Tchyne

Holky ,zajima me vas nazor. S pritelem jsme spolu rok,na pristi leto planujeme svatbu. S pritelem mame dum, po svatbe planujeme miminko..ale Maminka pritele je vdova,bydli na druhé straně republiky. Je to duchodkyne, tak ma az moc casu. U nas doma byla dvakrat, vzdy na tyden ikdyz mi jsme v práci. Neustale nas rozdeluje, me prehlizi. Ikdyz ma jeste dva dospele syny, na meho pritele je fixovana jao by byl jedinacek. Ted nastal problem vanoc. Chce u nas byt pres celé vánoce tim myslím vikebd před vanoci az do noveho roku. Ja v praci narok na dovcu nemam, zkusebka. Takze budeme na sebe koukat, nebavi se. I když tak jen o sobě a o penězích. Chteli jsme jet na hory, to pro ni neni duvod odjezdu. Zůstane a bude měnit celý barak. Dalsi problém je svatba , s kterou od začátku zasnoubeni nesouhlasí. Je pozvana od pátku do neděle. V pondělí chceme mít líbánky, bud dovca po Čechách nebo moře. A to uz je zásadní problém, je uhrazena, ze ji v nedeli vyhodime. Neustále jsou s ni problémy, ma i sklony k alkoholu. Přítel, kdyz jsme spolu je pri me, ale kdyz maminka přijede, tak ji není schopný uhlídat, dělá maminka u nas i scény. Obhajuje ji, ze to ma těžké, zr je sama. Je to její volba, na 2 sestry vdovy,které ji premlouvaly aby se za nimi přestěhovala. Nevím si rady, protože az budou deti bude mluvit do výchovy. Uz tak nám keca do bydlení.. Pritele moc miluji, ale vim, ze jestli se nenastavi pravidla, tak nás stejně rozvede...
Odpovědět
Podle mě jste si nestanovili hranice od začátku. Jaký že tam zůstane, když vy tam nejste? Vy jste jí dali klíče? A jak konkrétně vás rozděluje?
Odpovědět
@lenysek93 kdyz si zadas vyhledavani v diskuzich, najdes tu desitky temat tchyne... to ti jakoze nevycitam nove tema, spis poukazuji, ze to je vecne tema... pro me treba strasne silne, protoze i kdyz mam tchyni hodnou a obetavou, nekdy je to taky narez. radu moc zadnou nemam. u nas je to treba temer neresitelne, alespon manzel chape... pokud se pres to nedokazes prenest, tak je jedine reseni donutit muze, aby to vyresil on, je to jeho mama. ale bude to pro nej strasne tezke, ne-li nemozne...
Odpovědět
Já nevim, jestli jsou tchýně takový téma kvůli tomu, že jich je tolik nesnesitelnejch. Podle mě je prostě chyba takřka vždy na obou stranách. Nebo minimálně ty problémy jsou nepřenositelné. Skoro na všechno v textu @lenysek93 bych našla kontra odpověď, ale chápu, že to asi nejde takhle jedním vrzem vysvětlit tak, abychom si dovedli představit, jak zrovna těžké to lenysek s tchýní má. Mně by třeba nevadilo, kdyby tchýně zůstala u nás doma, když tam nejsme. Nevim, přišlo by mi to i normální, kdyby jela přes celou republiku, že jí druhej den neposadím na vlak zpět. Prostě ji beru jako osobu, co porodila a vychovala mého manžela, který ji má velmi rád, chovám k ní a konto toho jakous úctu a nevím, proč bych s ní měla bojovat. Buď mám tedy štěstí na tchyni, nebo to prostě jen neřešim. Co budeš dělat, až se o sebe nebude schopná postarat a manžel si jí třeba bude chtít vzít domů? To se s ním rozvedeš? Jako chápu, že vztahy někdy mohou být komplikované, ale prostě nevěřím, že existuje tolik hroznejch tchýní. Což nevylučuje, že ta tvoje hrozná zrovna je, ale prostě málo popisu na to, moct ti něco účinnýho poradit.
