Nenechte své hosty čekat

Budete se brát a těšíte se, jak se se všemi uvidíte, jak to bude krásné a kdovíco ještě. Myslete ale prosím taky na ty, které hodláte pozvat, zvlášť, pokud máte svatbu na nějakém odlehlejším místě. Obřad máte dopoledne, potom si vymyslíte oběd s rodinou, abyste ušetřili, a kamarády si pozvete na večer. Praxe poměrně častá, ale taky celkem sobecká, přinejmenším ve chvíli, kdy necháte své přátele čekat x hodin na náměstí u kašny, když už kvůli vám přijeli. Pokud vám stojí za to, že za ně teda utratíte těch pár korun za "večerní raut", tak byste na ně mohli myslet i ve chvíli, kdy se cpete polívkou a svíčkovou. Neříkám, abyste jim koupili oběd, ale buď vymyslete nějaký light program (prohlídku pamětihodnosti, zaplacená kofola v místní hospodě atd.) nebo si holt celý den naplánujte tak, aby na vás nikdo čekat nemusel. A nebo se prostě předvádíte a pak je vám úplně jedno, co kdo kdy kde, hlavně že jste mistryně světa.
Odpovědět
1
2
6
Teď si nejsem jistá jak měl tvůj příspěvek vyznít, zda to bylo postesknutí nad cizí svatbou a návod, aby se tak ostatní nevěsty nezachovaly? No, mohu tě ujistit, že my to máme vše v jednom, tj. hosty co zveme, zveme zároveň i na oběd.
Odpovědět
@continuum nechápu tvůj zapšklý příspěvek.. my teda máme oběd s rodinou- a to proto, že si tu rodinu chci užít. dělat svatební oběd i pro kamarády je trochu na hlavu, ne? nevidím problém v tom, že se hosté ty 2 hodinky projdou po městě a v okolí místa obřadu...
Odpovědět
@viki83 souhlasím s tebou, taky to máme tak
Odpovědět
@continuum Také souhlasím,že pokud není svatba tam,kde hosté pozvaní až na večer mohou po obřadu domů/ cca do 10 km/ tak tam je lépe zorganizovat ji jinak,aby nemuseli čekat..To samé platí i o focení. To čekání je pro hosty otravné,přitom se to dá vyřešit tak, že se nevěsta s ženichem fotí až po usazení hostů v místě hostiny,nejlépe po jídle...To je moment,kdy hostům čekání nevadí.Pokecají,dají si kávu atd..
Odpovědět
@lissandra proč by měl být svatební oběd pro kamarády na hlavu ??? hosté se budou 2 hodiny procházet =-) je tam co vidět ??? co když bude pršet ?? Kdy so budou jíst ? ráno doma snídani, pak uvidí obřad a pak si na "procházce" vytáhnou z kabelky chleba s řízkem ? nebo ať si sami najodu hospodu v okolí a sami ji vyberou a zaplatí oběd ? mít oběd s ženich a nevěstou je jen pro vyvolené ?
Odpovědět
Profilova fotka
Absolutní nesmysl zvát hosty jen na večer. Když mám někoho ráda a chci, aby přišel na svatbu, tak ho chci i na obědě!!! Jako jaké rozdělování! Díky za příspěvek:-) Mě se taky ten dnešní zvyk vůbec, ale vůbec nelíbí..
Odpovědět
@lissandra 2 hodinky možná, ale tři a více? Jak by se to líbilo tobě, kdyby ses kodrcala někam x hodin a pak tě nechali čekat, protože si nemůžou dovolit pozvat všechny (ale hrajou si na honosnou rodinu)? :-) A prosím, ušetři mě řečí, že kdyby ti za to stáli, tak samozřejmě bez mrknutí oka počkáš. @viki83 No brala bych to jenom jako tip pro ty, co je ani nenapadlo se zamyslet nad tím, že na ně někdo bude x hodin čekat. Řešila jsem to na vlastní svatbě, a nakonec jsme udělali obřad ve 4 odpoledne, takže každý měl čas dojet, a po obřadu se peklo prase, takže se každý dal, co hrdlo ráčilo. Neříkám, že mají mít všichni svatbu odpoledne, ale když už si zvu lidi, tak jsem hostitelka se vším všudy, ne jen napůl. @ilonkaseda Jsem ráda, že to někdo vidí podobně :-)
Odpovědět
Proto nemáme oběd, ale rovnou party pro všechny :-)
Odpovědět
Obecně mi to přijde poměrně neuctivé a ten zvyk se mi nelíbí - myslím to, že mám obřad, pak s rodinou a vyvolenými oběd, ostatním dám najevo, že za ně utrácet nechci, takže je pozvu až na večer. Když na to nemám, tak to udělám menší. Nebo pak udělám akci jen pro kamarády. Ale takhle sortovat lidi je nedůstojné. A to, že se to děje běžně, neznamená, že je to v pořádku.
