Jaký je postup při zvaní hostů? Kdy je pozvat?

Profilova fotka
Ahoj holky, už nějakou dobu si lámu hlavu, jak to chodí se zvaním hostů na svatbu.. Vidím tu, že hodně z vás chystá svatbu třeba rok dopředu, chcete nějaké exponované místo, tak je potřeba začít zavčasu apod. Předpokládám, že si jako jednu z prvních věcí uděláte s partnery seznam hostů. A jak se postupuje dál?? Zvát někoho rok před termínem asi nemá smysl nebo ano? Když třeba půl roku před svatbou necháváte dělat oznámení, necháváte dělat jmenovky na stoly a podobně, děláte to podle svého seznamu s tím, že když vám pak někdo odřekne, jeho jmenovku a pozvánku prostě vyhodíte? Nebo oznámíte zásnuby, pak se neformálně všech ptáte, jestli tehdy a tehdy budou chtít přijít a teprve potom předáváte oznámení a doufáte, že všichni přijdou, jak slíbili? A taky jsem si všimla, že hodně z vás rozdává výslužky už před svatbou spolu s oznámením, já měla vždycky pocit, že výslužky se dávají až na rozloučenou po svatbě? Díky za odpovědi, asi je to blbá otázka, ale fakt si s tím lámu hlavu :)
Odpovědět
1
2
Ahoj, myslím že každý si to dělá jak se mu to hodí. Takže záleží na vás jak si to zorganizujete, můžu jen napsat jak to je u nás. A s těmi výslužkami - dělá se to porůznu, záleží jaké máte v rodině či v oblasti kde žijete zvyklosti. U nás se tedy dávají výslužky jen na svatbě při odcházení hostů a když jsem se ptala přátel, rodiny a tak, tak to také tak znají a vyhovuje jim to (jsem z Prahy). My jsme věděli termín už při oficiálním ohlašování zásnub (tedy vymysleli jsme si ho hned když jsem dostala prstýnek na dovolené). Všem jsme říkali že to bude ten měsíc a ten rok, tak ať s tím předběžně počítají..!! Hned poté, co jsme si ho rezervovali na matrice jsme to všem také dali vědět, že to bude tehdy a tehdy už napevno. Já jsem tedy nevěděla, že se vše připravuje tak dopředu, až mi kamarádka dala sem odkaz a já zjistila že musím všechno zařídit co nejdřív. Oznámení jsme objednávali tři měsíce před svatbou - kdy už bylo jasné koho chceme pozvat k hostině a koho potom na oslavu (myslím že pokud všem řeknete kdy máte svatbu a pozvete je, tak s tím počítají i bez oznámení - nejčastěji se odesílají dva měsíce před svatbou). Jmenovky budu dělat až tak týden před svatbou - tedy mám vše v počítači a pak to už jen vytisknu a dodělám (právě proto že se nám ještě mění hosté na hostinu - někteří na poslední chvíli nemohou). 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, před svatbou se vozej koláče spolu s oznámenim jen v některym kraji, třeba na Benešovsku se to dělá, ale u nás v Praze ne a na jihu u babičky taky ne. Jinak my jsme si tak sepsali, koho budem chtít pozvat a komu poslat oznámení bez pozvání ke stolu, objednali jsme to asi 4 měs. před svatbou a pak to rozeslali, nikoho jsme se neptali - buď přijdou, nebo ne, jaký ptání, prosím tě. Jmenovky jsem objednala bez potisku a těsně dopředu to na ně dopíšu stříbrnou propiskou, protože ještě přesně seznam hostů nevíme. Oznámení jsem objednala asi 15 ks navíc, pro případ potřeby, kdyby nevyzbylo, tak se pošle mailem, ale nám určitě ještě zbyde.
