Zvete na svatbu všechny přátele i s doprovodem?

Profilova fotka
Preji hezky den!-) Jak resite u pozvani partnery svych velmi dobrych pratel? U me je situace takova ze ziju dluhodobe v cizine a partnery svych dlouhodobych a nejlepsich pratel znam jen zvypraveni. Pokud si kazda z mych kamaradek kterou bych na me svatbe rada mela vezme doprovod pocet hostu hororove naroste a polovinu lidi vlastne vubec nebudu znat :( pocizate u vsech i s doprovodem a nebo je prijatelne pozvat pratele bez jejich partneru?
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@everylee Ahoj, nevím jako ostatní nevěsty, ale mě příjde celkem logické, když pozvu kamarádku, či příbuzné, jako jsou sestřenice, bratranci, že je slušnost pozvat i jejich drahé polovičky. Pokud čekáš, že jich bude hodně, můžeš je pozvat na obřad a pak večer na zábavu.
Odpovědět
Profilova fotka
Mě osobně přijde vrcholně nevhodné pozvat kamarádku a říct jí, že je zvaná sama. Ale to samozřejmě záleží na každém jak si to udělá. Já bych to neudělala. Taky jsme si říkali, že je to šílený, že u každého musíme počítat +1,ale naštěstí 99% partnerů kamarádů známe a postupně se stali i našimi společnými kamarády. Když si to představím z druhé strany, bylo by mi líto, kdyby šel partner na svatbu a já nebyla zvaná. Stejně tak si neumím představit, že bych mu řekla, kamarádka se vdává, ale ty zvaný nejsi. Ale jak říkám, někomu to může přijít úplně v pořádku. :-N
Odpovědět
Profilova fotka
Kdyz u me se nejedna o rodinu ale nejlepsi kamaradky. Je jich 8 ani jednoho partnera od nich neznam a nikdy sem nevidela :( radeji bych tech 8 mist enovala nekomu jinemu a pozvala kamardky s kterymi sice nechodim kazdy mesic na kaficko ale i presto s nimi mam blizsi vztahbohuzel nemam nekonecny rozpocet :( a obrad a jostina a raut - vsechno bude v jednom mistte proto vubec nehodlam delit kdo pujde jen na obrad kdo na hostinu atd... Ale nechci byt nejaka skrkna :)
Odpovědět
řešila jsem něco podobného a vzhledem k pojetí svatby (žádná hostina pro rodinu a rovnou velký raut), jsem všechny kamarádky a kamarády požádala, aby to brali jako párty. A proto, že bych také ráda, aby se bavili mezi sebou a ne jenom se svými partnery (kteří tam také nebudou nikoho znát), jsem je požádala, aby přišli bez partnerů. Ano slušnost je jedna věc, ale rozpočet je věc druhá. Nerada bych vysvětlovala části kamarádek, že je nepozvu, protože jiné přijdou i s partnery. Takže partneři a´t přijedou na obřad, pokud chtějí a pak domů. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
My se kazdeho z kamaradu zeptali, jestli chce jet sam nebo s nejakym doprovodem, pokud chtel nekdo jet s partnerem, ktereho jsme neznali, tak vetsinou sami aktivne navrhli nejake pivko nebo kafe, abychom se seznamili jeste pred svatbou.. pokud se kamaradi aspon znaji mezi sebou a je to nejak vyrovnane mnozstvi holky a kluci (aby si spolu aspon mohli zatancovat), tak bych to asi nevidela tak dramaticky, ze by byli zvani bez partneru a partnerek.. ale je to proste skoda, kde se maji ty pary inspirovat na svoji svatbu, je to romanticka udalost a kazdy ji chce asi travit s tim do koho je zamilovany.. a navic mne jako neveste se i moc libilo, ze jsme kolem sebe meli spoustu mladych paru a delalo to takovou hezkou atmosferu :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Me to taky uplne v poradku neprijde proto se zde ptam jak moc je to nevhodne jen to nejak nemuzu prenest pres srdce ze polovinu lidi znat vlastne nebudu a nezbyde na lidi ktere znam i kdyz jen spise sporadicky :(
Odpovědět
Ahoj, my jsme to vyřešili tak, že jsem to s kamarádkami probrala a požádala je, jestli nevadí, když jejich doprovod dorazí až na večerní zábavu. A všichni se k tomu postavili uplně suprově, žádný problém. Ale je to takové zapeklité a hrozí nebezpečí, že se někdo naprdne a urazí... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@ivankrasko predstava ze dorazi az na vecerni zabavu zni dobre to by mi vyhpvovalo :) jen my to mame z ruky, vsem budu zajistovat ubytovani a tak asi vsichni pojefou spolu najednou no uf je to slozite budu muset najit nejaky kompromis :( ze by se nekdo maprdl se nebojim spis prave treba ze by to tefa zkazilo tu atmosferu vecer :(
