Chceme "nenápadnou" svatba. Je tu ještě někdo takový?

Ahoj, můžete mi poradit? Mám poměrně netradiční problém - "svatební fóbii". Dělá se mi špatně z představy bílých šatiček, dlouhý řady nablýskaných aut, přípitků na zdraví novomanželů a podobně. Přesto se chceme s přítelem vzít, a potřebuju vymyslet nějaký kompromis, aby svatba byla hezká a měli jsme na ni hezké vzpomínky, ale zase "nenápadná" a bez velkého cirkusu okolo. Taky netuším, jak sladit rodinu, děti a kamarády. Jako další komplikace je skutečnost, že můj nastávající je Angličan, takže se řada "jeho" a "mých" lidí ani nebude moct domluvit. Prostě celý je to pro mě spíš noční můra, drama a očekávání velikého trapasu, než že bych se nějak těšila a nedočkavě počítala dny do "velkého dne". Ještě musím dodat, že ani pro jednoho z nás to není poprvé, a ve hře jsou i moji dva synové (10 a 11 let). Takže romantická svatba fakt není na místě. Je tu někdo, kdo řeší(l) podobné dilema?? Díiky
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
vemte se tajne ;-)
Odpovědět
To je dost složitá situace, ale určitě ne neřešitelná. Já měla trochu jiný problém a to byla fobie z kýče:-D Proto jsme si dělali hodně věcí sami a jednoduše. Nedělali jsme opulentní oběd v restauraci, ale prostě jsme si nachystali raut v zapůjčeném prostoru, peklo se prasátko a tak nějak jsme to pojali po svém. Nazdobené ani nablýskané auto jsem neměla a na obřad jsme přijeli pozdě, protože se můj bratr- řidič, kvůli svému jídelnímu deficitu ještě chtěl stavit u McDonalda:-D Takže zastávám názor, v jednoduchosti je síla:-)
Odpovědět
Profilova fotka
Já myslím, že svatba ve 4 to vyřeší a pak jen pošlete kartičky že jste svoji. Moje sestřenice to takhle udělala a bylo... :-)
Odpovědět
Taky mi nejjednodušší připadá vzít se tajně jen se svědky....navíc jak říkáš, pokud je to podruhé, netřeba z toho dělat kdo ví co ;-) Tím teda nechci někoho urazit, že by druhá svatba nemohla být velká a jak má být...myslela jsem to tak, že pokud k tomu je takový přístup jak píšeš, tak proč to hrotit...
Odpovědět
Taky jsem pro menší neformální obřad, a třeba dodatečně je pozvat někam. Protože u nás se taky lidi moc neznají, a bojíme se váznutí konverzace, tak zařadíme před raut svatební bowlingový turnaj, skoro všichni mí kámoši ho hrají, i rodina. Takhle se můžou neformálně seznámit, tam ani netřeba tlumočníka...tak zkuste vymyslet něco podobného...
Odpovědět
Měla jsem přesně takovou svatbu, bylo nás 1O a měli jsme jí v Zahrádce u Českého Krumlova, bylo to tam úžasné, uzavřené před světem a přišli nás oddat přímo tam z ČK. Nikdo na vás nevidí,je to naprosto utajené a při tom luxus.Napiš, pošlu ti adresu a víc fotek, pokud budeš chtít.
