Zvát na svatbu i kolegy?

Ahoj holky, teprve s přípravami začínám, ale už teď je docela pozdě na výběr místa, tak musíme co nejdřív vyřešit počet hostů :). Na moc svatbách jsem nebyla a spíš jsem taková, že chci mít pohodu a ne se crcat s tradicemi (třeba proslov chci vynechat atd.), ale úplný ignorant nejsem, tak řeším koho pozvat z práce - jasná je šéfová, jsme kamarádky, stejně tak kolegyně, co je na stejné úrovni jako já se stejnou šéfkou - obě chci pozvat i partnery/dětmi. No a pak jsou zbývající z týmu - dva lidi na stejné pozici jako já, ty bych ráda pozvala taky, ale asi bez partnerů. No a pak mám dva podřízené a tam je asi ten nejvíc zakopaný pes :) jednoho člověka chci pozvat určitě a druhého bych nejradši nezvala - nastoupil nedávno, je fajn, ale že bych toho člověka nutně chtěla mít na svatbě, to ne. Myslíte, že je blbý to pojmout takhle “výběrově”? Dvě půjdou s partnery, dva z lidí na stejné pozici jako já bez partnerů a ze dvou podřízených jen jeden? Nebude to jediný člověk, který na svatbu nepůjde - pak máme v širším týmu další 4 lidi, které zvát nebudu určitě. Plánuju to mít bez hostiny - odpoledne obřad, pak raut a nějaká hudba a zábava a plánovala jsem původně zvát lidi na celou dobu, ne to oddělovat, že všichni na obřad a na hostinu jen někteří, což by ovšem dilema vyřešilo :). Díky moc za rady!
Odpovědět
Podle mě tohle vybírání udělá zlou krev. Navíc je uhozený zvát někoho s partnerem i s dětma, a druhého zase bez partnera. Jak to chceš udělat? Říct mu, ať přijde, ale partnerku/partnera nechá doma? A pak tam přijde a uvidí, že jiná kolegyně tam má celou rodinu? Hlavně teda pozvání na svatbu platí automaticky pro dvě osoby, takže vysvětlovat někomu, že v tomhle případě ne, je trochu trapas, navíc v práci. Asi to chce zvolit jiný klíč. Pozvi jen ty, kteří jsou ti skutečně blízcí a stýkáte se i v soukromí jako přátelé, a to s partnery.
Odpovědět
Já jsem zvala z práce pouze dvě nejbližší kolegyně s rodinou. Tohle mi nepřijde jako šťastné řešení, zvát někoho s partnerem a druhého ne, zvlášť když jsou všichni z jedné práce. Pozvala bych jen lidi, kteří mi jsou blízcí a pozvala bych je s partnery.
Odpovědět
No od těch dvou, kde budu zvát i partnery a děti, se všichni s partnery známe, včetně přítele a celý tým to ví, od těch ostatních ne, partneři se neznají ani mezi sebou, takže v tom zas tak velký problém nevidím. Spíš řeším, co s tím jedním ze dvou podřízených, kterého tam nepotřebuju mít...
Odpovědět
Profilova fotka
@stastnevdana Od kdy pozvani na svatbu, jedno konkretni adresne, plati pro dve osoby? Kdyz sedime na kafe s kamaradem a zveme ho na svatbu - zveme jeho. Ne automaticky i kazdou random holku, kterou si do roka stihne najit - pak je to uz samozrejme na domluve. Opakovane byly svatby, kdy z prace se zvaly jen kolegove, ev. pokud par znal partnery nekterych kolegu a znali se vsichni i mimo praci - tak i ti partneri byli zvani. Ostatni ne. A nikdo nevymrcoval a vsichni to pochopili. Vzdyt pro ty “nezkamaradene” partnery to jsou zcela cizi lide. Wtf.
Odpovědět
Profilova fotka
@ruthie22 Treba ja byt na miste toho kolegy, tak to pochopim. Jedine co vas “poji” je, ze nedavno nastoupil k vam do prace. Neni to nijake vydelovani z kolektivu. Mozna to, mozna i zbytecne, moc resis? =-)
Odpovědět
Ahoj, taky to řešíme. Myslím, že pokud jste s kolegy a jejich partnery nebo celou rodinou přátelé, pozvala bych je s partnery, případně i dětmi. Jestli partnery kolegů neznáte, pozvala bych kolegy jako partu, která bude na svatbě společně. Řekla bych, že v případě kolegů to nemůže nikoho urazit. Přece jen, nejde o rodinu nebo kamarády z dětství. Na partnery a děti bych to nerozšiřovala. Ale to je na Tobě, záleží na tom, jaký máte vztah i mimo práci a hlavně jak to cítíš Ty.
Odpovědět
Profilova fotka
Ja zvu akorat svoje 4 kolegyne, z toho jedna je moje jedna hodne dobra kamaradka a jeji manzel taky. A ty dalsi tri bez partneru. Sice je znam, ale vsechny rekly, ze pojedou bez nich, ze si to chtej uzit bez nich 😂😂. Ja bych bud zvala vsechny s partnerama v tym pripade nebo bez nich.
