Urážení se při nepozvání na svatbu

S přítelem jsme řešili, koho pozvat a koho ne. A protože chceme mít svatbu pokud možno menší, snažíme se držet určitého rozpočtu a chceme tam mít jen ty nejbližší, rozhodli jsme se, že nepozveme partnery našich kamarádů. Myslela jsem, že to není nic tak hroznýho. Pak ale od některých slyším nebo tady čtu, že by se některý holky urazily nebo dokonce na tu svatbu nešly :-O Mě osobně by ani nenapadlo si nárokovat to, že můj partner musí být všude, kde jsem já. A vlastně se tak i vetřít na cizí svatbu :-D V našem případě, pokud ty partnery nezveme, tak hlavně proto, že je neznáme, nebo neznáme moc dobře a viděli jsme se třeba 2x a to ještě na otočku. Naivně jsem si vždycky myslela, že nevěsta a ženich jsou na svatbě ti hlavní a mělo by se všechno točit kolem nich. Proto nechápu, že se někdo urazí, že není po jeho (partner nepřijde) nebo se dokonce rozhodne nepřijít. Vy, které zastáváte ten názor, že partneři musí být automaticky zváni, jinak jsou novomanželé sobecký a zlí, napište mi prosím, PROČ si to myslíte a proč se kvůli tomu urážíte? Já to totiž upřímně nedokážu pochopit a jsem z toho docela smutná. 1. Nedokážete přijmout, že vaše kamarádka/kamarád udělal nějaké rozhodnutí týkající se svatby, které je jiné než to vaše? 2. Nechápete, že svatba není zadarmo a že pozvaní partneři tam budou také jíst a pít, bude možná i potřeba sehnat jiné prostory pokud těch lidí najednou bude třeba díky partnerům o 10 víc? 3. Přijde vám natolik divné, že novomanželé chtějí být na vlastní svatbě obklopeni jen rodinou a svými blízkými kamarády? Konkrétně u nás nejde o to, že bychom někoho z partnerů neměli rádi nebo s ním měli vyloženě problém. Jde čistě o to, že zrovna oni nejsou ti naši nejbližší. Omlouvám se, že toto téma znovu vytahuju, i když se tu už řešilo. Mně je z toho docela smutno. Díky za názory.
Odpovědět
Profilova fotka
@juanitka Já se ti tu vyjádřím, ačkoli nejsem zarytý zastánce ani jedné strany (všichni koho zveme, tak je známe párově, takže tenhle problém nemáme)... Čím se ti tu budou slečny/paní/nevěsty ohánět je etika, dle které není vhodné rozbíjet pár.. Já ale věřím tomu, že jsou opodstatněné případy, kdy nepozvat toho druhého... např. to co píšeš, že ty drahé polovičky ani neznáte, nebo jen zběžně, mi přijde logické... asi jsem taky sobecká, ale nechápu, proč mít případně na svatbě člověka, kterého neznám, není mi nijak blízký a ani nevím jak se tam zachová...
Odpovědět
Ja si myslim, ze dost podrobne je tady tva otazka rozebrana uz v jine diskuzi - i se vsemi nazory a duvody. Prvni dva body mi pripadaji natolik absurdni, ze na ne nebudu reagovat, jen k tomu tretimu - pokud ma nevesta vice nez cca ...kolik, 15 hostu...nestihne se venovat vsem. Takze hoste budou mit zabavu dost i sami na svych bedrech.
Odpovědět
@cokoladovakocka Proč je třeba bod č. 2 absurdní?
Odpovědět
Ještě mě napadá - Kdybychom se rozhodli, že uděláme svatbu jen se svědky a tím pádem nepozvali vůbec žádnou rodinu ani nej kamarády, bylo by to lepší než pozvat na svatbu např. o 20 lidech a bez partnerů?
Odpovědět
Profilova fotka
Tak já odpovím jako zastánce 1+1. Já svého manžela beru jako svou polovičku. Naštěstí jsem se nikde nesetkala s přístupem: zvu tě, ale toho svého nech doma. Ale nikomu to neberu. Ať si to dělá každý po svém. Stejně tak jako já můžu odmítnout účast na svatbě. Pokud zvu ale opravdu své blízké a nejlepší kamarády, tohle bych jim neudělala. Takže nechť si každý dělá svatbu po svém, ale pak ať počítá s kritikou a řečma.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
@poirotka11 Děkuju za názor. :) A brala bys to stejně, kdybyste spolu byli třeba půl roku? Naši kamarádi se mezi sebou znají. Od přítele to jsou kolegové a ode mě kamarádky ze školy nebo se znají z mých oslav narozenin apod. Pokud by to bylo tak, jak píšeš a nějaká moje kamarádka tam opravdu nikoho neznala nebo se hůře seznamovala, asi bychom to řešili jinak. Ale ten případ to není. :-) A o výši svatebního daru taky někteří mluví, ale s tím mi raději nepočítáme. Už takhle jsme se nebrali do roka od zasnoubení, protože jsme na to neměli peníze, stěhovali se atd.
