Svatba s rodiči či bez

Ahoj, mám dilema. Chtěli jsme se s přítelem vzít, máme miminko, já jsem na rodičovský, takže jen svatba ve 4 se svědky. Utrácet za svatbu pro 30 lidí nám přijde zbytečné, radši si ty peníze schováme, proč zbytečně utrácet, když zrovna teď vydělává jen přítel. Jenže se to zkomplikovalo. Naši to chápou, ale chteli by aspoň rodinnej oběd, tak se nabídli, že část zaplatí. Přítel to doma říkal rodičům, a táta říkal, ze ideální by bylo, abysme prisli s tim, ze uz jsme se vzali a hotovo. Pritele mama by na svatbu asi chtela, ale podridi se manzelovi. Takže ted řeším, co s tím. Přišlo by mi líto vůči mým rodičům, abych je nakonec nepozvala, když o to narozdíl od tchanovcu stoji. Ale nepřipadá v úvahu, aby platili obed za partnera rodice a babičky a dedy. A upřímně, aby to za rodinu platili nasi a za tchanovce my, když je to narozdil od nasich ani nezajima a vyjadrili se, at jen přijdeme s tim, že jsme se vzali...a zase to tak udělat, teda pozvat jen naše a tchanovce ne, to mi prijde taky blby. Takže zklamat naše a udělat to jen ve 4 jen proto, že tchanovce nezajima svatba jedinyho syna? Upřímně, ano, nechce se mi platit oběd za někoho, kdo de , ze ho svatba nezajimvyjadrinezajima to jedno, at se vezmem sami a jen dame vedet, že je "hotovo". Jinak mamka se se mnou diva na šaty, proziva to, tchyne s tchanem ani slovo, ani zajem, kde a kdy by to melo byt...
Odpovědět
1
2
Omlouvám se za zmatek na konci, píšu z mobilu :-N
Odpovědět
Profilova fotka
Podle toho, co píšete, bych pozvala jen vaše rodiče. Ti vaši o svatbu stojí, zajímají se a vyjádřili se tak, že by s vámi být chtěli. Pokud to jeho rodiče nezajímá, jen jim to tedy oznamte, jak sami chtěli (pokud třeba ještě nezmění názor, pokud budete mít jen oběd, neměl by být problém mít o dva hosty víc). Přesně ale vím, jak se cítíte, protože ač přítelovi rodiče neřekli vyloženě, že je jim to jedno nebo tam být nemusí, vůbec se o naši svatbu nezajímají... A naši taky pravý opak ;-)
Odpovědět
A co takhle říct partnerovým rodičům, že Vaši o svatbu moc stojí a chtějí si to i uhradit a jestli by o takovou možnost stáli taky? Když znovu řeknou, že ne, tak bych je tam jít asi nenutila a oni si nemůžou stěžovat, že jste o ně nestáli.
Odpovědět
Já bych pozvala svědky a oboje rodiče a když by chtěli přijít, tak ať přijdou a když ne, tak to je jejich problém... Ale přijde mi slušné pozvat obě strany, i když se k tomu staví takto, však by třeba mohla tychně i sama a ať si její chlap trhne ploutví, když ho to nezajímá... :)
Odpovědět
řekla bych jim že tvoje rodiče si to platí sami a jestli chtějí přijít že si to taky zaplatí sami, jinak ať nechodí.. jestli tam přijdou a nebudou "nadšení" tak tě to zbytečně pokazí
Odpovědět
@sheenny1 Tvoje rodiče bych určitě pozvala,a tchánovci ať si dělají co chtějí.
Odpovědět
To, že nejsou zapálení do vaší svatby neznamená, že vás nemají rádi. Záleží, jaké máte vztahy, není to o tom, kdo bude platit oběd. Pokud to beres takto, tak bych nezvala asi nikoho a opravdu bych navrhovala si jen odskočit na radnici. Jinak bych pozvala ty, co máte rádi bez ohledu na to, kdo útratu bude platit. Zaplatíte to vy a kdo vám bude chtít něco dát, udělá to formou daru.
Odpovědět
Pozvala bych oboje rodiče a oběd bych jim zaplatila. Myslím, že čtyři obědy ještě nikoho nepoložili.
Odpovědět
Souhlasim s Kacenkakaca - pozvat oboje rodice, obed jim zaplatit, treba neco daji jako dar. A jestli ne, 4 obedy vas asi financne nepolozi, ne?
Odpovědět
@sheenny1 pozvat oboje rodiče, oběd zaplatit. A co tady různě čtu po diskuzích tak tchýně kdyby se rozkrájeli tak se nezavděčí, nikdy. Na jednu stranu řešíš šaty na svatbu pro 4 a na oběd pro rodiče tvůj nastávající nemá?
