Neohlášení lidé na hostině

Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, zda jste některá zažila, že na hostinu dorazili i ti, kteří nebyli zvaní. Jak jste to pak řešily? Jde mi o to, že jsem na svatbu pozvala strýce a tety a nakonec po dlouhém rozmýšlení i jejich děti, protože s několika se aktivně stýkám a chtěla bych je tam mít. Ty další bych tam vůbec mít nemusela, protože se vidíme, jen když se potkáme někde na návštěvě a ani se nebavíme. Jenže ty sestřenice (cca 22 let), se kterýma se nevídám, mají dlouholeté partnery, které tam já prostě nechci (viděla jsem je asi tak dvakrát). Takže jsme při osobním zvaní řekli tetě a strýci, aby přišli i s jejich dětmi (všichni zatím stále bydlí společně) a víc to nerozmazávali. Teď jen doufáme, že si to všichni vyložili správně ... jenže červíček pochybností stále hlodá. Navíc jiné sestřence jsem řekla, aby partnera vzala (toho znám trošku víc), tak se obávám, že se to ty další dozvědí a přivedou je taky. Asi by byla možnost pozvat kluky až na odpoledne, ale ... nedokážu to vysvětlit, ale pro mě jsou prostě cizí a radši bych si tam pozvala více svých přátel než někoho takového. Jenže, co když s nimi přijdou? Jak to řešit na hostině?
Odpovědět
Profilova fotka
Minulý rok jsem byla třech svatbách- tři sestřenky se vdávaly a neumím si představit, že bych tam šla bez přítele. Je fakt, že se hodně stýkáme se sestřenkama a všichni se navzájem znají a s přítelem už nějakou dobu jsme, ale i tak. Mě osobně by to mrzelo.
Odpovědět
Tak od začátku je hodně divné zvát někoho s přítelem a někoho samotného pokud se ti lidé mezi sebou znají :-S Já mám sestřenice a bratrance v ném věku (cca 30 let), takže všichni byli s partnery, které znám. Manžel má sestřenice a bratrance výrazně madší (okolo 20 let), takže partnery mají krátce nebo ani nemají, takže ti byli jen s rodiči (se kterými dosud bydlí). Kdyby řekli (spíš jejich rodiče),že mají někoho stálého delší dobu, tak bychom pozvali i s partnerem. Mimochodem 2 z nich jsem na svatbě viděla poprvé v životě a manžel je taky vídá málokdy, ale nenapadlo by nás je nepozvat.
Odpovědět
buď jim řekneš, aby partnery nechali doma, nebo se vsadím, že to proberou a vezmou je všichni...
Odpovědět
Profilova fotka
Budeme zvát s partnery, přestože je neznáme. Já, když jsem byla na svatbě sestřenice, tak jsem byla s přítelem cca 10 dní. Pozvaný nebyl, tak se mnou nešel, ale bylo to dost zvláštní, když jiné sestřenice tam partnery měly. (Ale v tomto případě ještě dokážu pochopit, že pozvaný nebyl, přestože věděli, že ho mám, bylo to dost na poslední chvíli)
Odpovědět
@ebra01 No, kazda nevesta, jiny nazor. My na svatbu zveme pouze ty, ktere mame radi, ktere tam chceme a ne, jestli nekdo partnera ma nebo nema, ale mame to ladene trosku do jineho stylu, lidi mame ve trech skupinkach, ve kterych se navzajem znaji a takhle podnikame spolecne akce bez partneru. Nekdo ti muze namitat, ze je vylozene neslusne nekoho pozvat samotneho. Ja zastavam nazor, jake si to udelate, takove to mate. :-) Byla jsem na svatbach, kde se nepozvala treba jedna teticka od nevesty, ale druha teticka od zenicha pozvana byla. Na dalsi svatbe zase nechteli male deti, tak to sdelili dopredu a vetsina lidi s tim nemela problem. Ja jsem sama byla pozvana na par svateb bez partnera a neslusne mi to neprislo, ani jsem se neurazila. :-)
Odpovědět
@ebra01 asi bych to udelala tak, ze bych tete napsala nebo zavolala, jestli prijedou, ze budete hlasit konecny pocet lidi na hostine kvuli jidlu, a uvidis co rekne. Pokud rekne '6 lidi'.. tak ji vysvetli, ze jsi pozvani myslela jako ze bez partneru, protoze jste bohuzel hodne omezeni financemi a prostorem, ale ze doufas, ze to sestrenky pochopi.. ze jste se museli rozhodovat mezi tim, jestli pozvat 4 sestrenky nebo 2 sestrenky s partnerama (nebo tak neco) a ze to bohuzel jinak neslo... ale ze je tam moc rada uvidis :)
Odpovědět
Měla si na obálky napsat jednotlivé jména........
Odpovědět
@karlajasmine díky za radu (a za odpověď na mou otázku :-) ). Asi to tak nějak udělám, než se pak dočkat nemilého překvapení. A vlastně ani moc kecat nebudu, protože finanční a prostorové omezení tam určitě je. Už teď se obávám, že tam budeme jako sardinky. A pokud bude pršet a lidi se nebudou moci odpoledne odebrat na zahrádku, tak to bude něco :-| . Jinak, já vím, že to není slušné zvát bez partnerů, ale původně jsem tam tuto část rodiny ani nechtěla, ale spíš je pozvala kvůli svému otci. Vztahy s nimi jsou celkem chladné a když se náhodou sejdeme, tak z toho cítím strašnou přetvářku. A když si k nim připočtu ještě partnery, tak je jich pěkná horda lidí. Navíc holky bydlí stále s rodiči, tak snad tolik "trpět" nebudou. S jinými členy rodiny mám velice dobré vztahy, takže tam jsem udělala nějaké ústupky dobrovolně a ráda (tito lidé se mi i sami nabídli s pomocí ohledně cukroví apod., zatímco jinde je ticho po pěšině). Těžko se to vysvětluje.