Odpovědět
Myslím, že své nejbližší kamarády znáte dost dobře, aby jste mohli odhadnout, jestli jim bude vadit, že tam nebudou mít svou polovičku, nebo se jich na to napřed nějak taktně zeptejte. Taky bych se zamyslela nad tím, jestli na svatbě budou znát někoho kromě Vás, aby tam nebyli jak kůl v plotě. Nemyslím si, že budete mít čas se jim pořád věnovat.
Odpovědět
@juanitka Bod 2. mi pripada absurdni proto, ze si nedovedu predstavit, ze by nekdo nevedel, ze se kvuli +1 navysi rozpocet a pripadne budou muset byt vetsi prostory. To je prece samozrejme, ze partneri budou take jist a pit. Ja jsem take podle toho hledala prostory ( ano, mela jsem jedno misto vyhlidnutne, bozske, ale nevesli bychom se, tak jsem hledala dal) a resila jidlo a piti (nemam na to platit vsem panaky spickoveho rumu, nebudu ho tedy holt podavat). Pripada mi samozrejme, ze podle toho svatbu planuji, nedovedu si predstavit nikoho, kdo by nevedel, ze je svatba draha zalezitost a vedi to i samozrejme moji hoste. Chci je tam mit, mam je rada, proto do nich investuji, aby si to uzili. Osobne jsem si delala "svatbu podle sveho", ale s ohledem na hosty, aby oni se bavili a libilo se jim to. Moc nemusim ten pristup nekterych nevest "ja se vdavam a mam pravo na vsechno a hosti musi byt vdecni, protoze ja jsem nevesta". Vubec nerikam, ze to je tvuj pristup!!, jen ze i s timto ohledem jsem se starala o sve hosty a zvala +1, i kdyz nas to vyslo pochopitelne dvakrat tak draho.
Odpovědět
Ahoj, nevím nakolik má cenu se rozepisovat, když už tady jedna podobná diskuze je:) Nicméně pro mně by to urážející bylo..obzvlášť pokud bych byla blízká kamarádka nevěsty, tak bych asi nedokázala pochopit, že nepozve někoho, kdo ke mně patří - a pokud bych jí já byla tak blízká, že mě zve, tak přeci musí znát i mého partnera - logicky. Pokud ne, tak asi nebudu nejbližší;) To bych tam jako sama smutně seděla, bez svého milého a koukala, jak se tam oblizujete s manželem a já toho mojeho chudáka budu mít doma? a bude mi celý večer po něm smutno? Ano je to vaše svatba, ano jste ti nejdůležitější, ano ti lidé tam jsou pro vás. Ale i oni jsou hosté a chtějí si to s vámi užít. A vaší prací je to zařídit a nachystat. Na svatbu chodí sami jen lidé, kteří se chtějí s někým seznámit. Chápu vaše nároky na rozpočet, ale musíte to brát i tak, že slušní přátelé dají dar ve výši toho, co projedí a propijí. Cca takový by měl být jejich příspěvek ke svatbě. A k tvé poslední poznámce - pokud je ti tvoje kamarádka takhle nejbližší, tak už jen proto bys měla myslet i na její pocity na té svatbě. Aby byla spokojená a ne smutná.
Odpovědět
@cokoladovakocka Já také nechci, aby se někdo cítil na svatbě nepříjemně a chci, aby se lidi bavili. Ale jak jsem psala, všichni se budou znát. Určitě se nebudu věnovat všem, jen jsme ale chtěli spíš menší svatbu a mě celkem mrzí, že bych měla dělat ústupky v něčem, na čem jsme se oba s přítelem shodli. Jasně že to kamarádkám zkusím říct nějak taktně a vysvětlit, proč jsme se tak rozhodli a dát najevo, že to není nic proti partnerům. Mrzí mě ale, že ne vždycky je ten ochotnej přístup i z druhý strany. Přítel už o pozvání na svatbu svým kamarádům a řekl a nikdo neměl problém s tím, že půjdou bez partnerek. U holek je to vždycky jinak. Přijde mi to škoda. Přijde mi škoda, že se to vůbec řeší :)
Odpovědět
@juanitka Trosku si dovolim odporovat - neresi to jen holky :) . Muj manzel na to ma treba stejny nazor jako ja :). Mas samozrejme plne pravo udelat si svatbu podle sveho, to rozhodne. Jen proste pocitej s tim, ze nazory na to budou ruzne. A proc by mela byt skoda, ze se to resi? Resi se saty, barva ubrusu ( to jsou teprve nazory!), proc neresit spolecenske chovani a zvyky? Udelej si to podle sebe a ustoj si nazory, ktere se k tomu vztahuji.