Odpovědět
Pozvala bych oboje rodiče a přijala a kdo chce, ať přispěje.
Odpovědět
Díky holky. No bylo by to víc o 12 lidí aspon, ne o pouhe rodice, navic některý prarodice jsou rozvedeni, takže navic jejich partnery a ode me brácha a přítelkyní, vsichni jsou s temi partnery spoustu let a známe je, takže to nejde pozvat jen jednoho z paru. Takže je to takových šest tisíc navíc minimálně, pokud pocitam menu včetně napoju a kafe k desertu, jsme v Praze. Jestli vam to přijde malo, nevim, proc si některý myslite, ze jo, prece se nemusi brat jen lidi, co maji desitky tisic na svatbu, prave proto jsme chteli fakt malou svatbu a resim to jen kvuli tem nasim. Jinak asi bych taky brala na obed svedky , to se dela ne, to by bylo dost blby je nevzit, a uz je rozdil v obedu za 4 lidi nebo 16. Ještě je varianta treba jen s rodici, ale to mi zas prijde blbý vuci prarodicum. Těžký :-S
Odpovědět
Článek se načítá
@sheenny1 Začala jsi se svatbou ve 4, proto ty nejasnosti. Nevnímala bych to od tchánovců jako nezájem, není to naopak spíš snaha respektovat váš typ svatby a nevytvářet si podmínky, když to děláte z finančních důvodů? Přijde mi spíš hloupý, že tě tvoje rodina tlačí do tohohle výběru. Udělala bych svatbu ve 4 jak jste chtěli původně, poté (klidně jiný den) rodinný oběd s tvojí částí rodiny, ať si ho tedy zaplatí, nebo posezení doma i s tchánovci. V opačném případě mi přijde hloupé zvát jen toho, kdo si účast proplatí, a pozvala bych hosty z obou stran, klidně jen na obřad a pár chlebíčků doma.
Odpovědět
@sheenny1 začala jsi svatbou ve 4 nebo pozvat rodiče tj. plus 4, těch 16 vyšlo najevo až teď. Nevím proč poukazuješ na to, že jste v Praze i na periferii republiky se dá utratit stejně, my se tady nepasem.
Odpovědět
Vezmete se na radnici, nepujcuj si saty a udelejte piknik ve stromovce nebo na letný. Budes tak moct pozvat ty, ktere chces a odradis ty, kteri by se prisli jen nazrat :D
Odpovědět
@sheenny1 pocitam vas dva, dva svedky, tve rodice a rodice pritele. Vychazi to na osm lidi, pokud se bavime o svedcich a rodicich. To nemyslim, ze nekoho zrujnuje. Ale myslim, ze pro tebe bude lepsi pujcit si drahe saty a nezvat nikoho nikam.
Odpovědět
Souhlasím s tím, co píše @kacenkakaca... Já taky možná budu zlá, ale půjč si drahé šaty a nikoho nezvi. Kňourat, že na svatbu nemáš a počítáš každého človíčka koho pozvat na oběd - když zamluvíte někde malý salónek, jednotné jídlo jen na oběd, tak ani těch 16 lidí nebude stát tak moc. Když na svatbu nemáte, tak se neberte a nebo běžte opravdu jen ve 4 na radnici a nic víc. Navíc pochybuji, že když ty lidi pozveš na svatbu - i třeba jen na oběd - tak, že by Ti nikdo nepřispěl svatebním darem - dnes většinou finančním. I když o tom to dle mě tedy není, je to o tom, že s těmi lidmi oslavíš ten den, který je pro snoubence důležitý. Nás třeba svatba vyjde cca na 100 tis., taky nemáme tisíce na rozdávání, chceme stavět barák, ale takový starosti tu má většina nevěst, ale prostě to takto neřešíme, chceme ten den oslavit s lidma, které máme rádi a kteří mají rádi nás! A rozhodně nechci počítat, zda dám o 500,- víc, jen proto, že pozvu někoho navíc, pokud je to člověk, který mi za to stojí.
Odpovědět
Tak podle úvodního příspěvku to bylo svatba s rodiči (=8 lidí) nebo bez (=4 lidi), tak nechápu, že po x odpovědích začneš vytahovat dalších dvanáct příbuzných a útočit, že se nemusí brát jen lidi, co mají na svatbu desítky tisíc, když to tady nikdo nepsal. Není mi teda jasný, na co ses vlastně ptala a co jsi chtěla slyšet.
