Nechceme na svatbě partnery hostů, pokud je neznáme

Vím, že pokud je někdo single tak je vhodné, aby si sebou vzal doprovod. Jenže třeba můj táta, se kterým se vídám minimálně má nějakou ženskou. Tu jsem nikdy neviděla a rozhodně ji na svatbu zvát nebudu a zdůrazním mu, že si nepřeju aby tam ji nebo někoho jinýho bral. Za půl roku bude stejně mít jinou. A před pár měsíci to byla zase nějaká. Kamarád je taky sám, sice se něco rýsuje ale my jsme tu slečnu neviděli, neznáme se tak chceme pozvat jen jeho jako našeho známého. Zkrátka nechci na svatbě cizí a neznámé lidi. Řešil někdo něco podobného? Jak to přijalo okolí? Narovinu, je mi fuk co si kdo myslí, je to náš den ale spíš mě zajímá, na jaké reakce se mám připravit pokud je tohle nestandartní.
Odpovědět
1
2
6
No podle mě není vhodné zvát někoho bez doprovodu. Svatba je párová akce, takže bych v tom nikomu nebránila. Pokud by někdo pozval mě samotnou bez přítele, nebyla bych nadšená. Pokud bych navíc na svatbě nikoho moc neznala, nevím, jak bych se tam samotná bavila...
Odpovědět
Právě že tam bude jen rodina a celkem 5 kamarádů. Všichni se znají a každý se má s kým bavit. Samozřejmě nejsou všichni sezdaní ale několik let spolu žijí a bereme je jako pár. Ti přijdou spolu (teta s přítelem a dětma, mamka s přítelem apod..) Tady jde o to, že tátovu nynější přítelkyni neznám a ani nepoznám páč ji stejně za měsíc vymění za jinou a pak znovu a znovu a .... Navíc s tátou se extra nevídáme a kamarád s tou slečnou nejsou ani oficiální pár takže nechceme zvát cizí holku.
Odpovědět
A co je to proboha oficiální pár? Kde je ta hranice? Nad tímhle vždycky jen kroutím hlavou... Zrovna tak nevím, jaké vztahy má otec se zbytkem rodiny, aby tam pak nebyl taky sám a odstrčený. My třeba naopak chceme, aby si otec ženicha někoho přivedl, aby tam nebyl sám, i když nevím kdo dorazí... samozřejmě ať si to udělá každý podle sebe, ale já tohle dělení moc nechápu...
Odpovědět
Profilova fotka
Já to neřešila a ani řešit nebudu, protože mi to přijde dost nevhodné, pozvat někoho a říkat mu ať si sebou nebere nikoho.
Odpovědět
Profilova fotka
Též bych neřešila oficiální a neoficiální pár, prostě někoho s kým mu je dobře má a tak proč by si ji neměl přivést a pokud jste tak dobří kamarádi aspoň mu ji můžete omrknout a říci co a jak dyť je to kamarád ;) Ohledně taťky, no právě proto že se s ním moc nebavíte a asi ani zbytek rodiny tak bych ho nechala přivést si doprovod - dyť je stejně jedno kdo to je a třeba je zrovna tahle ta žena se kterou bude už stále a jinou hledat nebude. Pokud on sám ví, že to není vážná známost nepřivede ji tam a přijde raději sám. Rozhodně u nás na svatbě máme asi takovéto případy 3 že kamarádi mají nemají někoho a sestřenka s manželem mají problémy ale nezveme je samostatně. Je nám jedno jestli je neznáme a jestli mám zaplatit o dva obědy víc či o tři tak je to jedno, v tom počtu lidí se to schová ;)
Odpovědět
Profilova fotka
No, popravdě musím souhlasit s předchozími přispěvovatelkami. Jestli je někdo sezdaný, či nikoli, to přece vůbec není podstatné. Stejně tak nevím, co si představit pod pojmem "oficiální pár". Popravdě i my měli na svatbě dva páry, kde jsme znali jen jednoho. Jako zvát někoho na svatbu a oznámit mu, že má přijít sám, to si teda nedovedu představit. Asi ani kdybych tu dotyčnou osobou nemohla ani vystát, tohle mi přijde vážně divné a nevhodné. To snad raději nezvěte nikoho z toho páru. Zkuste to vzít z té druhé strany - vás někdo pozve na svatbu, ale oznámí vám, že máte přijít sama, že o vašeho partnera tam nikdo nestojí. Jak byste reagovala?? Já bych teda nepřišla. Protože můj partner je pro mě přece jeden z těch nejdůležitějších lidí na světě. A jestli o něj někdo nestojí, tak já ano! Kamarád/nekamarád, měl by smůlu, ale na svatbě by mě teda neměl...
