Rodiče pořád nenabídli mému příteli tykání

Profilova fotka
Popravde jsem nevedela kam to zaradit tak jsem to soupla sem. S pritelem jsme spolu uz skoro 4roky a za mesic se budeme brat a oni mu porad nenabidli tykani :(. Pritom se znamyma v pritelove veku si normalne tykaji. Pritel to bere trochu jako urazku, ze ho neberou poradne do rodiny. Kdyby mu aspon nabidli ze jim ma rikat krestnim jmenem a vykat tak by to bral urcite taky jinak. Jaky na to mate nazor? Pripadne jak jim to mam setrne naznacit aby pochopili ze mu to vadi?
Odpovědět
1
2
5
Profilova fotka
Uniká mi kdo..
Odpovědět
Profilova fotka
@rainbow_x tak to mi tam nejak vypadlo :D moji rodice :)
Odpovědět
Profilova fotka
Aha :) mě to nepřijde divný. Já taky tchánovcům vykám a přítelovo kamarádi tátovi tykaj (mamce vykaj). Já si myslim,že takhle by to mělo být pořád.. Při tykání si většina lidí pak dovolí to, co by si za vykání nedovolilo. Podle mě je to správný ;)
Odpovědět
@kelidna a mluvila jsi o tom s rodiči? To je asi to první co bych udělala
Odpovědět
a rozhodně bych neříkala, že mu to vadí, jen bych se jich zeptala, proč kamarádi tykají a on vyká? A že tobě by bylo příjemnější, kdyby mu tykání nabídli, že se ti takhle zdá divný. Jeho bych vynechala.
Odpovědět
Profilova fotka
Já budu na jaře s tím mojím 5 let. bereme se za 5 měsíců a rozhodně mi jeho rodiče nenabídli ani tykání, ani možnost oslovení křestním jménem, přesto pokud mají známé či kolegy v našem věku, tak si s nimi tykají. Já to nevnímám jako problém, protože se ke mě chovají slušně a vycházíme spolu a ono to třeba přijde časem. A pokud ti to vadí, tak se rodičů zeptej, jestli nechtějí nabídnout tykání, když už bude takhle v rodině, třeba jim to ani nedošlo. Přece jen něco jiného jsou jejich známí, které si vybrali sami za kamarády a zanáme a něco jiného tvůj přítel, který je do rodiny přes tebe, že oni si ho nevybrali a tudíš i z hlediska tykání je to prostě nenapadlo. Mě vykání nevadí, moje maminka mojí babičce vykala celý život mám pocit a přišlo mi to hrozně hezké, že tak "s úctou" s ní mluví, nebo jestli chápete, jak to myslím.
Odpovědět
a možná s tykáním čekají až na svatbu?
Odpovědět
@kelidna Oslovovani krestnim jmenem v kombinaci s vykanim je normalne razeno mezi vykani a je to z hlediska etikety uplne stejne zdvorile jako oslovovani prijmenim a vykani... tudiz 1) timhle by si pritel vlastne vubec nepomohl 2) muze to tak praktikovat uz nyni kdyz jim vyka a nikoho to nemuze urazit. ale kdyz uz to chces resit s nima aby mu nabidli tykani tak urcite bych vynechal jakoukoliv zminku o tom ze by to tak chtel on nebo ze mu to vadi apod.
Odpovědět
@kelidna Rozhodně bych nezmiňovala před rodiči, že to příteli vadí. Pokud to už chcete řešit, tak bych se jich být Tebou nějak šetrně zeptala o samotě, bez přítele. Ale pokud možno bez výčitek, není to automatika a nelze to od nich vyžadovat. Já třeba vím, že mí rodiče nemají v plánu tykat si se švagrovou a ani s mých budoucím manželem, a oba se s tím musí nějak popasovat. Ani já jsem o tykání nikdy ani nestála a s největší pravděpodobností bych ho i s díky odmítla, nějak jsem si to nikdy nedovedla představit a nešlo by mi to přes pusu. Můj taťka své tchýni vyká i po 35 letech, a vždy mi to přišlo strašně hezké, přesně jak píše @mawenzi, normálně jí řekne "babi, Vy byste nechtěla...?" Takové uctivé.
