Kdo má mít na svatbě proslov?

Holky, doma se hádáme, kdo má mít na svatbě proslov. Můžete mi napsat vaše zkušennosti? Každý mi tvrdí, že svěděk nevěsty, já myslela že manžel. A podle etikety Špačka je jedno, který ze svědků. Jak to bylo u Vás? Děkuji za rady
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
u nas to byli oba tatinkove ;-) u kamarada to by svedek zenicha ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
dzein - u nás měl proslov svědek, ...... řešili jsme, zda má mít proslov třeba jeden nebo oba otcové nebo i ženich,..... ale tatínci byli tak vynervovaní a uplakaní 8-) , že jsme to hned zavrhli.....manžel taky neměl proslov, chtěli jsme sice jako poděkování a tak, ale prtž jsme měli jiné věci, kterými jsme všem děkovali, jen by to byl zase nápor na psychiku :-) proslov svědka stačil :-D
Odpovědět
Takže to beru tak, že je v podsattě jedno, kdo to bude, je důležité někoho zvolit a je to :-D
Odpovědět
Profilova fotka
myslím, že je to jedno :-D prostě jen zvolit někoho, komu to nebude dělat problém...... :-D
Odpovědět
U nás to byl tatínek nevěsty ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
u nás tatínek nevěsty :-)
Odpovědět
Profilova fotka
U nás to byl také tatínek nevěsty :-)
Odpovědět
U nás měl proslov tatínek nevěsty a pak se přidal i manželův svědek.
Odpovědět
Profilova fotka
Já si osobně myslím, že je jedno kdo se toho ujme. U nás je nejlepší řečník děda,tak to asi padne na něj.-) a nebo pak můj taťka.-) Předpokládám, že se ozve i můj budoucí manžel a za nás oba všem poděkuje, popřeje dobrou chuť a příjemnou zábavu.-)
Odpovědět
To jsou takové dojemné chvíle, já ani nevím, co se vlastně má říkat, no mi to vlastně je jedno, to záleží na řečníkovi, ale bojím se, že začnu brečet :-)
Odpovědět
Profilova fotka
koupila jsem si takovou chytrou knížku a podle ní by měl mít proslov jako první svědek ženicha, pak otec nevěsty a dál už je to jedno :-)
Odpovědět
Profilova fotka
u nas to zacal tatinek nevesty a vzpeti se pridal tatinek zenicha x-) , a dojemny to teda bylo...
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Tak já vím zcela jistě, že já nic říkat nebudu, budu totiž určitě brečet po těch ostatních proslovech.. :-D Ale co sem byla na svatbách, tak to byl tatínek nevěsty nebo svědek ženicha, ale zažila sem i toho dědečka.. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Souhlasim s kaci. Je jedno kdo něco řekne a poděkuje. My jsme si přáli a děkovali sami. Tatínkové by stejnak nic neřekli a maminkám to nevadilo.
Odpovědět
Profilova fotka
dzein: já si zakoupila odbornou literaturu Náš svatební průvodce tak ti ocituju, co píší tam: V regionech, kde zůstalo zachováno mnoho tradičních svateb. zvyklostí, je slavnostní přípitek na úvod hostiny její velmi důležitou součástní. V pronášení přípitku se může vystřídat i většina hostů včetně nevěsty a ženicha, ve větších městech se ale přípitku častěji ujímají pouze otcové nevěsty a ženicha, někdy svědkové, další hosté málokdy. Striktní pravidla (kromě přednosti rodičů) nicméně v podstatě neexistují a zajímavý nebo vtipný přípitek může například mezi jednotlivými chody pronést kterýkoliv z hostů. Víte-li, že vaši rodiče se do přípitku příliš nehrnou, můžete před svatbou oslovit se žádostí o přípitek svého svědka, dědečka nebo kněze (pokud vás dobře zná)...
Odpovědět
u nás se toho všichni báli - maminky by nebyly nervama schopny, tatínkové nejsou. Ujal se toho strejda a bylo to v poho.
Odpovědět
Profilova fotka
U nás to byli taky tatínkové. Větší měl můj táta, něco málo pak řekl i tchán. Myslím, že svědci si hodně oddychli že nemusí nic říkat :-D Nakonec jsem já za nás oba poděkovala a popřála pěknou zábavu...
Odpovědět
Dzein: u nás se nic nechystalo, nikdo se k tomu neměl, pač na to nikdo není. Táta to dopředu přímo odmítl. Nakonec na místě činu v den D se přeci jen zvedl a to ho nikdo nenutil a řekl pár slov a pak i já všem poděkovala, že přijeli a že doufám, že si to užijeme a ať se baví atd.
Odpovědět
Profilova fotka
Většinou to bývají tatínkové, ale u nás měla proslov moje sestra, jako svěděk a pak něco řekl i manželovo bratr (jeho svědek). Tatínky by jsme k tomu nedonutili :-D :-D :-D Ale myslím, že je úplně jedno, kdo co řekne. Hlavně si vybrat pořádného řečníka. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
U nas to bude 1 ze svedkyn...muj tatinek se rosi uz ted pri predstave, ze vstane a neco rekne pred 40ti lidmi:)a nutut ho nechci. Myslim, ze nase svedkyne to zvladnou levou zadni:)
Odpovědět
Od Špačka jsem slyšela, že je vlastně jedno, kdo má proslov, hlavně aby se nezasedlo bez přípitku. U nás se domluvili tatínkové sami, můj nechtěl, tak to vzal otec ženicha.
Odpovědět
Profilova fotka
Take mam zazito, ze svedek nevesty. My si vybrali znamou, ktera mela hlavni proslov a pak oba tatkove kratce prrivitali a podekovali, poprali nam. A pak my zase. Tedy ja. Po dortu byl jeste druhy pripitek uz v nasi rezii zase (moji). Manzel vzdy rekl PRESNE TAK.
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
U nás začal s proslovem ženich, bo jsme mysleli, že si nikdo nic nepřipravil. Nechtěli sme to hrotit a někoho nutit do proslovu. Po ženichovi vstal můj taťka a pronesl naprosto originální, vtipný a skvělý přípitek, čímž nás hodně mile překvapil a všechny rozveselil :-)
Odpovědět
Profilova fotka
U nás měl proslov můj taťka a po něm manžílek :-) ;-)
Odpovědět
Asi první svědek ženicha pak otec nevěsty a kdo chce...
Odpovědět
Profilova fotka
U nás já jako nevěsta ;-) Udělejte si to, jak chcete, je to jen a jen na vás. Ale myslím si, že ten, kdo bude mít proslov anebo o to bude od vás požádán, by o tom měl vědět dříve než ve svatební den.
Odpovědět
Profilova fotka
u nás moje družička a manžel poděkoval za krásnou svatbu,kteru jsem připravila celou ssma
Odpovědět
Na naší svatbě měl proslov ženichův bratr, čili svědek ženicha :-) Kluci si to oplatili, můj manžel zase svědčil a měl proslov na jeho svatbě ;-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Profilova fotka
Co nějaké novější zkušenosti? Jak to bylo u vás na svatbě?
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?