Tchyně a hosté

Ahoj holky, chtěla bych si tu postěžovat.. nemužu to v sobě držet. S přítelem chceme malou svatbu a když jsme oznámili koho plánujem pozvat na obřad s obědem a pak i na večerní raut a zábavu tak tchyne začla vyšilovat, že to neexistuje, že nemužem pozvat jen rodiče, prarodiče a sourozence ale musime pozvat celou rodinu a pokud nepozveme všechny tak tchyně osobně zařidi aby z jejich strany nikdo nepřišel ... Tak jsme ji řekli, že je jina doba a navic nám to finance nedovoluji pozvat 100 lidi, kdy se se 70% lidí nestýkame nebo skoro neznáme... tak sme se dohadovali a nakonec tchyně oznamila, že celou přítelovu čast svatby zaplatí ( jejich rodinu-obed, raut, pul kapele, zakusky, kolace atd...).. že přece přítelovi rodiče neudou za blbce v celé dědině, že nepozvali ani celou rodinu ale, že ja si to mam udělat jak chci a když jsem tchyni řekla : Ano, vy tam budete mit celou rodinu a ja 10 lidi.. já a moji rodiče mužem být ti blbci co nepozvou svoji rodinu, ze na ně asinemáme nebo na nich šetříme a vy tam budete mit celou rodinu? a jen pokrčila rameny... Požalovala to pritelove babičce, ktera se me onehda ptala jak to mame v planu a kdyz sem ji to rekla tak reagovala stejne jako tchyne a jeste k tomu mi rekla, ze kdyz na to nemam tak nechape proc planuji svatbu
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
To je hrozný, vždyť je to vaše svatba a záleží na vás, koho chcete či můžete pozvat.. :(
Odpovědět
Profilova fotka
@ivetasem A jak se k tomu staví přítel? Možná by pomohlo, kdyby se do toho vložil on a své matce to jasně vysvětlil a řekl, že na tom trváte.
Odpovědět
Tak to je teda opravdu hrozné. Je teda pravda, že moje strana nejdřív nemohla pochopit, jak můžeme na svatbu pozvat kamarády, že je to jen pro rodinu a s kamarády si máme jít zapařit jindy. Navíc se stále asi zastává názor, že svatbu děláme pro ostatní. Já to prostě nechápu, proč ty lidi nedokážou být šťastný a nechat si ostatní, ať si to zařídí jak chtějí.
Odpovědět
Je to nepříjemný, my řešili taky něco takového, ale když jsme řekli ať si to teda zaplatí tak najednou ticho po pěšině. Je to vaše svatba, ať to přítel mamince vysvětlí..
Odpovědět
@ivetasem Co na to říct? Všude stejné. Následovat bude diskuze o jídle (panebože, jen abyste neměli jen raut), o výslužkách (co kdybyste je neměli, to by vesnice neunesla) a vlastně skoro o všem, rozdílná je intenzita, čest výjimkám (maminkám i tchýním). Jediná cesta je dohodnout se se snoubencem, a pak na svém trvat. Ale je to primárně on, kdo by měl kočírovat svou matku.
Odpovědět
@ivetasem A přesně proto máš přeci snoubence ;) každý z vás by si měl svoji rodinu nějak zpacifikovat podle toho, jak jste se na svatbě společně dohodli vy DVA. To je základ, umět se dohodnout ..vůbec z toho nebuď smutná, ty jsi v rámci mezí slušnosti pravděpodobně udělala co jsi mohla, ten zbytek nechej na něm. Nevidím důvod, proč ty by ses měla obhajovat před jeho rodinou kvůli něčemu, co jste dohodli a ukuchtili společně.
