Kapela na svatbu pouze na 2-3 hodiny?

Ahoj všichni, řeším teď dost zábavu na naší svatbě. Obřad budeme mít odpoledne od cca 15.00, následovat bude raut a , pak krájení dortu a první tanec počítám tak od 19.00. Ráda bych měla na svatbě živou kapelu, ale spíš si to představuju tak, že když kapela bude hrát, tak hosté opravdu budou tančit. Nechci, aby kapela hrála jen tak na prázdno. A nechci, aby hosté měli pocit, že když hraje kapela, tak se musí tančit. Představovala bych si to tak, že během rautu by hrála jen reprodukovaná hudba, hosté pojedí, popijí, bude volná zábava. Po krájení dortu a po prvním tanci by se rozjela zábava s živou hudbou. Myslím ale, že třeba 2-3 hodiny stačí. Ve 22.00 se musíme přemístit ze zahrádky restaurace dovnitř, kde bude hrát DJ a pak se bude tančit a bavit jen na moderní reprodukovanou hudbu. Co si o tom myslíte, máte nějaké zkušenosti z jiných svateb?
Odpovědět
Profilova fotka
my jsme to na svatební party měli úplně stejně. Manžel je muzikant a vím jak nerad hraje někde jako křoví, jako ukázka, že maj lidi na víc než jen na rádio. proto jsme tomu nechtěli vystavovat ani jiné hudebníky. Navíc jsme chtěli kvalitní hudbu a nechtěli jsme po nich, aby hráli kdžy lidi jedí dort a nebo se baví jen jako hudební kulisa. Kapelu jsme měli na dvě hodinky a bylo to parádní. Začali pomalješím jazzem a to lidi přitáhli židle a tak tři písničky fakt poslouchali jako na koncertě a pak začali hrát svižněji - latino, jazz i nějaký cover písničky po svým a lidi začali tancovat. Byl to nejkrásnější moment tý oslavy :) :) navíc pro hudebníky to byl uplně jiný zážitek, protože je celou dobu všichni poslouchali a neskutečně se bavili. na zbytek jsme měli reprodukovanou hudbu co jsme vybrali a stačilo to a bylo to super. přesně jak říkáš, lidi s enecítili jako že by museli tančit a kapela nikdy nehrála pro prázdný parket takže za mě doporučuju :)
Odpovědět
Profilova fotka
Obecně jako hudebník jsem už odehrál cca 3500 akcí (uvádím to jen proto, že si myslím, že už mám nějaké zkušenosti a mohu to posoudit) a tento názor nesdílím. Pokud se lidi nebudou chtít bavit, je jedno zda hraje kapela nebo dj. Chápu Vaše obavy, že byste nechtěli, aby kapela hrála pro prázdný parket. Mockrát se nám stalo, že lidi začali tančit od písničky při zvukovce (!) a vydrželi do jedné dvou i déle (a to začínáme obvykle v cca mezi 15-17h). Není to o tom, hrát celou dobu a očekávat vždy plný parket (což bych popravdě chtěl). Ale i to má své opodstatnění. Připravovat si lidi na zábavu, tancování. Je mi jasné, že každý bude mít na to jiný názor a je to logické. Já osobně bych nejel hrát na svatbu na dvě až tři hodiny. Prostě se mi to nevyplatí - cesta, hodina a půl příprava, hraní 2-3h, pak hodina balení, cesta domů. To bych si mohl dovolit snad jen v případě, že je to pro známé a ne v případě, kdy se tomu člověk věnuje na plno.
