Autorská práva, OSA, INTEGRAM, stahování písní a koupené MP3

ahoj, chtěla bych založit tuto diskuzi. Jak je to na svatbě s legálním pouštěním písní? Nechceme profi DJ, chceme pouštět na svatbě POUZE A JEN skladby z playlistu které si vytvoříme my, budeme je pouštět z pc a pouštět nám je bude kamarád, který za tuto službu nebude brát žádný honorář. Teoreticky by to asi mělo být tudíž (vzhledem k tomu že profesionální DJ nebude) osvobozené od poplatků..je to v podst. nevýdělečné. Ale chtěli bchom to mít v pořádku Druhá věc ovšem je, zda se i přes to musí něco platit. A také jak se řeší to, když bychom chtěli pouštět skladby v MP3 stažené z ulož.to. To asi není uplně fair, nebo ano? CD bychom si samozřejmě kvůli tomu koupili - ano, opravdu to CHCEME mít vše 100% legální. Jenže kupovat CD v dnešní době... muj pc už nemá na CD ani mechaniku. Pak tedy MP3 koupit..ale jak případně dokážu že je koupená, nikoli stažená? Pouze a jedině dokladem o koupi, že? A když chci skladbu, která nevyšla a nedá se momentálně koupit a zvládnu ji tak maximálně stáhnout z YT , protože její poslední vydání bylo na gramofonové desce a je to nesehnatelné, tak mám z právního hlediska smůlu a stáhnout to z YT nelze? Prosím, nepiště nám ti, co si myslí, ať to neřešíme a vyprdnem se na to. My to řešit chceme. p.s. ano, dozvěděla jsem se o spotify, jenže tam lze hudbu pouštět jen přes internet. A v místě obřadu bohužel připojení k internetu ani signál nebude (tam nebude ani signál mobilní). Díky!
Odpovědět
1
2
Pokud tam nebude mit přístup veřejnost můžete si pouštět co chcete.
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, peníze a čas vynaložený do shánění legální hudby bych raději investoval do DJe, který sebou jednoduše vše přiveze včetně aparatury. Ale obecně Spotify je nejjednodušší řešení a lze z něj hrát i offline...skladby se jednoduše stáhnou a 30 dní je máte k dispozici. Toto je asi to nejjednodušší řešení...hezký den.
Odpovědět
Co vím když jsme řešili poplatky kvůli plesu, tak se to platí jen když jde o veřejnou akci. Svatba je akce soukromá, takže se žádné poplatky platit nemusí
Odpovědět
@sonido takže Spotify je v místě bez internetu v pohodě? Kamarádka si totiž objednala DJ, byl naprosto nepřipravený, zjistil že není signál a pak hrál na svvatbě Michala Davida a Kabáty - HRŮZA HRŮZ! Takže my bychom se rái spolehli n člověka, který ví co máme rádi a nestane se ani omylem, že by zaznělo Když si báječnou ženskou... :-D protože v takovém případě by DJ z aparatury zbyla jen kůlnička na dříví, protože když se rozzlobím, jsem zlá. 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
Jak už tu bylo psáno- poplatky platíš, pokud je to veřejná produkce. Svatba (stejně jako oslava narozenin a podobně) je uzavřená společnost, čili se na to poplatky nevztahují.
Odpovědět
@myfairlady Pouštění hudby na svatbě není veřejnou produkcí, takže není třeba toto řešit. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@myfairlady Tak si bohužel kamarádka objednala amatéra, který nám ostatním jen kazí pověst a těch je bohužel více než je zdrávo. Musíte mít Premium účet Spotify, vytvoříte si doma playlist oblíbené hudby, tu pak přepnutím do režimu offline stáhnete dočasně a 30 dní můžete vše pouštět i offline...vyzkoušejte sama předem a uvidíte. Ať se Vám svatba vydaří!
Odpovědět
Profilova fotka
Hezký den, - není veřejná produkce (už napsalo hodně osob), takže nenahlašujete ani nic podobného - dále zjednodušeně pokud nevypálíte soubor na CD a spouštíte přímo ze souborů (třeba MP3), neřešíte ani rozmnoženiny - stáhnout můžete odkud chcete a je to legální (ten kdo stahuje nemůže vědět, zda poslední článek v distribuci - uloz.to - nabízí ke stažení legálně či nelegálně) Mějte hezkou svatbu bez zbytečných starostí.
