Nezvaní na svatbu, jak se zachovat?

S partnerem plánujeme svatbu od loňského léta. Svatba bude v červnu. Budeme mít malou svatbu(15 lidí). Postupně šetříme peníze, jinak bychom se vzali už vloni. Přítel pochází z druhé strany republiky, takže jeho rodina a kamarád(svědek) s přítelkyní budou u nás na celý víkend . Beru to jako samozřejmost postarat se o jídlo, tzn. vaření v pátek a v neděli- předpokládám ,že něco zbyde z rautu. Takže přítele strana bude nákladnější. Nyní jeho kamarád oznámit také zasnoubení a svatbu před námi- jeho přítelkyně se mnou dost soupeří a to jí ani moc neznám.. Berou se v dubnu. Přítel předpokládat ,že jako nej kámoš mu bude také dělat svědka, ale ... Jsme zvaní pouze na večerní raut, ubytování budeme řešit u přítele příbuzných, takže o nás v podstatě postranáno vůbec není a dokonce i obřad byl řečený ,že se můžeme podívat, ale nebyl moc nadšený ,že se přijedem kouknout. Nevíme co si o nich máme myslet. Nejde ani o svědka, to je kamaráda volba... ale to ,že my je budeme hostit celý víkend, tak oni nás nepozvou na svatební den a to od obřadu až po večer, je trochu neslušnost... a to nemluvím o pátku a neděli , tu už vůbec nikdo neřeší.. Přítel zvažuje ,že svědka změní.. Napišzte názory nebo zkušenosti... Děkuji :)
Odpovědět
Profilova fotka
Nikdy nevíš jak vidí vaše vztahy druhá strana, bylo by na místě aby se ho přítel na rovinu zeptal jak to vidí oni. Brácha loni v srpnu, měl na obřad a oběd pouze rodiče, babičky, sourozence a svědky, bratranci a kamarádi šli až na večerní párty. co se týká toho že bys svědkům měla zajišťovat ubytování a stravu, tak to je na vás ale jinak by si to mohli zaplatit sami. Spousta lidí pozve hosty na svatbu objedná ubytování ale svatebčani si ho zaplatí sami. Nemyslím si, že je neslušné to že vás nepozvali ke stolu a že má jiného svědka, je na každém koho chce pozvat. Každopádně bych si snima opravdu promluvila jak to vidí oni a říct svůj názor. Má nejlepší kamarádka má teď svatbu 16.1. a zároveň je má svědkyně a také jí svědčí jiná holčina, se kterou se zná hrozně dlouho ale bydlí v jiném městě a dlouho se neviděly, je mi to jedno je to její volba a respektuji to. :)
Odpovědět
Nechci nic soudit, jenom mám jeden takový postřeh. V některých oblastech ČR se za svědky neberou nejlepší kamarádi, ale sourozenci. Tj. svědectví na svatbě nemusí být zákonitě důkaz nejlepšího přátelství. To jen tak pro zamyšlení. Jinak bych řekla, že vztah tvého přítele a kamaráda je nevyvážený a nebo druhá možnost, každý od přátelství čeká něco jiného. Situace v které se ocitli, může být příležitostí k tomu, si to mezi sebou vyjasnit.
Odpovědět
Já si myslím, že každý si za svědka může vybrat koho chce a stejně tak si podle sebe může pořešit i pozvané na hostinu. To, že oni budou u vás od pátku do neděle, ještě neznamená, že to tak budete mít i vy u nich. Stejně tak není automatické, že musí být svědkem nejlepší kamarád. prostě každý si řeší svou svatbu po svém. A to, že přítel zvažuje změnu svědka, mi příjde dětinské. Moc to řešíš ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Já tedy nevím, ale žádný problém v tom nevidím. Za svědka si kamarád může vybrat koho chce a to, že ty se o své svatbě o ně budeš starat celý víkend je tvoje volba, ubytování na vaší svatbě by si mohli zaplatit sami, a jestli přijedou v pátek nebo až v sobotu a odjedou v neděli nebo večer po svatbě, je pak taky jejich volba... Rozhodně si nemyslím, že by to mělo znamenat, že budou obě svatby "vyrovnané" (jak my vám, tak vy nám). A jaké je přátelstvÍ tvého snoubence a jeho kamaráda tady nikdo neposoudíme, ale v kamarádství/přátelství jde většinou o jiné věci ;) @lenysek93
Odpovědět
To, ze vy hodlate nektere lidi hostit cely vikend je ciste vase volba a vase rozhodnuti. To, ze jste si to takto vymysleli neznamena, ze oni maji povinnost resit vase pozvani stejne. Me by na tvem miste tedy nenapadlo resit, jestli vas hosti hodne nebo malo. Navic treba ani kamarad o nejake hosteni den pred a den po svatbe nestoji, ja bych z prespavani u nekoho taky nebyla odvazana. Uvedom si, ze tak, jak jste si udelali svatbu podle sveho vy, tak tak ji muze udelat i kamarad a muze mit naprosto odlisne predstavy. Pratelstvi by nemelo byt o nejakem oplaceni. Nezlob se na me, ale ja bych se na tvem miste stydela za to, co pises. Pokud vam to, jak vas pozvali, vadi, muzete pozvani odmitnout a nikam nejezdit.
Odpovědět
To, co tu píšete přede mnou je pravda... Ale z osobního hlediska by se mě to celé dotklo... Pokud se jedná o nej kamaráda, tak bych předpokládala, že pokud přijal pozvání na naši svatbu ne celý víkend a nechá se hostit a ubytovat na naše náklady, postará se přibližně stejně o nás. Že má obřad pro rodinu a za svědka má někoho jiného, to neřeším. Osobně bych se styděla přijmout veškerý servis na víkend včetně ubytování, stravy a sama říct:"přijeďte večer a sežeňte si ubytování - no, a když už teda moc chcete, tak přijďte na obřad..."
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?