Jak vyřešit čekání na raut v prosinci?

Ahoj všichni, mám trochu organizační problém. Na svatbu jsme chtěli pozvat rodinu a pár známých. Jenže známých máme víc než jen pár, a jelikož jsou někteří z dost velké dálky, není zrovna slušné je pozvat jen na obřad, aby jeli třeba 200km jen tak na otočku. Jenže moje rodina je dost velká (jsem z šesti sourozenců, všichni mají partnery, většina už i děti)- umíte si to asi představit, a tak jsem to chtěla udělat stylem, že rodina a svědci na hostinu, a zbytku přátel zatím zarezervujeme místo v nějaké kavárně, restauraci nebo tak, aby si dali čaj, kafe- prostě aby nemuseli v prosinci courat někde venku... a pak bude po obědě raut, a tam už by přišel i zbytek lidí, normálně by se slavilo až do večera, v plánu byly miniřízečky, těstovinový salát s masem, slaní šneci a další věci, takže si myslím, že hlad by nikdo neměl mít. Jenže moje mamka tvrdí, že je neslušné takhle nechat lidi čekat, obzvlášť když se jedná o lidi kteří nejsou z našeho města a neví, kde nějakou restauraci hledat (což by byl nejmenší problém pověřit někoho, aby tam dané lidi zavedl). A že všechny pozveme na oběd. Jenže ona to samozřejmě neplatí a její plány jsou sice super, ale náš rozpočet na tohle uplně není stavěný. Já studuju vysokou, od mamky nedostávám téměr nic, všechno platí přítel- takže její plány jsou sice fajn, ale přijde mi, že zrovna ona mi do toho nemá moc co mluvit- nežiju u nich, peněz od mamky moc nedostávám (jsem vděčná i za to málo), na svatbu od nich nedostaneme ani korunu. Je vážně tak hloupé a neslušné to takhle udělat? Pokud mám zvát všechny na oběd, holt budeme muset udělat svatbu jen v rodinném kruhu s minimem přátel (asi jen svědci), což nechci (sestra je naštvaná, že před Vánoci, kdy budou všichni ve stresu; bratrova manželka (pravda, měla trochu upito a je ukrajinka a mluví stylem co na srdci, to na jazyku, pro mnohé dost drsně) zase říkala, kterýho debila tohle napadlo)... prostě to nejsou lidi, s kterýma se tam budu bavit. Navíc je mezi náma dost velká věková propast, mně je 20, bratr teď slavil 40, jeho manželce je 45... i proto chci na svatbě své známé. Takže vlastně váhám mezi dvěmi verzemi: 1) na oběd rodina a svědci, zbytek si dá někde v restauraci kafe, pak raut 2) vezmem se jen my dva a svědci, možná rodiče mamky řešení- pozvat na oběd všechny- je bohužel dost nereálné. Jak byste to braly vy, pokud byste měli někomu jít na svatbu? Chápali byste to ,,čekání" někde u čaje/kafe se svým partnerem?
Odpovědět
Profilova fotka
Ja si myslim, ze tohle je bezne a kamaradi to pochopi. Priprav jim seznsm zajimavych mist, ktera muzou navstivit (vanocni trhy, vystavu), tip na dobry svarak/grog/cukrarnu/restauraci.
Odpovědět
No, já bych se sama za sebe opravdu snažila vyvarovat toho dělení hostů. Prostě bych si připadala jako idiot poslat po obřadu pryč. Raději bych se snažila najít jiné řešení, protřídila seznam hostů (jen na ty, které tam skutečně chcete) nebo udělala svatební oslavy jinou formou - třeba vynechat klasický oběd a začít rovnou rautem. Případně bych asi se svatbou počkala, dokud si nenašetříte. Toť můj názor, to, jak jsem to řešila já. Na druhou stranu oceňuji, že se staráš o to, co ostatní budou v době oběda dělat. Určitě by bylo možné zamluvit jim restauraci, místo, kam budou moct jít, kde se budou moci najíst. Tím to získává charakter organizačního záměru, ne takového toho arogantního členění na "rodinu" a "ty ostatní". Když to pojmeš takhle se zájmem, tak se mi to zdá docela v pořádku. Bezcílné trajdání po neznámém městě v zimě by mě asi otrávilo, ale toto je přijatelný kompromis.
