Seznámení rodičů, rodiny na svatbě a stýkání po svatbě

Ahoj, čeká nás seznámení rodičů, kteří jsou naprosto odlišní, ale skvělí...nechceme, aby to bylo pro ně nějak stresující a nucené...jak to udělat? Zdá se mi, že nejlepší by bylo někde na neutrální půdě, třeba v restauraci. Jak jste to řešili vy? Jaká témata je vhodné zvolit k diskuzi? Hlavně se nechceme bavit o tom kolik bude stát svatba a kdo na to kolik přispěje.:-) Druhá věc je, že nejen rodiče, ale obě rodiny jsou úplné jiné. Mám obavy, že se to na svatbě rozdělí na dvě poloviny a nebudou se spolu bavit. Zrovna na svatbě přítelovi sestřenice to tak bylo. Strach nemám o přítelovu babičku, která je velmi společenská a věřím, že se nebude bát se seznámit i s mojí rodinou. :-) Nejspíš by to chtělo nějakou aktivitu, která je spojí. Dále nevím, zda máme rodiny před obřadem nějak představit? Třeba že toto je bratr mojí maminky, apod. Aby pak na svatbě neprobíhalo takové to "a kdo je ten pán, co se teď baví s...". :-) A poslední věc, stýkají se vaši rodiče s rodiče partnera i po svatbě? Říkala, jsem si, že by to bylo fajn, ale přítel to jako moc reálné nevidí právě kvůli jejich odlišnosti. Na neděli po svatbě jsem navrhla, že bychom mohli udělat výlet do okolí, kde bude hostina a moji rodiče s tím nemají víceméně problém, akorát přítelova maminka se na to moc netváří...říkala, že budou všichni unavení, ale zase to nebude brzy ráno.:-) Díky.
Odpovědět
@ha_ja co se týče toho seznámení, naši rodiče se seznámili u našich doma u kafe a pak šli spolu na oběd (naši je zvali), ani si nepamatuju, o čem se bavili, asi bych to moc neřešila, to nějak samo vyplyne, tak jako, když jde člověk poprvé na rande :-) předpokládám, že se budou bavit i o svatbě, ale málokdo má koule na to, bavit se hned po seznámení o tom, kdo co zaplatí...snad :-) Z toho, jestli se budou rodiny navzájem bavit, bych si taky moc velkou hlavu nedělala, je naprosto přirozené, že se baví příbuzní mezi sebou, zažila jsem to na každé svatbě a nikdy to nikomu zvláštní nepřišlo. Ti příbuzní se představí sami, když se budou znát aspoň rodiče, tak už to půjde líp. Ze zkušenosti vím, že tety, strýcové, babičky a dědečkové se vždycky navzájem představí, aniž by je k tomu člověk musel nějak ponoukat. Naši rodiče se občas vídají, ale oba páry jsou celkem společenské. Každopádně je dobré to zkusit a uvidíš, jak si sednou.
Odpovědět
Profilova fotka
moje a přítelovy rodiče se seznámili na návštěvě mých rodičů u jeho. asi na druhé návštěvě proběhla tykačka a teď přítelovy rodiče zveme na většinu velkých rodinných oslav, které pořádají naši. jsou taky rozdílní, ale vždycky se najde o čem mluvit, neboj se toho :-) za mě bych teda asi výlet druhý den nedělala, spíš oběd nebo tak. a sejít by se pak mohli nad hotovými fotečkami nebo videem, to určitě každý rád ;-)
Odpovědět
@ha_ja Ahoj, tak takhle přesně vypadají naše rodiny - moje tchýně je super ženská, dá si pivko, vínečko, cigárko a naši jsou prostě abstinenti a nekuřáci (což rozhodně neodsuzuji!). Seznámení nakonec proběhlo cca 1 měsíc před svatbou (po 8 letech našeho vztahu:-) u našich na zahradě, kdy byla garden party a já tchýni odvezla a dovezla. Předem jsem ji varovala jací naši jsou a proběhlo to celkem OK. Jinak já si s tchýní cca 5 let tykám - moje sestra taky asi 2 roky a jinak naši manželovi tykají a on jim vyká. Tykání mu nenabídnou, protože i můj táta mojí babičce vyká. Prostě to tak cítí a manželovi je to jedno. Moc to neřeš a věř tomu, že naši se o té svatbě moc nebavili...