Odpovědět
kopa39: A víš že mám na to podobný problém? Na jednu stranu se těším na hezké šaty, i když to nebude žádná honosná róba... Ale nesnáším takové to tradiční brečení, povinné zvyky na hostině - já vím, že to k tomu patří, ale mně to povinné rozbití talíře a následné krmení polívkou s jedním bryndáčkem a děravou lžící přijde tak neskonale trapné :-( :-( :-( Docela se mi líbí filmy o svatbách, ale vůbec nestojím o to svatební šílenství , nevím jak lépe to popsat... Vlastně ani nevím, jak se tam mám tvářit :-| Hrozně se těším, ale mám takové rozporuplné pocity, které se hodně blíží tomu, co pociťuješ. A největší odpor mám právě k té hostině! |-|
Odpovědět
Profilova fotka
cascia: myslím si, že tradice a zvyky můžeš klidně vynechat.-) Já to tak udělám. Né proto, že bych nevěděla jak se tvářit a že by mi to bylo nepříjemné,ale prostě chci to všechno, tak nějak normální a raděj se nechám překvapit nějakou originalitou od kamarádů, protože jak je znám,tak bez nějakýho jejich výmyslu se to neobejde.-)) a co se týče hostiny? tak raut bude určitě pro tebe to pravé. Nikoho do ničeho nebudeš nutit ani sama sebe a ještě můžež vynechat tu věc kdy se dva krmí a všechno to bude mnohem uvolněnější. Má rada: rozhodně se nepouštět do ničeho co ti je nepříjemné! Těžko si člověk zvyká na něco co běžně nedělá,tak proč se nervovat, když dneska si můžete udělat svatbu podle svých pravidel a nikomu to nepříjde divné.
Odpovědět
Presne jak rika kaci, dneska je to v tomhle smeru uz tak volne, ze si kazdy dela vsechno jak chce...driv kdybyste nejedli spolecne polevku, koukali by na vas jako na exoty....dneska uz je to uplne jedno :-) Me se pani v restauraci pred svatbou ptala, jestli budeme rozbijet talir, jist polevku atd. Dnes pry uz to moc lidi nedela, takze se pry dopredu radsi pta :-)
Odpovědět
Díky za názory, jsem ráda, že v tom nejsem sama. Vdávat se tajně se mi nechce, bylo by mi pak líto, že to s náma neprožil nikdo z blízkých. Ale rozhodně nebude klasická hostina s bryndákem a játrovýma knedličkama, na místě, kde se chceme brát nám můžou připravit i recepci (raut), a snad to vyřeší i problém toho, aby se společnost nějak namixovala a začali se spolu bavit. Takže to vidím na nějaký hezký ale civilní šaty, auto bez ozdob, a hned po obřadu tu recepci. Podle anglické tradice se svatebčani setkávají až před obřadem, takže naštěstí odpadne i vyzvedávání nevěsty a stres z toho, že se mi v bytě shromáždí tlupa svatebčanů, o který bych se musela postarat.
Odpovědět
Profilova fotka
Kopa, no tak vidis, dyt to mas davno vymysleny....
Odpovědět
no, do termínu je ještě daleko, takže zatím mám jen nejasný scénáře. stress to určitě bude; nevěřím, že by to všechno šlo tak snadno. Ale jsem ráda za různý nápady ostatních: víc hlav víc ví :-) takže nakonec to snad zas takovej trapas nebude
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Holky kdyby se zakládal nějaký club nepřátel vzájemného krmení na svatbě tak se hlásím ! Tento zvyk se mi zdá neuvěřitelně trapný... Profesionálně nalíčená nevěsta s nudlema na bradě a bryndákem kolem krku :-p :-p ... fuj Ne , nerozmlouvám to těm, co se jim to líbí a zdá se jim to vtipné... Hovořím sama za sebe. Vdávala jsem se dvakrát a tohle jste ani jednou nedovolila 8-( Jinak my jsme doma taky neshromažďovali svatebčany - všichni se sešli až v místě obřadu a bylo to prima ! :-)
Odpovědět
Jů, to jsem ráda, že nejsem sama! Další nevýhoda společného krmení, kteoru popisuje katchen - a vůbec ne bezvýznamná! - kdo stojí o to být v drahých šatech zašpiněn játrovými knedlíčky :-D ? Ale taky v žádném případě neodsuzuji ty, kteří tento svatební zvyk dodrželi! ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
kašli na bílé šatky ,vem si barevné a třeba krátké,kašli na nablýskané cetky ,jeďtě normálním autem a udělejte třeba zahradní party ta domluva je problém vždy,segra to tak taky měla,no bavili se každý s tím s kým se dorozuměl,po pokročilé hodině se snažili všichni a byla z toho sranda,udělej to uvolněné,tak jak to přijde a hlavně at z toho nemáte stres vy dva:-) má to být váš den,tak podle vás:-)