Odpovědět
Profilova fotka
my jsme na svatbu zvali známe a kamarády asi 1měsíc před a výslužky rozvážíme den dva před svatbou... :-N
Odpovědět
Profilova fotka
ahoj :) snoubenec je z krkonoš - tady se to dělá tak, že se zhruba 3 měsíce před svatbou rozvezou koláčky a oznámení. U nás - jsem z Vysočiny se to dělá tak, že 3 měsíce před svatbou rozvezeme jenom oznámení, a pak v st/čt před svatbou v tom týdnu rozvezeme výslužky... Takže u každého uplně jinak :)
Odpovědět
Profilova fotka
No jo, zní to rozumně a jednoduše, já jsem zatím absolutně nezkušená, takže tak :) My budeme mít česko-slovenskou svatbu, takže je to asi jako černá a bílá, ty zvyky jsou všude úplně jiný, navíc ještě to bude kombinace velkoměsto (Praha) a téměř vesnice :)) A hostina bude pro všechny a raut taktéž, takže tam je to naštěstí jasný... Moc díky za vysvětlení :)
Odpovědět
@nevee Tak to máte dobré, že je zvete až takhle pozdě a příjdou. U nás by to asi nešlo, díky pracovnímu nasazení (polovina lidí lítá po světě) a začínání dovolených by hodně lidí nemohlo přijet.. Lepší je to oznámit co nejdřív, ať si na ten termín nic neplánují... Navíc když se jich nezeptáte, jak víte kolik lidí přijde na hostinu a na raut a podle toho děláte množství jídla..? Já tedy nevím, ale myslím že lepší je mít trochu přehled kdo příjde a kdo ne :-D
Odpovědět
Pozvánky se rozesílají dva až tři měsíce dopředu, každý ti ihned musí telefonicky potvrdit účast. Myslím si, že je to dost dlouhá doba na to, abys podle toho vytiskla jmenovky na stůl nebo se dohodla s restaurací na konkrétním počtu strávníků :-) Akorát musíš velikost restaurace přizpůsobit počtu lidí, které zamýšlíš pozvat. Pokud zveš 100 lidí, je lepší mít větší restauraci a když někdo nepřijde, mít o to víc místa. Ubírat se dá v pohodě, přidávat moc ne. My máme jen málo hodně blízkých hostů, takže na tohle kašleme, prostě se všech zeptáme osobně, jak to vidí. Jinak pokud potřebuješ dát hostům vědět, že tehdy a tehdy se koná svatba a ať si nic neplánují, můžeš už rok před svatbou rozeslat neformální oznámení o datu svatby (v aj. save the date)
Odpovědět
aj, s tím zvaním to bylo pro @klouzek :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Rodině jsme řekli asi 9 měsíců před svatbou, že svatba bude, a´t si neplánují dovolenou. Ostatní pozvaní se to dozvídali cca 6-3 měsíců dopředu, někteří ještě později - podle toho, jak byl čas a jak jsme se s nimi viděli. 6-4 týdny před svatbou sjme pak posílali oznámení, kde měli napsáno, že se mají do určitého data ozvat, zda přijedou (to datum bylo 3 týdny před svatbou). Pár lidí odřeklo i když věděli dopřeud, že svatba bude (pracovní povinnosti nebo svatba v ten samý den někoho jiného). Oznámení a pozvánku ke stolu jsme nechali vytisknout pro všechny, které jsme zvali, jmenovky jsme si pak dělali sami asi 3 dny před svatbou (tudíž nechápu nevěsty, které mají hotové jmenovky i rok před svatbou), kdy bylo jasné,kdo přijde.. a rozdávání výslužek je dle zvyklostí všude jiné. U nás se výslužky dávají při odchodu z hostiny, rozhodně ne týden před svatbou (ale jak říkám, jiný kraj, jiný mrav).
