Většina blízkých na mě kouká jak z jara, že chci koordinátorku (zatím nevím, jestli celý den, možná by stačil obřad). Máme vše na jednom místě, pronajatý celý objekt, kde budeme sami, takže někdo se přijíždějících hostů musí ujmout, nabídnout jim uvítací pohoštění, vysvětlit jim, co a jak, aby netápali a nebyli nejistí (vím, že třeba můj taťka je v těchto "neznámých" situacích nervózní, než zjistí, co a jak) a nechci tuhle starost hodit na mamču (chci aby byla společně s mojí sestrou svědkyní u mých příprav + ještě bude mít na starosti babičku). No a moje nej kamaráka, které bych jediné důvěřovala, že to zmákne, bude mít s sebou své dvě ratolesti, takže to také odpadá. Navíc si myslím, že když to bude někdo cizí (ale zároveň sympatický), bez vztahu ke svatebčanům, bude to lépe probíhat...
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Děkuji všem!!!! něco máme, o něčem pouvažuju, něco řešit nemusím, každopádně se důkladněji zamyslím nad jednotlivými úkoly, které bude během dne potřeba zařizovat nebo být k ruce a deleguju. a přesně poinformuju ty, které byly vybrány do funkce :) díky, máte recht! jinak koordinátorské služby mi byly nabídnuty, ale protože si to představuju jako neorganizovanou pohodičku, nevyužiju je. Ale je to samozřejmě jen moje představa, a upřímně jsem zvědavá, jestli se skutečnost bude lišit. Vše je však na jednom místě, přejezdy žádný, ale zase kopa lidí (cca80)... :-| A co jste zapomněli a neměli zapomenout?? nejen s sebou, ale i zařídit? nebo podcenili?
Odpovědět
Profilova fotka
@lucira tak přesně tohle jsem hodila na ségru, bude takový informační stánek - postávat u brány a poskytovat informace co kde a kdy je. A pak ještě nějak zkoordinovat příchod do kaple, resp. rozesazení - často se všichni nacpou dozadu a vepředu je prázdno. Ale ještě jí prověřím!
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzekk Já jsem před časem sepsala několik mouder k organizaci tady: http://www.beremese.cz/blog/dmiska/ar... Třeba se něco z toho bude hodit ;) Jinak já bych na naší svatbě nic neměnila - vše klaplo na jedničku, hosté si svatbu chválili a všichni jsme se dobře bavili. Z mého pohledu je ve většině případů koordinátorka zbytečná... ALE - asi bych o ní uvažovala v následujících případech: a) hodně velká svatba (80 a více hostů), b) svatba daleko od domova - přípravy náročnější na dojíždění do místa svatby c) přejíždění na delší vzdálenosti v den svatby (tj. někdo musí vše na jednotlivých místech připravit) d) pokud bych nebyla organizační typ a/nebo mě to prostě nebavilo. Myslím si, že čím více času a úsilí věnujete pečlivému a detailnímu plánování předem, tím méně starostí (ideálně žádné) máte v den svatby a v posledním týdnu před svatbou.