Odpovědět
@lukashsax Vždyť na klasickém koncertě hraje kapela taky max. 3 hodiny... A jede třeba přes půl světa ;-) A přímo při obřadu se hraje jen pár minut a muzikanti taky přijedou. Jasně, je to o tom, kolik za to dostanete... Ale myslím, že se určitě najde někdo, kdo bude ochotný na tři hodiny přijet. (já jsem taky muzikant, i když klasický, hraju v orchestru, je naprosto běžné, že máme před koncertem třeba tříhodinovou zkoušku. A hrajeme max. dvě hodiny. Já bych zase nikam nejela, kdybych tam měla dřít třeba pět hodin :-D ) Ten plán mi zní dobře, v létě jsem byla taky na odpolední svatbě, při rautu nic nehrálo (vůbec mi to nevadilo, lidi se pohybovali všude možně, povídali si...), večer zahrála dva bloky kapela (hráli swingové písničky, lidi poslouchali, kdo chtěl, zatancoval si). Pravda, byli to kamarádi, kteří by stejně na svatbě byli. Večer pak hrá Dj.
Odpovědět
Profilova fotka
@verap33 pletete dvě věci dohromady... Svatba není koncert, který za dvě hodiny skončí. Lidi se chtějí bavit. Pak buď nastoupí dj a nebo prostě kapela hraje dál. My hrajeme klasicky 7-8 hodin. Je to jen o tom, jak která kapela chce. A vím, že jsou kapely, co nechtěj (hrát déle než ony dvě tři hodiny). My mezi ně každopádně nepatříme. A jsem zas to rád, ať se to někomu líbí nebo ne. :)
Odpovědět
My meli kapelu co přijela dvě hodiny po obřadu, hrála od 17 hod do 2 do rána. A bylo to parádní. Pak fo rána teda jela reprodukovaná hudba, spát jsme šli v pět;-) já jsem pro živou hudbu děle, taky si myslím, že se na to lii musí naladit...
Odpovědět
Profilova fotka
Souhlasím s Lukashsax, žádný ze svatebních profesionálů si nebude rezevovat sobotu pro 2 - 3 hodiny hraní. Nebo ano, ale nechá si zaplatit stejně, jako za běžných 6 hodin - stejně jako ta zmíněná kapela na koncertě :-) Protože - cesta je stejná, stavění a uklízení aparatury stejné a v tu danou sobotu už si stejně nemůžete nic naplánovat, takže si to logicky necháte zaplatit.. Možná bychom takhle zahráli nejlepší kamarádce a pak se zbytek svatby dobře bavili při DJ.. Při svých zkušenostech mohu říci, že za odehrané 3 hodiny, kdy by lidé minimálně tančili, protože by ještě nebyla nálada, ještě bylo světlo a v létě horko bychom se cítili jako křoví a předskokani pana Dj a do toho bych teda nešla :-( A ještě malá poznámečka - Jakékoli přesuny hostů svatbě, nebo jakékoli oslavě atmosféře vždycky uškodí :-( Chápu, že večer už bude zima a budete chtít do tepla a také rušení nočního klidu na zahrádce je jasně dáno, ale bohužel uvidíte sami, že po přesunu dovnitř bude docela dlouho trvat, než se zábava znovu rozběhne.. Za sebe ze zkušenosti musím napsat, že bych tancování udělala rovnou celé vevnitř - to už je jedno, jestli s DJ, nebo s kapelou, to tu neřešíme a kdo by chtěl tančit, tančil by vevnitř a hosté povídaví by poseděli venku, prostě každý by si užil svatbu podle svého gusta ... :-)
Odpovědět
Ahoj, díky za všechny nározy :-) Je pravda, že ty přesuny nejsou nejrozumnější, asi tu hudbu opravdu umístíme dovnitř a začneme třeba později. Já jsem rozhodně pro živou hudbu, ale jak jsem psala, bojím se, jestli třeba nebudeme mít prázdný parket, protože všichni budou chtít být venku. Jednu kapelu už máme vybranou a je fakt, že ani oni nemají produkci na méně než 6 hodin. (respektive můžou zahrát, ale cena je daná na min. 6 hodin). Každopádně do kapely půjdem tak jako tak a pak uvidíme podle situace, buď je necháme hrát 3 hodiny nebo 6.