Odpovědět
Profilova fotka
Souhlasím a myslím, že kamarádi nebudou mít problém s tím, že budou pozváni na raut až po obědě s rodinou. Nebojte se toho, myšlenka s kavárnou je fajn, ale líbí se mi i nápad @marketaaj ;)
Odpovědět
@bailee94 no ten termín je opravdu dost nešťastný. Když si představím sebe v roli kamaráda, který jede 200 km na svatbu (vlastně obřad) pak si má dát cosi ve městě (kafe, čaj nebo oběd?), čekat navečer na raut, tak rozhodně nikam nejedu a nějaký obřad je mi šumafuk :-)
Odpovědět
myslím, že než abys je zvala do jiné restaurace/ kavárny tak je můžeš vzít rovnou na oběd. Pochopila jsem z toho totiž, že jim zarezervuješ místo jinde. A tam to bude platit kdo? Oni sami? Protože mi přijde blbé říct: zamluvila jsem vám stůl tam a tam, zaplaťte si to. A pokud to máš v plánu zaplatit, tak je asi jedno jestli máš platit útratu tam nebo tam, ne? Pokud Vám to finanční situace neumožňuje a chceš tam mít všechny, prostě vynech oběd a udělej rovnou raut... @bailee94
Odpovědět
Profilova fotka
Určitě s tím kamarádi nebudou mít problém a pokud jim ještě něco najdeš (kavárnu, možnost se někam podívat), bude to super. Všichni jsme u oznámení měli kartičku na kolik máme dorazit. Nevím o tom, že by to někdo řešil. Taky jsem byla na svatbě kamarádce a byla jsem pozvaná až na raut. Kvůli práci jsem mohla vyrazit až v sobotu. Jinak jsem tam jela busem skoro 150 km, vstávala jsem o půl 4 ráno - blbé spojení. Po obřadě a společném focení jsem se šla s druhou kamarádkou, u které jsem spala, projít a na oběd do místní restaurace. Odpoledne jsem dorazila na ruat. A bylo to super. Nikomu ani nepřišlo, že by nám něco chybělo. Jo a cesta busem měla jednu výhodu, nezapomenu den, kdy se brali :-D V autobuse měl řidič puštěné rádio, kde moderátor četl úryvky z dobového tisku a pamětí místních lidí. Bylo zrovna 21.8., den okupace sověstkými vojsky...
Odpovědět
Jestli to jsou dobří kamarádi a chtějí prožít s Vámi Váš den, tak to pochopí a určitě počkají...nebo bych oběd opravdu vypustila a šla rovnou na raut, takových svateb je tu taky hodně, myslím, že nikoho neurazíš ani jednou variantou ;-) PS. nenechte si to do toho kecat, abys pak nebyla smutná, že to nebylo tak, jak jsi chtěla ;-)
Odpovědět
@bailee94 ještě taková otázečka, kam půjdou kamarádi po rautu? Máte pro ně zajištěné ubytování nebo jedou domů?
Odpovědět
Pokud bych neměla na to finančně pozvat všechny i na oběd a chtěla bych na svatbě "ty všechny" mít, tak bych udělala obřad odpoledne (dopoledne a kolem oběda můžete být doma v klidu se svými nejbližšími) a pak hned raut. Holt by se vzalo objemově víc jídla na ten raut.Vždycky je důležité vymyslet jak ta svatba pro všechny bude probíhat a pak už se to nějak s jídlem a pitím dovymyslí...typu: kde to teda tak půjde, jaká jídla tam mít a jaké pití a tak... Zvlášť, když je to někde daleko, kde to spousta lidí vůbec nezná. Mně přijde tohleto dělení hrozně divné asi vždycky... Protože oběd s rodinou si můžeme uspořádat klidně den, týden dopředu..už klidně pojmutý opravdu slavnostně a odpočinkově nějaký čas před svatbou. Ale pozvat na svatbu někoho, pro koho 2,3,4 hodiny není program mi přijde prostě zbytečný, protože je nespočet variant, jak to vymyslet. Třeba známí měli něco mezi a bylo to super. Jeli na oběd jen s rodiči, sourozenci a svědky, ale ostatní už byli pozvaní a poslaní po obřadu na místo následného rautu, kde bylo připraveno občerstvení, pekli se tam klobásky a nějaké to pohoštění už tam na stolech bylo připraveno + vody k dispozici i nějaký ten alkohol.. Vzalo si to na starost pár kamarádů.Takže lidi se trochu seznámili už ráno při zdobení aut, tady se už tedy dokázali víc bavit a dokonce měli už taky občerstvení, které vydalo pomalu za oběd, přestože bylo levnější. Nikdo tam neřešil, jak by si dal radši svíčkovou taky v té hospodě. Dát tam ještě svatební noviny, fotokoutek nebo hudbu z repráčků, tak je to úplně dokonalé a nikomu nic nechybí :-) Ale tady to bylo napůl v přírodě, takže nikdo neřešil ani tu hudbu :-)
Odpovědět
Súhlasím s @kuliseks. Podľa mňa je najlepšie riešenie mať svadbu až popoludní a spojiť hostinu s rautem alebo rovno začať rautem. Pokiaľ začne obrad napríkad o 14.00, tak potom sa budete fotiť a reálne začne hostina o 16.00, takže v podstate večera. Ak o šiestej rozkrojíš dort, tak ti na raut stačí bohate tretina jedla oproti štandardnému rautu. Ja som nikdy nepochopila delenie svdobčanov. Ale to bude tým, že na Slovensku sa to tak nerobí. U nás sú zvykom svadby až od tretej, štvrtej poobede.
