Nejít někomu na svatbu kvůli úmrtí v rodině?

Pozvala jsem na svatbu svého bratrance s přítelkyní, potvrzeno několik měsíců dopředu. Když jsem se chtěla 14 dní před svatbou ujistit, že skutečně dojedou, řekla mi do telefonu přítelkyně bratrance, že nedojedou, protože jí před dvěma týdny zemřel otec. Ještě k tomu navíc je těhotná. Bratranec sám prý také nepřijede (o něj mi hlavně šlo), že nastoupil do nové práce a kvůli tomu nemůže. Mám z toho pocit, jako by se jim to "hodilo do krámu" a nemuseli jezdit. Zamrzelo mě to. Co si o tom myslíte?
Odpovědět
1
2
Nechci, aby to vyznělo, že zlehčuji něčí smutek kvůli smrti v rodině, ale přece jen na svatbu to bude už měsíc od toho. A vymlouvat se na novou práci, když o tom věděl několik měsíců? :-|
Odpovědět
@rynglicka Že bys je měla respektovat. Nevíš, jak je pro ně ta ztráta vážná, jak to berou. Tvoje svatba pro ně není středobodem vesmíru, tak se s tím budeš muset smířit. A tvrdit, že se jim to hodí do krámu, to je fakt drsné, to jim pošli, ať si nemusí vyčítat, že nepřišli.
Odpovědět
@rynglicka Ja bych to respektovala, ikdyz nevim, ja jsem se do takove situace nedostala, tak nevim, jak bych reagovala, no snazila bych se s nimi promluvit jeste jednou, prip. na nejakem kompromisu.
Odpovědět
To tvrzení s tím "krámem" vyslovil můj otec - platilo spíš na bratránka, že se mu celá situace hodí do krámu a podle toho to použije, aby nemusel jet. A před chvílí jsem si procházela vlákno o odložení/neodložení svatby kvůli smrti v rodině, a tam většina holek psala, že by svoji vlastní svatbu kvůli úmrtí v rodině neodložily, což mě dost udivilo. Proto mi vyvstalo na mysl tohle, tak jsem se chtěla zeptat, co si o tom myslíte.
Odpovědět
@rynglicka Akorat je trosku neco jineho vlastni svatba a svatba, na kterou jsem pozvana. Protoze ,,skrtnout,, dva lidi ze seznamu je daleko snazsi nez rusit svou svatbu i pres tu bolest. Jake mate vztahy?
Odpovědět
@rynglicka Jenže je rozdíl vlastní svatba a cizí svatba, taky každý prožívá ztráty jinak. A vzhledem k novému zaměstnání bratrance je naprosto pochopitelné, že volno jen tak nedostane.
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych to taky respektovala. Přesně, jak už bylo řečeno, nevíš, jak oni sami tu situaci zvládají. Vlastně řeším podobnou situaci - kamarádka mi minulý týden bohužel odřekla proto, že nastoupila do nové práce a kvůli směnám se jí nepodaří zařídit jinak, ani dostat dovolenou. Navíc žije ve Vídni, takže to si z té práce ani neodskočí "jako že na oběd". Mrzí mě to, ji taky, ale nezbývá mi, než to vzít jako fakt, s něčím prostě nenaděláš nic.
Odpovědět
@roozenka Vztahy máme takové, že jsme se seznámili až jako dospělí, a rozumíme si, ikdyž se kvůli vzdálenosti moc nevídáme.
Odpovědět
Myslim, ze bys to mela respektovat. Pokud nekoho miluju a jemu nedejboze zemrel rodic, tak bych radeji byla s nim a podporovala ho, nez abych jela nekomu na svatbu.. i kdyby to byl nekdo z rodiny. Obzvlast, kdyz je jeste k tomu tehotna a maji jiny starosti. Nemyslim si, ze se komukoli ''hodi do kramu'', ze jim zemre rodic.. to je fakt drsny tohle vubec rict. Vlastni svatba a cizi svatba je neco uplne jinyho.. u vlastni svatby si clovek rekne ''mam to naplanovany, zaplaceny, dotycny by si nepral, abych to zrusila..'' na cizi svatbe si clovek zase naopak rekne'' oni to pochopi, ze ted mam jiny myslenky nez jejich svatbu''. Takze to respektuj a v zadnym pripade nemas pravo jim tohle vycitat.
Odpovědět
@kacenkakaca Kacenko, piseme to same. :-D
Odpovědět
Však já to nikomu nevyčetla. Tak díky za názory.