Odpovědět
Profilova fotka
Naši manželovi nabídli tykání při našich zásnubách, s tchánama si vykám (i oni mně a taky všem partnerům svých dětí) ještě dnes (jsme spolu 9 let, 3 roky jako manželé). Ze všech stran jsou dobré vztahy, jen to každá rodina holt bere jinak. Neřeším, důležitější jsou pro mě ty vztahy než, jestli mi někdo říká "ty" nebo "vy". jestli ti vadí, že vaši nastávajícímu netykají (resp. nenabídli tykání jemu), tak si s nimi o tom promluv a zeptej se jich, jestli o tom vůbec uvažovali. Názory přítele bych do toho nezatahovala, zeptej se jich sama za sebe, ať nevypadáš jak prostředník.
Odpovědět
Ja jsem se svym pritelem 9 let a budeme se brat pristi rok. Muj pritel si s mymi rodici tyka (uz dlouho), zatimco ja si s jeho vykam. Ten rozdil v chovani mych a jeho rodicu mi neni uplne prijemny, ale snazim se to nejak neresit. Kdyz na to neco priteli reknu, tak maminku omlouva. Ona je totiz v jeho ocich svata, ale to je zase do jine diskuze :) Jinak souhlasim s Broookes, jestli vam to vadi, tak si s nimi o tom promluv. Ale v zadnem pripade do toho netahej pritele. Rekni treba, ze je to tobe neprijemne.
Odpovědět
Profilova fotka
@kelidna Tak u nás je to trochu složitější (oba máme rozvedené rodiče) : moje mamka a její přítel si s manželem začali tykat hned na začátku našeho chození, s otcem se téměř nevídám, s mým manželem se viděli jen dvakrát a vykají si, já tchánovi vykám, on mě tyká, s jeho přítelkyní si navzájem tykáme, tchýně mi tykání nabídla na první návštěvě u nich po naší svatbě (oficiální přívítání do rodiny), ale jejímu příteli vykám, on mi tyká. :-D
Odpovědět
Článek se načítá
@fallingstars AD odminuti tykani.. dal bych si trochu pozor.. pokud to bude takto v ramci rodiny tak je pravdepodobne ze to vezmou v pohode a "pochopi" kdyz odmitnes ale problem to muze udelat napriklad v pracovnich vztazich apod. Ono totiz odmitnout nabidku na tykani z hlediska etikety nelze. Je to vicemene urazka toho kdo to tykani nabizi uplne stejna jako kdyby ti podal ruku a tys to odmitla prijmout... samozrejme za predpokladu ze k takove nabidce nedojde nejakym faux pas kdy by ti to nabizela osoba spolecensky mene vyznamna.. potom odmitnuti je zcela na miste kdyz nemas zajem.. ale v pripade ze to nabizi spolecensky vyznamnejsi tak jak se patri.. potom podle zasad odmitnout nelze... ale jak rikam.. v rodine by to snad problem byt nemusel... ackoliv.. zalezi od cloveka k cloveku... i ty rodice by to mohlo urazit.
Odpovědět
Profilova fotka
@rainbow_x @mawenzi mě osobně to přijde zvláštní. Pokud jsou vztahy dobré (to v úvodním příspěvku není popsáno, ale předpokládám, že jsou), tak je to opravdu takové...no jak to popsat...prostě divné. Já bych si pak připadala jako kdybych měla vykat svojí mamce. Přeci jen tchýně je moje rodina stejně jako ostatní členové, a to i přesto, že jsem se přivdala. A vykání v rodině jsme nikdy neměli. Takže možná je to taky o výchově, že u nás v rodině si vždy všichni tykali navzájem, ať už vztahy byli jakékoliv a ať už někdo byl biologický nebo přivdaný/přiženěný. Přeci jen pro mě ten člověk je stejná autorita jako moji vlastní rodiče, a těm tykám, tudíž i tchýni tykám. Prostě nevidím jediný důvod, proč bych jí vykala. I manžel rodičům tyká od prvního momentu. Je docela složité napsat všechny ty argumenty, které podle mě opodstatňují tykání.