Odpovědět
@everylee Ahoj, budeme to mit podobne, bohuzel je u nas vylouceno to, ze by nekdo prijel na vecer nebo tak, ten, kdo bude u nas pozvan, bude na celou dobu, aby se lidi necourali a kazdeho, kdo je pozvan, se osobne zeptame, jestli neni problem, kdyby dorazil bez partnera, protoze kdyz se s nekym znam nekolik let a on je treba ve vztahu s nekym nekolik let, ale vzdy na nase akce dorazi sam, take nevidim duvod, proc by najednou musel byt na svatbe. Nekam jsem uz tady psala, ze jsme byla pozvana na nekolika svatbach bez partnera, protoze ho neznali a ani ja ani on s tim nemel sebemensi problem, a to pro me treba jednou i prijel. Sice k sobe patrime, ale nejsme sjamska dvocata a natolik na sobe zavisli, ze bychom treba odmitli ucast, protoze jeden bez druheho si ani neuprdne. Takze neboj, urco to vetsina kamaradek pochopi, my resime jak toto, tak i ucast teda spis neucast deti a to je ale jina kapitola. :-) tak drzim palce
Odpovědět
Já bych se tedy nevdávala do doby než bych měla vše toto vyřešené (to znamená i všechny finance co potřebuji, aby byla naše svatba komfortní pro nás,ale i pro hosty) už Vás dělí jen pár tisíc o od toho, aby jste tohle nemuseli řešit. Nedovedu si představit říct kamarádkám "starouše nechte doma nepořádám dobročinnou akci" pokud je neznáte, jak tu už někdo psal (seznamte se) pokud to nestihnete, tak i tak na svatbu ke kamarádkám patří (je to jejich součást a přes to vlak nejede) také to tak máme, některé jsme viděli jen párkrát,ale budou tam, patří ke kamarádkám,kamarádům a s tím se musí počítat. Ale je to jen a jen na Vás, nechtěla bych být ta, která si svou polovičku sebou vzít nemůže..tady jde i o tance a podobě..
Odpovědět
Jestli můžu z druhé strany :-) Ženil se kamarád mého expřítele. Byli jsme zvaní oba. Já bych na svatbě znala jen 3 lidi ( přítele, ženicha a dalšího jejich kamaráda), tak jsem navrhla, že nepůjdu. Ne každý chce na svatbu, kde skoro nikoho nezná. A třeba si kamarádky budou chtít od partnerů odpočinout. Jestli jsou to normální holky, tak to s nima prober :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@micipsa Tak to mi neda neodpovedet a musim napsat ke stejne situaci muj pribeh :-) Ja takhle sla kdysi jako doprovod na jednu svatbu, kde jsem nevestu i zenicha videla predtim jen jednou max. dvakrat, totez ostatni hosty, nechtelo se mi tam jit, nemam rada davy cizich lidi, ale hecla jsem se a sla.. o sest let pozdeji jsem tu tehdy neznamou nevestu zadala, jestli mi pujde svedcit :-) kdybych tehdy na svatbu nesla, tak bych si to dnes strasne vycitala, stejne jako si vycitam, ze jsem nesla po rocnim vztahu na svatbu manzelovo (tehdy jeste pritelovo) sestrenice, protoze jsem jeho rodinu tehdy jeste vubec neznala a dnes je to pritom uz i moje rodina..
Odpovědět
Článek se načítá
Jak píše micipsa.. Moje kamarádky sami vůbec neprotestovali, že půjdou bez partnerů naopak jejich reakce byla spíš taková, že si to chtějí parádně užít právě v té partě kamarádek (kdy se známe mezi sebou už 15 let a zažili jsme spolu spoustu prima akcí) a partneři dorazí večer na raut, pravda je, že naše výhoda je v tom, že všichni, kterých se toto týká bydlí poblíž a není pro ně problém dorazit zvlášť...
Odpovědět
ahoj, my počítáme s tím, že si každý vezme partnera. Řešíme to tak, že žádáme kamarády, aby si zařídili hlídání, protože to bude čiště dospělácká akce...
Odpovědět
Profilova fotka
Tak deti my neresime protoze jedinej mrnous bude ten nas :D
Odpovědět
@viki83 Ahoj a jak to vsichni prijali, ze to bude dospelacka akce? Ja uz mam dve odmitnuti i s duvody, ktere by bohate postacily k tomu , ze na tu nasi akci to pro deti opravdu nebude.
