Katolický obřad hudba

Holky, vy co máte zkoušenosti s hraním v kostele. Nevíme si moc rady s hudbou. Mám spoustu skvělých zpěváků a i pár nástorojů. ráda bych nějaké polyfonie, klasiku, ne kytarovky.. Děkujuu
Odpovědět
Profilova fotka
napadá mně Nebeští kavalérové - ta jde krásně vícehlase a dá se zpívat acapela (i když částečně je to pro některé kytarovka, my jsme to zpívali bez kytar, ono to líp vyzní) Ubi caritas (ve více hlasu to zní fakt nádherně) čistě klasika mně nenapadá, ale zeptám se kamaráda, který se sborem zpívá na svatbách, co zpívají a poprosím ho o noty, které bych ti poté případně poslala i s nahrávkami
Odpovědět
to by bylo uplne uzasne!! děkuji vetsina mych kamaradů znají jen kytarovky a to ja proste moc nemusim…
Odpovědět
@pemazd ja jsem take nechtela pisnicky pri kytarach...souhlasim s predchozim prispevkem- Ubi caritas nebo obecne zpevy z Taize zneji moc hezky...daji se zpivat vicehlasne, a capella. Ja jsem volila klasiku - Schubertovo Ave Maria s doprovodem varhan, Bizetovo Agnus Dei a na zaver pri podpisu smouvy jednu lidovou v podani folklorniho souboru :)
Odpovědět
@ejosefikova jeee mohla bych take poprosit?my nemame scholu a zarizujeme si hudbu sami,takze si taky mame vymyslet co hrat...a ted proste babo rad kdyz nemam zkusenosti se svatbami v kostele!
Odpovědět
S kamarádem varhaníkem taky občas zpívám na svatbách a zpíváme Nebeské kavaléry, Schubertovo Ave Maria, dál jednu svatební z kancionálu - nevím, jaké je to číslo, jmenuje se O hojné požehnání a je moc hezká ;) A pak Svatební ze zpěvníku Hosana, kde jsou sice vesměs kytarovky, ale my ji hrajeme s varhanama a zní to taky skvěle, tahle je má oblíbená, má nádherný text ;) Na příchod nevěsty většinou hrajeme klasický svatební pochod :) A jinak se dá na svatbě zpívat téměř cokoli, co se hodí do kostela ;) Napadá mě ještě Svatební věneček od A.Michny z Otradovic, to je vícehlas (podobně jako právě Nebeští kavalérové). Písně z Taizé jsou nádherné, jen nevím, jestli přímo na svatbu :)
Odpovědět
@pemazd Hrála jsem na svatbách cca 10 let, ale teď už to nemám v živé paměti :-). Mně na svatbě zpíval dětský sbor a super. Byly tam i písničky z Hosany, ale s doprovodem varhan. Na konci toto: https://www.youtube.com/watch?v=i3Mfu... (nahrávka je v hrozné kvalitě, ale pro představu snad stačí). Na začátku je nejlepší nějaký pochod pouze pro varhany. A pak už jen pár písniček, z nichž některé by se měly tematicky vztahovat k průběhu mše, takže ten výběr není nekonečný ( před evangeliem, přinášení darů...) A v kostele, kde se budete brát, není žádný varhaník, který vy vám mohl nabídnout svůj repertoár? To by byla nejlepší možnost - zná svoje možnosti i možnosti varhnan a poradil by nejlíp.
Odpovědět
mrkněte ke mně do alba příprav mám tam vyfocený seznam co nám hrály - decentní i dojemné, ale na druhou stranu i veselé :)
Odpovědět
Dekuju moc všem za odpovědi a inspiraci. Zpívají me kamarádi, ale ja mam vybrat písničky... A ja mam zkušenost jen s kytarami tak je to těžké :)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Prave davame dohromady hudbu k obradu v kostele. Nemame scholu, ale externiho varhanika a solistku na zpev. Farar nam ted dal najevo, ze by bylo vhodne mit jako jednu pisen Slava na vysostech Bohu. Muzete mi nekdo poradit co si mam pod tim predstavit? Hodila jsem si to na youtube, ale je tam milion sest verzi a spise jako Kyrie Eleison. Pritel cizinec mi zas rika, ze by to melo byt Gloria (coz zni zas uplne jinak...) Tak a ja mam z toho hlavu jako spalek, protoze se v tom nevyznam a nevim, co si teda mam predstavit, ze se ma hrat jako Slava na vysostech Bohu... Nejake tipy pripadne noty a text? Dekuji moc!
Odpovědět
@kapacita Stáhni si třeba na Uložto " křesťanský kancionál" Jsou tam různé verze Sláva.. i latinsky- což je Gloria. Stejně to ale ještě proberte s farářem, kterou verzi (Ordinarium) máte použít a v který okamžik obřadu ho máte zařadit, protože ho nemůžete šoupnout je tak někde a zpěvačka by ho měla zpívat, protože důležitý je ten text.
Odpovědět
@radkaja dekuji moc...ja jsem psala i fararovi, protoze jsem nasla nejakou verzi, ktera se mi libi, zda je to takto v poradku, Druha vec je pak najit slova a noty...ale to budu resit az jako druhe:) Co se tyka zarazeni, tak to mam jiz s fararem potvrzene. A zkusim si stahnout ten kancional a mrknout se na to ;-) Dekuji moc!
Odpovědět
@kapacita Snad tam ten kancionál bude úplný. Obsahuje veškeré písně co se zpívají v kostele . Ta Ordinaria , co obsahují i Sláva jsou ta závazná , co se mají v kostele zpívat, takže noty i slova ber z něho. Možná že třeba na youtube jsou i nějaké jiné , ale ty nemusí být ty úplně správné.
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?