Odpovědět
Díky všem za názory :-) Oficiální pár- no, prostě spolu několik let žijí ve společné domácnosti, mají třeba i děti, hypotéku apod. jen prostě nejsou sezdaní. K tátovi nemám co dodat, ten tam buď bude sám nebo vůbec nebude. To je nám fuk. On nikdy s nikým nezůstane, rsp.žádná nevydrží s chlapem co jí mlátí a psych.týrá. O doprovodu kamaráda popřemýšlíme a třeba se do tý doby i seznámíme. Jinak tam bude jen rodina a kamarádi. Nemáme single kamarády až na tohoto takže tam budou všichni v páru. Jinak k tomu nepozvání partnera: my se teda stýkáme s lidma, které známe oba. Svoje kamarády, se kterými by se ten druhý nestýkal, neznal nemáme. Proto by se nám ani nestalo, že by byl na něčí svatbu pozvaný jen jeden z nás.
Odpovědět
@roxelli Tak tvoje odpověď mi fakt vyrazila dech. U definice oficiálního páru jsem nevěděla, jestli se mám smát nebo brečet, či jestli je to myšleno opravdu vážně. Ač jsem tu na tohle téma četla hodně názorů, se kterými jsem nesouhlasila, tak ten tvůj je opravdu výjimečný. Vážně nechápu, že je někdo schopný uvažovat nad tím, že někoho pozve bez partnera, když všichni ostatní tam budou v páru. U otce chápu, že jsou třeba vyhrocené vztahy, o to víc nechápu, že ho vůbec zveš, asi jen aby si to odseděl, když zbytek rodiny a ani ty se s ním nemusí. K tomu konci se snad ani nemá smysl vyjadřovat, to, že zrovna u tebe nemůže ta situace nastat s tím vůbec nesouvisí, jde o ten princip, ale zřejmě to odmítáš pochopit. Sice se tu pořád omílá, jak je to den nevěsty a ženicha, ale často je tu vidět, že se na spokojenost hostů nemyslí jinak než jen jídlem, což mi připadá hodně smutné.
Odpovědět
@kacenkakaca tvůj postoj moc nechápu... když její single kamarád začne po někom pomrkávat, tak mají slečně okamžitě poslat pozvánku? anebo třeba vzít na ulici nějakého bezdomovce, aby tam náhodou nebyl někdo sám? vždyť běžně se náklady na osobu pohybují na svatbě okolo tisícovky a hodně lidí má hluboko do kapsy, proto je naprosto logické, že člověk pečlivě zvažuje koho pozvat a koho ne, aby tam nenaskákala vysoká útrata za osoby, které už pak v životě neuvidí
Odpovědět
Profilova fotka
@roxelli Tchanovu novou pani nezveme. Uz jsou spolu sice dyl, ale videli jsme ji jednou. Tchyne nikoho noveho nema, takze dojdou bez partneru. U kamosu to mame ale jinak. Jejich partnery, se kterymi jsou dlouho, zveme. Jeste za posledni 2 roky nebyla prilezitost se s nima seznamit a chtela bych je poznat. Doted se to nejak vzdycky zvrhlo a nevyslo nam se s nima potkat. Je to dobra prilezitost je poznat a na zaklade ni se muzete pak vidat vic :-)
Odpovědět
@alen_ka Vím, že ohledně tohoto tématu mě tu nikdo moc nechápe, ale s tím se dokážu smířit. Já při výběru hostů automaticky počítám s tím, že i nezadaní si mohou vzít doprovod, nenapadlo by mě to udělat jinak, i kdyby se kamarádovi nic nerýsovalo. Poskytnout možnost doprovodu považuji za základní slušnost. Samozřejmě, že svatba stojí spoustu peněz, proto nelze pozvat každého, ale přece když už tam někoho chci, tak ho nebudu nutit, aby přišel sám mezi samé páry, toho člověka navíc opravdu neřeším a nepřepočítávám na peníze, přeci jen nevidím místo hostů tisícovky. A když už by na peníze přišlo, tak snad nikdo z hostů nedorazí s prázdnou. Často mě udivuje, za co tu nevěsty utrácí a na čem šetří, ale tak každému, co jeho jest.