Odpovědět
Článek se načítá
@alassia No ta nejbližší kamarádka mi jde za svědka, má asi 3 roky partnera a dítě. Jeho ale neznáme moc dobře. On je totiž dost introvert, nechodí s náma pařit, není moc společenský. Stejně tak partneři některých ostatních. Možná někomu přijde logické, že musím znát partnery svých nejlepších kamarádek. Ale není to tak. :) Z různých důvodů. Jeden bydlí v jiném městě a docela daleko. Další dva jsou nespolečenští a nikdy jsme párově nikam nevyrazili. Přítelkyně od přítelových kolegů taky nebydlí ve stejném městě, takže se taky nevídají. Spíš fakt jen příležitostně. Btw. partnera svědkyně bychom pozvali - ona ho tam ale nechce, chce si svatbu užít a "vypnout" a nemuset se jednou starat o mimčo :-)) Ale to je věc jiná.
Odpovědět
@juanitka tak trošku si myslím, že vám jako ženichovi a nevěstě nikdo na plnou "hubu" neřekne, že se jim to nelíbí:) není to slušné, nehodí se to...
Odpovědět
Bod č. 1 - A vy nedokážete přijmout, že váš kamarád má nějakého životního partnera? Něco jiného je nepozvat oba na oslavu narozeniny...ale na svatbě se tančí, fotografuje, seznamuje...proč chcete, aby tam kamarádi byli sami a neměli s kým to veselí sdílet? Pokud bych byla pozvaná na svatbu jen já-bez manžela, asi bych tam vůbec nechtěla jít. Abych tam seděla o samotě? Nebo s dalšími osamocenými kamarády? A pozvete nějaký kompletní pár? Aby pak ti solisté mohli koukat na ty šťastné a společné páry, jak spolu tančí a baví se? To je tak těžké přijmout, že i vaši kamarádi kolem sebe mají jiné lidi než vás? Bod č.2 - V dnešní době je většina lidí zvyklá dávat svatebním darem peníze...nevím, jak jinde, ale v našem okolí se většinou dává 1.000Kč/osoba. To náklady zcela určitě pokryje, takže by jste neměla být škodná...a pokud na celé svatbě úplně nevyděláte...mno.. Pokud vám tak hrozně vadí a komplikuje svatbu 10 partnerů vašich kamarádů, tak proč to pro kamarády neuděláte nějak extra...třeba po svatební mejdan, sezení s kamarády v hospodě apod...a tam si pozvěte třeba jen těch 10 vyvolených a bez partnerů... Bod č.3 - Nepřijde mi divné, že chcete být obklopena rodinou a kamarády...přijde mi divné, že vám 10 osob navíc stojí za to riskovat, že tam ty nejbližší mít nakonec nebudete...nehledě na to, že sama sebe stavíte do nepříjemné pozice, kdy jim to při pozvání musíte oznámit a chtě nechtě budete považována za škudlila, megeru a kdo ví co ještě jsou lidé schopni si vymyslet... Já asi chápu vaší představu malé svatby a je to nakonec na vás, jak si svatbu zařídíte a koho pozvete a to vám nikdo nemůže diktovat a ano - neměl by se ani urážet, protože to je každého věc a urážení mi přijde zbytečné... Ale kdyby se to stalo mě-asi bych na takovou svatbu nešla. už z výše zmíněných důvodů. Neudělala bych to, jako uražená...Šla bych se podívat na obřad, ale z hostiny bych se zřejmě omluvila...
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
@juanitka A to dítě bude s tátou doma? Uf...jako nevím, prostě se mi to trošku příčí..buď udělám svatbu jen s rodiči a dvěma svědky, nebo v menším okruhu přátel s jejich partnery. Ale takhle to seknout někde na půli cesty...Přijde mi to, jakože myslíte jen na sebe a na ostatní už ne. Oni vám neřeknou "ježiš to je pitomý, že musím Honzu nechat doma, když vy ho nechcete poznat a neberete ho jako součást mojí osoby". Budou slušní, budou respektovat co řeknete, protože vás mají rádi. Ale líto jim to bude. Si myslím...