Odpovědět
Já s tím souhlasím.. nám přijedou hosté ze všech koutů republiky.. proto jsme udělali obřad až odpoledne, aby nemusel nikdo vstávat ve 4, dále jsme po obřadě zorganizovali odpolední kávu, zákusky a posezení, zatímco my se budeme fotit, a pak bude společná večeře se všemi. Bylo by mi strašně trapný někoho pozvat zdaleka a pak ho poslat pryč, byť ´jen´ na 2 hodiny.
Odpovědět
Samozřejmě, že je na hlavu zvát kamarády na oběd. :-D Co by tam dělali? Procházka jim prospěje, projdou se na luftu a budou si povídat o mě, jako nevěstě, jak mi to slušelo. Z kabelek vytáhnou voňavé řízky a budou si představovat moji svíčkovou a zapijí to panákem z placatky. Co by nechtěli? Ale dary, dary, ty doufám přinesou. :-D PS: psáno vlegraci. Kamarádka zvala kamarády až na večerní "gril párty", ale oni měli možnost se po obřadu rozejít domů a večer dorazit v pohodlném oblečení. Pokud ta možnost není, tak je jakousi povinností ženicha a nevěsty nabídnout "náhradní" program. :-)
Odpovědět
Na druhou stranu jako host kamarádů ráda chodím na svatební oslavu až večer,nemusím tam v uvozovkách strašit s rodinou celý den..Ale vždy jsem na takových svatbách byla kousek od svého místa bydliště,pokud bych jela daleko,asi by mě štvalo čekat..Je to prostě složité
Odpovědět
Článek se načítá
Tak jsme asi divný, ale u nás je to úplně běžné, že jdou kamarádi na obřad kolem poledního a pak až odpoledne / večer na raut, grilování... Byla jsem na několika svatbách, kde to tak bylo zařízené, my jsme to měli stejně a v srpnu se chystáme na svatbu, kde je to organizované taky tak.
Odpovědět
No ono když se nad tím člověk zamyslí, tak je vlastně nesmysl brát se třeba v 10 ráno, že. Ale matrikářky chtějí mít co nejdřív hotovo, takže nám například svatbu až ve čtyři odpoledne nechtěli povolit (podotýkám, že jsme byli ten den jediná svatba, a matrikářka nám pak ukradla výslužku pro sbor :D ).
Odpovědět
Právě proto plánujeme svatbu takto: - vše se bude odehrávat na jednom místě - focení novomanželů bude až "po obědě", v době, kdy budou mít hosté zajištěný program (prohlídka hradu, kde se svatba bude konat) - a hlavně nedělíme hosty na dvě kategorie: s obědem a bez oběda, všechny zveme na všechno
Odpovědět
Profilova fotka
My taky zvali vsechny na vse a o jine variantne jsem ani neuvazovala, obzvlastne z duvodu, ze jsme meli svatbu v uplne odlehlem miste, kam vsichni museli jet 100-300km.. zazila jsem i svatby, kde jsme byli na obed "vyhozeni" at se o sebe sami postarame a ten nas navrat na svatbu na vecerni raut byl pak proste vzdycky divny.. to rozdeleni hoste na obed/ hoste na raut zustalo pak i po celou dobu volne zabavy, nikdo z rodiny za nami neprisel (pozdravit, privitat,..) a nam zase bylo trapne se jit cpat ke stolu, kde byla rodina.. na nasi svatbe a i na jinych, kde jsme byli na cely den, jsme se prirozene seznamili i s rodinou, pred obedem si clovek pokecal s babickou o krase nevesty, pobavil se u proslovu tatinku, s tetickou zkritizoval pri obede polivku, strejdovi pochvalil vino a pak plynule pri volne zabave to uz spolecne s rodinou roztacel na parketu nebo na baru :-) nejde jen o to, myslet na hosty behem te doby kdy budou cekat, ale jak se pak budou citit, kdyz dorazi na hostinu.. jedna varianta treba je, ze obed a raut jsou na jinem miste nebo ze si to novomanzele s kamarady oslavi nekdy jindy.. proste byt kvuli usetreni penez za par obedu v podstate "wedding crasher" neni fakt vubec prijemny pocti :-/
Odpovědět
@zoufala_nevesta Můj příspěvek byl namířen především na svatby, které se konají na nedostupnějších místech, kdy si člověk nemůže odskočit domů.