Odpovědět
Ahoj, podle toho, jak to popisuješ, tak nejlepší varianta by byl profi DJ - ušetří to čas, energii a ve vašem případě možná i peníze. Chápu, že po špatné zkušenosti máš strach, ale my třeba měli super DJe, kterému jsme řekli, jaký styl se nám líbí a u srdcových písniček i konkrétní názvy a bylo ro super a bez starostí. Taky jsme nechtěli takové ty české klasiky a nebyl to žádný problém. Celá svatba se nesla v duchu jazzu, bluesu, salsy a později roc´n´rollu. ;-) Nevím, odkud jsi, ale můžu ti na něj dát kontakt, byl to fakt profík.
Odpovědět
Profilova fotka
@ozvucenisvateb_cz Ono to tak jednoduché zase není. Bod 3. co píšete je jen alibismus a kdyby došlo na lámání chleba, tak tohle neobstojí ani omylem :-) Z uloz.to stahuje hodně lidí, to ale neznamená že je vše v pořádku. Tyhle servery využívají jen toho, že si s nima Autorský zákon a potažmo i interpreti nevědí rady. Pokud si legálně stáhnete jakoukoliv hudbu, tak za ní musíte zaplatit a máte tedy i doklad o tom, že máte vyřešena autorská práva pro své soukromé užití.
Odpovědět
@simone5 tak dej, ale my potřebujeme spíš prahu čí záp. čechy...díky:) a když mu ukážu moje zaplacené spotify s přesným seznamem co kdy chci hrát vč. pochodu, bude to ok? a co ta hlasitost? já to právě nechtěla mít nahlas!!! mme takové nevrlé sousedy...
Odpovědět
@video_majek takže zaplacené spotify to jistí:) vyberu si cca dě tě skladeb, zaplatím si to na třicet dní a pak to dám dj či kamarádovi s instrukcemi co pouštět:) Právně cajk?:)
Odpovědět
Článek se načítá
o ulož.to si nedělám iluze...právně se to zdá být nenapadnutelné, ale co si budeme povídat, trošku to smrdí:) navíc jsem za hodinku na Spotify našla víc skladeb než bych byla schopná stáhnout různě po netu! Opravdu všechny co chci tam zatím jsou :)
Odpovědět
Profilova fotka
@myfairlady Právně že to napadnutelné je, to uloz.to. Jen prostě kde není žalobce, tak tam není soudce. OSA se soustředí jen na velké ryby, které to tam dávají ke stažení a kteří s tím dál obchodují. Spotify bude v pohodě - ale po pravdě - raději bych si objednal nějakého DJ a dal mu seznam skladeb ať to zajistí. Mám rád jednoduché věci a nechtěl bych si tím přidělávat starosti :-) To už je ale na Vás. ;-)
Odpovědět
@video_majek jen pro zajímavost - tedy dám dj seznam toho co chci hrát na svatbě (jak on to sežene, když já sama to na spotify dávala dohromady tři dny??) a on se o legálnost postará? jak si to ověřím? kolik cca takový DOBRÝ dj na den stojí?
Odpovědět
Profilova fotka
@myfairlady Nevím jakou máte představu o písničkách. DJ kteří aktivně hrají bývají většinou v obraze a určitě si ty písničky nějakým způsobem zajistí. Možná je i dávno mají. O legálnost se v tomto případě starat nemusíte, protože za to odpovídá DJ, který musí platit poplatky OSA a další věci. Vy jako nevěsta byste se měla jen bavit :-) DJ si to vše pohlídá a v případě nějakého problému odpovídá za legálnost on, ne Vy. A kolik stojí DJ ? Tak to Vám vážně neporadím. Vím jen kolik stojí video :-D Založte si nové vlákno s poptávkou DJ. Nezapomeňte uvést datum a oni se Vám určitě ozvou do zpráv i s cenovou nabídkou. Zeptejte se jich zda i moderují např. soutěže, pokud něco takového plánujete. Zkuste jim poslat ten Váš výběr písniček a uvidíte co odepíšou. Hledejte reference, třeba i tady na brms, nebo na na Google. Z vlastní zkušenosti vím, že dobrá hudba na svatbě je k nezaplacení a svěřit to nějakému kamarádovi není dobrý nápad.
