Příbuzné se nehodí náš termín

Ahoj, máme naplánovanou svatbu, rezervovaný termín a rodina již počítá s určitým datem (postupně jim to oznamujeme, rezervace proběhla až minulý týden). No a přítelova sestra ze zahraničí, kterou by tam chtěl mít, nám oznámila, že ten termín se jí vůbec nehodí, protože nedostane dovolenou a že to máme udělat jindy. Na jednu stranu bych jí ráda vyšla vstříc, ale na druhou stranu se přeci nemůžu ptát všech hostů, kdy se jim to hodí. Svatbu v září jsme vybírali úmyslně, protože jednak alespoň budeme mít ještě dost času na zařizování a jednak už nebude takové vedro. Ona chce, abysme to přesunuli na prázdniny, protože to jediné se jí hodí (je učitelka), ale právě prázdninám jsme se chtěli vyhnout. Navíc termíny v restauracích a ubytování jsou plné i na začátku toho září, natož v létě, když to není s dotatečným předstihem rezervované.. Co si o tom myslíte? Měnili byste svatbu vzhledem k tomu, že tam bude opravdu jen úzká rodina a tu osobu s rodinou byste tam chtěli a nebo byste jí řekli, at si to zkusí nějak zařídit (ostatní už si třeba nahlásili dovolené, spoustu věcí je již zařízeno..)?
Odpovědět
1
2
@elineckaaa ahojky, teda je to jen můj nároz, ale přece je to tvoja svatba a tak se přece nebudeš přizpůsobovat nebo měnit termín, jen kvůli tomu, že dotyčná je učitelka a ještě radí ať svatbu posunete. Holka zlatá, všem si dala dopředu znát kdy se chcete vzít a když to respektují ostaní, tak i ona dotyčná a´t si to zařídí, bože. Normálně bych oznámila, že s termínem hýbat nebudeš a když si to dokáží zařídit jiní, tak ani ona s tím by neměla mít potíž, pokud bude cukat, tak je to její boj. Držím pěsti aby vše vyšlo dle přání Tvých a hodně štěstí při přípravách :-) ps náhodou září je super, to je počasí jak vino ;-)
Odpovědět
@lyxi No já si právě taky říkám.. Chápu, že začátek září je složitější a navíc oni žijí v zahraničí a mají to sem hodně daleko, ale o tom, že se plánuje svatba ví už delší dobu. Teď jsme jenom zamluvili datum a to taky oznamujeme dopředu. já sice nevím, jak to u nich ve školství funguje, ale myslím si, že vzít si volno dva dny před víkendem a jeden den po víkendu by nemusel být až takový problém. hlavně když na začátku se stejně ještě ani pořádně neučí.. Já osobně taky nemám nejmenší chuť to měnit, ale mrzí mě to kvůli přítelovi, protože on takhle nebude mít na svatbě skoro nikoho (rozvedená rodina, rozhádaní všichni..) a počítal, že alespoň tahle sestra dojede :-/
Odpovědět
je to dostatečně dopředu,aby to mohla ve škole nahlásit již nyní,že se jí žení bratr tehdy a tehdy.... je to Vaše svatba a kdo chce vždy si to dokáže zařídit... to je jako kdyby se i učitelé bo jejich příbuzní brali jen o prázdninách, :D :D
Odpovědět
Profilova fotka
@elineckaaa Tak vzhledem k tomu, ze mate svatbu v sobotu, tak jeji vymluvu moc nechapu. Ano, taky bych radej, kdyz uz bych byla na jejim miste a platila letenku a tak prijela radeji na tyden, ale kdyz ji nedaji dovolenou tak to od patecniho odpoledne do sobotni svatby stihne snad i z New Yorku, kdyz bude opravdu chtit.....
Odpovědět
@elineckaaa Hezky si to napsala, šak když je svatba na začátku září, tak kde je potíž, bohužel se potvrzuje pravidlo, že, potíž to je jen pro toho, kod tu potíž chce vidět, což je sestra učitelka.Jo vztahy v rodině, to je vždy zapeklité, ale pokud jsou aspoň sourozenci za dobře, tuž co jí to udělá, vzít si volno. Nic neměň, plánuj svůj svatební dníček a nenech si do toho kecat. Pokud se dotyčná soudná a má trochu rozumu,tak se dle toho zařídí. Drž sa a přeju aby bylo vše v pohodě a pamatuj, svatba je o tom, že se berou dva, kteří se milují a chtějí být spolu, je to jejich den a tak to dopadne ku spokojenosti. ;-) ps.
Odpovědět
Nikdy se nejde zavdečit VŠEM =-) I když je to sestra od přítele, tak byste měli trvat na termínu. Ona přeci má bráchu, který se HURÁ bude ženit, tak udělám všecko pro to, aby přijela. Má dost dlouhou dobu to oznámit v práci a dostat dovolenou.