Odpovědět
A) nemáš peníze, svatbu nedělej B) půjč si drahé šaty a nikoho nezvi C) nech rodiče zaplatit si jídlo za sebe (mě by hanba fackovala) D) našetři si a udělej si svatbu podle svých představ později
Odpovědět
@sheenny1 A opravdu nechápu, proč by s tebou měl chtít řešit šaty někdo, za kým přijdeš s tím, že svatba bude jen se svědky. Pokud chce někdo udělat svatbu se svědky, většinou se to dělá tajně, aby se právě předešlo tomu nátlaku "já tam chci být taky a klidně si to zaplatím". Jako vážně, hovory typu "koukej na šaty, zajímej se, ptej se kdy a kde to bude, ale nebudeš u toho" mi přijdou dost ujetý.
Odpovědět
Profilova fotka
Ja 30 let ziju v tom, ze rodice jsou matka a otec....a ted se dovidam, ze rodice jsou babicka, dedecek, bratr s pritelkyni a tak :-D zajimave :-D
Odpovědět
já nevím, já si tedy říkám že za tu námahu a vůbec všechno co nám rodiče v životě poskytli by si tedy zasloužili být na naší svatbě jako čestní hosté (bez nich bychomu tu nebyli že?:D)a ne že se vymýšlí jak je nepozvat. Chápu že jsou občas situace v rodině vyhrocené a někdy to zkrátka nejde,ale důvod že bych zaplatila o 6 tisíc víc to je teda upřímně řečeno na nic a je mi z toho fakt smutno.
Odpovědět
Profilova fotka
Udělala bych svatbu jen se svědky a rodiči. Jeho rodiče bych pozvala,třeba přijde aspoň mamka. Když ne tak škoda no.
Odpovědět
Taky mi to přijde nějaké zmatené..Pokud opravdu musíte šetřit každou korunu, tak bych asi svatbu vůbec neřešila! Rodiče si snad zaslouží u toho být a aby si platili oběd, to by mě nikdy nenapadlo! Myslím, že vám v životě "pár" obědů už zaplatili a měli by si platit i na vaší svatbě? Přijde mi to zvláštní...Pozvala bych rodiče i tchánovce...A nebo se vemte odpoledne a pozvěte všechny jen na kávu a něco sladkého, oběd je tím vyřešen.
Odpovědět
Jo, máte pravdu, uděláme to jen se svědky, a peníze radši dáme do prstenů, fotografa a nějakejch pořádnejch šatů :-D
Odpovědět
. . . .řešíme obdobnou situaci s tím že moji rodiče jsou rozvedení a spolu by se asi nesnesli :( přítelovi rodiče by rádi šli... ale to napětí mezi našimi toho se bojím. Tak jsme zvolili svatbu ve 4 :) ;-).
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
@simonakadlecova tak to sem fakt asi nepatří ne?Každopádně bych toto řešení určitě nedoporučovala.
Odpovědět
A fakt jsou ty náklady na oběd rodičů tak neřešitelný problém? Vždyť se neřeší nic ve 30 lidech, ale pouze oběd do 10 lidí. Předpokládám, že oběd bude stát jako kdekoliv jinde 200 - 300, tak má cenu si zadělávat za 600 na problém s rodiči? Sama říkáte, že maminka ženicha by přišla, tak není co řešit. A že nechtějí dát žádné peníze? No a měli by snad? Jste dva dospělí, rozumní lidé, přítel je předpokládám pracující. Hodně lidí tu živí rodiny a zvládnou zaplatit i takto malou oslavu. Vždyť na to jde našetřit a nemusíte chodit do žádné luxusní nóbl restaurace. Nezlobte se na mě, chápu, že Vás mrzí, že se rodiče moc nezajímají, ale uvidíte, že když je pozvete, tak přijdou. Pokud pozvete jen jedny rodiče, tak by to ti druzí mohli brát jako urážku, že nebyli pozvaní a popravdě bych se nedivila. Takže nejideálnější by bylo, kdyby jste vše zaplatili sami (rodiče si to myslím dost zaslouží, aby si jídlo v restauraci nemuseli platit sami) a pokud vám rodiče budou něco dát, tak jako svatební dar. Rozhodně bych se ale snažila vyvarovat jakémukoliv srovnávání rodičů kdo dal a kdo ne, koho pozvu a koho ne. Jestli bude svatba ve 4, nebo v 8, to už není takový rozdíl ;-)
Odpovědět
Jinak, já si tedy nemyslím, že když pozvete rodiče, tak musíte zároveň zvát i tety, strejdy a sourozence. Rodiče mají přeci naprosto jiné postavení, ne? :-) udělala bych kompromis, pozvala rodiče a ostatním bych to vysvětlila, vždyť to jsou dospělí lidé a pochopí to. Rodiče by to mohlo mrzet, že je nepozvete...
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?