Odpovědět
@ebra01 nemusis vysvetlovat, proc jsi nekoho pozvala nebo nepozvala :), my to mame treba tak, ze jsme pozvali temer 100 lidi a taky jsem nezvala pritele sestrenice, ktery je 20.. je s tim klukem sice 2 roky ale v zivote jsem ho nevidela.. a u bratrance treba ani nevim jestli ma pritelkyni.. zvala jsem samozrejme 'druhe polovicky' mych blizkych kamaradek a kamaradu (presto, ze je treba neznam), 'druhe polovicky' clenu rodiny, se kterymi se vidam pravidelne atd.. ale kazdy to ma v rodine jinak a nakonec je to tvoje svatba a za to, koho tam zves nebo nezves te nemuze nikdo kritizovat :). proste nekde se to utnout musi, jinak bysme z tech 100 lidi meli za chvili 250.. proste nikdy nelze pozvat vsechny.
Odpovědět
Profilova fotka
Moje prvni svatba byla hruza, okoli na me tlacilo koho mam vseho pozvat a koho ne. Takze jsem se ponizovala pred pribuznymi o ktere nenstojim a zadonila aby prisly, u partneru sester jsem rekla, ze spolu musi byt minimalne pul roku. Nakonec si to nektere vydupali, ze jinak nepujdou ...... a nakonec ti co meli nedorazili, jini prisli aniz byli zvani a popravde pokud bude nejake priste nenecham si do toho kecat. Je to tvoje svatba a mela bys tam mit lidi co chces, ne co chteji ostatni at si kazdej rika kdo chce co chce.
Odpovědět
Profilova fotka
Přítel mě požádal o ruku před měsícem. Hned jsme sestavili seznam hostů a rozhodně s ním hýbat nebudeme. Už tak jsme na 95 lidech. Ale neustoupím, děj se co děj... Už totiž zaznělo od přítelovi babičky, že proč nezveme i tetu asi z desátýho kolene... To bych taky mohla pozvat celé pardubice, že :-) když se mě pak někdo zeptá na přímo, proč nejsou zvaní, řeknu jim, že zveme nejbližší, blízkou rodinu ( je dost velká ) a také přátelé, se kterými jsme v neustálým kontaktu. fakt tam nechci mít člověka, co jsem ho v životě neviděla ;)
Odpovědět
@ebra01 když jsem byli svatebčany osobně zvát, tak jsme taky vždy konkrétně řekli, koho zveme, aby nedošlo k nedorozumění. dva týdny před svatbou jsme je obvolávali kvůli potvrzení účasti a znovu jsme jasně řekli s kým počítáme, ta to taky tak nějak udělej, ať se nemusíš zabývat žádným červíkem pochybností.
Odpovědět
Článek se načítá
Řešit to až na hostině je podle mě pozdě (bude nachystaná tabule, rozmístěné jmenovky...). Asi bych jim zavolala/napsala s tím, že potřebujete znát konečný počet hostů, tak ať oznámí, jestli dorazí všichni čtyři. Tím jim ani nedáš možnost, aby řekli, že jich přijede 6 a nebudeš potom muset vysvětlovat, že partnery sestřenic jste vlastně nezvali.
Odpovědět
Holky, díky moc za rady. Radši si to zajistím předem, jak říkáte :-) . Já jsem při zvaní tetě říkala, aby přišli i s jejich dětmi, ale jak si to vyložili, to netuším. Radši si od ní fakt nechám nahlásit konečný počet hostů, ať se nenervuju :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Já mám dost velkou rodinu. Aktivně jsme se stýkali se sestřenicemi a bratranci jako děti hodně. S některými jsem prakticky vyrůstala. Když se pak kluci ženili jeden po druhém. Ten první mi volal zda dorazím na svatbu je to cca 200 km. Odmítla jsem ( malé dítě). Ten druhý poslal jen oznámení a nezval mě. A o tom třetím, že se oženil vím od babičky.Teď se vdávám já a teta se strejdou jsou jako moji rodiče ( suplují je), se mě na rovinu zeptala zda pozvu, alespoň Věrku - sestřenku. Mám s ní báječný vztah i když jako dospělé už se vídáme sporadicky. Táta byl ze 4 dětí a zvát dalších 20 lidí jen proto, že jsou rodina i když se vídáme 1-2 do roka, mi přijde divný. Je to moje svatba a já rozhoduji koho mít a koho ne.
Odpovědět
Profilova fotka
@michalusenka přesně tak jsem to řešila já. Na obálky jsem napsala konkrétní jména a oznámení s pozvánkou ke stolu dali jen jim a ještě je pozvali osobně. Ostatním, oznamujeme ústně :-), že se bereme.
Odpovědět
Profilova fotka
Nečetla jsem celou diskusi, tak nevím jestli to tu už nezaznělo, ale pokud tam ty partnery nechceš, dala bych to najevo dopředu, protože nemá cenu doufat že nepřijdou a pak být naštvaná že přišli, když vlastně nedostali jasný pokyn, jestli jo nebo ne ... třeba zavolat tetě a vysvětlit jí to, aby to předala dál? Nebo některé nevěsty rozesílají mail s informacemi ohleně organizace svatby, tak to nějak zamontovat do něj ... :-)
Odpovědět
Chce to před svatbou nenápadně pozjišťovat, kdo všechno opravdu jde. Někteří lidi to totiž vůbec neřeší, myslí si, že se prostě přidá židle jako v dobách, kdy se svatby pořádaly v obecním kulturáku.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?