Odpovědět
@martaveg To je další faktor. Zaprvé jim dává člověk najevo, že jsou kamarádi "druhé kategorie", zadruhé zábava už jede x hodin a oni do toho teprve přijdou. Nevěsta s ženichem už namol a unavení atd...
Odpovědět
Přiznám se, že mi to taky vždycky přišlo divné. Chápu to jen zhlediska těch financí a když máte opravdu hodně přátel. My si řekli, že nechceme lidi dělit a zvát každého na něco (zvlášť když to asi bude jinde, než všichni bydlí). Ale pozveme počet lidí tak, aby jsme to mohli finančně zvládnout všechno. Případně ostatním jen oznámení o místě obřadu, když už. Neřeknu ty dvě hodiny, tak ok. Ale když jsou to dvě hodiny, tak tím spíš se dá něco vymyslet i menšího mezi tím.. Třeba známí to měli úžasně. Jeli s rodiči a sourozenci na oběd, ale my mezitím na místo hostiny, kde byl raut a hrála hudba z repráčků a bylo to fajn. Nějaké párky apod.. Pak se vrátili a byl tanec, živá hudba, pokračoval raut a byla to super svatba plná kamarádů. Ale znám i to, když je obřad brzy odpoledne a raut až večer a je to mimo bydliště všech a to už je trochu zvláštnější, když nic mezi tím není vymyšleno. Ale je to každého věc, každého svatba a každého svatebčana rozhodnutí :-) Je fajn to všechno tak nějak okoukávat okolo a vybrat si, jak to vyhovuje každému.
Odpovědět
A taky plánujeme obřad až ve 14hod (někteří hosté budou mít dlouho cestu) a místo hostiny rovnou raut. Intimněji laděná sešlost (jen ženich, nevěsta, rodiče a sourozenci) proběhne ráno u snídaně/brunche.
Odpovědět
@kuliseks No ono ve výsledku to rozhodnutí může dost ovlivnit pohled lidí na ty, co to pořádají. Už jen proto, že je to nevěstě s ženichem prostě fuk a vůbec se nezamyslí nad tím, jestli se jejich hosté budou cítit dobře. Když na to nemám, tak nemachruju. To mě štve nejvíc, že prostě máme potřebu se vytahovat před ostatními, ale je to celé ušmudlané a podivné. Málokdy je to elegantní a velkorysé.
Odpovědět
Profilova fotka
@martaveg přesně!!!!!
Odpovědět
@continuum Já jsem třeba taková, že si všimnu, když se kolem mně někdo nebaví nebo nudí a je mi to pak líto. Takže určitě při plánování chci prostě myslet i na ostatní, protože když budou spokojeni ostatní, o to víc si ten den užiju sama a drobných případných chybek si pak nikdo nevšimne, jako když zapomenme vývazky a bude jen myrta nebo že si neodepnu vlečku apod. :-) Tak přeju všem hodně štěstí, ať mají jen usměvavou svatbu. Mějte se.
