Kdo platí ubytování pro svatební hosty?

Mám prosbu, chceme mít svatbu mimo místo bydliště, svatba bude spis víkendová akce, něco jako gril party. Máme už děti a tak nechceme klasickou svatbu, budeme mít obřad na zahradě, nějak okolo 14hod a pak hned raut, žádná rolka, polévka ani svíčková. Bude rautik a selatko a zábava až až........kdo co vydrzi :-p .Vzhledem k tomu, ze z pozvaných ma 20 páru děti, tak by to chtělo ubytováni, to pochopitelně zařídíme, jen se nemůžeme dohodnout, kdo ubytováni platí. Nejdřív jsme to oba brali tak, ze to budeme platit my dva, ale mluvila jsem o tom s kamarádkou a ta mi tvrdí, ze to by si měl platit každy sám, ze my bychom ho měli zařídit a nabídnout, ale ne platit. Jenže když si vezmu a to tvrdí přítel, ze ti lide za námi pojedou 100km, tak bychom je měli mít kam ubytovat. Další názor je podobný kamaradcinemu, na svatbě budou jen ti nejbližší přátele a tak pokud to s námi chtějí oslavit, tak si úbytku zaplatí bez řeči. Jsem z toho už nešťastná, protože na tom pochopitelně závisí i místo obřadu a rautu. Děkuji za každy názor, čím víc tím lip ;-)
Odpovědět
Ahojky, my jsme měli mít svatbu původně 200km od mého bydliště+rodiny a 300km od mých známých. Když jsme to řešili, dohodli jsme se tak, že jim na ubytování přispějeme třeba 30% částkou, ale zbytek si budou hradit oni sami. Pokud jim to bude připadat drahé, mají možnost si přeci zajistit ubytování sami s dostatečným předstihem(internet je všemocný), nebo si zařídit odvoz- 100km není velká dálka ;-) :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Pravidlo na to není, ale my jsme to platili. Byla jsem hrozně ráda zá všechny, kdo se za námi vypravili z daleka (většina hostů byla místních - cca 70 z 90), je to finanční zátěž, ale svatba je prostě drahá a já jsem se chtěla cítit jako skvělá hostitelka, která se o všechny postará. Navíc to byli lidé, u kterých mám vždy dveře otevřené a ráda u nich nocuju, když jedu např. do Prahy, tak jsem jim to ráda oplatila.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, já byla na svatbě kamarádky... jeli jsme tam cca 80 km, a nabídla nám možnost přenocovat v hotelu, ale platili bychom si to sami... Poslali na svatebčany pár odkazů s hotely v daném městě a každý se rozmyslel jak chtěl a příp. si ubytování v hotelu rezervoval a zaplatil... U nás to nakonec dopadlo jinak, jeli jsme jeste v noci domů.. Asi je to individuální, podle toho jak novomanželé chtějí, a jak jim finanční možnosti dovolí.
Odpovědět
Ahoj, my budeme mít taky hosty z daleka a bereme to jako samozřejmost že ubytování zajistíme a nabídneme a pokud budou mít zájem tak si to zaplatí už sami. Nevím o jakou částku na pokoj myslíš, my budeme mít cca do 250Kč a to si zvládne každý uhradit ze svýho ;-) Podala bych jim to jak hotovou věc. Pro ně to bude minimum ale pro Vás dva by se to vyšplhalo dost vysoko. O tomhle sme doma ani nepřemýšleli...
Odpovědět
Profilova fotka
Pozvaný host si platí cestu, oblečení a ještě se dává svatební dar.. Nám třeba přiletí hosté až z Irska a styděla bych se jim nabídnout ubytování s tím, že si ho ale musí zaplatit oni. Jasně, nikdo je nenutí aby jezdili, ale jsou to lidé hodně blízcí a tohle je pro nás vrchol drzosti. :)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky taky resimetuhle situaci. Dame hostum moznost, ze si ubytovani zajisti sami. Nebo jimtam udelame rezervaci, kvuli hromadne sleve. Ale platit to nebudeme. Nanejvys pritelovu rodinu jako mamku,sestru s rodinou a brachu s rodinou. Byli jsme letos na 4 svatbach a ubytovani jsme si resili sami. Taky je to otazka penez. Kdyz nato mate tak jim to zaplatte a kdyz ne tak si to kazdy zaridi. Urcite to pochopi ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
A jinak, duskusí je tu na toto téma už plno,stačí hledat :)
Odpovědět
Profilova fotka
A rodine to pritel plati hlavne aby nemohli mit zadne kecy. Zatim se nikdo nijak neangazuje.