Odpovědět
Profilova fotka
@janska_a_ruze Nebojte se, dobře to dopadne. A jestli budou hrát nějakou chvíli pro prázdnej sál, tak budou. Alespoň se rozehrajou a rozezpívají a budou připraveni to rozjet. Maximálně naplánujte začátek hudby o něco déle (my třeba hrajeme i od 19 hodin, i když standardnější je 16-17h). Hlavně a především - nedělejte si z toho zbytečně hlavu a užijte si to především VY! To je nejdůležitější. Je to VÁŠ den.
Odpovědět
@lukashsax Díky za pozitivní povzbuzení!
Odpovědět
@janska_a_ruze Já to chci taky tak, kapelu na dvě až tři hodiny a pak DJ. Chtěla bych, aby nám kapela zahrála nějakou klasiku na tancování v párech venku na zahradě (parket je menší, tam se standartní tance tancovat nedají) a večer pak bude v režii DJe. Jen mě překvapily názory profesionálů, protože jsem to už na několika svatbách viděla právě tak. Ale chápu, že přesvědčovat nevěstu, aby zaplatila místo 3 hodin 6 je součástí jejich profese :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@ceriii Píšete správně - názory Profesionálů. Samozřejmě neberu otázku toho, kdo je a kdo není profesionál, protože hudbou se může živit i amatér. Ale pokud někdo dělá hudbu profesně, pak si nemůže dovolit jet na akci na 2-3 hodiny. "Normální" lidé chodí do práce po-pá (so), hudebníci zpravidla hrají pátek a sobota, výjimečně i v týdnu. Pokud by měli jet někam daleko kvůli dvěma hodinám, kolik by si asi tak podle Vás vydělali? Nehledě na tom, že se hrají firemní akce, kde ta cena za produkci je dvoj až trojnásobná oproti klasickým cenám. Stále jsem zastáncem toho, že pokud kapela na svatbě, pak minimálně 5 hodin a pak třeba dj. Pokud seženete profesionální kapelu (živou, ne duo typu klávesy, zpěvačka) na 3 hodiny, která bude ochotna cestovat třeba přes půl republiky a bude ochotna hrát za 4000kč, prosím o kontakt, rád budu nabízet dále.
Odpovědět
@ceriii Ale tady nikdo nepřesvědčoval nevěstu, aby zaplatila 6 hodin místo 3, ne? Mně to vyznívá spíš tak, že nevěsty zaplatí stejnou cenu, ať už to budou 3 nebo 6 hodin. :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
my jsme sice neměli úplně klasickou svatbu, ale to nevadí.. obřad jsme měli ve 14.30, potom byl přípitek, raut a kapela začala hrát v 17.00. Byla objednána na tři hodony, takže odjížděli kolem 20.00. Bylo to supe, kdo chtěl, tak se vyřádil, ale stejně tancovali spíš maminky s dětma, protože bylo takové vedro, že se nikomu nechtělo. Když odjeli, tak kamarádi čapli kytary a cajon a vyhrávali až do pozdních hodin.. takže za mě bych v tom žádný problém neviděla ;)
Odpovědět
Profilova fotka
@rusallka Pokud to není tajné, kolika členná byla kapela a kolik stála?
Odpovědět
Profilova fotka
@lukashsax určitě není. Kapela byla 5-ti členná a vyšla nás na 7.000,- . Neměli jsme ale klasickou svatbu a původně jsme chtěli středověkou hudbu, ale takové kapely chtěly 10-15.000,- za hodinu a půl hraní. Nakonec jsme sehnali irskou, která byla naprosto skvělá :)
Odpovědět
Profilova fotka
@rusallka tak to jste sehnala super. U nás je cena cca dvojnásobná, ale je pravda, že my hrajeme dvojnásobnou dobu a mnohdy déle . Takže plus/mínus srovnatelně. Ale na tři hodiny bych fakt nejel. Tyhle kratší časy hrajeme firemky, ale jak jsem psal výše, i zde je cena někde jinde než 7tisíc.