Odpovědět
Profilova fotka
Byla sem na svatbách, kde to bylo, tak že jsme si museli zajistit program cca na 5-6 hodin, když to bylo kousek od nás bylo to v pohodě, když sme byli 100km daleko a neznali jsme to tam, tak sme chodili a hledali kde se najíst. To by mi tak nevadilo, když je nás víc, tak se zabavíme, ale jak říká @martaveg přesně ten návrat - příchod do již rozběhlé zábavy je takový divný. Na jedné svatbě jsme byli pozvaní na celou dobu a bylo to boží. V podstatě první věc, když jsme začali s mužem řešit, kde a jak svatbu uděláme bylo to, že chceme pozvat všechny na všechno. Žádné dělení, chceme je tam všechny a chceme je tam celý den. :-)
Odpovědět
@viki83 Ano, jsem s tebou, taky tak, @markyzas @subsomi taky nechapu, proc by mel byt obed pro kamarady na hlavu, nekteri kamaradi jsou nam rodina, takze na svatbe jako celku od rana do rana budou pozvani ti, co tam chceme se vsim vsudy. @continuum Presne, jako nejhorsi je cekani s hladovym zaludkem. Na par svatbach to tak meli (omluvenkou je to, ze to bylo pred deseti lety za dob studentskych).
Odpovědět
@bondyzab AMEN!!! :-)
Odpovědět
Souhlasím s tebou, musela bych se propadnout, kdybych měla část hostů po obřadu poslat pryč. A ano, nejčastěji to tu čtu u nevěst, které mají svatbu někde na statku nebo u odlehlého zámku, tedy na místě, kde v podstatě nic jiného není. Chápu, že někdo chce mít oběd jen s rodinou, ale poslat ostatní hosty pryč, ať se postaví třeba na hlavu? Zajdou si do místní putiky a posadí se mezi štamgasty? Fajn řešení je udělat oběd s rodinou a v jiném prostoru třeba oběd pro ostatní svatebčany - ať už raut nebo formou nějakého klasického jídla. My zveme všechny na všechno, tedy od obřadu přes oběd po večerní zábavu. Máme 30 hostů, tedy si to můžeme dovolit. U většího počtu je to samozřejmě náročnější, je potřeba někde ušetřit, ale proboha ne tak, aby lidi bloudili po náměstí třeba čtyři hodiny.
Odpovědět
@subsomi Já si zvu na svatbu kamarády, na kterých mi opravdu záleží, takže to taky nechápu, ráda s nimi poobědvám. Ale v případě, že nevěsty zvou i své dávné známé a různé kolegy, tak to asi berou jinak. To jsou pro mě zase třeba lidé, které na svatbu nezvu, i kvůli tomu, že bych je na oběd nechtěla.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, taky jsem docela dlouho řešila tento problém, sama jsem to na svatbách párkrát zažila a na malých vesnicích je to opravdu o tom, co tam budu do rautu dělat, když nemají ani park, kde by si člověk mohl sednout a hospodu otevírají až v 16. hodin - a protože přítelova maminka byla zásadně proti obědu s kamarády (a tak mi nezbylo než ustoupit, i když si vše hradím sama s rodiči), tak jsem vymyslela variantu, kdy kamarádům zajistím oběd přímo na sále, kde bude odpoledne pokračovat raut, tudíž nemusí nikam courat, nikde sami bloudit a o jídlo se jim postarám, sice se 2 - 3 hodiny neuvidíme, ale bude o ně postaráno. Navíc ne všichni dojedou autem a aby měli po naší vesničce courat a hledat, kde se najíst, když většina hospod nevaří a jediná co vaří je mi nesympatická a mám s majiteli špatnou zkušenost - tedy neposlala bych tam ani psa, ... Navíc všichni budou už v sále a mohou se volně bavit a rodině se potom mezi ně začlení bez problémů.... ;-)
Odpovědět
@ejosefikova přítelova maminka byla zásadně proti obědu s kamarádky ????? to bych raději vynechala tak sobeckou necitlivou ženskou než kamarády proč do toho mluví, když je to vaše svatba ???? navíc, jak píšeš, tak to ani neplatí, takže vůbec nemá právo do toho mluvit :-o Ale jinak, jak jsi to vymyslela, to není špatný kompromis :-)
Odpovědět
1
2
6
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?