Odpovědět
@tifanyt :-D A na svatbě se lidé baví jen se svými partnery? Proč hned osamoceně koukat na ostatní? Ano, nějaké kompletní páry zveme - buď je to rodina nebo jsou oba naši dlouholetí kamarádi. Někteří kamarádi jsou studenti, někteří v ne moc dobré finanční situaci a někteří jsou škudlilové. Nezveme je tam kvůli tomu, že nám na svatbu přispějí. Já si svůj názor před nimi budu umět obhájit. Zajímaly mě ale vaše názory.
Odpovědět
@poirotka11 Pleteš si etiku a etiketu. V ostatním ale souhlasím.
Odpovědět
@alassia S tím mimčem - tak se rozhodla sama svědkyně. :)
Odpovědět
Profilova fotka
No, já se přiznám, že my jsme krom manželů pozvaných partnery svatebčanů na svatbě neměli, případně ani přijít nechtěli. Jednak jsme měli opravdu malý rozpočet - asi 25 tis., malý sál pro max 20 lidí (ale bylo nás asi 15). A z těch tří partnerů našich hostů vlastně taťkova přítelkyně přijít nechtěla, bylo jí to blbé (naši jsou rozvedení), přítelkyně svědka taky nepřišla, moc jsme se neznali, tak asi proto nechtěla přijet a přítele mého bratrance jsme nezvali, naše rodina je z většiny křesťanská a někteří (hlavně můj manžel) by to asi nerozdýchali. Pokud mají novomanželé vybrané konkrétní místo pro hostinu a nechcou jej měnit, ví, že se tam víc lidí nevejde, tak co se dá dělat? Taky finance nafukovací nejsou, my bychom třeba i chtěli pozvat více lidí, ale když se bere 22 letá studentka a 30letý IT asistent, tak moc financí opravdu není. My jsme chtěli spíše investovat do bytu. Což se dnes jeví jako sranda, protože máme v kuchyni zahradní židle a mnohé věci, co jsme před 3 lety koupili se teď rozpadají, takže kdybychom investovali víc do svatby, asi by to vyšlo nastejno, jen bychom si asi svatbu víc užili, ale co už :-).
Odpovědět
@cokoladovakocka Jo, řeší se úplně všechno možný, až mi to někdy přijde šílený a trochu zbytečný - viz dekorace a barva ubrusu :)
Odpovědět
Profilova fotka
@juanitka my jsme automaticky zvali 1+1 :-) ale nejsem zadnej etiketobijec a kdyby me kamaradka pozvala samotnou bez manzela tak bych se neurazila ani trochu - nechapu proc bych se mela urazit, kazdej at si udela svatbu podle sebe a kdyby pozvala jen me bez muze tak me ani nezajima, jestli jsou to duvody financni, prostorove ci jine...a bavila bych a uzila si to i tak :-)
Odpovědět
@juanitka No chápu tvoje rozhodnutí, kdybych byla tvoje kamarádka, tak tě samozřejmě taky přijdu podpořit..Ale líto mi to bude:) Protože s těma ostatníma lidma co tam budou, se stejně budou řešit vztahy, rodina, láska, děti...svatba k tomu vybízí:) takže o partnerech se bude mluvit, i když tam nebudou...pak z toho bude člověk smutný, bude myslet na toho druhého co je doma..A hlavně pokud bych byla v pozici toho partnera, co musí zůstat doma...tak bych měla pocit, že z nějakého důvodu mě kamarádka mé ženy nebere jako její součást, takže se mnou třeba nesouhlasí? No je to k zamyšlení..ale nakonec je to vaše svatba, názory na situaci znáte...udělejte si to podle svého, ale myslete na ty hosty, aby si to užili:) i když je to váš den..
Odpovědět
@juanitka velmi podrobná argumentace je v diskuzi zde http://www.beremese.cz/forum/na-svate... Já osobně bych se neurazila, akceptuji ekonomické argumenty, ale na takovou svatbu bych zkrátka nešla. To proto, že to považuji za vrchol neslušnosti (slovo etiketa je tu příliš dráždivé :D) a já se s neslušnými lidmi stýkat nechci. K tvým otázkám: 1. Dokážu toto rozhodnutí přijmout, pak se ale nebudu účastnit. 2. Velmi dobře chápu, že svatba není zadarmo, taky jsem se vdávala. Jelikož ale pozvánku +1 považuji za elementární slušnost, tak sama jsem zvala hosty s vědomím tohoto, vybírala místo s vědomím tohoto pravidla atd. Ekonomické důvody tedy sice vnímám, ale nejsou pro mne argumentem ospravedlňujícím tuto nezdvořilost. Sama se tak za všech okolností chovám (nejen svatba, ale i jiné oslavy) a totéž očekávám od svých přátel. 3. Přijde mi divné, že novomanželé chtějí "být na vlastní svatbě obklopeni jen rodinou a svými blízkými kamarády", ale nechápou, že tito jejich nejbližší chtějí být zase se svými nejbližšími - partnery. Pokud jde o novomanžele, neztotožňuji se s názorem, že "mělo by se všechno točit kolem nich", pro mě byla spokojenost mých hostů zcela klíčová. A na závěr, když pominu tu rovinu slušnosti. Představa, že se na svatbě budeš mít čas věnovat všem hostům, je utopie, pokud Vás nebude 10. I proto se zvou v páru - aby tam někde neseděli půl dne sami jak trubky, aby si měli s kým zatančit, povídat, když zrovna není společnost atd.