Odpovědět
Ahojte baby, ako sa hovori, iny kraj, iny mrav :) ja som bola pozvana na svadbu na Siciliu, do Pariza, do Svajciarska a vzdy sme si platili ubytovanie sami a nikomu to neprislo zvlastne... Ak mas skutocne dobreho priatela a chces byt pri nom v jeho dolezity den urcite nebudes riesit detaily a zatazovat ho, ze ci mi ma on zaplatit ubytko (a ak nie nepridem) alebo ci chcem byt pri nom skutocne z vlastneho rozhodnutia a nevadi mi za nim precestovat aj taku dialavu ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Mě přišlo blbé, aby si hosti platili ubytování sami, ale zároveň jsem za svatbu nechtěla utrácet nehorázné částky (ještě když já bych se radši vdávala bez lidí). Vybírali jsme tedy takové ubytování, které bychom si mohli dovolit všem zaplatit (cca 60 lidí) byly to jen táborové chatičky, ale v místě byla i možnost lepších ubytování. Napsali jsme tedy hostům, že ubytování je zajištěno v chatkách a kdo se na to necítí je možnost jiného ubytování. Všichni kdo chtěli lepší pokoje pochopili a zaplatili si ho sami. Většina hostů to domů měla "jen" 50 km, ale drtivá většina zůstala. Taky jsme měli kupu dětí.
Odpovědět
pokud vím, tak většinou se platí ubytování rodině a kamarádi si ho platí sami, záleží ale samozřejmě na finanční situaci
Odpovědět
My jsme tohle vyřešili pronájmem velké chaty, kde bude probíhat celá svatba.. Protože jinak bychom byli ve stejné situaci, možná víc jak 2/3 hostů přijedou docela z dálky (víc jak 100km) a neměli bychom je kde ubytovat :-( Takže nakonec máme ubytko skoro pro všechny (cca 50 lůžek) a zároveň veškeré zázemí pro svatbu a ještě možnost afterparty den po obřadu :-) Ale pokud bychom si třeba vymysleli, že budeme mít svatbu někde úplně mimo naše bydliště nebo našich rodičů, v místě, kde nemáme žádné zázemí a všichni to tam mají daleko, tak tam by asi bylo dobrý s ubytováním pro všechny počítat... Ale tak záleží i na domluvě a na tom, jaké máte hosty :-)
Odpovědět
Článek se načítá
@janule4444 děkuji za odpověď, můžeš mi prosím napsat kde budete mít svatbu? Jinak my jsme jim ubytováni zařídili, jen nevím, zda jim ho i zaplatit. Dneska mi další kamarádka řekla, ze oni si ho zaplatí sami, ze by ji bylo trapné, ze je dva dny hostí mě a ještě platit nocleh.....
Odpovědět
@pej1sanek odpověď jsem poslala do zpráv ;-) a jinak je to přesně o těch hostech - pokud ti třeba většina sama nabídne, že si ubytování zaplatí, tak proč ne ;-)
Odpovědět
@pej1sanek My jsme měli celou manželovu rodinu přespolní (cca 100 km) a tu jsme ubytovali v hotelu. Zbytek si našel nocleh různě po známých a přátelích v okolí. Hostům jsme platili taxi domů, protože jsme to měli z ruky. Hosté o tom věděli dopředu a naoplátku můžu říct, že byli štědří na darech. ;-)
Odpovědět
ty my to mame taky se spaním, a zalezi hodne i na tom, jake mas v rodine lidi. nekteri nam hned rekli, ze si to urcite zaplati a jini po nas skoro chteli, at jim sezenem i dopravu, kdyz jsme si to vymysleli tak daleko .. my ubytko platime a v hloubi duse doufam, ze se nam to aspon trochu vrati na darech :)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj holky, řešíme s přítelem úplně stejné dilema. Plánujeme svatbu na září a jelikož u nás na Liberecku nelze sehnat slušnou restauraci, kde dobře vaří a byli by schopni pohostit a ubytovat 45hostů, tak se po obřadě přesouváme do Jizerských hor do penzionu. Raut nás vyjde celkem dobře finančně, ale cena za ubytování je 550,-/noc. Jelikož budeme ubytovávat cca 20hostů a víc, tak nám to celkem narušuje rozpočet. Přijde mi úsměvné, že hledáme cenově výhodné snubní prstýnky, šaty apod. a poté zaplatíme 11 000,- jenom za pouhé ubytování. Přijde mi to hlavně hloupé vůči z mé strany pozvaným hostům, kteří si ubytování hbytě zajistili sami nebo počítají s tím, že jeden z nich pít nebude. Z přítelovi strany to každý bere jako automatickou věc...Tak jsem z toho jelen, asi opravdu co kraj, to jiný mrav.... :-p
Odpovědět
@tereeezz Podle etikety není vaší povinností platit hostům ubytování. Do mailu bych všem (i Tvé rodině) napsala, že jim v případě zájmu můžete rezervovat ubytování v tomto penzionu, ev. bych našla v okolí ještě nějaké další, které si mohou zaplatit sami, anebo že v tolik a v tolik hodin pojede mikrobus, který platíte vy a který je rozveze domů.