Odpovědět
nasi nabidli pritelovi tykani po chvili co sme byli spolu..ted sme spolu 5 let..ja pritelovy mame tykam uz taky temer od zacatku a jeho tatovi porad vykam a myslim ze ani tykani nenabidne..vykaji mu i ostatni prizeneny do rodiny a to se s nima zna treba uz 13 let..
Odpovědět
Profilova fotka
@kelidna Keli, nezlob se, ale jemu to nemá co vadit. Je to čistě věc tvých rodičů, zda tykání nabídnou nebo ne. Se svými známými, byť ve věku tvého přítele, mají jiný vztah a je to opravdu jen jejich věc. A že to bere jako urážku? Dozvědět se to vaši, právem se urazí oni :-) Trochu to přeháním, ale neškodilo by mu se nad tím zamyslet. Jak už tady zaznělo, můžeš to zlehka nadhodit. Ty jeho rodičům tykáš? Pokud ano, zmiň třeba, že jste u nich byli a pak na to nenápadně stoč téma...
Odpovědět
Profilova fotka
@im4fun já nevím, mě to přijde v pohodě. Ale ono taky záleží, protože já vidím skorotchány možná jednou za 2 měsíce na chvilku, na hodinku třeba. Bydlet s nimi v domě nebo ve stejném městě a být tam pečená vařená 3x týdně na oběd či večeři, tak si myslím, že by to přešlo i do toho tykání třeba už dřív. Neříkám, že tykání není opodstaněné, jen říkám, že já nevidím jako tragédii, pokud rodiče sami nenabídli ještě tykání. Moji rodiče mému muži tykání taky nenabídli ale švagrovi hned po svatbě ano. Takže si i myslím, že pro většinu lidí je ten předěl právě ta svatba, v jejímž okamžiku vezmou rodiče novomanžela/novomanželku "za své" nějak definitivně. A pokud se tazatelka za měsíc vdává, možná bych i s klidem ten měsíc počkala a třeba rodiče sami překvalí. nechtěla sem to říct tak, že přiženěný člověk není součást rodiny. Jen sem to možná blbě vyjádřila. Prostě já, když si někoho vezmu za kamaráda, tak k němu mám nějaký vztah a proto mu tykám. K příteli dcery třeba automaticky takový vztah nemám a nějakou dobu trvá, než si ten vztah vytvořím, protože není moje volba ho mít v rodině a ne každý dokáže od prvního setkání být otevřený a chovat se stejně jak mezi kamarády, tak mezi takovým to partnerem dcery. Tudíž, že prostě trvá delší dobu, než k tykání dojde, mi přijde přirozené. Ne že by ten člověk patřil do rodiny nějak míň, to sem říct nechtěla vymezovat to vykanim/tykanim
Odpovědět
Profilova fotka
@im4fun Taky mi bylo nabídnuto tykání,ale mě to prostě přes pusu nejde ;) A každá na to máme jiný názor ;) Jednoduše mi nepřijde nějak divný, když si vykaj. (y)
Odpovědět
mně nabídla manželova maminka tykání a můžu ti říct, že bych jí radši vykala, ona ať mi klidně tyká. Je hrozně hodná, nápomocná, milá, příjemná, prostě fantastická, to ano, ale já si nemůžu zvyknout. Přijde mi to jako drzý ode mě, tak se tomu trochu vyhýbám a omezuju se jen na "ahoj". Zvlášť když spolu telefonujeme si připadám blbě. Moje máti manželovi tykání nenabídla, je stydlivá :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@im4fun Tohle je zřejmě opravdu o pocitu, ale k problému kelindy - my "mladší" si vážně nemůžeme nárokovat tykání. Já přítelovým rodičům vykám, jen mamince k tomu přidávám křestní jméno (samozřejmě po domluvě) - často jsme spolu třeba vařily a takové "Paní Nováková, podala byste mi prosím cibuli?" znělo fakt divně :-D A protože ji mám vážně moc ráda, oslovuji ji zdrobnělinou. Tátovi vykám, ale vůbec bych to neslučovala s tím, jaký k němu mám vztah - při loučení mu dám pusu na tvář, vtipkujeme... třeba mu časem taky začnu říkat křestním, určitě by mu to nevadilo, ale takhle je to uctivější - přesně jak píše @olivazelena :-) Přítel říká mé mamce také jménem a vyká (mamce se to moc líbí :-D ) a s taťkou si tyká - ale je to dáno tím, že spolu třeba jezdí na hory, na kolo, přítel pomáhá se dřevem... a táta je navíc hodně bezprostřední. Vídat se sem tam na návštěvě, asi by to taky minimálně do svatby počkalo.