Odpovědět
No, ty to zmenis a za tyden prijde někdo jiny, ze v tom terminu nemuze, at ho zmenite...? vzdycky se najde nekdo, kdo nemuze nebo s tim bude mit problem. A verim tomu ze kdyby chtela, tak si to zaridit dokaze... :-) @elineckaaa
Odpovědět
@teeerez Tak teď jsi mě pobavila :-D Ale máš pravdu, když bude chtít, tak si to zařídit může. I kdyby si vzala dovolenou jen na pátek a v neděli odpoledne odjížděla. Mají to sice hodně daleko, ale zase ne tolik (je to v Evropě, většinou jezdí autem)
Odpovědět
@lyxi Děkuji moc, doufám, že to dobře dopadne. Nechci, aby nám ten hezký den někdo kazil.. :-)
Odpovědět
Pokud by to šlo změnit se zachováním vybraných dodavatelů, které byste rádi měli a pokud sestra nedělá naschvál, zkusila bych termín posunout, pokud nelpíte na určitém datu či období. Pokud by jedno z toho haprovalo, neposouvala bych vůbec nic.
Odpovědět
Profilova fotka
ale ona má nárok na jeden den dovolené tuším, ze zákona
Odpovědět
Pokud je v Evropě, tak letadlem stihne přiletět v pohodě i kdyby letěla v pátek večer.
Odpovědět
Článek se načítá
@nkusska1 No to bylo první, co mě napadlo. Přeci nemůžu měnit termín podle toho, jak se kdo z příbuzných vyjádří. Už takhle jsem myslela, na to, že někdo chce jet tehdy a tehdy na dovolenou (i když ještě nemá zařízeno), někomu začíná semestr, někdo má to a někdo zase tamto.. To bysme se nemohli vzít nikdy. V zimě by to prý bylo taky dle některých ideální, ale já přeci nebudu přesunovat svatbu na jediné období, které jsem zavrhla.. Když už jsem to zařídila, tak to fakt je blbost přesunovat, času na zařízení si volna mají všichni dost.
Odpovědět
Ahoj, termin bych nemenila, nikdy se nemuzes zavdecit vsem. Navic je to o vikendu a ten kdo chce, tak si to urcite nejak zaridi....i treba ucitelka, ktera urcite nebude v patek ucit do 18 hod. do vecera, ale napr. jen do 12 hod. a pak muze odfrcet smer CR. Nelamej si tim tolik hlavu, pri dobre vuli se da zvladnout hodne veci ;-)
Odpovědět
Tak tak, je to vase svatba a zda se mi to jen jako nejjednodussi zpusob, jak si to vubec nezarizovat. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Určitě bych se nepodřizovala, v žádném případě. Myslím si, že jste to řekli dost dopředu a teď je na ní aby se zařídili. Moc dobře vím, že to člověka zamrzí, také nám jedna rodina odmítla účast, protože to máme v pátek a že si nemůžou vzít dovolenou, tak ať to uděláme v sobotu, my řekli rezolutně ně, že nás to mrzí, ale že to bude tak, jak je to naplánované a je na nich, aby si to zkusili zařídit, jinak že můžou přijet jen večer, nebo druhý den....minulý týden volali, že dovolenou mají a moc se těší na svatbu, že si to nemůžou nechat ujít :-) Takže já bych to nechala být...kdybychom se všichni měli podřizovat všem, tak svatbu plánujeme tak 3 roky ;-)
Odpovědět
Jak dlouho předem to ví ? My jsme taky měli jednou příbuznou ze zahraničí a termín věděla cca rok dopředu, proto, aby si zařídila dovolenou. Ono ne všude v zahraničí sjou podmínky stejné jako v ČR. Stejně tam jak píšete ten den volna na svatbu bratra, tak to je v zákonech ČR nemusí to být v zákonech v zahraničí (nevím) a sestra se musí řídit zákony země, ve teré žije a nespoléhat na české zákony. Já bych na tvém místě termín neměnila. Pokud by chtěla, tak si to nějak zařídí.....
Odpovědět
@subsomi Jaké tam mají zákony opravdu nevím, netuším, jak je to se zařizováním. Ale ví to přesně 4 měsíce dopředu konkrétní termín, před tím věděla, že to někdy v té době bude. Mě to mrzí, jestli nepřijede, ale na zařízení má myslím času dost. Já teď taky byla na svatbě kamarádce a zrušila jsem si kvůli tomu termín zkoušky ve škole a vím, že budu ten předmět opakovat další semestr.. Ale na kamarádky svatbu jsem chtěla, věděla jsem ,že bude mít radost, tak jsem zvážila všechny pro a proti a vymyslela to takhle.. Takže si myslím, že zařídit jednodenní dovolenou 4 měsíce předem by až takový problém být nemusel..
Odpovědět
Myslím si, že kdyby chtěla, tak by si to zařídila. I kdyby si měla vzít neplacené volno na jediný den - pátek. Klidně by mohla odletět už ve čtvrtek večer. V sobotu svatba a v neděli může letět zpátky do zahraničí. Na naši svatbu taky přiletí rodina ze zahraničí. Pracují ve vládě, školství, bankách nebo u policie, takže žádný soukromý sektor a taky si to dokázali zařídit. I kdyby se měli na hlavu postavit, nenechali by si to ujít. Víc jste udělat nemohli. Řekli jste ji to s dostatečným předstihem, na termínu trvej, zvlášť, pokud už máte oznámení nebo zaplacené zálohy. Nikdy se nezavděčíš všem. Pokud bude dál trvat na tom, abyste změnili datum, řekni, že dřívější termíny nepasovaly dalším zúčastněným nebo že je restaurace rezervovaná pro svatby na celé léto.