Odpovědět
my jsme dj poslali seznam co nechceme hrat :-) a dj nebyl uplne dj ale báječný zpěvák bohužel se večer vyvíjel tak ze to co jsme chtěli hrát proste neumel nikdo tak frcelo i YouTube. a s každou písničkou byl řev a chvilkami to bylo jako na loveparade
Odpovědět
no, já mám totiž takové přání - chci prostě JEN A POUZE to co mám v playlistu na spotify.... něco je hůře sehnatelné, něco líp... ale udělám seznam cca 200 skladeb a chci aby dokonce i v určitou dobu hrál určité věci.... prostě nechci aby on do toho jakkoli kreativně zasahoval se svým playlistem ..... jsem schpná poskládat hudbu k jídlu, hudbu k tanci na začátek, na konec, hudbu k "vyplnění prázdného místa, instrumentálky", atd. pocházíme z taneční branže, takže tam potřebujeme specificky upravené písně do latiny a standardu. Což jsem na spotify naštěstí našla. Plus pár méně známých písní. jen tak pětina budou "známé vypalovačky". Takže moc nevím co by s tím DJ dělal:)) Moderovat panebože nic nechci:)) Prostě on jako osoba je tam z mého pohledu (zrovna u naší svatby) v podstatě nepodstatná, a chci aby, když bude, to tak i bral a snažil se být co nejnenápadnější a dělal PŘESNĚ to co dostane v pokynech. (a jak jsem měla zkušenost na jiných svatbách, pokud se někde něco pokazilo, tak to buď byly zapomenuté věci dma(prstýnky, věci na převlečení, dekorace... nebo DJ pustil něco špatně :-D ) takže on opravdu bude nejspíš muset operovat s naším spotify.... nechci nic co by hrálo jiného, protože playlist se bude skládat z poloviny z latin/standard písní pro naše známé kompilované z moderních popových. To se špatně shání, no a potom podle přání našich známých a rodiny jejich oblíbené písničky, takže nejdřív odehrát oblíbence staršch a rodičů, kteří pak odpadnou a potom ty další. Prostě - máme to vymyšlené do naprostých detailů (co se hudby týče)...tak nevím zda by DJ nebyl akorát nasranej 8-) :-D
Odpovědět
@myfairlady Když nechceš DJ a máš to promyšlené, nenech se nikam vmanipulovat. Jestli víš co chceš a máš kamarády, kteří jsou schopni a ochotni pomoct, není co řešit. A v klidu. Stahování hudby z netu pro vlastní potřebu (čímž soukromá svatební oslava je) je ok. Jestli jsem si z přednášek autorského práva něco donesla, tak obecné pravidlo, že stahovat ano, ale dávat na net ke stažení ne. :-)
Odpovědět
@myfairlady Podle mně si to zbytečně komplikuješ, ale budiž. :) My měli D.S.A. - Dj Libor, je zde v Profesionálech, je z Brna, ale přijel k nám do Prahy. My mu tedy dali volnou ruku, kdy co hrát (věděl žánry a pak co určitě ano a co určit nehrát), ale není blbej - věděl, že rock´n´roll nebude dávat při hostině a vice versa, stejně tak to uměl i s hlasitostí - při hostině tlumené, k tanci o něco víc, ale nebyl to žádný řev. Neměli jsme žádné efekty, světla, nic nemoderoval, kromě jednoho případu, kdy jsme ho výslovně poprosili, aby vyzval i ostatní svatebčany, aby se k nám přidali na první tanec. Přijde mi, že si to představuješ trošku divoce. ;-) Já si taky představovala DJe jako uslintaného chlápka z místní diskošky, co nám tam bude pouštět Michala Davida a udělá z toho vesnickou zábavu, ale věř mi, že to neplatí univerzálně. Na druhou stranu, pokud trváš na tom, že chcete mít písničky v určitém pořadí a chcete si to všechno i připravit, tak pak opravdu postrádá smysl mít profi DJe. Já jsem to spíš myslela tak, že když máš dobrého DJe, tak nemusíš trávit čas vymýšlením přesného scénáře, kdy jaké písničky, protože kvalitní DJ to udělá naprosto profesionálně za vás a ví naprosto přesně, kdy se jaká hudba hodí (krom prvního tance - to je potřeba samozřejmě říci).