Odpovědět
My jsme meli obrad ve 14h, pak odpoledni kavu, male obcerstveni a foceni, a pak hlavni jidlo pro vsechny v 18h, a pak vecerni party. Prijde mi to nejlepsi to udelat takhle.. nikde neni psano, ze musite mit obrad odpoledne a pak velkou mezeru.. a kazdej chvalil to, ze se mohli rano v klidu vyspat a pak se v klidu chystat a ze pro ne byl program na cely den :)
Odpovědět
Souhlasím s předchozími komentáři, udělala bych obřad až odpoledne, oběd vynechala, a raut by mohl být už pro všechny. Navíc když obřad bude třeba ve 14:00 (aby bylo v prosinci ještě světlo), tak aspoň známí z větší dálky budou mít víc času na cestu a nebudou muset vyrážet brzy ráno nebo dokonce den předem.
Odpovědět
Článek se načítá
Na tom kafi a čaji by kamarádi museli sedět tak 3 hodiny. Když si to představíš a spočteš- vaše focení, přesun na oběd, nějaké zvyky před obědem , oběd , trochu pokecu po obědě.
Odpovědět
Ahojky, já byla kamarádce také na svatbě a pak až na večírku, a rozhodně jsme neměli problém s tím, že tam někde čekáme. Jeli jsme 200 km. Prošli jsem si město, zašli na obídek a pak jsem jeli na oslavu pro kamarády. Když jim napíšeš nějaké super kavárničky či restaurace, kde se dobře a levně nají, myslím, že se nikdo zlobit nebude. Nejedou přece na jídlo, ale být s váma ve váš velký den a v moment kdy si řeknete ANO :-)
Odpovědět
ahoj zdravím tě, tvoji situaci chápu, jsem v podobné, nebydlím s rodiči, a jsem studentka Vš, a rozhodli jsme se že si vše zaplatíme sami, bez pomoci rodičů. vyřešila jsem to tak že po obřadu následuje jen raut, kde bude všeho dostatek 3 druhy teplého jídla, předkrm pití sladké. každý at si vezme co chce, Příjde mi dost blbé dělit takto svatební hosty. a jen vip pozvat na oběd a zbytek by na me musel nekde čekat. Na takové svatbě jsem jako host byla, bylo to v létě a bylo to dost blbé, jeli jsme přes půl republiky na obřad a pak jsme si sli po svých a potom kolem 5 jsme měli přít na raut. Připadala jsem si jako nechtěný host respektive méněcenný. Proto jsem to na naší budoucí svatbě vyřešila tak že všichni hosté jsou pro mě stejně důležití a všichni s námi budou po celou dobu. hostů máme 75
Odpovědět
Profilova fotka
@bailee94 mne prijde dost trapne hosty takto delit. to uz rovnou pozvi nektere pouze na obrad a obed udelejte jen pro rodinu/blizke zname. ale rozhodne lepsi reseni je, jak tu uz devcata navrhla, mit obrad odpoledne a pak se presunout vsichni do restaurace, kde bude raut.