Odpovědět
@vineta Mně teda nepřijde normální, aby mladí odjeli na líbánky a ona byla v jejich domě, proč taky by tam měla zůstat? Snad je přijela navštívit, aby byla s nima ne? Co bude dělat sama v prázdném domě? To že přijede na déle než na dva dny, ok to se dá pochopit. Také jezdíme ke snoubencovým příbuzným třeba na 14 dní, protože to máme daleko, ale prostě respektujeme co oni chtějí, co řeknou, určitá pravidla v domě, hlavně jejich soukromí, to je podle mě elementární slušnost. Přijet tam, uklízet po sobě, pomáhat s úklidem v domě, s vařením, nakoupit, apod. A přijet za někým na návštěvu, abych ho viděla a pak tam bez důvodu zůstat i když on tam už není, to mi přijde dost divné. To že tam bude na Vánoce, to je ok, kam má jít, když je sama? Ale asi by se měli sourozenci vystřídat, chápu, že mladá rodina si chce také někdy užít Vánoce sama (ale to je hrozně individuální, ale opět, je to o vzájemném respektu, nemůžete říct matce "nejezdi na Vánoce", když chce přijet, ale ona by měla mít dost slušnosti nejezdit třeba každý rok, když očividně by děti upřednostňovaly být samy).
Odpovědět
@taptap82 Jako souhlas se vším, co píšeš - jen jsem z toho úvodního textu vydedukovala, že lenyskovi vadí, když tam tchyně je počas toho, co je v práci - viz je ve zkušebce, nemá dovolenou, tchyně chce přijet na týden - to, že chtěli jet na hory jsem tedy brala jako výlet na den, max. na víkend, no a to by mi prostě nevadilo, kdyby na mě doma tchyně počkala, aby nemusela hned jet pryč. No a to s líbánkama jsem projistotu nepochopila asi vůbec. Je samozřejmě nutný, aby tchyně byla rozumná a znát míru, ale přijet jednou za čas na týden na návštěvu mi přijde v pohodě, i když chápu, že je to omezující. Jenže to pochopení musí být prostě na obou stranách, jinak to nikdy fungovat nebude.
Odpovědět
Dam vam priklas poslední návštěvy, rano v 6h o víkendu, vzala psa domu a hrala si s nim za dveřmi naší ložnice. To same večer, kdy jsme si chtěli jit lehnout.. Pes je normálně venku. A ona ma pokoj pro sebe v dalším patře. Uz to je narušovani soukromí. Další věc, varit se mnou nechce, bud sama nebo vůbec. Ptam se co budeme jit.. Něco vymyslí ja tedy uvařím, a pak to neji protože bud na to nema chuť nebo ti to prostě dělá jinak. V případě kdy jsme byli v práci, přestěhovala kuchyň. Kdyz prijdeme společně z práce zl, ptám se jak se měla, jmenuje pouze přítele a mluví na nej a ptá se jak se měl on. Když chci dát společne tema abych sw mohla zapojit, začne mluvit o něčem jiném. A Vánoce bereme jako samozřejmost zr bude a námi, ale musí se chovat slušně a hlavně jako na návštěvě a ne jako paní domu. A k te svatbě nevidím důvod proč by měla zůstat, kdyz u nas bude dlouho v květnu.. Červen bude pouze svatba.. Snažila jawn se, vzala jsem ji na nákupy, výlety, kafíčko.. Nic.. Prostě jsem ni vzala syna a ja pro nj neexistuji.. To je tak ve zkratce... Bylo toho mnoho..
Odpovědět
Jinak než šílená a zářivá se snad nedá říct.. :-D a přítel ji ma pochopilns rad, ale taky neví jak na ni..