Odpovědět
Profilova fotka
@ha_ja Pokud všichni bydlíte ve stejném městě, asi by bylo opravdu nejlepší seznámit rodiče na neutrální půdě, buď v restauraci nebo třeba u vás doma (pokud nebydlíte u jedněch z rodičů). Konverzační témata neřeš, rodiče jsou dospělí lidé, kteří to určitě zvládnou, zvlášť když jsou tak skvělí, jak píšeš ;-) To, že se rodiny na svatbě rozdělí na dvě poloviny, mi přijde úplně normální, já osobně každou svatbu beru jako příležitost pořádně si popovídat s příbuznými, které jsem dlouho neviděla, na tom bych neviděla nic špatného :-) Rozhodně bych nikoho nenutila do nějakých seznamovacích her apod., organizovanou zábavu přímo bytostně nesnáším :-S My jsme rodinné příslušníky vzájemně nijak zvlášť nepředstavovali, u nás se sešli všichni nevěstini příbuzní, a pak přijel ženich se svými a tak nějak se představili (moc o tom nevím, byla jsem zavřená v ložnici :-) ). Pokud to však chcete řešit nějak víc, můžete dát medailónek každého hosta i s fotkou do svatebních novin (pokud budete mít), jestli jsi hračička, můžeš každému hostu vyrobit jmenovku, kterou si připne spolu s myrtou (třeba Lukáš, bratr ženicha), nebo jsem slyšela i o tom, že na hostině před přípitky otcové novomanželů představili své členy rodiny tak, jak seděli u stolu, ale nijak bych si tím nelámala hlavu, až se trochu popije a potancuje, půjde seznamování samo ;-) Protože naši žijí na druhém konci republiky, seznamovali se s manželovými rodiči až čtyři měsíce před svatbou, přijeli k nim na oběd. A moje máma se doteď diví, že tchýně vůbec nemluvila o svatbě - ji to totiž absolutně nezajímalo a největší radost bychom jí udělali, kdybychom se vzali tajně jen se svědky :-D Rok po svatbě pak jeli manželovi rodiče na prodloužený víkend k našim, jinak se kvůli vzdálenosti vídají jen na oslavách, i když si velmi dobře rozumí.
Odpovědět
Profilova fotka
@ha_ja U nas jsou rodiny taky sice odlisne, ale treba rodice si i pres odlisnosti rozumi.. dokonce si vlastne prvni navstevu domluvili uplne sami bez nas :-D a to ackoliv bydli 100km od sebe, proste na sebe mamky jednou objevily maily v nejakem mailu s recepty co sel i pres mne, zacali si dopisovat, pak volat a jednou takhle tchanovci volali, ze jsou u mych rodicu :-D spolecne i s nami bylo prvni setkani az v miste svatby, kam jsme oboje rodice pozvali na obed.. ze by se navstevovali casto to ne, spis si hlavne mamka s tchyni telefonuji.. nejake velke predstavovani vsech clenu rodin bych asi nedelala, kdo se chce seznamit tak se seznami i bez vasi pomoci a kdo se seznamit nechce, tak na nej akorat budete plytvat energii a casem.. pripadne jen udelejte zasedaci poradek se jmeny i vysvetlivkami kdo je kdo.. kamaradi ted na svatbe delali predstavovacku vsech hostu, jako umeli to hezky rychle a vtipne odprezentovat, ale stejne jsem si z 50 hostu zapamatovala tak 5..