Odpovědět
@zorro Obě varianty v diskusi zazněly. To ale na věci nic nemění. Stále jsem přesvědčená, že existují i kapely, které přijedou na tři hodiny a nechají si tři hodiny také zaplatit. @lukashsax Samozřejmě chápu, že pokud se někdo živí výhradně hraním, musí si nastavit své vlastní podmínky, aby se uživil. Pokud pouze takové kapely považujete za profesionály, pak ano, takovou asi neseženu. Ale kapelu, která je místní (proč bych si vybírala někoho z druhého konce republiky?) a hraní není její výhradní zdroj obživy, seženu. A nebudu ani první ani poslední, jak dokládají zkušenosti dalších nevěst. Budete-li na ně chtít kontakt, ráda vám ho předám :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@ceriii nehodlám a ani nechci určovat kdo je a kdo není profesionál, nicméně mám zkušenosti z více než 28 letého aktivního hraní a dokáži některé věci posoudit. Vím, že existují amatérské kapely, které budou lepší než profi kapela a budou stát o polovinu méně. Ohledně ježdění na druhý konec republiky. Teď jsme jeli čtyři víkendy po sobě svatby na Vysočině (jedna trasa cca 250-290km). Nechápu. ;)
Odpovědět
Tak nevím, ale mám hodně známých profesionálních muzikantů, kteří si svatbami přivydělávají, a i na takové hraní chodí úplně v pohodě. A cenu vždy přizpůsobují délce hraní. Vžycky je to o lidech a ne o tom, kdo je profesionál a kdo amatér.
Odpovědět
Profilova fotka
@janska_a_ruze Kapela je tam kvůli vám a ne vy kvůli kapele, prázdný parket neřešte, zezačátku akcí je to docela běžné, po hodince, dvou už se hosté osmělí a tanečky rozjedou.. Nebo vložíte nějakou kratší hru na seznámení a odlehčení atmosféry.. Šikovná kapela si určitě poradí :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kapelabrno Dobra situace by byla, kdyby si pozvali kapelu, ktera hraje prave jen ty dve (nebo tri) hodiny. Z toho by tri ctvrte casu hrala kapela pro nikoho. Na posledni dve pisnicky by se konecne natahli lidi dovnitr a po odehrati druhe pisne by konecne byl zaplneny parket. A kapela by po odehrati teto druhe pisne zacala balit pred plnym parketem. :D Je to samozrejme modelova situace, ale muzete se to klidne stat. Z mnoha duvodu (a ted to nemyslim kvuli financim) je u nas zakladni delka hrani 5 hodin.
Odpovědět
Profilova fotka
@lukashsax Také máme samozřejmě minimální dobu hraní, jako vy.. A myslím, že dobrá kapela by nezačala balit, pokud by měla parket plný, ať už by byla domluvena s nevěstou na sebekratší čas.. Prostě by se kapelník šel v přestávce novomanželů zeptat, jestli mají končit i za těchto okolností, nebo naopak hraní prodloužit.. My to teda vždycky takto děláme a mnohde se přidávají ještě 2 hodiny - samozřejmě placené po dohodě navíc ;-) Je to fakt jen o komunikaci... Kdopak z nás ví v listopadu, jak moc a do kdy budou hosté tančit v srpnu ?? :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, hrála jsem již na takových svatbách, že jsme zde doprovázeli nejen obřad, ale poté jsme hráli i třeba 2 hodiny v době hostiny, kdy se lidé mohli najíst na rautu a nebo byl plánovaný oběd. Něž se všichni obslouží, tak to trvá a nikoho nerušil hlasitý DJ nebo živá kapela. Proto takoví snoubenci využili toho, že nás měli na obřadu a nechali si na harfu a housle podbarvit i část hostiny. Mrkněte na mé stránky, mám tam k tomuto téma i pár informací. Zdravím, Simona
Odpovědět
@harfistka_simona Dobrý den, váš příspěvek mě velmi zaujal. Moc by se mi líbilo mít hudební doprovod pro obřadu. V ideálním případě, kdyby nás doprovázeli dva nástroje housle + další nástroj. Mohla bych poprosit orientačně o cenu? Děkuji Vám.
Odpovědět
Profilova fotka
@martinabrozova27 Máte zprávu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?