Odpovědět
@rynglicka Takže když se vidíte, tak si rozumíte, ale nijak hluboké vztahy nemáte? To mi přijde fakt drsné, očekávat, že zapomenou kvůli tvé svatbě na své závažné problémy. Měla bys jim spíše vyjádřit soustrast, chápat jejich situaci a ne se ofrňovat nad tím, že se neúčastní svatby vzdálené sestřenice. Buď ráda, že je bratranec fajn chlap, co při své ženě stojí a je jí oporou. Když si vzpomenu, jak bylo v obdobné situaci mně, tak bych si na nějakou oslavu nebo svatbu ani nevzpomněla a při jakýkoli výčitkách bych dotyčného poslala do háje. On má potom člověk v hlavě úplně jiné věci, jiné priority, jiné povinnosti. Není to tak, že si týden pobrečíme a hotovo, jede se dál.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
minimalne ze slusnosti meli zavolat, ze z rodinnych (nebo jakychkoliv jinych) duvodu nemuzou prijet, ne cekat na posledni chvili, prece jen svatba se neorganizuje ze dne na den a jsou s tim spojene i jakesi vydaje, ze.. na druhou stranu, pokud mate pocit, ze se to bratranci "hodilo do kramu", tak to znamena, ze asi evidentne nemel dvakrat chut prijet a tim padem ti to muze byt uprimne jedno, ze nedorazi, protoze mit na svatbe nekoho jenom "z povinnosti" je celkem o nicem. ber to tak, ze mas o dva lidi mene (usetris) nebo pozvi misto nich kamarady, kteri treba oceni daleko vic moznost byt s vami. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@rynglicka Souhlas s @kacenkakaca , ze vase svatba neni pro ostatni tak dulezita udalost jako pro vas a ruku na srdce, vazne tam chces lidi, kteri by prisli jen ze slusnosti? neni nakonec prece jen lepsi, ze ti co tam nechteji byt s vami zustanou doma, at uz pro to maji duvody jakekoliv..? jinak to ze ona nechce po umrti sveho otce jit na vasi svatbu mi prijde celkem pochopitelne, pises ze je pritelkyne, takze asi jeste nejsou svoji a videt, jak te otec vede k oltari a tancujete spolu, by pro ni mohlo byt urcite dost bolestive..
Odpovědět
Ja se teda moc nedivim, ze nedali vedet.. v podobne situaci bych asi mela uplne jine myslenky.. nerikam, ze neni spravne dat vedet, ale proste cloveku se v tu chvili uplne zmeni priority, a pokud do tohohle jeste bratranec resi novou praci, tak se nedivim, ze si nevzpomnel a nedal vedet..
Odpovědět
@rynglicka Ty jo, já se přiznám, že mě z tvého příspěvku dost zamrazilo. Nechci být uštěpačná, ale přijde mi, že spousta nevěst tady si myslí, že jejich svatba je středobod vesmíru. Ano, i pro nás to byl jeden z nejdůležitějších dní v životě, ale smrt otce bych dokázala omluvit i půl roce po svatbě... A rozhodně by mi nepřišlo, že by se jim to "hodilo do krámu". Proboha, jak tohle můžeš vůbec nepsat? Mně kdyby zemřel otec, tak taky budu potřebovat svého přítele/manžela nablízku. A nebudu mít myšlenku na ničí svatbu, ani té nejbližší kamarádky. Jenže moje kamarádka by to pochopila stejně jako to chápu já... Pardon, ale normálně se mi z toho udělalo špatně ;-(
Odpovědět
Profilova fotka
@simone5 Jako bys mi to vzala z úst..
Odpovědět
Profilova fotka
martaveg Zdravím......A souhlasím....Já sama se měla vdávat tento rok byla jsem v sedmém měsíci jeden den jsem se dozvěděla že to bude holka nešlo zjistit co to bude a druhý den mi táta zemřel nešťastnou náhodou..Proto se vžiji do situace té holky a myslím že ani ona sama si neuvědomila že by se měla omluvit,....Je to opravdu velká bolest ..Příští rok se budu vdávat a i já samotná vlastně přemýšlím že k oltáři pujdu sama táta je táta .....
Odpovědět
Profilova fotka
A myslím že bratránek by přišel rád...Ale přece jen si myslím že nechce tu holku nechat sám.... Vím to z vlastní zkušenosti @sonka92
Odpovědět
Profilova fotka
@rynglicka Zachovej klid, to ze nekdo nakonec na svatbu nedorazi, tak to se stava. Umrti v rodice neni lehka situace, zvlast kdyz je jeste tehotna a hormony v kombinaci se stresem delaji svoje. Dokazu si predstavit, ze by celodenni juchani na svatbe byla pro ni psychicka zatez, protoze by se nemohla radovat s tebou a mozna je to i lepsi, ze tam nebudes mit utrapenou dusicku, ktera se nemuze radovat. Bratranek je v tezke situaci, kdy musi podporovat svoji tehuli a jeste k tomu ma nove misto a to vzdy je narocne. Takze si je skrtni v seznamu a uz to neres:-) tvuj svatebni den na nich nestoji a budes tam mit i dalsi cleny rodiny a kamarady a verim, ze si to uzijete i bez bratranka s jeho tehulkou.