Odpovědět
my jsme naše seznámili když jsme čekali malou, jako že nastala vhodná doba..mí rodiče jsou rozvedení, takže to proběhlo u tchánů...měla jsem strach hlavně z mojí mamky, ona je dost držka a taková temperamentní jako já a partnerovi rodiče si dlouho zvykali na mě...s taťkou jsem strach neměla..nakonec to byl super večer, mamka kecala s tchýní, taťka s tchánem..ale pravdou je, že tchýně je taková na všechny milá, ale myslí si kolikrát něco jiného..postupem času to dopadlo tak, že s mým taťkou se stýkají a s mamkou ne, protože mají dost odlišné názory, hodnoty a je tam toho hodně, v čem si prostě nesedí, osobně mamku chápu, ono to z jejich strany někdy je jakoby přetvářka, spolu se vždy baví v pohodě, moje mamka je přímá, ráda si věci vyříká, tcháni takoví nejsou, ti dělají že nic a pak se od někoho dozvíš že něco a to se mě ani mamce nelíbí, takže ti kamarádi nikdy nebudou..tchýně si sedla s taťkovou přítelkyní, takže se zvou na takové ty velké oslavy narozenín nebo jednou za čas na kafe nebo tak...ale neřeším to, když jde o společnou akci, tak je to v pohodě...osobně je mi jedno, jestli se spolu baví nebo ne, s mým vztahem s honzou to nijak nesouvisí a na tom ten vztah nestojí..je to určitě příjemnější, když si rozumí, ale nutit se do toho nedá, takže bych to přes koleno nelámala..určitě jsem neřešila, co si budou povídat, jsou to dospělí lidi a něco se vždycky najde..ať už Jé, vy máte pěkný dům a to stačí k rozvázání konverzace...musím dodat, že na tom prvním setkání se taťka s tchánem docela luxusně ožrali a byla fakt sranda, tchýně taky byla rozverná a mamka taky, takže určitě doporučuju alkohol, ale ve stejné míře pro obě strany...kámoška seznamovala mamku s rodičema partnera a jak byla ta mamka nervózní, tak se docela opila, narozdíl od tchánů a prý celkem trapas, kamarádka prý byla červená až na prdeli..ale taky to nějak přešli :)
Odpovědět
a na svatbě to nechávám na svědcích :-D ať je nějak popředstavujou, jak budou přicházet na obřad...ale nenutím to tak, že každý musí každého poznat..u nás se rodiny vesměs znají, přítel slavil třicítku v hospodě a pozval tam mé rodiče i prarodiče, sourozence..takže nějaké tetičky a tak už nehrotím...nějak z toho strach nemám, nepotřebuju, ať se všichni na svatbě baví se všema, ale věřím, že po pár panácích si budou rozumět všichni
Odpovědět
My bydlíme od našich asi 130 km, od skorotchýně tak dvacet..a když k nám naši poprvé jeli, tak přijela i skorotchýně s přítelem. Tykají si, rozumí si...Přítelova maminka je velice družná a moji rodiče jsou taky společenští, takže v tom nebyl problém.. Seznamování na svatbě neřeším, předpokládá, že se navzájem všichni popředstavujou :) Jinak trochu alkoholu bych taky doporučila :D
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Naši se seznámili necelé tři roky po té, co jsme s přítelem chodili. A já u přítele doma už rok bydlela kvůli škole :) Možná bysme je seznámili i dřív, ale města jsou od sebe hoďku a půl cesty, navíc rodiče jsou docela zaneprázdnění. Ale ačkoli jsme z toho byli trochu nervozní, tak to bylo fajn a společná témata našli v pohodě :) A vybrali jsme místo, které je v podstatě na půlce cesty mezi městy, kde žijeme. Tam možná taky budeme mít svatbu, ať to mají všichni přibližně stejně daleko :D No, to se ještě uvidí, těch míst je ve hře víc, uvidíme :) Ovšem