Odpovědět
Profilova fotka
Zatím na všech svatbách, na kterých jsem byla, byli hosté rozděleni na dva tábory. Mě osobně to nikdy nevadilo, přece se rozumný člověk nebude stavět na hlavu proto, že ho jeho kamarádka nepozve na oběd s rodinou, ale spíš bude mít radost, že ho pozvala, aby s ní sdílel její krásný den při obřadu i potom na mejdanu. A byli jsme i v místech, kde jsme to neznali. Lidi se po partách, jak se znají, prostě rozjeli po okolí a zašli si na oběd sami. Napiš k pozvánce seznam blízkých restaurací, můžeš k nim přihodit stručný popis toho, co vaří a mapku s rozmístěním v okolí obřadu, třeba. Jednou jsem organizovala konferenci (i když studentskou) a udělali jsme to stejně :).
Odpovědět
@majanax máme zajištěné ubytování. Žádný luxusní hotel, ale počítají s tím a nikomu to tu jednu noc nedělá problém- bude volný náš byt (my spíme v penzionu, abysme měli klid, doma bych se nezastavila kvůli zvířatům atd), u mamky je celý pokoj pro hosty a tak. Někteří přijedou i den předem, abysme ještě strávili nějaký čas spolu, někteří zase zůstanou o den dýl...
Odpovědět
Holky, díky za rady, ještě to dočtu. Ono je to těžké, nemůžu říct, že pozvu jen sourozence a jejich partnery ne, nebo jen některé sourozence. Těch kamarádů tam také nemáme tolik, ale zase je to o tom, že známá z Brna bez manžela nepřijede... a podobně. A ono se to nasčítá. Nějaké peníze našetřené máme, ale zase nejsme z těch, co chtějí na svatbě nechat sto tisíc, ačkoliv bychom mohli. A dala jsem si nějaký strop a ráda bych se do něj prostě vešla- když to bude o pár tisíc víc, nic se neděje... každopádně chceme na jaře kupovat vlastní byt (jsme v podnájmu) a tak korunka ke korunce- znáte to.. :)
Odpovědět
termín obřadu je už jasný, tohle jsem prostě neřešila, obřad máme ve 12:00 . Ale asi to opravdu uděláme stylem rautu rovnou, máte pravdu, že slavnostní oběd s rodinou může být i jindy. Takže moc děkuju za nápady!
Odpovědět
Díky za všechny nápady, po konzultaci s mamkou jsme se domluvily, že nebude problém to na matrice přehodit na 14:00 a předtím si dáme slavnostní oběd jen my, moji rodiče, svědci, a přítelovo rodiče pokud se uráčí přijít. To už budu nalíčená a načesaná, ale stále v civilu. V tu dobu už se na baráku u našich sejde zbytek lidí a budou pomalu zdobit auta, bude tam také nějaké občerstvení, potom dorazíme my, já se rychle převlíknu do šatů, dozdobí se auta, seřadí se do kolony a pojedeme :) A potom teda všichni rovnou na raut...
Odpovědět
@bailee94 To zni dobre :) Myslim, ze i ostatni hoste oceni, ze nebudou muset nikde cekat.. (aspon na nasi svatbe to tak bylo) a ze meli zarizeny program az do vecera :)
Odpovědět
@bailee94 jo, jo to si vymyslela dobře...ještě ale tva poznamka k tomu ze znama z brna nechce prijed sama bez manzela.... myslim si ze je naprosta neslusnost pozvat nekoho bez partnera, ikdyz toho partnera neznas.... me kdyby nekdo nekde zval bez přítele tak nikam nejdu(myslim tim svatbu ci spole členskou udalost) ne party s kamoskama...
Odpovědět
@poisonpoisonivy já jsem ji bez něj nezvala, ani jsem s tím tak nepočítala, bylo to jen konstatování k tomu, že proč tolik lidí- znám ji, ale ona má manžela, takže přijedou oba. Fakt by mě nenapadlo zvát někoho bez partnera.
Odpovědět
@karlajasmine jo, bude to fajn. Navíc teda nás si pak ukradne fotografka, a zbytek lidí zatím dojede do restaurace na raut, řidiči odvezou auta, zpátky je sveze odvoz co budeme mít zařízený, a až se vrátíme my, budou tam už všichni v klidu, bude přípitek, dort... :)
Odpovědět
@bailee94 Jo, to je fajn :).. my jsme to takhle taky meli, ze vsichni uz byli v klidu v restauraci a popijeli.. a my jsme se mezi tim fotili a pak jsme za nima dojeli a vsichni uz byli pohromade.. bylo to takhle dobry :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?