Odpovědět
@zorro4 no tak nějak:) Asi bych rodičům v tomto případě ani nic o přípravách neříkala. Jen ať se nechají překvapit....všechny detaily dostanou pozvaní hosté v pozvánce, bez ní na svatbu nikdo nejde. Hotovo=)
Odpovědět
přítel se o to znazil domluvit ji ale ona by byla asi rada jen kdybysme svatbu zrusili.. takze jsme skoncili s informovanim kohokoliv o čemkoliv... resime jen spolu , obcas i s mojema rodicema protoze jsou normalni a zatim na vubec do niceho nekecali, akorat jsou nastvani na tchanovce...a kdyz přítel řekl sve matce aby at se neopovazuje nám dál do příprav kecat tak mu odpovedela- No šlo mi o ty lidi hlavne a jinak to bude ostuda nevesty kdyz se to nekomu nebude líbit.... na to uz sem nemela slo ale pritel me pekne obhajil :-)
Odpovědět
@ivetasem no aspoň že tak:) ! tak se na ně vyprdněte, vůbec nic jim neříkejte, na všechno jim odpovídejte, že uvidí jak to bude a ať se nechají překvapit:) ostuda to v žádném případě být nemůže, to není žádná svatba...joo to by už muselo být oja v háji, aby se to dalo o nějaké říct;) pokud bude dle vašich představ, bude dokonalá:) ať už velká, nebo malá...je to "oslava vaší lásky" s lidmi, na kterých vám záleží , ne žranice pro 200 lidí, které neznáte a tudíž vám můžou být u zádele:) každý má svůj počet blízkých, někdo více, jiný méně..v potaz se bere i finanční stránka...ale chápu, že tě to mrzí..nám snoubencovi rodiče taky zatápěli, tak je přítel poslal do všech luhů a hájů..pokud nejsou s to, přát svému dítěti svatbu dle jeho představ, tak by se měli stydět oni:)
Odpovědět
Profilova fotka
Jo, tchýně... o těch by se měly psát romány :-) Je důležité, že přítel je na tvé straně a dohodnete se spolu. Vůbec bych jim o tom už neříkala a neřešila to s nimi. Jaké vztahy jste měli před svatbou? Tedy myslím před plánováním? Moji tchánovci se ke svatbě vlastně doteď skoro nevyjádřili, jen se zeptali, kdy to bude... Ale nic je nezajímá, nezeptají se... takže se o tom bavíme spíš s mojí rodinou + od něj strejda s tetou. Zato budoucí švagrová nám do toho začíná mluvit taky. Zmínili jsme, že přemýšlíme o svatební cestě. Už se poptala kamarádky, vytvořila nám dokument s poznámkami, udílí nám rady... Je ve všem takhle přehnaně aktivní.. :-( My o tom jen přemýšlíme, ani nevíme, jestli vůbec svatební cesta bude, natož kam a kdy. (A to už nám udělila i radu, ať si vybereme raději jiný měsíc, kdy bude v Thajsku menší úhrn srážek. Mimochodem o termínu nikdo nemluvil už vůbec! :-( )
Odpovědět
U nás to bylo podobné...tchýně hodně chtěla do všeho mluvit. Do seznamu hostů, do dopravy, cukroví apod. Chtěla mermomocí pozvat veškeré příbuzenstvo a půl vesnice k tomu...jsou obrovská rodina a jenom z jejich půlky by bylo asi 60 lidí (vč. dětí) Do toho chtěla pronajmout velkou karosu na svoz hostů a prostě celkově si plánovala něco sama...podle toho, jak se to dělá, co lidi čekají apod... A když jsme se hádali, tak řekla-no, když si to zaplatím, tak mi nic nemůžete zakázat... My jsme jí řekli, že si nepřejeme nic platit, že od ní nechceme přispět ani korunou a že prostě máme jinou představu a pokud chce na svatbě být, musí to respektovat. Do posledního dne remcala, jak to bude divné, smutné, že takhle se to nedělá a co na to řeknou lidi... Ve finále se v ten den D chovala dobře, uronila slzu a svatbu i pochválila - dokonce řekla, že ze všech tří svých dětí byla ta naše ta nejhezčí, což pro mě byla opravdu velká poklona... Prostě - musíte si stát za svým. Tchýně občas takové choutky mají, ale dokud si budete stát oba dva jednotně za svým, tak tchýně to nějak zkousne...Ale nesmí ani v jednom z vás (především v příteli) vycítit slabost...to je pak průšvih - prostě hon kočky na myš :-)
Odpovědět
@alassia jjpak sem taky rikala, ze je mi jedno jestli se to nekomu nebude libit, ze je hlavni aby se to libilo nám a uzili si to hlavne my dva
Odpovědět
Článek se načítá
@khpeta nopred planovanim to bylo docela v pohode vse, s tchyni se nemusime od oznameni zasnub kdy ji to pritel oznamil a ona prvni co vyhrkla bylo: No si blbej? od te doby spolu nejak nekomunikujem krome te hadky ohledne lidi
Odpovědět
Profilova fotka
@ivetasem Držím palce, ať to vyjde podle vašich představ :-) Někdy je to opravdu těžké najít aspoň nějaký kompromis, o to je to horší, když se dohadujete s vlastní rodinou. Mám podobné problémy, ale s mojí mamkou. Ta už "vystrojila" velké svatby se vším příbuzenstvem mým sestrám, ale před skoro 20 lety... No a od té doby se rodina děsivě rozrostla a vychází mi to na 70 lidí. Takže chci jen malou svatbu, ale máma by pořád zvala "no aspoň tu sestřenku, které jsem pomáhala se svatbou" a jiné různé příbuzné podle zásluh. O výslužkách po celé rodině a vesnici ani nemluvím. Bude to ještě boj... :-(
Odpovědět
Také mám šílenou tchýni, nejenom ,že snoubenci vymlouvala žádost o ruku- první reakce byla jestli nejsem v tom :D ale nejsem... tak nechápala proč si mě bere .. chce ho mít pro sebe :) jak úžasná maminka ... Teď když se svatba plánuje, tak si bez zeptání pozvala také další rodinu, kterou ani neznám. ted si vymyslela, že ženský budou mít tohle a chlapi tohle, přitom jsme se domlouvali ,že bude pouze víno,pivo a nějaké nealko .. paní tchýně ráda pije, takže tvrdý alkohol jsem razantně vyloučila, aby nám to ještě nezkazila .. :/ Nejlepší tečka je, že jsem "vyhozela" z vlastního domu - nechtěla jsem ,ale nakonec jedu se připravovat k rodičům... Máme malou svatbu, chtěla jsem se připravovat doma, ale ona řekla ,že chce být ráno se synem sama a že je dům napsaný( zatím) na něj ,tak je to jeho dům. :D Nakonec jsem za to ráda, budu mít aspoň klid, ona bude určitě ráno prudit všechny :D ale je to zbytečná cesta navíc, bydlíme kousek od místa obřadu, za to moji rodiče 20 km dál...