Odpovědět
Profilova fotka
My platíme ubytování všem hostům, protože ti co to mají nejblíž jedou 80km, další 300km a my s dalšími 450 km,takže když už jedou kvůli nám takové dálky, tak nechceme aby si to platili, platíme všem i oběd, raut..celkem nás bude 55
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Profilova fotka
Já si taky myslím že je to pěkné gesto jim to zaplatit je to sice náklad navíc ale já myslím že s ubytovacím zařízením se dá domluvit na ceně a naví ti dají víc na dárku aspon já bych to udělala kdybych měla takovej servis :-)
Odpovědět
@evamand To bych si myslela take, kdybych nebyla svedkem, ze clovek dal za par stovek a to meli full servis.. :-/
Odpovědět
Profilova fotka
no je to o lidech já bych to tak udělala ale když už člověk dělá takovou svatbu měl by s těmito náklady počítat.
Odpovědět
Profilova fotka
Řešíme to samé. Máme taky pár přespolních hostů. Ubytování jsme jim zajistili v místě konání hostiny s tím, že to máme v ceně. Rodině to platíme my a přátelé co jsem teď obvolávala k vůli rezervaci, tak mi i sami řekli, že v žádném případě jim nic platit nebudu, že si ubytování uhradí sami :-). Takže se to vyřešilo. Předpokládám, že i moje rodina mi bude v nucovat korunky za nocleh :-D to se zas s nima budu přít já.
Odpovědět
Ahoj,platime take nasim hostum ubytovani sami.Dost jich chce nakonec prijet i o den drive,ale to si budou hradit z vlastniho.Kazdopadne jsou zatim vsichni miloucky a chteji nam to vynahradit jinak...
Odpovědět
ahoj, tak my budeme mít omezenou kapacitu - cca 35 lůžek, ale není problém dovést si stan, popř. hotel car. Za postel je cena 550,- Kč. Rodině ubytování platíme, ale pro hosty - kdo bude chtít mít super pokoj s koupelnou tak po nich budeme chtít 400,- Kč, tj. 150,- Kč jim přispějeme. Byla jsem na několika svatbách a cena za lůžko se pohybovala v rozmezí 400,- Kč a platili si to vždy hosté sami takže v tom nevidím problém. Za námi pojedou cca 70 km a rodina přítele ještě více:-)
Odpovědět
Každý to má podle svých možností - taťka řekl, že naši část rodiny rozvážet by bylo na dlouho (pomalu vzít autobus a odvézt je najednou), takže raději zaplatí penzion naproti hostiny (že to vyjde na stejno prý), ale zase se tam musí všichni dopravit (obřad bude 30 km jinde),protože je druhý den rozvážet už nebudeme
Odpovědět
Já jedu v srpnu na svatbu sestřenice, bude to celé probíhat na zámku včetně ubytování, které nám hradí snoubenci. Sama za sebe můžu říct, že to považuju za nadstandard a chci jim to "vynahradit" svatebním darem :-) Už se hrozně těším, na takové luxusnější svatbě jsem ještě nikdy nebyla, sice budu mít měsíc do porodu, ale doufám, že si to užiju i tak :-)
Odpovědět
My měli svatbu v Krkonoších a ubytování jsme hradili také - resp. jednu noc z pátku na sobotou (obřad byl v pátek). Pokud někdo ze svatebních hostů s námi chtěl zůstat celý víkend, tak si zaplatil druhou noc.
Odpovědět
Profilova fotka
původně jsme chtěli platit ubytování jen rodičům, babičkám a sourozencům a nakonec jsme platili všem, kdo chtěli přespat. Ono to nakonec už tak moc nevyšplhá, pokud člověk nemá ubytování zrovna v hiltonu... Nicméně i s původní variantou neměl nikdo z těch, kdo by si ubytování řešili sami, problém.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?