Odpovědět
Z hlediska etikety je opravdu pozvání na svatbu pro 2 osoby, ale bohužel už se to dnes moc neřeší. My to s manželem vyřešili tak, že jsme v práci dali svatební oznámení a kdo chtěl, přijel se podívat na obřad, ale nic víc.
Odpovědět
Pracujeme v jedne firme (kde jsme se i poznali) o 55 lidech. Meli jsme pozvaneho reditele a 3 kolegy (vsichni s partnerkami a detmi). Vyber byl - jsou nam nejblizsi.
Odpovědět
@nigiri Etiketa, zkus si o tom něco přečíst.
Odpovědět
Profilova fotka
@stastnevdana Vývoj. I etiketa se v čase a v rapidně se měnících podmínkách vyvíjí a mění. A co ještě před 10 lety bylo tvrzeno, tak dnes se povoluje a uvolňuje.
Odpovědět
Profilova fotka
Ja teda nevim, ale prijde mi divny, ze pozvani na svatbu plati pro dve osoby. Jako jo, kdyz se s partnery zname, tak je pozveme, ale kdyz ne, tak nechapu, proc by meli bejt na svatbe. Me se treba i par lidi ptalo, jestli je to pro dva pozvani nebo jenom pro jednoho.
Odpovědět
Článek se načítá
@nigiri Máš pravdu v tom, že je čím dál víc buranů, kteří se neobtěžují s jejím dodržováním a vymlouvají se na "uvolňování".
Odpovědět
Ja si naopak myslím, ze jsou akce (a svatba o nim patri), kde je prostě lepší být a zvát v páru. Ano, někdy se stane,ze partnera neznáme - ja sama měla na svatbě 2 takhle "cizí " lidi - ale proč trestat kamarádku za to,ze bydlí daleko a nebyla možnost se s jejím partnerem potkat, nebo koneckonců někoho za to, ze po tom, co byl dlouho a so konečně někoho našel, ale ještě nebyl čas se seznámit? Tak jsme se seznámili na naší svatbě, no a co? Ale pokud je to partner mého kamaráda, nebudu ho brát jako cizího člověka, který na moji svatbu nesmí...
Odpovědět
Profilova fotka
@stastnevdana Špaček je buran, ok noted. Viz poslední publikace k etiketě.
Odpovědět
Profilova fotka
@nikca92 Myslím, že možná nechtěně mluvíme o 2 věcech. Máme kamarády, které máme rádi, ale ktěrí jsou docela dlouhodobě single nebo různě fwb. A byť je máme rádi, také víme, co za One night stands si dokážou nabrnknout. A pokud jsem tedy buran, když tam tyto nádhery nechci mít... 🤷🏻‍♀️
Odpovědět
@nigiri Špaček ale není jediným člověkem na světě, který se zabývá etiketou, a jeho knihy nejsou jediným zdrojem. Nicméně už jsem se poučila, že kázat na beremese o etiketě je jako házet perly sviním.
Odpovědět
Profilova fotka
@stastnevdana Sociokulturní kontext zdroje, poukaz na vývoj, atd. Ale ano. Také jsem se už z diskuzí tady poučila, že ty máš vždy poslední slovo a zásadně vždy pravdu.
Odpovědět
Být Tebou, pozvu jen Ty, co se s nimi stýkáš i v soukromí (Ti už z kolegů povýšili na přátele) a to i s partnery a případně dětmi a nikdo se tomu nebude divit. Ta další selekce spíš udělá zlou krev, "Já jdu sám a ta jde i partnerem"..nevím, Ty musíš vědět jaký jste kolektiv. Já jsem z práce nezvala nikoho, s nikým nemám tak blízké vztahy, abych ho pozvala na svatbu i když jinak jsme super kolektiv, ale tak nějak pracovně, soukromě se nepotkáváme, takže v tomhle to bylo jednoduché A hlavně, chtěli jsme jen malou svatbu do 30ti lidí:-).
Odpovědět
Není žádná povinnost pozvat někoho i s partnerem, ale bylo by hezké, kdyby tam host kromě ženicha/nevěsty znal ještě někoho, s kým by se mohl zabavit. U kolegů je to jasné, ti se přece mohou bavit spolu. Já mám nepříjemnou zkušenost, kdy mě pozvala kolegyně z našeho pracoviště jedinou, já tam neznala ani nohu a když jsem si začala povídat s jejími dvěma spolužačkami (podobného věku a stejné profese, takže bylo o čem hovořit), přišla její matka a začala se s nimi bavit sama, mě ale ostentativně přehlížela. Neměla mě moc ráda a zřejmě jsem jí na svatbě trochu vadila. Nevěděla jsem pak opravdu, co dělat jiného, než tiše upíjet ze své sklenky.
Odpovědět
Ja manzelovi kolegy videla jen jednou a jeste pres skype a bylo pro nas nemyslitelne je pozvat bez partnerky, ktere jsme neznali ani jeden, ony mezi sebou ano, jeden si vzal i dite a nevadilo to, ikdyz ja je moc nemusim. Jinak ja bych na svatbu bez manzela asi nesla max na obrad, ale nikdy se nam to nestalo ani z jedne strany
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?