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý večer, cituji z internetu: "Autorské odměny se platí také u všech občanských nebo náboženských obřadů (pohřeb,svatba apod.), které se provozují za účelem zisku, ať už přímého nebo nepřímého," Kateřina Šebková z Ochranného svazu autorského (OSA). Autorský zákon ale připouští výjimky. "Pokud si hudbu přinese sama rodina na nějakých nosičích nebo si zajistí interpreta, který zahraje zadarmo, nebudou se platit žádné poplatky," upřesnila Šebková. Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/za-hudbu-zapla...
Odpovědět
@dj_libor_velek Tazatelka řeší svatební hostinu, nikoliv svatební obřad. Na obřad se vztahuje výjimka ze zákona.
Odpovědět
tak ptala jsem se přímo v OSE, platit nic nemusíme:)
Odpovědět
@myfairlady Myslím, že ve vašem případě bude nejlepší někoho poprosit, aby vám pouštěl písničky a dala mu přesný program, kdy co hrát. ;-)
Odpovědět
@video_majek Stahování z ulozto.cz i od kudkoli z netu, vyjma P2P sítí, je legální a vždycky bylo! Právně napadnutelné to není! Nemystifikovat prosím!
Odpovědět
@simone5 taky si myslím. DJ nemůže znát kdo všechno je na parketě a kdo šel spát a čí oblíbené věci tedy pouštět a které ne. a práci s tím nemám, jasněže nebudeme hrát tango u vyměnování prstýnků nebo známku punku u oběda:) ale třeba waltz si s přáteli z taneční branže rádi dáme i po půlnoci a to třeba cizí člověk DJ moc tušit nemůže:) jinak vybírání písní mě zrovna baví, tak spotify to jistí:))
Odpovědět
Profilova fotka
@cestmira Stahování ano. Ale je to jak jsem psal výše. Pokud je záznam chráněn autorským zákonem, musíte mít buď originál a nebo jiný doklad. Jinak vlastníte nelegální obsah.
Odpovědět
Profilova fotka
@video_majek ad 1. DJ nic OSA neplatí za to, že hraje na akci (ani když to není svatba), maximálně platí za tvoření rozmnoženin, pokud vypaluje CD. Pokud akce spadá pod povinnost hradit OSA, tak platí vždy pořadatel (což zpravidla není DJ), neboť pořadatel má příjem ze vstupného, ze kterého odevzdá desátky. ad 2. Žádný z mých bodů není alibismus. Odpovědnost za splnění autorských práv má poslední distributor v řadě konečnému příjemci. Moje zdroje jsou z OSA. Uveďte tedy Váš zdroj Vašeho tvrzení, ať víme, kdo tvrdí něco jiného než OSA.
Odpovědět
Profilova fotka
Já už vážně nevím jak to jinak napsat. Když hrajete, tak byste měl mít hudbu legální. To samé i u stahování, které sice trestné není, ovšem stahuje se autorsky chráněný materiál. Že to nikdo neřeší je věc jiná. Nevěsta řešila legální pořízení písní.
Odpovědět
@video_majek Jenže je to úplně jedno jestli si nahrávku stáhne nebo koupí třeba na CD nebo si najme "profíka" - vše legální je! Kdyby měla nevěsta nebo kdokoli jiný pátrat po legalitě všech pořízených nahrávek tak by se musela zasnubovat tak v 15, aby to všechno stihla. Vždycky když něco pořizujeme tak tam existuje riziko, že se můžu setkat s nelegálním obsahem, ale komu stojí za to to řešit ...
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?