Poraďte recepty při cholesterolové dietě

Profilova fotka
Ahoj holky, manzelovi zjistili vysoky cholesterol,.. ma drzet cholesterolovou dietu,... poradite nejake recepty? předem všem děkuji :)
Odpovědět
Profilova fotka
Všestranně super je web varimezdrave.cz - lze tam najít spoustu užitečných receptů, např. pokrmy včetně moučníků bez vajec, mléka, cukru, živočišných tuků... Může to být dobrá isnpirace pro všechny, nejen pro dietáře, nejdůležitější je přece prevence.... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Předpokládám, že je to LDL cholesterol, který zapříčiňuje kardiovaskulární choroby ( ICHS, AP, IM, hypertenzi, aterosklerózu ap.) Platí tady zásady zdravé výživy - to už zná dneska snad každý. A také tělesná aktivita.
Odpovědět
Profilova fotka
Info, když zadáš do googlu : hypercholesterolémie např: http://www.ordinace.cz/clanek/vysoky-...
Odpovědět
Profilova fotka
do googlu zadavat veci umim,... ale chtela jsem ozkousene recepty ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Aha, tak recepty, kokrétně měteď nic nenapadá. Ale je to dieta s omezením tuku, takže tam platí všeobecně známé zásady. ;-) Např. středomořská - ryby, zelenina,..
Odpovědět
Profilova fotka
hhranolka: Já z toho webu vyzkoušela většinu pokrmů, případně se jimi nechala inspirovat. Už delší čas se stravuji (a vařím partnerovi) pokud možno bez cukru (čímž se samozřejmě nemyslejí jen běžné sušenky či zákusky, ale prakticky téměř všechno - konvenční džemy, hořčice, kečup, majolky apod., zkrátka cukr je dnes k nalezení téměř všude!!), kravského mléka, bílé mouky... nejíme uzeniny krom tofu párků a občas rostlinných salámů, z masa jen krůtí (občas) a ryby (trochu častěji), jen malé množství ovoce z našeho pásma (nic tropického!), nic instatního, potraviny s deseti éčky ve složení a tak dále. Byla jsem dlouho nemocná a přítel trpěl chronickou rýmou a zahleněním, ale to už je, ťuk ťuk, všechno pryč. Pevně věřím, že by změna jídelníčku pomohla i tvému muži - a nejen jemu... ;-) bonavoxa: Máš pravdu, že lidi mají jakési všeobecné potuchy o tom, že žít zdravě znamená omezit tuky, ale zdá se, že u většiny z nich zde tato znalost končí. Často se mylně zaměnují nízkotučné a light výrobky se zdravou stravou. I já jsem se léta ládovala rádoby zdravými müsli tyčinkami (mají přece tak málo kalorií), hromadou ovoce (protože má přece tolik vitaminů), mléčnými výrobky (neboť stále panuje velmi pokřivený názor, že mléko je jediný zdroj vápníku a celkově je báječné a zdravé), nízkotučnými tvarohy či jogurty a tak dále. Doktoři, ženské časopisy a celý náš skvělý gastronomický průmysl mě v tom mohutně podporoval a já chátrala a chátrala.... No, nebudu dál unavovat se svým osobním příběhem. Chci jen říct, že těm "všeobecným" radám bych moc nevěřila a nastudovala bych spíš principy energetické medicíny apod. Plus těch několik jednoduchých zásad - konzumace celých zrn (nemyslím tím obarvený chleba z marketu, ale opravdové obilniny :-)), spousta zeleniny, místo cukru malé množství sladu, kvalitní tuky (ořechy, kvalitní oleje apod.), trocha mořské soli atd. Web varimezdrave.cz taky neposkytuje jen naprosto vyvážené a super zdravé recepty, ale určitě může být skvělou inspirací, jak jídelníček dost vylepšit a ozdravit - a přitom toho zase tolik neměnit a pochutnat si. Určitě to aspoň vyzkoušej, hhranolko, držím palce... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Vilka: Já jsem zdravotník, studuji to na vysoké škole, takže znalosti o zásadách zdravé výživy ( složení potravy - sacharidy, lipidy, proteiny) znám i pozpátku. Nehlědě na znalosti o bazálním metabolismu, anabolismu, katabolismu, chemických pochodech v těle, metabolických patologiích, výživy nedostatečné - anorexie,bulimie ( psychiatrické dg.) malnutrice ( kwashiokor marasmus), stařecká kachexie, nadváha, obezita, systémové choroby ( hypercholesterolémie, hyperlipidémie, hypertenze, kardiovaskulární choroby,..) imunodeficitní styavy GIt - cystická fibroza, mukoviscidóza, ulcerózní kolitidy, Morbus Crohn, Celiakie,.. Ve zdravé výživě není podle mě až zas tak desinformací - že müsli tyčinky jsou svinstvo, nabité sacharidy a nízkotučné jogurty, že jsou plné chemie,..to už snad ví skoro každý. Mléko bych až zas tak nezatracovala - ( lepší je samozřejmě sojové či kozí) S ovocem opartrně - že nemáme jíst banány v deset večer, to snad také všichni ví. Společnost se o zdravou výživu zajímá velmi. Výživu je třeba zvážit i z hlediska individuality - každý máme jiné metabolické nároky, jinou míru stresu, jiné možnosti aktivity,... Taky podle mě všichni ví, že energetický příjem nesmí být vyšší než výdej. Tearpie pomocí kombinace výživy a fyzické aktivity - vždy. ,, Zaručené" diety modelek z časopisu snad nikdo rozumný nemůže brát vážně, stejně jako některé preparáty na hubnutí.
Odpovědět
Profilova fotka
bonavoxa: Ježiš, já jsem tím nemyslela TEBE!! =-) :-) Mluvila jsem o lidech obecně. Náhodou si dnes ještě spousta lidí myslí, kterak jedí zdravě, když mají na všem nápis LIGHT, třeba na cole zero..... :-D S těmi časopisy máš samozřejmě pravdu, ale pořád se více prodá jich než třeba knih o energetické medicíně, makrobiotice apod... Na to mléko se názory velmi různí, mně i lidem, které znám, jeho vysazení každopádně značně pomohlo, na tom "stavím".... ;-) Jinak je pravdou i to, že neexistuje univerzální návod pro každého, každý si musí najít to své - co mu vyhovuje, co mu dělá dobře a tak dále... Zdravá výživa se sice skloňuje ve všech pádech, ale snad na každém rohu slyším něco jako "já teď jím zdravě, už si nesladím kafe", případně "jím zdravě, protože jím denně hodně kiwi, pomerančů a banánů" apod. To jsem měla na mysli... :-S
Odpovědět
Profilova fotka
Vilka: když mi přijde, že o zdravé výživě ví společnost dost. Tak v rámci možností. :-) Ale zase mi přijde, že o nemocehc a spojení souvislostí dohromady zase ví prd... Takže informace možná jsou, ale lidi je neumí použít.
Odpovědět
Profilova fotka
bonavoxa: Možná tak nějak. I když se se spoustou všeobecně předkládaných informací prostě nemůžu ztotožnit (málokde třeba doporučují opravdu omezit rafinovaný cukr na minimum, ale myslím tím rozhodně nejen v kafi či čaji, ale i výrobcích, jež ho obsahují - a je jich fůra, ale lidi patrně nebaví studovat etikety nebo tomu prostě nevěří). Nebo ty doporučované sýry, jogurty... hm, to mi zdravé určitě nepřijde. Ani v biokvalitě. Určitě ne často. S těmi souvislostmi souhlasím. Dokonce jsem toho názoru, že své zdraví máme z velké části v rukou my sami. Jenže určitě jako zdravotník sama znáš (třeba z praxe nebo od kolegů), jak to často je - pane doktore, bolí mě to a to, trápí mě tamto a tamto, dejte mi nějaký prášky, ať je mi rychle zase OK, pokud možno ať zaberou co nejrychleji... To tu každopádně samozřejmě nevyřeším.... :-D Jdu už od kompu, hezký večer přeji.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?