Odpovědět
V takovýchhle citlivých případech to chce brát kus od kusu a nejde obecně argumentovat ani Špačkem, ani rozpočtem a podobně. Tudíž diskuse na téma zvaní/nezvaní v obecné rovině nemá podle mě vůbec smysl, když už jich je tu x podobných a nebavíme se o konkrétním případě ("nechceme pozvat partnera kamarádky, protože a), b), c)...").
Odpovědět
@juanitka Bohužel bych řekla, že většina lidí se na svatbách baví především se svými partnery. Samozřejmě pokud se kamarádi znají, je to fajn, že si budou povídat...také máme společné kamarády a všichni se jako parta známe... Ale vím, že by je mrzelo, nechat doma svoje partnery, protože se na takových událostech chceš o ty zážitky podělit, zatančit si a třeba partnery i navzájem představit. Bývají to fajn akce, když se už tak dobrá parta ještě rozroste... Je to samozřejmě vaše rozhodnutí - jen jsi psala, abychom zkusili nějak odůvodnit proč zvát i partnery. A já důvody napsala-pro mě moc důležité. Ale pokud ti ani jeden nepřipadá zásadní, tak je asi jasno :-)
Odpovědět
@tifanyt A já jsem za ty názory taky ráda, proto jsem tu diskuzi založila. Závěr si z toho udělám vlastní.
Odpovědět
Profilova fotka
Z vlastní zkušenosti: Chtěla jsem pozvat na svatbu exmanželku svého bratrance s dcerou. K obou mám velmi blízko neb jsem tam trávila každý rok 2 týdny prázdnit a sem tam nějaký víkend. Ona se ale před dvěma lety s bratránkem rozvedla a má nyní nového přítele, kterého nikdo nemá rád a upřímně se mi z něj ježí i chlupy na těle. Nechci to konkrétně rozebírat, ale je rychle - způsob jakým si dělá vtípky, jakým člověka propichuje očima, o Silvestru jsem dávala každému pusu na líčko a on se obrátil tak, aby mi aspoň částečně dal pusu na pusu a teda vlhou pusu, humus! Prostě jsem byla rozhodnuta, že ho tam fakt nechci. Při návštěvě jsem pozvala ji a dceru a za pár dní mi přišla sms, jak má to pozvání chápat. Jestli jen ony dvě? Nebo je pozván i on? Prostě ona by tam bez něj asi nejela, takže jsem to doma prodiskutovali znovu a holt jsou zváni všichni. Jen se modlím, aby tam zas něco "neprovedl", protože to už bych se neudržela a asi něco řekla i nahlas. :-N
Odpovědět
Profilova fotka
Já si myslím, že strašně záleží na konkrétních lidech...když bude chlap hasič a na večerní oslavu si pozve partu kolegů, kteří spolu vyráží na tahy a svoje manželky neznají, tak mi to nepřijde tak hrozné, jako nepozvat třeba manžela blízké sestřenice, protože nemám ráda jeho humor..asi tak...my máme malou svatbu(i s námi 13 lidi), rodiče, sourozenci a svědci. Podle etikety je strašně neslusne nepozvat partnery svědků, ale přítelův svědek střída holky jako fusekle a sám usoudil, že radši půjde sám. a moje svědkyně ma čerstvou známost, přijede za mnou dřív, aby mi pomohla s přípravami a on by musel prijet druhy den sám mezi cizí lidi...shodli jsme se, že ho brát nebude...naopak partnerku přítelova otce jsme pozvali, třebaže je to relativne nová známost, ale tam by nám to slušnost nedovolila...někdo to asi odsoudí, že měříme dvojim metrem, ale u nás to vyhovuje všem stranám :) takže se zaridte podle konkrétních osob, kterych se to týká :)
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?