Kvartet na svatbě v kostele - kdy můžou hrát?

Ahoj holky, nemáte někdo ponětí, v jakých částech církevního obřadu (beze mše) může hrát hudba? Počítám že klasicky na příchod nevěsty a pak na gratulace (a odchod), to jsou dvě skladby. Ještě někdy? Mám zítra sraz s pánem ze smyčcového kvarteta, ale bohužel s farářem až za týden, takže ještě stále nevíme, jak přesně bude obřad probíhat a kdy se co smí hrát. Může mi některá poradit ze zkušeností? Děkuji!
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, jsem sice chlap, ale snad mohu poradit :) zvyklosti v každém kostele jsou bohužel jiné a je také mnohdy rozdíl evangelický vs. katolický kostel. Obecně však může hudba hrát již před Vašich příchodem jako "podkres" ať není v kostele úplné ticho, poté přejde plynule na Váš "pochod" a jak píšete pak až po obřadu ke gratulacím a k odchodu. Tam však 1 píseň rozhodně stačit nebude, nebude-li vyjímečně dlouhá...tato část je nejdelší! Může zabrat 15-30 minut v závislosti na počtu gratulantů...ať se Vám svatba vydaří :)
Odpovědět
Profilova fotka
@sonido Jestli se mohu přidat do diskuze, zajímalo by mě, jestli je možné pouštět v kostele reprodukovanou hudbu, nebo musejí hrát varhany?
Odpovědět
@sonido Děkuji :-) Máme svatbu v katolickém kostele. Tak asi vybereme 4 skladby a pak až po schůzce s farářem se domluvíme s kvartetem, kdy kterou hrát. Aby si mohl kvartet v klidu už zkoušet. Máte pravdu, že na gratulace budou potřeba minimálně dvě delší skladby.
Odpovědět
@lasveronicas Nemusí nutně hrát varhany, ale reprodukovaná hudba se do kostela moc nehodí. Záleží to hlavně na knězi, zda to povolí - s ním je většinou potřeba konzultovat i výběr skladeb (měly by být duchovního charakteru, tedy vhodné pro posvátné místo). Náš pan farář by to třeba nedovolil :-)
Odpovědět
@lasveronicas Já, co jsem tak pročítala fóra, jsem pochopila, že to hrozně záleží na domluvě s farářem. Osobně si myslím, že se moc reprodukovaná hudba do kostela nehodí a ani asi nebude znít dobře (ta akustika je přece jenom jiná než na matrice). My jsme tedy zvolili smyčcový kvartet a zatím máme vybrané 2 skladby a jsou to všechny klasiky, Pachellbel (kánon v D dur) a Bach (Jesu, Joy of Man's Desiring) a další dvě budou v podobném rázu.
Odpovědět
Profilova fotka
@ttm Děkuji za odpověď, samozřejmě nechceme žádnou nevhodnou píseň, ale vždycky jsem chtěla Ave Maria od Beyonce na svůj příchod, ale neznám nikoho, kdo by to zahrál a zazpívat tak hezky ;-)
Odpovědět
@lasveronicas Myslím, že po domluvě by asi reprodukovaná hudba neměla být problém. Jediné úskalí bych viděla v tom, že během obřadu by měl zaznít žalm a ten se většinou zpívá / hraje živě a v tom, zda je kostel ozvučen. @taptap82 My jsme měli hudbu na nástup, poté hudbu po přímluvách, žalm, podkres k prstýnkům a polibku, na podpisy a gratulace. Co nám hráli nevím, řekla jsem, že to nechám na Štěpánovi a tak si to nepamatuju :) Jedinou, kterou si pamatuju je I do it my way od Sinatry při podpisech, tou mi udělal moc radostb :) (obřad byl v katolickém beze mše, jen s modlitbou a pozdravením pokoje navíc)
Odpovědět
@lasveronicas Nemyslela jsem to tak, že chcete něco nevhodného. Chápu tě - ale jak říkám, jsou kněží, kteří jsou proti, takže to chce domluvit se s tím vaším. Je taky potřeba dobré ozvučení, kostely přeci jen nejsou stavěné na reprodukovanou hudbu a mohlo by to nadělat paseku, ale to si určitě pohlídáte :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Vážené nevěsty. Ze zkušenosti vím, že každý kostel je v tomto jiný a záleží na ochotě faráře a možnostech/pravidlech v daném kostele. Jsou kostely ve kterých se dokonce ani nesmí fotit! Proč se mě neptejte. Maximálně doporučuji tedy nejprve probrat možnosni s farářem a pak až dořešit s hudebníky.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?