Poraďte ohledně doprovodu hosta

Ahoj holky, jsem zvědavá na váš názor. :-) Snoubenec má bratrance, který měl asi rok přítelkyni, takže jsme ho na svatbu pozvali samozřejmě i s ní, ač jsme ji nikdy neviděli a neznáme ji. Ona se s ním teď těsně před svatbou rozešla a bratranec nelenil a sehnal si jinou slečnu, o které ovšem narovinu prohlásil, že ji chce jen na sex a jestli si ji může vzít na svatbu, aby "to" tam uskutečnil, případně si ji díky svatbě zpracoval... Máme malou svatbu, na které je pouze rodina, už tak jsme seznam hostů upravovali tak, abychom měli co nejméně lidí. Bratranec je případ sám o sobě, nikdy mu to s žádnou nevydrží, když je sám, střídá to jak ponožky, já osobně ho nemám moc v lásce, mého snoubence měl vždy tendence využívat a navádět ke špatným věcem, neozve se pomalu jak je rok dlouhý, nezajímal se nikdy o to, jak se nám spolu se snoubencem bydlí, nebyl se u nás nikdy podívat, já osobně jsem ho za čtyři roky vztahu viděla asi 3x. Můj snoubenec naposledy asi před více jak rokem... Holky, dovolily byste mu to? Mi osobně to připadá nevhodné, neříkám nic proti oficiální přítelkyni, ale když jde vyloženě o "ošoustku"? :-D Nehledě na to, že mi té holky bude líto, koukat na ni ve svůj svatební den nechci a tak samo ji mít celý život na svatebních fotkách...
Odpovědět
Profilova fotka
@akkira Nedovolila. Je to tvoje svatba, nevím, proč bys na tohle musela koukat celej den.
Odpovědět
Využila bych toho, že se sám zeptal, a odmítla to. Zvlášť, když přiznal, jak na tom je. Taky bych nechtěla být tohohle svědkem..
Odpovědět
Jsem ráda, že to tak nevidím sama, děkuji holky :-)
Odpovědět
Osobně bych nezvala ani jeho, když se chová takto k tvému snoubenci, ale já jsem dost radikální a moc mě nezajímá, že někoho jiného pozvu a někoho ne. A jinak bych zvala bez.
Odpovědět
Buď je pozvi oba, nebo ani jednoho. Nepřísluší ti soudit charakter jejich "vztahu". Dle etikety je tvou povinností zvát hosty v páru, a není ti nic do toho, jestli si s sebou vezmou manželku, kamarádku nebo třeba pošťáka. Ono to asi bude znít drsně, ale nemůžeš vyloučit to, že za pár let spolu oni budou stát před oltářem, zatímco ty u rozvodového soudu. Takže nesuď a nepředvídej. Jo, a nejsi ani jeho matka ani vychovatelka, abys dospělému člověku, navíc hostu na své svatbě, něco "dovolovala". Takže pokud tu situaci nedokážeš překousnout, nezvi ani jeho, a je vyřešeno.
Odpovědět
Profilova fotka
Já mám kamaráda - on je to teda nejlepší kamarád od mého bráchu, znám ho od jeho 12ti(mě bylo 17) a je to hrozně fajn kluk. Časem si našel babu, podle mě je hrozná, ale nakonec se s ní omylem zasnoubil (pod stromeček jí dal prstýnek a ona to pochopila jinak než měla). Tak či tak, scházeli jsme se, asi cca dvakrát se potkali s mým přítelem. V době, kdy měli termín svatby, jsem se svým přítelem byla cca dva roky. A víte co udělali? Jeho budoucí žena zavelela, když jsem se s nimi potkala na diskotéce, pozvali mě na svatbu, ale ještě ta jeho žena upozornila, že jen mě, že mého muže neznají. Nešla jsem tam. Kamarádovi jsem se omluvila, popřála jsem mu hodně štěstí do života a tím to skončilo. Tím chci říct, NIKDY se nehodí pozvat jen jednoho z páru. Ať se znáte, nebo ne, ať oni se znají týden nebo rok, je to neslušné, když si host nemůže na svatbu vzít partnera. Mě osobně se to taky nezamlouvá, že na naší svatbě budou ženské, které jsem předtím neviděla(kámoši od přítele také nejsou svatoušci a střídají to jak ponožky), ale nedá se nic dělat.