Odpovědět
Profilova fotka
@roxelli Ale to ze jsou spolu kratce a predtim mel vice znamosti prece neznamena, ze to ani tentokrat nevydrzi.. ja byla kdysi na svatbe jako doprovod po rocni znamosti (a podle tve definice jsme oficialni par jeste nebyli), nevestu i zenicha jsem videla do te doby jen dvakrat a o nekolik let pozdeji jsem si tu tehdejsi novou znamost brala za manzela a tehdejsi novomanzele nam sli za svedky :-) i my meli na svatbe par novych pritelkyn od kamaradu, ktere jsme neznali, videli max. jednou a od svatby uz je opet nikdy nevideli, nekomu to zatim vydrzelo nekomu ne, manzeluv stryc (vdovec) byl na nasi svatbe s partnerkou, se kterou zije ackoliv ona je vdana, jini kamaradi tehdy manzele se budou pravdepodobne ted rozvadet (ne ze bychom to uz drive necekali), ale u zadneho vztahu bych si nedovolila pri zvani na nasi svatbu nejak kritizovat nebo porovnavat jeho hodnotu a urcovat kdo si zaslouzi ten romanticky den stravit s nekym koho v tu chvili miluje a koho zaradim mezi nevyvolene a bude muset prijit sam...
Odpovědět
Článek se načítá
@roxelli My jsme tedy zvali páry. Je to slušné a nechtěli jsme, aby tam někdo byl sám a třeba se i nudil. Vycházelo to, že dorazí čtyři partneři kamarádů, které jsme neznali (většinou dlouhodobí partneři, ale jeden pár spolu byl jen několik měsíců). Dva z těch kamarádů se ale nakonec rozhodli přijít sami, prostě jsme to nechali na nich. Když to vezmu ze svého úhlu - nebylo by mi příjemné, kdyby mě někdo pozval na svatbu a řekl, že mám přijít sama, protože můj doprovod neznají... Co se týká tvé definice oficiálního páru - já jsem se svým nynějším manželem chodila skoro pět let "na dálku", bydleli jsme daleko od sebe a vídali se o víkendech. Společné bydlení přišlo na řadu až když jsme oba dostudovali. Přesto nás všichni brali jako pár a asi by mě dost zarazilo, kdyby mi někdo řekl, že nejsme oficiálně pár, protože spolu nežijeme. @alen_ka Nemyslím, že @kacenkakaca chtěla říct, že za každou cenu pozvat někoho do páru. Spíš tomu člověku nabídnout, aby si doprovod přivedl, a nechat na jeho uvážení, zda přijde sám nebo s někým. Chápu, že náklady na svatbu jsou vysoké, ale na druhou stranu chci, aby se tam mí přátelé cítili dobře, takže pár tisícovek navíc obětuju.
Odpovědět
Profilova fotka
@roxelli Ahoj, já jsem to zažila. Byla jsem na svatbu pozvaná jen já a můj přítel ne, ale je pravda, že takto pozvaných nás byla celá skupinka se kterou jsem se znala a celý den se bavila, takže si nikdo z nás nepřipadal opuštěný, nebo nějak osamocený, zkrátka jsme se bavili ve skupince. Novomanželé měli malou svatbu a tak zvali jen své přátele a prosili je, aby nechali doprovod (s nímž se neznali) doma. A za sebe mohu říct, že jsme je pochopila. Abych pravdu řekla, řeším podobný problém, zvu na svatbu své blízké kolegy, s tím, že tam budou ve skupině a jeden z nich bude mít manželku (se kterou se dlouho znám) a jedna slečna přítele, který s námi do minulého roku pracoval, vím, že ještě jeden kolega má známost, ale protože ji neznám a protože jdou jako parta a budou tam znát spoustu jiných lidí, navíc je zvu na večerní párty, tak jsme přítelkyni nepozvala, ale rozhodně nemám strach, že by seděl sám u stolu, když i většina lidí z ženichovi strany přijde ve skupinkách.
Odpovědět
@ejosefikova Pokud někdo pozve celou skupinu lidí, kteří se mezi sebou znají (třeba kolegy z práce, kamarádky ze školy), tak to vnímám jako dobré řešení. Ovšem v případě, že jsou všichni pozvaní v párech, je nevhodné, aby jeden musel přijít sám, protože nesplňuje nějaké hloupé podmínky...