Odpovědět
Profilova fotka
@elineckaaa nic nemen, kdyz bude chtit dorazit, tak si cas udela. Ja chystam moravsko-skotsko/irskou svatbu, s tim, ze svatba bude na Morave. Z pritelovi rodiny vsichni nadsene prijali pozvani a prijedou. Z me ne, pac meli plno kecu jak je to daleko (15 min autem!!!) atd. a ze asi kvuli tomu neprijdou. Tak jsem rekla ok, nechodte :D a tos mela videt jak cuceli.
Odpovědět
nechápu, jak někdo může říct - předělejte datum svatby! Jak kdyby se nikdy nevdávala a nevěděla, že to nění jak předělat datum výletu na ryby. Bohužel, tak na svatbě nebude,no. Já jsem také nebyla na jedné svatbě, odmítli mě pustit z práce, že mě potřebují na ten víkend, ale nenutila jsem nikoho, aby termíny předělávali
Odpovědět
@elineckaaa to byste se taky nemuseli vzít nikdy :-) prostě jestli chce, tak si to určitě zařídí :-)
Odpovědět
Tezko rict no..my jsme datum svatby oznamovali zahranicnim hostum jako prvni, 8 mesicu pred svatbou, a az potom, co se k terminu nikdo nevyjadril negativne, jsme udelali rezervaci. Pro me je nejdulezitejsi, aby hoste prijeli a kvuli tomu jsme to dali na prazdniny. Asi u vas byla nejaka chyba v komunikaci? Ale pokud vedela, ze to bude v zari, a stezuje si az ted, uz bych to nechala na zari a nemenila.
Odpovědět
Profilova fotka
@elineckaaa No tak pokud je to sestra, tak snad ONA udělá vše pro to, aby mohla být na svatbě svého bratra...takový přístup asi nikdy nepochopím. =-) Já bych si rozhodně datum nechala (máme taky 6.9. :-D )...není jednoduché si vše zamluvit, aby to bylo podle představ.
Odpovědět
Já bych ji požádala, aby nám jako svatební dar dala svou přítomnost na svatbě (že vím, že ji to bude víc stát, letecky, aby to stihla, tak že neočekávám dar). Pak by ji to snad trklo.
Odpovědět
Podle mě, kdyby v práci oznámila již teď, že se bratr žení tehdy a tehdy, tak to volno dostane, zvlášť pokud je to před víkendem těsně. Určitě za ni může někdo zaskočit, případně má nadřízený šanci někoho do té doby najít, pokud není jediná učitelka daného oboru v nějakém šíleném švýcarském penzionátu:D. A i přesto... přece bratr se nežení každý den, to většinou každý chápe.
Odpovědět
Profilova fotka
Určitě bych neměnila termín svatby :) Nevím, jaký tam mají zákony, ale tady v Čr by měla na den svatby ze zákona dostat volno, žení-li se přímý příbuzný.
Odpovědět
@tessie187 @profiss Bohužel,není to tak. Jako sestra nemá nárok, na volno ze zákona mají právo akorát ženich,nevěsta a jejich rodiče. Loni jsem šla sestře za svědka,tak jsem to zjišťovala. Musela jsem mít dovolenou. A jinak s termínem bych ani náhodou nehýbala,je to váš den, ne sestry a ta pokud tam opravdu chce být,zařídí si to.
Odpovědět
My jsme to organizovali jako @karlajasmine - nejdřív jsme se zeptali nejbližších a zahraničních a podle toho to stanovili. Pokud nejdřív řekla, že může a pak to začala měnit, tak bych nebrala ohledy. Pokud jste ale vše rezervovali a až pak nahlásili ostatním termín, tak mi to nepřijde moc fér se tady pohoršovat. Nedošlo spíš k chybě v komunikaci? Tady si některé nevěsty myslí, že v den jejich svatby se musí zastavit svět a když se tomu někdo nepřizpůsobí, je špatný :-) Já samozřejmě nevím, jak vám to podala, možná je opravdu nevychovaná a sobecká ona, ale třeba by jen moc ráda přijela na svatbu a třeba jí nedošlo, že se termín zařizuje teď (spousta lidí si myslí, že je to jako zarezervovat hospodu a že stačí jen týden napřed) nebo se jí to zkomplikovalo a zatímco předtím mohla, teď už to moc nejde. Já neradím, abyste to kvůli ní nutně měnili, ale některé názory tady mi přijdou přehnané (například, že když bude chtít, přiletí z New Yorku až v pátek...to je myšleno vážně? Víte, jak trvá let z New Yorku a jak potom člověk vypadá a hlavně se kvůli změně času cítí??).
Odpovědět
Kdy se chcete vzít je pouze a jen vaše věc. Nikdo druhý do toho nemá co kecat. Vy zvete, pokud se chtějí svatby zúčastnit, tak si to prostě zařídí.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?