Odpovědět
@akkira Já to měla na svatbě striktně. V životě si hodně pečlivě vybírám lidi kolem sebe a tak samo jsme vybírali hosty na naší svatbě. Je to pro mě hodně důležitý den, který jsme si udělali po svém, jak jsme to chtěli a jak jsme to cítili... Ve zkratce... Můj táta se svou přítelkyní je/není a do poslední chvíle jsme s ní počítali. Ovšem když už šlo na lámání chleba, jestli teda jde, tak prej bud ona nebo její máma půjde... (mají mezi sebou 30 let rozdíl). Řekla jsem, že chci vědět, která jde, ptž jsem dělala jmenovky a nehodlám se tím zabývat poslední týden před svatbou. Prej neví, tak jsem se naštvala, zeptala se táty, jestli trvá na doprovodu nebo je mu to jedno. Řek, že klidně půjde sám. Tady bylo rozhodnuto a vzhledem k tomu, že jeho ,,drahá" je velice náladová a vlastně neví co chce, byla jsem i ráda... Manželův strejda je dlouhodobě bez přítelkyně, tam to bylo jasné a nikdo se ani neptal, zda si někoho může vzít... Manželův kamarád žije v Anglii taky nezadaný, takže taky jasné. Kamarádka má delší dobu přítele, kterého jsme neznali, ale vzhledem k tomu, že dobře znám ji a vím, že mi o něm kolikrát vypravovala a vím, že to není chvilkové, byla pozvána i s ním. Rozhodně se neřídím nějakou etiketou, ani hosté nebyli usazeni žena - muž - žena - muž... Z mé strany bylo 6 lidi z rodiny a zbytek od manžela... Nešlo je usadit jinak než že jsem na stranu manžela dala jeho rodinu a na moji stranu tu moji + všechny kamarády od obou + oba svědky + jeho bratra s přítelkyní a bratrance se sestřenicí. Nikomu nic nevadilo ba naopak, díky tomu že tam byli lidé, které známe, byla to luxusní svatba, kdy se všichni bavili a moc dobře si rozuměli. Vytvořili nám skvělou atmosféru a všichni si ten den patřičně užili :-) A zasedací pořádek si chválili, protože seděli spolu rodina a na druhé straně všichni mladí... Takže za mě tak... Udělejte si to podle sebe, jak to cítíte vy. Tady vám nikdo nic diktovat nemůže, je to jen a jen váš den ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
My máme něco podobného. Svědek mého budoucího muže se nás ptal jestli by si nemohl vzít slečnu se kterou sice nechodí, ale jsou takoví lepší kamarádi, objíždí spolu akce, přijeli za námi pod stan a pod., shodou okolností je to i bývala přítelkyně mého přítele a oba dva jsme mu řekli ať se na nás nezlobí, ale že ji tam nechceme. Kdyby spolu chodili je to něco jiného. Ale slušně jsme mu vysvětlili, že se nám to nelíbí. Svědek je velice chápavý a vzal to s naprostým klidem a vůbec se nezlobil. Normálně bych to bratranci slušně vysvětlila. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
My teda zveme hosty s doprovodem proto, aby si to oni s někým užili... nedělám si iluze, že budeme mít čas se dostatečně každému věnovat, a tak i kamoška, která s nikým nechodí, přijde s doprovodem, protože jinak by se asi dost nudila, i když třeba některé zná, ale ty zrovna tam budou mít přítele... nevím, jestli by se mi chtělo na svatbu, kde budu sedět celý večer, jak pecka, s nikým si nezatancuju a prohodím leda tak zdvořilostní hovor s někým, koho znám sotva od vidění... pokud se kluci sami rozhodli, že chtějí jít jako skupinka, je to jejich volba, ale tu možnost kohokoliv si přivést dostali všichni (protože chceme, aby se i oni bavili)
Odpovědět
Kdybych byla pozvaná na svatbu, nenapadlo by mě ptát se snoubenců, jestli mi dovolí si s sebou někoho vzít, natož abych jim detailně vysvětlovala jaký druh vztahu s dotyčným mám. Přišla s partnerem nebo s kamarádem, protože dle etikety pozvánka automaticky platí pro dvě osoby. A pokud bych v pozvánce našla pokyn, že mám přijít sama, asi bych si o snoubencích pomyslela své a nikam nešla.