Odpovědět
@rynglicka A kondolovala jsi alespoň?
Odpovědět
Víš stát se mě, že mě umře otec a z přítelovy rodiny by někdo dělal svatbu já bych tam nešla, pro mě je těžké nést něčí smrt z rodiny natož tak otce. Po 14 dnech úmrtí by mě bylo úplně ukradené kdo dělá svatbu. A kdybych v téhle těžké situaci byla ještě těhotná tak vím, že by přítel taky nešel. Promiň ale tuhle věc prostě musíš pochopit a ne být sobecká. Zkus si představit, že něco takového by se stalo tobě určitě by si taky nikam nešla. Člověk má držet nějaký smutek za svou rodinou a ne si jít za 14 dní užívat.Oni si taky nevybrali aby jim umřel tatínek, taky by ho radši měla pořád ještě živého.
Odpovědět
já myslím, že je to celkem pochopitelné. Vžij se do situace, že Ti umřel tatínek... ty bys ses chtěla veselit a radovat? Já teda ne. Neumím si vůbec ani představit, že by můj taťka nebyl na mojí svatbě....
Odpovědět
..No, já mám něco obdobného. Svatba za 3 dny a moje dost blízká kamarádka účast odřekla kvůli tomu, že jí včera tragicky zemřel kamarád z dětství.. Vše by se dalo pochopit, ale moc nevím, jaký k tomu zaujmout postoj, když zemřel na následky své vlastní nezodpovědnosti a hlouposti a díky Bohu u toho nezabil jiné nevinné lidi.. Mrzí mě to moc. Ať se snažim sebevíc, díky okolnostem mi ho líto není. :-.
Odpovědět
@markyska88 Promiň, ale jaký bys k tomu měla zaujímat postoj? To si má kamarádka promnout ruce a říct si "dobře mu tak, jeho blbost"? Myslíš, že okolnosti nějak zmírní její zármutek? Nebo že máš najednou právo říct, že jí tu omluvu neuznáváš, protože si za to kamarád může sám? Já tomu fakt nerozumím...
Odpovědět
@kacenkakaca jí mi líto je.. Že trpí kvůli nezodpovědnýmu člověku,'co jen tak tak nezpůsobil smrt dalších lidí.... auto.. Řízení bez papiru.. Marihuana... Já ješté k tomu pracuju v pojišťovně , kde se na likvidacích setkávám právě s připadama takovejch blbečků, co si myslí, že jim patři svět a nic se jim nestane.. A většinou pak zabijou cizi nevinny lidi.. Mozna diky tomu mam na takovy lidi pifku... A přiči se mi kvuli takovymu potencionalnimu vrahovi držet smutek. 8-(
Odpovědět
@markyska88 Tebe nikdo nenutí, abys ten smutek držela. Jen bych čekala, že budeš kamarádku minimálně chápat, ne si říkat, že to mohlo být ještě horší...
Odpovědět
@kacenkakaca já vim, ale sere mě to prostě 8-( záleželo mi na ní víc , než na mnoha ostatních hostech .. A ještě kvuli někomu takovýmu .. Hele to nemá smysl řešit, jsem z toho moc zklamaná a smutná a tak to beru teď trochu sobecky.
Odpovědět
Profilova fotka
Nám na svatbu nepřišla jedná strana od manžela, bohužel umřela teta..bylo to sice dva měsíce před svatbou, ale absolutně jsme to chápali, přišli se aspoň podívat na obřad. ...jen co mě zamrzelo bylo, že 14 dní po svatbě slavil švagr 25, a oni k němu přijeli a slavili...Já být tebou tak to neřeším, užívej si si příprav, pokud mají opravdu smutek, tak bys to měla chápat a pokud se jim jen nechce, tak to neřeš, přece nebudeš chtít na svatbě někoho, kdo tam být vlastně ani nechce :-)
Odpovědět
@rynglicka - zemřít mi otec, tak na svatbu taky nepůjdu... znám případy, kdy se kvůli úmrtí v rodině rušila i svatba, případně se "osekala" do podoby mdlé oslavy... Čert ví, jak to jako těhotná nese, třeba jí není dobře, může mít vysoký tlak atd., tak raději nebude riskovat... A aby přijel bratranec sám, bez manželky, by bylo divné, ne? Nakonec svatba bude prima i tak, bez těch dvou, ne? Tak si to užij. ;-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?