Odpovědět
Profilova fotka
Tchýně je takový věčný problém, no, moje tchýně je celkem v pohodě, ale chápu Vaši situaci, mě osobně jsou několikadenní návštěvy občas taky nepříjemné a to za náma jezdí příbuzní, kteří jsou v pohodě, ale určitě by u nás doma nezůstávali, když bychom jeli pryč. To mi přijde trochu přes čáru. Vánoce bych být váma vyřešila tak, že byste jeli k ní. Nevím ale, jak to máte s prací, jestli Vám dají volno, byť je to státní svátek... Jinak pomůže nějaká rozumnější příbuzná nebo příbuzný (u té svatby), kterou také pozvete a maminku doporovodí domů, někteří si dají vysvětlit své nevhodné chování jen od několika lidí, ke kterým mají respekt. Anebo se tomu postavit čelem a manžel jí musí vysvětlit hranice - ocať pocať. Jako návštěva ano, ale třeba jen 3-4 dny, žádné zasahování do domácnosti nebo pobývání v domě, kdy chcete jet pryč. Od Vás tu kritiku bohužel asi nevezme. Já jsem měla podobnou situaci v některých věcech, mamčin přítel se choval hrozně, pořád měl na manžela (tehdy ještě snoubence) nějaké poznámky a nesouhlasil s tím, choval se strašně majetnicky a chtěl za mě rozhodovat. Možná totéž dělá Vaše tchýně, chce řídit život svého syna, proto Vám zasahuje do baráku a vlastně i do vztahu. No, tak jsem mu tehdy řekla, že ten, kdo nesouhlasí s naší svatbou tam nemá co dělat, a tak tam ani nebyl. Toto asi udělat nemůžete, přeci jen je to maminka, ale až přijde miminko, bude to s ní horší. Proto by si měl člověk stanovit hranice co nejdřív.
Odpovědět
Profilova fotka
ještě mě napadá, kolik je tchýni let? Občas se na takových věcech bohužel podepisuje věk, člověk zapomíná věci, neuvědomuje si, co je vhodné a co ne.
Odpovědět
Profilova fotka
@lenysek93 Wau, tak to ti opravdu nezávidím :( Nastavila bych i s přítelem jasné hranice. Můžeš přijít na návštěvu, ale chovej se slušně i ke mně jinak nazdar (btw. to opravdu není normální takhle sprostě někoho ignorovat). Organizování bytu, denního režimu neexistuje jinak pošupajdíš domů. :) Vůbec bych neřešila, že je někdo uražený protože my chceme na dovolenou nebo dokonce líbánky. Prostě oznámit a dál to s nikým neřešit a dál nerozebírat :)
Odpovědět
@lenysek93 No tak přestěhování kuchyně by mě vcelku překvapilo :). Hned je to jasnější. Ono to vymezení hranic se líp řekne než udělá, zvlášť, když už je zvyklá v domě vládnout. Chce to, aby jí je vymezil přítel, a to asi vcelku jasně, tj. slovně a narovinu, nějaké fígle asi nepomohou. U nás v rodině jsou všichni rozumní, proto se mi takové žabomyší spory těžko chápou. Co z toho jako má? Si přece přijede užít syna, jeho nastávající sice nemusi zbožňovat, ale když už si jednou vybral, tak to má snad respektovat.. Už jen proto, že snad chce mít dobré vztahy se synem. Evidentně problém s mateřskou separací.
Odpovědět
Taky si občas říkám, jaktože je tolik tchýní příšerných, a na maminky tu přitom nikdo nenadává :-D Tyhle střety mi přijdou do jisté míry přirozené, s rodinou partnera musíme existovat, i když jsme si je nevybraly. Oni na nás mají třeba taky svůj názor :-) Nepopírám, že stejně tak jako všude i mezi tchýněmi existují ženské vyloženě zlé, se kterými vyjít nejde, dělají naschvály atd. Ale dost často si říkám, že by stačilo se hluboce nadechnout a napočítat do deseti (ne nutně u tohohle příspěvku, na to je tu málo informací, spíš tak nějak obecně). Určité neshody mezi dvěma generacemi a lidmi s jiným životním stylem, které najednou osud hodí dohromady, mi prostě přijdou tak nějak normální.
Odpovědět
Článek se načítá
@izzybickerstaff Přesně...
Odpovědět
@izzybickerstaff Plus navíc nechápu, jak takové příšerné ženské dokážou vychovat muže, které milujeme? To je fakt záhada
Odpovědět
@izzybickerstaff Hah, já kdybych dostala prostor, tak bych si na svou maminku asi postěžovala mnohem víc než na tchýni :-D Ne, spíš jde o to, že když má někdo problémy s matkou, tak si to s ní prostě vyřiká, ale tchýni asi neřeknete to samé co vlastní mámě, kromě toho je v tom automaticky zainteresován i partner. Proto se vztahy s tchýní asi řeší víc.