Odpovědět
Krmení a rozbíjení talíře bylo u nás zakázáno pod trestem smrti. A stejně tak házení růžových lístků a rýže:-D Manžel na mě taky čekal až před kostelem a stejně tak všichni svatebčani, takže bylo o starost míň:-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak že bysme už založily ten club nepřátel hloupých svatebních zvyků ? Vidím, že už je nás dost :-) Svatba má být pohoda a ne trapné konvence kvůli příbuzným... :-) Však mrkněte do mého albíčka - měli jsme pohodové grilování selete a všichni dodnes vzpomínají :-)
Odpovědět
katchen - nápodobně:-) A k tomu palačinky:-) ať žijou kalorie!:-D
Odpovědět
Profilova fotka
joi přesně jak katchem,uvolněná grilovačka a kašli na svatbky:-) palačinky,mňamky :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Ačkoli my rozbíjení talíře i společné krmení plánujeme, tak proč ne, spoustu jiných svatebních trapných zvyků (jako třeba falešná nevěsta a následné koupení té správné, rýže, která je pak všude a vypadá jak mega lupy a další) taky odmítám.. No a teď ste mi trochu nasadily brouka do hlavy, jestli nevypustíme i to krmení, aby mě mů darhoušek celou nepokydal polévkou.. :-D Ale je přece na každým, jak to pojme.. Když si představím hrdličky, zlaté prstýnky a dost okoukané citáty na svatebním oznámení, taky se mi dělá zle.. :-p Ale nikomu to neberu.. :-N Katchen, vy ste to měli opravdu moc krásný! ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
díky luci... Když my bysme nepřežili ani ty hrdličky a hloupý zvyk nazvaný Dort za syna... Ale já su vyškolená ze spousty vesnických svateb kde zpívám s kapelou, tak jsem k těmhle věcem chytla takovej averz... Nejhorší je, když na srpnové svatbě vidím 10 ! dortů obří velikosti, které pomalu tečou, nikdo to nejí a všem je jasné, že co nepadne do výslužek, to se vyhodí.. Ráno nám jako muzikantům dávají celé dorty, prý co s nima ? Nesnáším plýtvání, když skoro půlka světa hladoví ]-( Tradice ano, ale zbytečné rozhazování, jen aby sousedi viděli - ŽE NA TO MÁME- se mi hrozně hnusí... Za sebe říkám " Pěkná pohodová svatba se spoustou kamarádů a pak raději penízky investovat do úžasné svatební cesty... Vzpomínky vám totiž nikdo neukradne
Odpovědět
..ten dort by mohl...:-D
Odpovědět
Profilova fotka
Kopa, brala jsem si anglicana letos v lete, pro nas oba poprve, ale mame spolu dve deti. A jak to probehlo? Svatebcani sli v jednu s zenichem na sklenicku, pak spolecne sli mestem ke kostelu(odsvecena kaple na kraji mesta) Ja prijela az tesne pred obradem, vsichni byli vevnitr, po obrade vsichni vysli ven, fotilo se, ale nepozovalo, svatebcani byli "nahnani" do pronajateho autobu MHD, ktery je odvezl cca 15km na farmu, kde byla "recepce". My se sli fotit a pak nas auto odvezlo za ostatnim(asi 20min pozdeji), na penzionu se servirovali chlebicky, sladke pims a ostatni drinky, kdo co chtel, my se zamychali mezi ne, v 5 se otevrel raut, a pak vecer grilovani. Zatancovali jsme si prvni tanec, a jinak absolutne neformalne, Na dort jsme zapomneli x-) Kdyztak koukni ke me do alba. Bile saty byli, ale jen do cca 20hod Hodne stesti
Odpovědět
Janno, sklenička před obřadem je super nápad, mohlo by to atmosféru trochu uvolnit. Mohli bychom to pojmout jako místo srazu pro všechny kromě mě, mých dětí a kamarádky (ek) , kterou(é) chci jako asistenci pro sebe. Jen nevím, jak lidi poznají, kdy mají přestat skleničkovat a věnovat se obřadu. Ale určitě přijde nějaký nápad z publika. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Kopa: oni si dali co kdo chtel, pak zavel svedek, ze je cas a vyrazili ke kostelu, zenich tam sel sam trosku driv, aby vsechny po anglicku uvital Katchen: diky za gratulaci v albu, od tebe si ji cenim!! x-)
Odpovědět
Profilova fotka
janno : jsi milá :-) ahoj !