Odpovědět
Ahoj tazatelko, je to tvoje vec koho pozves a koho ne.Souhlasim s tebou, ze si chces pozvat jen lidi ktere znas a mas je rada.Nevidim na tom nic spatneho.Mam rozvedene rodice 13 let.Tatka ikdyz ma pritelkyni 12let a maji spolu malou, tak jde sam, bude sedet vedle me a mamci (macecha rikala, ze pro klid rodiny na svatbu nepujde) mrzi me to, ale beru to.Pokud kamarad chodi s holcinou par tydnu a vy ji ani neznate, tak nevidim duvod proc ji zvat.A ty reci, ze se to nehodi, ze by to nekomu bylo trapne.Jsou jenom reci.Udelejte si to tak, aby vy jste byli spokojeni....To jest muj pohled na vec :)
Odpovědět
Profilova fotka
@kacenkakaca Určitě souhlasím s tím, že pokud jsou všihcni v párech a jeden člověk by byl sám a pokud bych si navíc pod tím člověkem představila sebe, tak bych to nikdy neudělala. Ale ve skupině je to něco jiného a člověk se má s kým byvit... Já osobně kdybych měla všechny popárované a jeden člověk měl být sám, tak bych dotyčné osobě řekla, aby si někoho sebou vzala - ale to je samozřejmě jen můj názor....
Odpovědět
@kacenkakaca Jojo holky, budeme to mit stejne, skupinky, ktere se znaji. :-) takze si ti tim @ejosefikova hlavu nedelej :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Taky tam budeme mít 2 nebo 3 kluky bez doprovodu. Je to naše svatba a lidi, co neznám nebo nemám ráda tam nechci. Prostě je posadím do skupinky, kde se všichni znají jako parta. :)
Odpovědět
@kacenkakaca @hanih pár tisícovek navíc taky neřeším, ale hlavně proto že nemusím jsou lidi, pro které je i pár tisícovek citelný zásah do rozpočtu, samozřejmě souhlasím s tím, že pak je lepší radši nezvat ani jednoho z nich, což se ale rozhoduje velice těžko, pokud se jedná o jednoho z rodičů nebo dlouholetého kamaráda co se týče svatebních darů od příchozích hostů, tak s tím člověk taky nemůže počítat u každého, ne každý bere finanční dar jako samozřejmost, může se vrátit přes 100% výdajů nebo taky 20%, nejlepší je ale počítat s tím, že se nevrátí nic
Odpovědět
My jsme zvali na svatbu 2 kamarádky a 2 kamarády, kteří měli čerstvé vztahy a popravdě mě vůbec nenapadlo uvažovat nad tím, že bych jim řekla, ať přijdou sami, ani nevím, jak bych to formulovala, abych si nepřipadala hloupě sama před sebou. Takže pozvání platilo i pro jejich nové partnery. Nakonec jeden pár nedorazil vůbec, jedna kamarádka a jeden kamarád přišli sami (shodou okolností bývalí dlouholetí partneři, asi se obávali trapné seznamovací chvilky :-) ) a jeden kamarád si svou novou slečnu přivedl - pařila se mnou jako jedna z mála do čtyř do rána, pomohla mi při likvidaci rautu a dnes ji počítám mezi své nejbližší kamarádky. Mimochodem všichni z těch párů jsou i po dvou letech stále spolu.
Odpovědět
@alen_ka Nejlepší je zařídit se podle finančních možností, přizpůsobit tomu velikost svatby a tím i počet hostů. Ale šetřit na pozvaných hostech asi není to správné řešení.
Odpovědět
Pozvěte toho, koho MÁTE RÁDI a je vašemu srdci blízký. Je to Váš den. Pokud někoho neznáte a děláte svatbu ne jako takovou tu davovku, ale spíše srdcovku, kde figurují pouze a jedině lidi, kteří si s Vámi mají co říct, chtějí u Vašeho dne opravdu z přesvědčení být atd., pak bych se neohlížela na to, že je to "nezvyk" a netradiční a nevím, co všechno, protože jestli se nějaký z partnerů pozvaných urazil, že nebyl pozván, když se spolu skoro neznáte, to se dřív nebo později zapomene, ale Vám ten den zůstane do detailu v hlavě navždy. Ne všechny konvence a zaběhlé zvyky jsou ku prospěchu, toť můj názor.
Odpovědět
Profilova fotka
No já nevím, je to sice váš den, ale jestli jim takhle rázně řekneš, že tam nechceš jejich partnery, tak se asi připrav na kyselé obličeje a pomluvy za zády. Podle etikety se na svatbu zve automaticky s partnerem, teda aspoň mně to přijde přirozené. Sama nevím, jak bych reagovala, kdybych se do takové situace dostala, ale jestli bez partnera, tak bych asi na danou svatbu nešla vůbec.