Odpovědět
Uff, holky, v tomhle mam uzasnou tchyni, je ji to vsechno jedno :-)
Odpovědět
@lenysek93 Kdyby byl dům její, ještě bych to tak nějak akceptovala. Pokud je to ovšem dům tvého snoubence, tak jediný, kdo tě z něj může "vyhazovat", je on. Naprosto nechápu, že jsi na to přistoupila. Naprosto nechápu ani důvod toho být se synem ráno sama. A velmi by mne zajímalo, co na to tvůj snoubenec. Přiznám se, že kdyby za mnou můj muž přišel, že mám ráno odejít z domu, že bude sám se svou matkou, asi bych zvažovala, že je tam spolu nechám na furt...
Odpovědět
@zorro4 Snoubec svoji matku už prostě neřeší. Bohužel je vdova a navíc důchodkyně, proto je tak "fixovaná".. Už jsme s ní měli tolik hádat ,že to neřešíme, je pravda ,že se mě to dotklo, to jsme řešili o vánocích, přítel řekl, že to nechá na mě kde budu. Samozřejmě kdybych chtěla být doma, tak doma budu... Ale .. raději budu mít klid - s tím ,že s mamkou budeme mít doma kadeřnici, vizážistku a ona akorát utře :D Je pravda ,že přítel začíná být z toho rána hodně nervózní :D
Odpovědět
@lenysek93 A má nějaké vysvětlení, proč s ním chce být sama? Jako já to prostě vůbec nechápu co má být tím motivem. To je něco jako "poslední ráno, kdy je to ještě můj chlapeček" nebo co?
Odpovědět
@zorro4 ano, tak nějak :D ona to bere jako prohru :D že si mě bere- tím už ona nebude mít tu "moc" svého synáčka ovládat.. hlavně ví,že po svatbě chceme zkoušet mimi - po svatbě vysadím antikoncepci.. děti nám taky o vánocích rozmlouvala :D ALE důležité je ,že bydlí 200km daleko tak akorát přežít ty její týdenní návštěvy 3-4 do roka .. :D
Odpovědět
Profilova fotka
tyhle diskuze "tchyně a my/já" si vždycky pročítám a vždycky kroutím hlavou nad tím, jak se někdo může tak příšerně chovat....tchánovci a i naši rodiče jsou v tomhle naprosto v pohodě...já fakt nechápu, o co jim jde...mi to kolikrát prijde, ze ty svoje deti ani nemaj radi a neprejou jim stesti a aby si ten svuj den uzili podle predstav....ale hlavni je, aby bylo vse "spravne", protoze "co by na to rekla pani v samosce/kadernictvi/na urade..."