Odpovědět
my to máme podobně (blbě), ale myslím, že každý zná svoje kamarády nejlíp a všude je jiná situace a není fér rovnou psát, že kdo nepozve úplně všechny 1+1, tak neví, co je slušné... nikdy bych např. nenechala přijít bez partnera někoho, kdo by tam byl sám a nikoho neznal (to samé nechápu diskuze typu "mám pozvat přítelkyni svědka?").. kamarádi u nás tvoří cca 2/3 hostů - z nich má jen část trvalý vztah a úplně minimum jsou manželé (ale to jsou vlastně všechno naši společní kamarádi, takže ty zveme samozřejmě v páru).. ale pokud zvu např. partu kamarádek z VŠ (většina ještě studentky), tak mi to prostě nepřijde neslušné, že je pozvu bez partnera, jinak bych je nemohla pozvat vůbec, nebo třeba jen 3 a jak je znám, tak to nikomu vadit nebude, určitě to s nima proberu a vysvětlím.. bavit se taky chodíme většinou samy bez partnerů, navíc půlka z nich partnery nemá, takže by tam seděly a ty ostatní by se věnovaly svému partnerovi, protože ten bude zase mezi úplně cizími lidmi.. mě třeba neurazilo, když jsem byla pozvaná na svatbu, kde jsme byly s jinýma kámoškama jako parta, všichni partneři taky nemají potřebu být všude... no a například další parta, to jsou samý kluci a ti tam ani nechtějí mít partnerky (navíc zase půlka z nich je nemá).. některý kámošky se mě už ptaly, jestli tam nebudou jen samý páry, jestli se vůbec budou mít s kým bavit a tancovat :-D .. takže ono to může být někdy složitější a je jednoduchý to odsoudit..
Odpovědět
Profilova fotka
Taky jsem si původně myslela, že všechny moje kamarádky budou brát svoje partnery. Ale nakonec navrhly, že půjdou samy, protože jejich partneři by tam nikoho neznali (i když já je znám). Jsou to všechno spolužačky z VŠ, které přijedou už den předem, protože to mají přes půlku republiky. Ale na druhou stranu jsem ráda, že budu mít holky jenom pro sebe a budou mi pomáhat s přípravami a s organizací :-)
Odpovědět
Profilova fotka
My byli na nekolika svatbach a vzdycky spolu. Uz se vidim jak se pachtim busem pres pul repuliky v satkach :-D:-D ale taky jse aktivne udlala pref kazdou svatbou seznamovaci navstevu, aby poznali pritele, ktery neznal je a oni jeho. Dokonce na rozlucce byl s uplne cizima klukama a skvele se bavil pak uz to na svatbe bylo jednodussi. Ja to taky resilaa nakonec z toho mame sto hostu. Zveme vsechny na obed at to skrz prejizdeni nemaji horsi. Ale kdyz si to s kamaradkama proberes tak se zlobit nebudou a pokud povolis at chlapi dojdou vecer tak to taky neni spatne. Spise bych zvazila obed ciste s rodinou a svedky a kamaradi vsichni na raut to sr prece nikdo urazit nemuze, ne?
Odpovědět
@roozenka ahoj, statek má omezenou kapacitu, díkybohu. Ještě se to neví oficiálně, ale dávám dohromady nějaké informace k svatbě, které budeme přikládat k oznámení a tam to bude jasně a stručně napsáno. Vzhledem k tomu, že víc bude přítelových kamarádů tak to neřeším.....a přítel akceptuje to, že to bude bez dětí, nebo mu aspoň nic jiného nezbývá:-))
Odpovědět
Věčné téma, které se tu řeší pořád dokola. :-) Pokud předáváme pozvání jednomu z partnerů, pak etiketa jasně velí, že pozvání automaticky patří I partnerovi se kterým je. Pozvat jen jednoho z nich se považuje za nezdvořilé a neslušné.
Odpovědět
@everylee řeším teď naprosto to samé, ale z finančních důvodů. Holkám jsem osobně předala pozvánky a řekla, že je to úsporná svatba a že si můžeme dovolit pozvat jen kamarády bez poloviček. Moc se na to netvářily. Tak jsem jim napsala email, kde jsem jim ještě jednou vysvětlila důvody, proč nezveme partnery, že jsme byli vůbec rádi, že jsme sehnali penízky na to, abychom měli na svatbě své přátele. Ale že pokud by s tím měla některá problém a neužila by si tu svatbu kvůli tomu, tak že partnera rádi pozveme. Teď čekám, kolik z nich si přítele nakonec vymaní...:-) ale je to fér, aspoň se nikoho nedotknu, komu to nevadí, ten přijde sám, komu to vadí, polovičku si vezme a my holt sáhneme hlouvěji do šrajtofle... A to už máme variantu, že je zveme jen na obřad a na párty, hostina je pouze pro rodinu.