Odpovědět
A co to neříct rázně a nekompromisně, ale spíše si na rovinu upřímně a citlivě zkusit promluvit...? Sama bych to pochopila, kdyby třeba nějaká z mých kamarádek pozvala jen mě, a ne mého muže, když ho třeba sotva zná. Připadala bych si po pravdě docela sobecká - beru svatbu jako významný den hlavně pro ty dva, můj den to tak úplně není. A já nejsem k mému manželovi přivázaná, funguji i jako samostatný člověk, na mých citech k němu to nic nemění. Ano, svatba je společenská událost, řídí se etiketou atd. atd., ale přesto jsou situace, kdy dám spíše na něčí city než chladný rozum, takže pokud někdo cítí, že by se před někým, s kým se moc nezdá, třeba necítil na svatbě uvolněný apod., pak plně pochopím, že ho nepozvou, byť je to nakrásně zrovna můj manžel. No a vím jistě, že on by se neurazil rovněž. A stejně tak ani já, kdyby zase jeho dobrý kamarád, který nemá moc vztah se mnou, pozval na svou svatbu jen jeho. Ale každý jsme jiný a máme jiný práh tolerance...
Odpovědět
holky a já se zeptám, máme v plánu zvát sourozence mých rodičů s rodinama, takže i moje sestřenice a bratrance, ale taky předpokládám bez jejich druhých poloviček (nezmáme je a hlavně tam není tolik míst). Je to blbý? Na žádné společné akce typu narozeniny, svátky je nikdy nedoprovodili. Tak teď nevím :-|
Odpovědět
já třeba měla taky problém- zvu kamarádky z práce, ale jejich partnery dá se říct neznám- viděli jsme se párkrát , měla jsem pocit, že přijdou jako parta z práce a pohodka a ono ne- kamarádka se urazila, že jsem nepozvala i jejího přítele( o kterém sama říká, že kazí zábavu a sedí v koutě jako pecka, když ona se baví) tak já vám nevím, samozřejmě jsme pozvali protějšky z blízké rodiny, ale jak tu už pár paní a slečen psalo- nejde o nikoho, s kým dotyční chodí měsíc...jsou to dlouhodobé vztahy...nepozvu přece někoho, kdo za měsíc už bude nejspíš zase pasé( i když to se může stát komukoliv, ale předpokládá se , že dlouhodobé vztahy mají nějakou životnost)...
Odpovědět
@chelseaa a jak dlouho spolu chodí? Pokud jsou spolu delší dobu tak je to blbý je nepozvat. nebo néé?
Odpovědět
Jako taky řeším tento problém a na oznámení jsem napsala jen jméno zvané osoby. Všichni to pochopili a nikoho ani nenapadlo se zeptat zda si můžou vzít partnery. V době kdy je zveme tak nemají vážné známosti. Já spíš nechápu, když zvu nejbližší rodinu a partu kamarádů, tak jeden má prý přítelkyni pár týdnů, kterou nikdo z nás nezná a ptá se jestli ji může přivést. Mně by by na jejím místě bylo hloupě, že jdu na víceméně rodinnou akci, kde nikoho neznám. A ten kluk ví, že se jedná o blízkou rodinu, kde nikoho víc zvát nechceme. Jo jiná situace je, kdyby jsem o ní věděli, představil by nám ji, párkrát byly někde s partou tak je to o nečem jiném. Ale i tak by měli ti lidé pochopit, že je to náš den. A zveme nejbližší kamarády a rodinu, které známe. Na seznamování s přítelkyněmi je času dost.Platíme ubytování, hostíme je, chceme se s nimi bavit a pozvali jsme je k důležitému kroku v životě, tak snad máme trochu právo pozvat lidi co s nimi tento den chceme sdílet.
Odpovědět
Mě to přijde hrozně neomalené, a je to nevychované...jako pochopím, když se požádá, aby se nevodili děti (žádně jiné tam nebudou, nebude pro ně zábava, apod....) ale nezvat partnera???? to, že jsou spolu chvíli je jen jejich věc, každý se vztahem začínal na začátku...jako jinak to ani nejde. Pokud tam není žádný jiný problém (např. že se nemáte rády,. že tě pomlouvá apod.), tak bych partnera určitě zvala. Taky zvu na svatbu lidi, které neznám, ale je jich samozřejmě menšina, což bude asi všude...a kdyby to někdo udělal mě? no asi bych taky nepřišla, prostě mého nastávajícího buď berou jako moji součást (na tomto typu akcí), nebo nejdu ani já....dnešní společnost vážně už neví, co se sluší a patří, je to děs....
Odpovědět
1
2
6
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?