Odpovědět
Jo tchýně...přijde mi že poslední dobou vzrůstá počet mamánků,a nezdravě závislých matek na synech. To je chtějí mít až do smrti pro sebe?? Já si tímhle "přetahováním" o manžela s tchýní prošla taky,a bylo to peklo. Ale vyhrála jsem,manžel už přestal matku poslouchat,a konečně je z něj pravý dospělý chlap,co tu je pro manželku:-)
Odpovědět
@laka_lacenda no moje budouci tchyne taky jeden z prvnich duvodu uvedla ze si nemini udelat ostudu v dedine ze nepotrebuje aby ju nekdo pomlouval... je to des kdo chce nas i ji pomluvy i kdybychom pozvali cely okres , urcite nas pomluvi i nekdo z pozvanych protoze to nebude dle jeho predstav... ale me je jedno jestli se to nekomu nebude libit, nam se to libi uz ted pri planovani ;-)
Odpovědět
@88renca88 Anebo: "Ale vyhrála jsem, manžel už přestal matku poslouchat a začal poslouchat mě."? :-D :-D
Odpovědět
@zorro4 Jako že bych byla megera kterou musí manžel poslouchat? :-(
Odpovědět
Holky my uz nevime jak argumentovat proc to chceme jak to chceme... zkusili sme snad vsechno ale ona si furt mele svoje a trvs na tom... i pres pritelovu sestru sme to zkouseli, na ni da, jenze ona uz ji naockovala na svoji stranu... vcera sem ji rekla.,kdyz se me ptala jestli uz mam s moji mamkou zarizeny cukrovi a kolace, ze jo ale ze s pritelem resime jestli to vubec uskitecnime... na to rekla jen ahaa? A k tomu nam tchan uz minimalne 2 mesice oddaluje stehovani do noveho :-(
Odpovědět
Profilova fotka
@laka_lacenda taky si tyhle diskuze pročítám :-D já mám už naštěstí dobrou tchýni ale vždycky to tak nebylo ( kdysi jsem říkala že jestli se rezejdeme bude to kvůli nich ) ale kdysi byla nemocná ( měla rakovinu prsu ) ale už je v pohodě a my taky :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Koukám, že všude je to podobné :-| To samé i u nás. U mně je to pro změnu tak, že tchýně odmítá aby jsme měli svatbu na SK odkud pocházím. Ona totiž nerada cestuje. Jinak je někdy fajn, ale nemám ráda když se plete do všeho do čeho nemusí. Třeba taky do výchovy mého syna. Rady porady. Já bych trvala na svém. A pozvala bych koho já chci. Ne koho chce ona. V létě minulého roku se u nás v rodině konali křtiny mého syna a vypadalo to jako malá svatba. Vše bylo " podle mé mámy "a mě nikdo neposlouchal .Jak to já chci...že tam budou jenom rodiče, sestra (krstná mama) a šmitec. Ne, to bylo min 20 lidí. Pak jsem to nechala bejt..stejně se urazila teta kt.se chtěla jít tam jenom podívat a nebyla pozvaná na oslavu... No katastrofa. Letos by jsme chtěli s partnerem svatbu..teď otázka koho pozvat a koho ne... :-)
Odpovědět
Profilova fotka
:) No "holky" my to pořešili po svém, ve chvíli, kdy mě přítel požádal o ruku, tak taky všichni začali plánovat, co a jak bude... Pěkně jsme se při tom nechali, ať si plánují "o nás bez nás", zatímco budoucí tchýně a moje máme se hádali a planovali, co a jak.... tak já a můj nastávajícíí zlehla začali KONAT :D Sami jsme si sestavili seznam hostů, který se zasekl u čísla 30 včetně nás, zamluvili místo a čas obřadu + hostiny- které se líbilo nám a objednali rautové občerstvení :):) Před pár dny jsme rozdali pozvánky :D a i přes nechápavé pohledy a kecy je najednou klid :) Nikomu neradím nic jiného:) Zařiďte si to se svým nastávajícím SAMI!! Ostatně rodiče jsou také Vašimi hosty, tudíž do toho nemají co ....:D
Odpovědět
U nas je to podobne. Tchyne hned jak jsme jim rekli,ze se budeme brat, vytahla seznam cele jejich rodiny, ze je tedy pozveme. Snoubenec je taky pro velkou svatbu. Ja vzdy chtela malou (mam uz jen sourozence) a i tak mi prijde komornejsi svatba lepsi. Tchyne zacala hrat na city,ze na male svatbe se nebude mit s kym bavit. A zacala ukolovat nasi stranu (moje svgrova ma pect vysluzky,ktere nechci, bratr mi ma na svatbu prispet atd., sestra snoubence samozrejme nemuze pomoci protoze ma chudak 3deti). Tak jsem se s tchyni a snoubencem pohadala,ze tahle jejich organizace se mi nelibi a vdavat se tedy nebudu. Na to me mila tchyne pomluvila po cele jejich rodine a jsem cerna ovce rodiny :-D Trvalo pul roku nez jsme se k tomuto tematu se snoubencem vratili. Nakonec to tedy bude tak,ze ze snoubencovi strany budou na svatbe vsichni (cca40lidi) od nas nas bude 10lidi a svatbu si kazdy plati pro svoje lidi. Nevim jestli je to tak spravne,ale jine reseni me nenapadlo. :-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?