Odpovědět
Profilova fotka
@mawenzi tak já svojí tchýni vidím 2x do roka. Ale taky u nich je normální tykat i cizím lidem, např. na ulici nebo v obchodě. @rainbow_x @ad.elle holky určitě máte pravdu. Záleží hlavně na těch tchánovcích, zda nabídnou nebo ne. Jako urážku bych to ale asi taky nebrala, jen by mi to nebylo moc příjemné. Ale to je proto, že jsem byla vychovaná v prostředí, kde si všichni tykají. I v práci si všichni tykáme. Ale třeba s lidma, kterým vykám (nenabídli tykání nebo je neznám, nebo jsou třeba starší než já), taky nemám problém a nakonec si zvyknu. Je to opravdu případ od případu, ale za urážku bych to taky nepovažovala.
Odpovědět
Profilova fotka
@im4fun tak ono pokud je pro ně normální pomalu tykat i lidem v obchodě, zatímco někomu trvá rok, než se naučí tykat na nabídnuté tykání od sousedů, vedle kterých žijí 10 let... myslím, že každý to má jinak, být @kelidna tak doma něco nadhodím ohledně tykání, nebo si počkám ten měsíc do svatby a nadhodím to pak, ale nemyslím, že je od tchánů neuctivé,když to tykání nenabídnou
Odpovědět
Profilova fotka
Mě to přijde v pořádku vykat tchýni i tchánovi. My s přítelem žijeme v dvougeneračním domklu s jeho rodiči. Tchýně mi již po roce bydlení nabídla tykání. Samozřejmě jsem jí poděkovala s tím, že jí zatím budu vykat, bohužel to tykání mi na ně nejde . Jsem ráda, že jí vykám jelikož v ní mám autoritu a to , že si jí vážím. A časem se chytlo to je že je osluvuji jako mamina (mamča) a taťka i s vykáním a hotovo ;-)
Odpovědět
@broookes Tak jasné, v práci nabídky na tykání neodmítám, až na výjimky - přesně ty, které zmiňuješ, tj. kdy se to dle etikety nehodí (to mi přijde drzé) a navíc mi ti lidé fakt nebyli příjemní nebo s nimi nemám dobrou pracovní zkušenost a od těch si raději udržím odstup, který vykání trochu poskytuje, chceme-li (jinak to úplně nehrotím a přiznám se, že pokud to je tak nějak v pohodě nebo to vyplyne ze situace, přijmu tykání i pokud to nabídne muž na stejné nebo nižší úrovni v práci, většinou jsem prostě jen pomalejší :-D ) Ale v rodině si myslím, že pokud bych to vysvětlila tím, že mi to stejně nepůjde přes pusu,ale vážím si nabídky, tak by to snad za urážku nikdo nemusel brát (s ohledem na to, že by vztahy byly samozřejmě dobré). No, zlatá angličtina :-D
Odpovědět
@broookes podle Špačka je jediný slušný způsob jak odmítnout tykání ten, že tykání přijmeme a při dalším setkání opět vykáme... problém nastane, pokud se ten dotyčný připomene a na tykání opět trvá :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@pupickova "na*erte si, vy blbá krávo"? Si myslim, že by pak už na tykání netrvali :-D :-D :-D :-D :-D :-D
Odpovědět
@mon_88017 to se řiká děsně blbě, měla jsem rpoblém s nedejbožeextchýní, ta na vykání lpěla, a mě se jí hrozně blbě nadávalo :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@pupickova já myslim, že poslat do pérdele se dá aj s vykáním, dyž na to příde :-D
Odpovědět
@mon_88017 dá, ale člověk z toho vůbec nemá ten dobrej pocit :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@pupickova náhodou, právě to vykání temu može dát správně ironickej podtext ;-)
Odpovědět
1
2
5
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?