Odpovědět
Profilova fotka
@stastnevdana promiň, ale ty svatbu bereš jako společenskou událost. Ale ne každý to tak vnímá, pro mě to je spíš rodinná oslava... na oslavu kulatých narozenin babičky si přece taky nebudu tahat někoho cizího, jen abych s někým šla... Pro mě byla svatba velmi intimní a jedinečná událost, byli s námi opravdu jen ti nejbližší, neměli jsme ani fotografa, prostě jsme cizího s sebou nechtěli. Ano je to slušnost pozvat celý pár, ale já tedy budu slušná, že popzvu někoho koho neznám, on ze slušnosti přijde a budeme rozmrzeli oba, já že mám na svatbě cizího člověka, on bude na akci, kde nikoho nezná, nudí se a těší se, až bude vhodný okamžik odejít. Je to podle pravidel slušnosti, ale spokojený není nikdo... Já jsem na svatbu bez partnera pozvána byla, respektive neznelo to jako ty přijď, ale bez chlapa. Prostě kolegyně z práce nás pozvala jako partu holek a tak jsme to pojaly a udělaly jsme si dámskou jízdu. Ok, totálně neslušné, ale vzájemně své muže neznáme, nudili by se tam a my se takhle skvělé pobavily i s nevěstou :) a ne ani jednu z nás to neurazilo, ani nás nenapadlo si partnery s sebou brát.
Odpovědět
@ellinkasebudevdavat Chápu tvůj postoj ke tvé svatbě, ale váš případ je poněkud specifický. Takhle malá a intimní svatba je určitou odchylkou od toho, co upravují pravidla etikety, a i od toho, co se ve většině případů vyskytuje tady. Předpokládám, že když je svatba cca do deseti lidí, tak jsou všichni obeznámeni s charakterem svatby, všichni mají mezi sebou blízké vztahy a řeší se to jinak. Já narážím spíš na situace, které se tu hojně vyskytují, jako že svatba čítá třeba 20, 30 a víc lidí, nevěsta si půjčuje róbu za 20.000,-, nakupuje kilometry organzy, svatební minivína a miničokolády, s logem svatby má i toaletní papír, a přitom škudlí, což se odráží v tom, že posuzuje vztahy svých hostů a diktuje jim, zda mohou přijít s partnerem, jak dlouho musí jejich vztah trvat, jakou má perspektivu, a hnípe se div ne v jejich sexuálním životě. Pokud dělám střední nebo větší svatbu, mám výzdobu a společenské šaty, je to společenská událost, a musím k tomu jako nevěsta přistupovat. Ne že navrch huj, všechno načančaný a drahý, aby to vypadalo, a vespod fuj, počet hostů sesekaný naprosto hulvátským způsobem. My měli na svatbě okolo 25 lidí, neměla jsem svatební šaty, neměla jsem výzdobu, neměla jsem dárečky pro hosty, ale všichni hosté byli zváni v páru. Takže manželovi kamarádi (které jsem viděla před svatbou třeba dvakrát) s sebou měli partnerky (které jsem neviděla nikdy v životě), a bylo mi to úplně jedno. Kamarádka chtěla chtěla přijít s klukem, se kterým byli jen přátelé s výhodami, a já sama jsem ji přemlouvala, ať ho vezme s sebou. A k tomu posuzování vztahů dodám jen to, že manželův kamarád tam byl s partnerkou, se kterou spolu snad pět let žili (takže dle zdejších měřítek dostatečně vážný a dlouhý vztah), a za rok byli od sebe. Stejně tak kdyby kamarádka přišla s klukem, se kterým vážný vztah nemá, klidně by se mohlo stát, že se za rok vezmou, zatímco já se třeba budu rozvádět.
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?