Odpovědět
Profilova fotka
Sice svou svatbu teprve chystám, ale z pohledu člověka, který už na svatbě někdy byl, asi tuším, na co si dát pozor :-). Nejhorší jsou časový prodlevy, kdy svatebčani ,, nemaji do čeho píchnout" a nudí se. To je dle mého největší chyba. Pak je dobrý, když mají ti lidi zhruba představu o tom, jak ten den má probíhat a nemusí se furt někoho vyptávat. Pak už je snad všechno ok ( snad kromě placení účtu :-) )
Odpovědět
Profilova fotka
@hohe tak nad "utajením" taky dost uvažuju - drahý by si to přál, mě to připadá dost nepraktické (chci vidět a řídit instalaci dekorací, když už se s tím pinožím takovou dobu) a taky se mi nechce být jakou dobu zavřená mimo ostatní, chci je přivítat! ale zase když si to přeje... A blahopřeju k megasuper báječné akci!! :-D ad: 1/ snad budou schopní - dopoledne kamarádka na všechny služby (dělá kytku, dekorace, líčí, nehty), jinak svědkyni úplně na všechno a snad sestry na organizace - mojí na takovou tu koordinaci (viz výš) a jeho na kontrolu servírování jídla při rautu 2/ viděla jsem je jednou, a byli skvělí. tak taknějak věřím, že budou i u nás. Momentálně úplně nadšená nejsem - neumí ani jednu vhodnou písničku na první tance (waltz, polka) 3/ souhlasím, mám nachystanou jen "pasivní" zábavu, kdo by se nudil může (sv.strom, kniha, malování, fotobudka, měl být sushi koutek, který měl mít na starosti drahý se svým svědkem = nebude :-S no a něco pro děti ) a doufám, že svědkyně s tou dekorační kamarádkou budou ready zorganizovat novomanželský kvíz jakou soutěž pro teamy 4/ fotit se prakticky nebudem, svatební noviny tajně chystá svědkyně 5/ to se mi myslím daří - jediný, v čem jsem povolila, je výslužka, a to jen částečně. jinak vše v mé režii :) 6/ a byli spokojení? taky nechci, vím, že se to prakticky nejí, ale aby nebyla nouze... 7/ tak to řeším dost - řidiče mám domluveného jednoho, rozvozů nebude moc, ale zase důležité, budou bez auta, je potřeba dovézt a odvézt kněze.. - tak moc moc doufám, že mě kamarád nezklame! (někdy je nevypočitatelnej) 8/ ok, nemůžu svědkyni naložit všechno (svědek je japonec, nepoužitelnej) - zkusím segru a družičku (10), to zvládnou .........tak jsem ti napsala...nelituješ?!? :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@huwik moc ti děkuji! mluvení se prakticky nekoná, babička se jen zajímá, máma ani to ne, tchýni jsem podlehla jen s výslužkou, jinak ok! S fotografem jsem se i na základě tvých starších příspěvků rozhoupala a vysolim balík, ale bude dobrej, sympatickej, kvalitní a na celý den + smilebox. Mám fotografii příliš ráda na to, abych měla fotek jen pár a/nebo amatérských s červenýma očima apod. Na jednu stranu nepovažuji fotky na svatbě za středobod (focení novomanželů téměř nebude), ale na druhou stranu se hrozně ráda probírám hromadami, ořezávám, vylepšuju, kombinuju, rámuju, ... už se těším, až také na nějaké fotce budu já! :-D Foťáky svatebčanů eliminuji (snad). - je to příšerný. ale na druhou stranu na svatbách známých se to nedělo, tak si řikám, že u nás ty mobily snad nevytáhnou.. Šílenou a focením posedlou tetu jsem umístila do funkce kameramanky (na kvalitě videa mi opravdu nezáleží...), večer ať si fotí co chce. Moc ti děkuji! Btw. mšice na slunečnicích daly pokoj taknějak samy od sebe, něco sežraly a zbytek nechaly. Půlka mi už vykvetla (ještě dva týdny!) a druhá teď asi uschne. Něco uvadlo, uschlo úplně, nemůžu zalívat a tak čekám, až uschne zbytek... =-)
Odpovědět
Profilova fotka
@zhu hele a jaký blbosti jako lidi řešej? já vím, že lidi jsou různý, ale já jsem se na svatbě snad nikdy na nic neptala...když tak jsem žila v dezorientované neinformovanosti (dobře, to není příjemný), ale nepamatuju se, co se tak řešívá.... poraď, na co mám ty své blízké připravit! (mě totiž všechno přijde nad slunce jasnější, všechno maj na webu - ale kdo to čte?!? nikdo.(!) ]-( )
Odpovědět
Profilova fotka
@viki83 dobře trvám! :) a řeším, co nepodcenit.....na co nezapomenout, co opravdu nenechat bejt... na hradě, kde to máme, prý všechno udělají - uvaří, naservírují, budou doplňovat. Popravdě z toho úplně nejlepší pocit nemám, je to ve stylu "všechno zvládnem, no problemo, pohoda" a pak zjistim, že pro 80 lidí maj 30 talířů... Takže i tady se snažím nic nepodcenit, ale úplně nevím, co všechno je potřeba podchytit (příbory a sklo jsem si půjčila, talíře je donutila koupit, jinak prý VŠECHNO mají...) uf.
