Svatební oběd jen pro rodinu?

Ahoj, řešíme s přítelem oběd a večerní raut a po přečtení spoousty témat mi to nedá u musím se zeptat - proč zařídit oběd jen pro rodinu a ostatní hosty nechat čekat? Jasně, napadá mě, že spousta lidí chce takto ušetřit, jelikož svatba zkrátka není levná záležitost, chápu. Příteli přijde v pořádku, že by na oběd šla jen blízká rodina.. no a já si říkám, že bych se musela hanbou propadnout, kdybych měla hostům říct (napsáno s nadsázkou): "my teď jdeme jíst, vy si počkejte až na raut". Ani trochu se mi nelíbí ta představa, že kvůli mně někdo přijede z velké dálky, vyhradí si kvůli mojí svatbě den, třeba si i koupí něco nového na sebe, přiveze svatební dar.. a já ho pak nechám někde čekat zatímco se budu s maminkama a babičkama cpát svíčkovou. Nejradši bych oběd neměla vůbec a uspořádala jen raut, jen abych někoho takhle neodstrčila, ale přítel naopak čeká, že s rodinou půjdeme na oběd.. jak to vyřešit? Jak jste to měly vy? A co si myslíte o tom nechat hosty čekat? Je to v pořádku, nebo vám to také přijde hloupé? Jak byste reagovaly vy, kdyby vás někdo nepozval na oběd a vy musely čekat až na raut? Já si říkám, že by mě to snad i urazilo.. jak kdyby se tím hosté rozdělili na dvě vrstvy - vip, kteří mají nárok na oběd a zbytek.. :(
Odpovědět
Presne jak rikas ty, me by hanba fackovala kdybych mela hosty kastovat a jeste prijmout dar, proste bych pozvala tolik hostu kolil mi rozpocet dovoli ale na vsechno, my jsme hostum platili od rana do rana vse a nechtela bych to jinak ikdyz nas to vyslo na dost,(80lidi) nikdy jsem nezazila svatbu kde by nas nekdo rozdeloval, asi bych na takove pozvani nekyvla, jit na obrad a pak nekde tri hodiny cekat :) takze radeji zkratim seznam hostu nez je delit.
Odpovědět
A taky si jeste nedovedu predstavit ze tam navrcer prijdu do rozjete zabavy a ostatni na nas koukaji jak na vetrelce a vyzirky, tak udelej spolecnou polivku pro vsechny at si starsi uziji tu "slavnostni" chvili, pronesou se proslovy a pak poradnej raut
Odpovědět
Ja jsem to rozdeleni zazila. Museli jsme po obradu odjet na vlastni obed a vratit se do rozjete oslavy, coz bylo proste divne. Takze jsme to nechteli. Vsech 80 hostu jsme po obradu pozvali na jidlo, kde uz byli az do noci. Nemeli jsme to jidlo tak spickove, protoze jsme si to nemohli dovolit (byly obycejne oblozene misy, syry, zakusky, ovoce a k obedu gulas). Ale hlad nikdo nemel.
Odpovědět
My jsme se přesně z tohoto důvodu rozhodli pro variantu, která už tady zazněla. Budete mít obřad později (14h), poté bude polévka, at teda máme alespon nějaký klasický zvyk (vzájemné krmení jednou lžící) a hned poté raut. Budeme celý den na jednom místě, takže nás nečekají žádné přejezdy, my se můžeme lehce občerstvit a jít se do zahrady fotit, zatímco ostatní budou moci se v klidu najíst a ubytovat...
Odpovědět
Profilova fotka
Měli jsme jen raut, celý den, a přijde mi to nejlepší. Zažila jsem i to, že šla rodina na oběd, my, kamarádi, přišli až na párty, a nevadilo mi to, možná mi to i vyhovovalo víc, než se tam škrobeně culit na tetičky, které jsem nikdy v životě neviděla, ale já bych to na své svatbě nechtěla. Proto hlasuju rovnou pro raut. Má to mnoho výhod, například si každý dá to, co mu chutná a nevyhazují se pošťourané talíře s půlkou porce - tak to bylo na naprosté většině svateb, kde jsem kdy byla i na oběd - předkrm, vydatná polévka, na stole koláčky, takže člověk zobe, než mu donesou, a půlka lidí to nesní. Nesnáším vyhazování jídla a chtěla jsem se tomu na své svatbě vyhnout. Výhoda číslo dvě - vegetariáni, bezlepkáři, diabetici... si prostě vyberou, co můžou, a nemusí se složitě řešit, co jim dát k jídlu místo toho, co kdo může a nemůže. Výhoda číslo tři - může se baštit po malých porcích celý den, čímž se dosáhne stavu příjemného najedení a ne přežrání, když do sebe musí člověk naládovat tří či čtyřchodové menu na obědě a pak se nemůže ani hnout. ;-) A určitě bych vymyslela i další. Každopádně raut vřele doporučuju, i bez oběda. Máte už daný čas obřadu? Jestli chce přítel oběd, tak mě napadá varianta, že byste šli na oběd předtím, třeba v 11, pak měli třeba ve dvě obřad a pak už společně všichni raut a párty i s přáteli. (jako, taky bych to tak nechtěla, jít obědvat ještě před obřadem, ale vím, že se to tak někdy taky dělá)
Odpovědět
Byla jsem na svatbě, kde to bylo rozdělene a na oběd šla jen rodina, už několikrát. Rozhodně mě to neurazelo, novomanželé se tak z nějakého důvodu rozhodli a já to respektovala, brala jsem to tak, že je pro ně důležité nás tam mít a tohle je pro ně cesta, jak to zrealizovat. Bylo to tedy jednodussi, když byla svatba blízko mého bydliště, v cizím městě člověk moc nevěděl co s časem, kam se jít najíst apod. Sama za sebe bych ale takovou variantu nechtěla, chci mít u sebe všechny cely den, i když to bude finančně náročnější. Přestože mně jako svatebcanovi to nevadilo,tak si nedokazu představit, že bych kamarády s malými dětmi po obrade poslala, ať se jdou najíst někam pryc (obzvlášť když máme svatbu ve vesnici na kraji světa, kde jiná restaurace není).
Odpovědět
Profilova fotka
Zazila jsem jako host obe svatby. V prvnim pripade jsme byli zvani cely den a za me muzu rict ze to bylo docela unavne. Zacinalo se snidani v sedum rano u nevesty a pak to postupne pokracovalo dal. Po obede se sli novomanzele fotit takze se tam stejne asi dve hodiny nic nedelo, my jsme tam vubec nikoho neznali a silene jsme se nudili. Rodina se mezi sebou zna, tak si daji to kafe, pokecaji si a jsou radi, ze se vidi. Ja uz jsem se od sesti vecer divala na hodinky v kolik odejit, aby to nebylo trapny, protoze uz jsem byla dost unavena. Ve druhem pripade jsme sli rano na obrad a odpoledne na zabavu. Vubec me to neurazilo, sli jsme si v klidu na obed, pak domu odpocnout a odpoledne jsme dorazili cerstvi na zabavu. Stejne se tam nic nedelo, protoze novomanzele se byli fotit a o kafickovani s tetickama jsem prisla rada. Byli jsme zvani na patou, kapela hrala az od sesti a zabava se rozjizdela postupne. Takze me jako hostovi rozhodne vyhovovala druha varianta milionkrat vic. Pravda svatba byla v miste naseho bydliste, jinak bych o tom premyslela, kdybychom museli dojizdet 200 km na nejaky statek, kde neni v okoli vubec nic.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?