Odpovědět
@taptap82 Já taky, ale chtěla jsem příspěvek udržet v obecné rovině :-) Spíš si myslím, že na vlastní rodiče už jsme si za ta léta zvykly, jsme si vědomy jejich špatných vlastností a umíme s nimi jednat, víme, jak na ně. Kdežto tchýně je vpodstatě cizí člověk, ke kterému navíc nemám žádné citové pouto. Tak bych to tak brala, dát tomu čas a nečekat, že si od prvního okamžiku padneme do náruče. Ta moje je fajn, a i tak jsem si musela zvyknout.
Odpovědět
@izzybickerstaff tak já tu budu asi první, kdo má lepší tchyni než vlastní matku. Slovo tchyně jsem tady použila snad poprvé, asi nikdy jsem ji tak nenazvala, ač se to někomu bude zdát divné, oslovuju ji mami a nedělá mi to problém. Taky má svoje chyby, ale ty máme všechny, i já je mám, ale ani na jedné straně nejsou takové, abychom na sebe nemluvily,nebo ještě něco horšího. Bydlíme kousek od sebe, ale když nechceme, tak se nevidíme i 14 dní, jindy třeba 2x za týden. Přála bych všem takový vztah. Má klíče od našeho domu, ale visí u nich doma (pro případ, že si někdo nevezme klíče, tak aby se dostal domů), ještě se nestalo, aby si odemkla a čekala na nás, až přijdeme. Tak asi tak. Mám ji ráda.
Odpovědět
@ivule_b už jsem psala @taptap82, kdybych se měla rozepsat o vztahu se svojí mámou, bylo by to na dlouho:-) (nebyla mi ani na svatbě), ale to pro mě bylo při psaní příspěvku vedlejší. Jsem ráda, že máš s tchýní hezký vztah tak jako já :-) (já o ní tak taky normálně nikdy nemluvím, ale na internetu jsem udělala ústupek úspornosti vyjadřování :-) ).
Odpovědět
@izzybickerstaff já jenom doufám, že nám to vydrží napořád, ale když se to daří už skoro 30 let, tak to snad půjde i dál :-) . A tobě to taky přeju.
Odpovědět
holky, co to nedovede pochopit... budte rady, ta zkusenost je neprenosna... ;-(
Odpovědět
nedavno mi vypravela ma maserka, ze jeji tchyne ji nikdy neakceptovala... jakoze se chovala, jak kdyz neexistuje... mluvila jen na syna, planovala si s nim vylety atd. tam se muzete nadechnout treba stokrat...
Odpovědět
@zorro4 já si nemyslím, že se tím dá vyřešit všechno, některý ženský bych za tchýni fakt nechtěla (třeba kolegyně v kanceláři si mi jednu dobu pravidelně stěžovala na svoji snachu a dost jsem z toho rostla). Jenom jsem chtěla říct, že ne vždy je na vině nutně jenom ta tchyně (ale už končím, dost jsem to tu zaplevelila. potřebovala jsem se jen vyventilovat a zakladatelka za to až tak nemůže).
Odpovědět
Profilova fotka
S tchýněma je to těžký prostě proto, že ženská a ženská nedělá nikdy dobrotu..Tak jako i Ty tak i ona prosazuje svoje zvyky, představ si jak se budeš dívat ty na přítelkyni svého syna..Alespoň já to teda určitě ponesu hůř než třeba přítele své dcery, k ženám jsme prostě více kritické..Ani nepíšeš jak máte s přítelem dům, to jste si za ten rok postavili dům společně, nebo je to jeho dům a jeho matka se tak v tom domě cítí víc jako ve svém?..Možná Vás také ještě dostatečně nebere jako jeho partnerku, přecejen rok je krátká doba ;-) V tom by mohl pomoct asi jedině přítel, vysvětlit mamince jak to mezi sebou máte a trvat na svém :-) K tomu se samozřejmě ještě přidává to, že je sama..Taky jednu takovou mám a bohužel ze dvou bratrů je právě ten můj ten schopnější typ takže se vše řeší s ním :-)
Odpovědět
@izzybickerstaff ja vim, ja to moc vztahuju na sebe. I kdyz jsi to nerekla, tak ja si zase pokladala otazku, zda bych ja mohla udelat neco aby to u nas bylo lepsi... coz jse vec, co me trvale trapi... taky uz tho necham
Odpovědět
@zorro4 tak jsem to rozhodně nemyslela...občas mám potřebu vybít někde dlouho nahromaděný pocity a ne vždycky je to na úplně vhodným místě. Přála bych hezký vztahy všem.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?