Odpovědět
Profilova fotka
Je automatické pozvat oba... Jestli na to nemáte, tak nic nedělejte, nebo jen malou svatbu, s méně hosty...Pokud mám např. 40kamarádů.musím počítat s dvojnásobným počtem
Odpovědět
Profilova fotka
My zveme všechny, i když některé jsme viděli třeba jen jednou nebo vůbec.. sama bych nešla na svatbu bez partnera, takže to bereme jako samozřejmost, že většina přijde v páru :-)
Odpovědět
@everylee V tomto případě si myslím, že by měla být dát přednost slušnosti před rozpočtem (pokud na to nemám, udělám svatbu malou). Mě samotné by se dotklo, kdyby někdo pozval jen mého muže a jemu řekl, že je zván je on, byť bych je neznala. Přijde mi to velmi neslušné. Svatbu nevnímám jako párty, ale jako rodinnou událost.
Odpovědět
Profilova fotka
Je to především slušnost, vždy se na různé akce člověk nechá rád někým doprovodit a nejde sám. A co se týče financí, musí se s tím počítat. Já měla na své svatbě také spoustu partnerů kamarádek, které jsem neznala (nebo naopak manžel neznal).Ale jak je to správně dle etikety pana Špačka: vlastně to celé záleží na Vás - pokud je na pozvánce pouze 1 jméno, očekává se, že přijde pozvaný sám. Pokud uvedete jména dvě nebo doplnění "s partnerem/kou, přijdou 2. ;-)
Odpovědět
Vše má své pro a proti. My jsme řešili podobný problém, místo, kde jsme měli svatbu bylo omezené na počet osob, navíc jsme platili všem ubytování. Nakonec jsme většinu kamarádů pozvali i s partnery. Slušnost by nám to ani jinak nedovolila. Ano měli jsme pár kamarádů (cca 5-6), které jsme zvali samotné, protože žádného partnera neměli, ale i tak jsme je ujistili, že pokud si myslí, že se nebudou cítit dobře, jsou vítani i s doprovodem. Díky tomu jsme se museli rozhodnout a pozvali jsme méně kamarádů, než kolik bychom bývali pozvali, kdybychom měli k dispozici větší prostory. Už se k nám taky dostalo, proč jsme pozvali je a nepozvali tamty, ale to bychom pak ve finále museli pozvat bambilion lidí. Na druhou stranu, máme také partu kamarádek, které se od gymplu stále stýkáme, a také jsme byly na svatbu pozvány společně a svým způsobem to chápu. Jestli se všech 8 kamarádek zná a stýkáte se všechny dohromady a nemůžeš z nějakých důvodů pozvat i jejich partnery, asi bych jim to osobně předtím alespoň vysvětlila. Osobně bych ale dala přednost pozvat i s partnery. Kdyby mě teď někdo pozval bez manžela na svatbu, necítila bych se dobře.
Odpovědět
Profilova fotka
Zveme 7 lidí bez partnerů. Jeden kamarád a kamarádka byli pár a rozešli se před pár týdny, tak je zveme samostatně a stejně ještě nikoho nemají. První přítelův bratránek má deset "kamarádek" na každým prstě, takže jde taky sám. Druhý přítelův bratránek nemá nikoho. Moje kamarádka má přítele, o kterém tvrdí, že to její partner není, že spolu jen spí, takže ho taky nezveme. Další kamarád má holku, se kterou se během posledních dvou měsíců dvakrát rozešel, takže ani nevím, jestli jsou teď spolu a poslední kamarád sice holku má, ale je to šestnáctiletá psychopatka, co dělá scény, kde může a dokonce se už i hystericky řeže do rukou, když není po jejím, takže tu tam nechci (a kamarád to chápe naštěstí).... Takže asi chápete, že ona je slušnost a slušnost někoho pozvat. Dalších našich dvacet kamarádů zveme s partnery, ale tyhle prostě ne. Nechci mít zkažený svůj nejhezčí den a nechci mít na fotkách holky, o kterých na 99% vím, že už je nikdy neuvidím... Navíc razím heslo "je to moje svatba" a tudíž je jen a jen na mě (nebo na nás), kdo tam bude a kdo ne. :) Svatba je o nevěstě, ženichovi a nejbližších (a taky o penězích), takže sami rozhodujeme, co je a není vhodný. :) Takže bych se tím tolik nestresovala a pozvala prostě jen ty, co chcete pozvat. :)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, my máme něco podobného, já to řešila následovně pokud spolu jsou alespon půl roku, pozvali jsme je. Pokud spolu jsou chvíli, tak ne. Jelikož pokud je neznám a ani to není vážný vztah, tak proč je zvát. Třeba i bratranec se sestřenicí, které na své svatbě uvidím po 5 letech, mi sami řekli, že partnery brát nebudou. Jelikož je neznám. Kdybych byla se svým přítele krátce tak chápu, že mne nepozvou, ale kdybych s ním byla déle, tak by mně to bylo líto.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Holky, nedavno jsem take byla pozvana na svatbu - sama bez partnera a bylo mi cti, ze vubec ja jsem tam mohla byt. Takze tak to budu brat i u nas. :-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?