rodiče si vzájemně rozumí a taky se zvou na takové ty větší oslavy a akce. A myslím si, že jak moje, tak přítelova strana má několik "víc společenských členů", pro které seznámení nebude problém ;-) Ale příbuzné máme každá jiné, ale přece jen...vy dva k sobě patříte, berete se, je předpoklad, že vaši příbuzní s vámi mají taky leccos společného, tak je velká šance, že si budou rozumět i vzájemně ;-) Minimálně na té svatbě :) A co se týče toho, aby by bylo poznat kdo je kdo na svatbě, tak si nemyslím, že by nemusela být marná jakási "nástěnka" třeba někde v předsálí, kde by mohly být fotky s popisky, určitě by to šlo nějak originálně vymyslet a nazdobit a ták :)
Odpovědět
Naši rodiče se seznámili na společném kafi až těsně před svatbou (den před svatbou). Na svatbě samotné nebylo potřeba žádných větších zásahů z naší strany - poradili si sami, pobavili se sami bez naší stálé asistence. Jsme na tom dost podobně, co se týká odlišnosti povah rodin - zejména odlišnosti povah matek, takže při snaze o další posvatební kontakty musím přiznat, že to dost zajiskřilo (negativním způsobem). Od svatby se potkali cca třikrát (dlužno říct, že je mezi nimi 180 km) a řekla bych, že tam ubývá snaha o další kontakt... Asi bych být to Tebou tolik neřešila - je to převážně na nich, Ty to ze své strany stejně moc ovlivnit nemůžeš. Nelámala bych přes koleno, nenutila je, nedržela bych se zuby nehty představy "velké šťastné rodiny, kde se mají všichni rádi" - buď si sednou či nikoliv. Pokud se tchýni na výlet po svatbě nechce, nepřemlouvala bych ji a rozhodně ji nenutila (osobně ji i chápu, my byli den po akci naprosto mrtví).
Odpovědět
Profilova fotka
Tohle bylo něco, z čeho jsem mela fakt strach, protože na svatbě jsme měli vlastně jen rodiče (manželovi rodiče jsou rozvedení, takže každý se svým partnerem), sourozence a svědky...komorni společnost, takže tam by to fakt nešlo, aby se dohromady nebavili...ja pocházím z dálky, takze do svatby nebyla příležitost, aby se potkali. a všechno proběhlo skvěle, asi zapůsobila ta atmosféra svatby :) seznámili se až před radnicí, na začátku oběda si všichni vzajemne potykali a pak už to bylo jen super :) příležitostí, kdy by se mohli potkat, zase tolik nebude, ale letos třeba manžela čekají tricatiny, za rok budeme kolaudovat dům a už se těšíme, že to budou oslavy ve stejném složení jako svatba a bude to stát za to :)
Odpovědět
U nas to bylo (bydlime v 3 generacnim dome s rodici a segrou a jeji rodinou, ale vetsinu casu jsme v zahranici, protoze tam zije partner), kdyz se narodila dcera a mi prijeli z porodnice, tak nejdrive prijel partneruv tata s partnerkou a pak jeho mamka, od te doby k nam jezdi, ted se bude oslavovat prvni rok nasi dcery, synovce od me segry a taky svarovo narozeniny a tak jsou pozvani vsichni jak znasi, z partnerovo a i svarovo strany :-) takze se tak nejak vsichni seznami :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
naše rodiny se seznamili asi tak 3 mesice po nasem seznameni na nasich spolecnych narozeninach a bylo to naprosto v pohode. Muz pak dokonce zadal mou tetu ( mamka zemrela, s otcem se nebavim) a mou ruku a bylo moc hezke,ze drzel tradice. Jinak se stykame, jak nejvice to jde, treba zitra berem tchynku a tetu do divadla, my si spolecny cas dikybohu uzivame :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?