Odpovědět
Janno, jak jste zvládli papírování? Včera jsme byli na britský ambasádě, a dospěla jsem k názoru, že papírování je pro pár něco jako "stress test". Tedy, jen ty páry, který to spolu ustojí, mají trochu šance na společný život. Nám se to (zatím) snad povedlo, takže jsem si přes noc rozmýšlela scénář, jak by to s tou nenápadnou svatbou mohlo být. Situaci "před" obřadem mám už teda díky Janninýmu doporučení vymyšlenou, teď ještě zbývá domyslet scénář "po" obřadu. Určitě jen recepce na stojáka, nebo jakkoli bez pevnýho usazení za stůl a trapas v podobě rodinného oběda s cintáním knedlíčkové polévky. Chtěla bych integrovat všechny - rodinu i kamarády. Moje rodina je, naštěstí , kromě mého otce a jeho ženy docela fajn a společenská, i když ne všichni mluví anglicky. Nevím, jestli v tomhle případě je na místě recepce a pak ještě pařba. Možná budeme hned po svatbě odjíždět na líbánky, tak nevím, jestli máme být odpovědní (i finančně) za případnou pařbu svatebčanů, když tam sami nebudeme. Co myslíte?
Odpovědět
Profilova fotka
Kopa: u nas papirovani bylo celkem jednoduchy, kamoska mi prelozila keithovi papiry(manzel ma prekladatelskou firmu v londyne), v cechach na matriku, a mame cesky oddaci list, protoze EU, tak nemusime manzelstvi registrovat tady, takze pohoda. U nas raut presel plynule v zabavu, ziva hudba se stridala s DJ od prijezdu do konce. A anglicky taky mluvi jen cast rodiny a kamaradu, ale ti co umeli obchazeli skupinky naglanu, prekladali, seznamovali, takze pohoda. A jeste dodam, ze my meli "seznamovaci" veceri v patek vecer, moje rodina, keithova a par kamaradu, aby se "otrkali" a pak nebylo trapne. Vecere opet rautovym stylem - ceske speciality, nechtelo se mi prekladat lidem cele menu a pak cekat..
Odpovědět
No jo, seznamovací večeře! To mě nenapadlo, popřemýšlím si o tom. Kdy jste měli svatbu? Jak dlouho po seznamovací večeři? Jinak papíry snad už nějak doklepeme: zatím jsme na ambasádě zadali "notification of marriage", na základě který dostaneme Potvrzení o právní způsobilosti, a Iainův rodný list a rozvodový papíry jsou na cestě pro apostil. Pak je tady necháme přeložit (soudní překladatelku už mám domluvenou), a hurá na matriku. Moje papíry jsou v pohodě, tak snad to klapne. Nebo to budeme řešit za pochodu, máme poměrně dost času. Lámu si hlavu s tou finanční účastí na pařbě svatebčanů. Recepci určitě zaplatíme my, ale nevím, jestli bychom to neměli nějak rozumně utnout, zvlášť když tam sami nebudeme. Nechci vypadat jako srblice, ale celou svatbu si samozřejmě budeme platit sami, a asi se budeme i nějak podílet na cestě části Iainovy rodiny do CZ, takže rozpočet bude poměrně napnutý.
Odpovědět
Profilova fotka
Kopa: vecere byla v patek vecer, svatba druhy den v sobotu odpoledne. Platili jsme vsechno, i napoje, cestu a ubytovani si hradil kazdy zvlast, ale nechteli jsme dary. Vyslo nas to se vsim vsudy na cca 150t, celekm 75lidi. Ale nevim s tim odjezdem na svatebni cestu. Ani v anglii to uz prilis bezne neni odjet v pulce zabavy..
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?