Odpovědět
Profilova fotka
@mofa81 ještě že mám ty prázdniny! :-D dám majlant, bude do tmy, ještě se s ním sejdu a doladíme.. díky, jsem ráda, že mě někdo v tom (drahý ale kvalitní) podporuje! ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@librarian některý bych nejraději nezvala už teď, ale bohužel, etiketa je etiketa (mluvím o pro mě neznámých partnerech, dětech a také členech kompaktní party - prostě to holt nejde, jednoho nepozvat...) Taky si říkám, takže bude svatební dort, náhradní nepečené dorty kdyby sv.nestačil a zákusky formátu mini (jako vánoční cukroví), sladobar s bonbonama pro děti a šmitec. Ještě bych možná ráda malý mrkvový dort, pokud by ho někdo upekl, ten miluju.. díky za poznatek!
Odpovědět
Profilova fotka
@roozenka Ahoj, ja právě hradnímu pánu jako organizátoru příliš nedůvěřuji - je to hrozně milej pán, vstřícnej, ale salámista....takže to asi nepůjde. Zkusím provozní a ségry, budu ti věřit, že se lidé budou vrhat na ně :-) a kurz - super! a děláš to??
Odpovědět
Profilova fotka
@laka_lacenda já jsem byla taky, ale na druhou stranu bych nerada byla jak hadr na holi, až to bude vypadat jinak, než si představuju... jsem organizačně schopná, ráda zařídim, udělám, ale ne vždy.. :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@88renca88 to je škoda....že to vlastně nebylo vůbec podle tvých přání.. tak příště! :-D
Odpovědět
@zuzekk Přesně tak- nikdo! :D S kamarádama problém nebyl, ale půlka familie ze strany manžela měla pořád nějaký problém- neráčili se nahlásit spaní (ani jsme nepředpokládali, že budou chtít- nestýkáme se a nemáme dobré vztahy, respektive nemáme žádné), pak se v 11 večer milostpáni rozmysleli a divili se, že pro ně nic nemáme. Přitom jsme o to žádali kvůli kapacitě a abychom eventuelně zařídili spaní i mimo náš penzion. No a pak se složitě šachovalo, co s něma (a schytala to právě svědkyně s manželem, neb nmě nechtěli rozčilovat). Na rautu bylo 30 druhů jídel, ale oni si nemohli vybrat- nebyl totiž tatarák. Bylo teplo, ale prý moc, tak by byli radši, kdyby pršelo (bylo příjemných 25 a vše venku). A tak dále.. byli zváni pod podmínkou, že se budou chovat slušně a stejně mě hrozně vytáčeli- teď bych si prosadila svatbu bez nich, protože jsme to tušili. A pak klasické blbosti- zavést kvartet na čas na místo, pořešit DJe, brát telefony, když někdo nemůže najít cestu.. a tak. Jsou to maličkosti, ale naskládá se to, a ta koordinátorka se prostě hodí. Pamatuj- co je jasné nám, nemusí být jasné ostatním lidem :D
Odpovědět
Profilova fotka
@mariekatrnakova čekací doby taky nemám ráda, ale na svatbách se prostě čeká, tomu se asi úplně nevyhnem... přecejenom než se tolik lidí (80) přemístí, usadí, dostane přípitek, dojí, shromáždí... Tím samozřejmě nemyslím několikahodinové čekání, než se manželé dofotí. Harmonogram maj na webu, ale kdo to čte! nějaký plánuju vyvěsit.. díky, považuji za důležité stejné ;)
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzekk v prípade hostí, ktorých "musíš" pozvať, som mala ja taký postup, že som k nim bola slušná, ale venovala som sa hlavne ľuďom, ktorých som tam chcela mať - aj to bolo pomerne náročné zvládnuť a to som mala málo hostí (30). k zákuskom/sladkému - netreba podliehať tunajším (sk/cz) názorom a preháňať to so sladkým. jasné, môže to byť individuálne, ale u nás sa väčšina sladkého nezjedlo - mohla som teda tie vyhodené peniaze použiť inak.
Odpovědět
Profilova fotka
@dmiska skvělé, díky!
Odpovědět
Profilova fotka
@librarian já se právě s cizími lidmi téměř nedokážu bavit, takže nějaké partnerky snoubencových kamarádů, které ještě znám jen na potkání, mě fakt vůbec nezajímaj...a věnovat se jim ani nehodlám :) a už vůbec nechci hovořit anglicky, nejradši bych to proškrtala tlustou fixkou, ale .... nejde. Ok, nebudu, myslím, že výše uvedené prostě musí stačit, tchýně vlastně ještě peče sv. koláčky.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?