Odpovědět
Profilova fotka
@johankap rodina a známý to už vedeli od vánoc,tedy 6měsíců před svatbou,ale pozvánky jsme jim pak dávali až ten 1měsíc před svatbou,takže oni už o tom tak trochu vedeli ten půl rok dopředu,aby dovolený mohli naplánovat na jindy :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@johankap: My jsme oznámení poslali na konci dubna myslim a svatbu máme na začátku září a každej se strašně divil, proč to posíláme tak brzy, že to přehánim. Jenže já už jsem to chtěla mít z krku, tak jsem to neřešila a poslala jsem to. A jinak znám svojí rodinu, vim, že přijdou všichni, koho pozvem, jedině kdyby byli někde na dovče, to by byla překážka, proto jsem to poslala radši brzy. Máme celkem malou svatbu, původně jsme chtěli 32 lidí, ale vypadá to spíš na 40, ale s rezervou jsme počítali a 40tku si stanovili jako maximum.:-)
Odpovědět
Profilova fotka
@aimirin Díky, jinak my se známe ze školy jsem zjistila ;) (Teda neznáme, znám tě podle nicku z diskuze, máš takový netradiční a dobře zapamatovatelný :)) Akorát já už jsem v páťáku ;)
Odpovědět
Článek se načítá
u nás (ostravsko) se cca týden před svatbou rozvážejí koláče a po svatbě se dává výslužka. Pozvánka na hostinu se posílá společně s oznámením minimálně měsíc před svatbou. Abys měla přehled, kdo dorazí a kdo ne, je vhodné všechny obtelefonovat, zda dostali oznámení (známe českou poštu) a zeptat se, jestli přijdou. Tak získáš přehled. Jmenovky na stůl si v drtivé většině všichi tisknou doma, je ale možné nechat si udělat kartičky už s oznámením s tím, že když někdo nepřijde, tak jmenovku nepoužiješ.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky, u mě je to tak, že místo jsme si museli zamluvit víc jak rok dopředu (je to šílené,ale je to tak - i když nikdo nemůže vědět co se stane nebo nestane, tak kvůli tomu, že někdo je ještě aktivnější, tak to muselo být takhle dopředu). Tak nějak na podzim minulého roku se to po rodině neofiko rozkřiklo, že bude svatba :-) No a s oznámením a pozvánkama objedeme rodinu na začátku června (svatba je v srpnu). Zvací koláčky nemáme a výslužky budou s největší pravděpodobností po svatbě. Myslím, že to záleží na každém, jak si to naplánuje - ono zvyky jsou jiné skoro v každém koutku ČR.
Odpovědět
@klouzek á, tak to jo :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@johankap :-D :-D :-D :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@johankap: Jinak kdo skutečně přijde a kdo ne, to budu zjišťovat až nějak před svatbou, a až pak to taky upřesnim restauraci, jsme tak domluvení. Zatim máme zamluvenou tabuli pro 40 lidí.
Odpovědět
Profilova fotka
@johankap: Tak to jsem nějak nestihla, mám v tom bordel.:-)
Odpovědět
@nevee Nám už se počet hostů taky hodněkrát změnil. Hlavně v posledním měsíci (tedy pár týdnů před svatbou), ale teď už to neřeším. Dala jsem počet míst na 45 a hotovo, do toho se určitě vlezem a už nebudu do svatby řešit pokud někdo odpadne. 8-)
Odpovědět
@nevee já už taky :-D raději končím :-)
Odpovědět
@rencinka87 ahoj, ty jsi renčulinka, že jo? Taky si tě pamatuju :-) Gratuluju k zasnoubení!:-)
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
U nás to bylo obdobné. Nejdříve jsme se zasnoubili, pak to oficiálně ohlásili. Vymysleli si termín a zamluvili ho. Pak přišel na řadu seznam hostů. Během plánování se dost měnil, takže jsme pozvánky ke stolu a oznámení dělali až 1,5 před svatbou. Taky nám dlouho trvalo se pro oznámení rozhodnout. A výslužky dostanou až při odchodu. Ale u nás je zvykem spolu s oznámením vozit svatební koláčky, aby se na svatbu příslušně naladili. Taky se u nás říká, jaké bývají koláčky taková je i svatba. Takže pokud nejsou moc dobré podle pověry i svatba nestojí za nic. Proto je dobré zajistit ty koláčky co nejlepší a nejsladší. :-D
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?